Problém se jmenuje jednoduše: Na úseku 2,5 km se odehrává velké množství budoucích dopravních vztahů. Jedná se ve směru od R1 517 o připojení Evropské, budoucí začátek R7 MÚK se SOKP, odbočka na letiště.
Z důvodů velmi krátkých mezikřižovatkových vzdáleností je nutné tento uzel udělat dostatečně kapacitní nejen v přímém směru R1 (plán třípruh), ale vytvořit zde i dostatečnou kapacitu pro napojení radiální dopravy z Evropské (která funkci radiály bude plnit částečně vždy) a napojení R7 a letiště, kde interzita dopravy bude také velmi strmě narůstat.
Zase jsem si trochu hrál a nakreslil jsem dle mě ideálně funkční uspořádání tohoto uzlu
Co je však smutné a co jsem zjistil po včerejší návštěvě výstavy Vize pro dopravu je, že čtyři pruhy, které vzniknou na R7 připojením dvoupruhové rampy od letiště nejdou tak, že by následně vytvořily dvoupruhové napojení na R1 517 a zbylé dva pruhy, které přišli jako R7 by vytvořili dvoupruhovou rampu na R1 518 (tedy tak jak je výše zakresleno), ale mezi těmito připojeními stejně zůstává kousek, který je pouze dvoupruhový, což mě přijde zcela nekoncepční a doufám, že se jenom mýlí autor vizualizace!
Pět pruhů na R1 mezi Evropskou a R7 je možná také zdá se megalomanské a mohli by stačit i čtyři, tzn. nechat rampu z Evropské jednopruhovou jako je teď a vytvořit tam u R1 jenom čtvrtý pruh.
Nemáte někdo informace, jaký je zde cílový stav?
Na Kladno se výhledově s třípruhem také určitě počítá, stejně jako s přestavbou MÚK Letiště.