Modernizace D1 všeobecně

Odpovědět
dvs

Re: Modernizace D1 všeobecně

Příspěvek od dvs »

Tak ono je neštěstí, jak novináři dnes pracují. Vůbec nikde není pořádně napsáno, kde to pan ředitel řsd řekl (po telefonu na otázku, při nějké jiné akci). Připadá mi to, že jde o recyklát té věty z rozhovoru na radiožurnálu minulý týden s Veselovským na 20min. Ten recyklát dnes vyrobila podle mne jiná veřejnoprávní instituce a to ČTK a zeptala se znovu.
Základem je ta jedna věta a pak si to obalili na vlastní web ceskenoviny.cz. Následně to mají internetové portály a jako zdroj ČTK. Vždy si to obalí vlastní omáčkou. No a čt24 nemůže být pozadu, ale musí hold sehnat nějakého experta, který sice neví, co přesně chce řsd zvažovat, ale je ochotný to okomentovat.

Jenom pro informaci u článku idnes je autor se zkratkou -fih- a zde je seznam pulblikovaných článků
http://vice.idnes.cz/novinari.aspx?idnov=1183
Ten seznam hovoří sám za sebe.
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Vyjádření Ředitelství silnic a dálnic k dnešnímu článku ČTK. (Zdroj: Facebook - Nová D1)

Dnešní článek uveřejněný v ČTK podsouvá Ředitelství silnic a dálnic úmysl zcela přehodnotit technologický způsob modernizace dálnice D1. Ve skutečnosti jsou v připravených projektech jasně zadány a popsány způsoby, jakým se má nejzatíženější česká dálnice modernizovat. Přesto Ředitelství silnic a dálnic diskutuje s odbornou veřejností o přístupu k modernizaci dálnice D1.

Diskuse se týká úseků, kde bude teprve vypsána soutěž na zhotovitele.

Tvrzení, že se změnou technologie na tzv. fragmentaci dramaticky zkrátí i doba potřebná k celkové modernizaci, nebere v úvahu opravu kanalizačních systémů a mostů. Přitom právě mosty mají velmi silný vliv na termíny modernizace. Jen oprava mostu Smejkalka vyjde na tři roky prací. Výrazně zkrátit celkovou dobu modernizace i náklady na ni je možné pouze tehdy, pokud by se modernizace týkala jen samotné vozovky dálnice.

Metoda fragmentace, tedy postup, kdy se rozbije vrstva současného betonového povrchu vozovky, který se na místo odtěžení překryje silnou vrstvou asfaltu, by znamenala pouhou opravu vozovky dálnice, nikoliv její skutečnou modernizaci na delší časové období. Po nejpozději patnácti letech by dálnice potřebovala další výraznou opravu a další vysoké investice.
Navíc by nebylo možné využít peníze z Evropské unie. Také by došlo k navýšení stávajícího povrchu vozovky o nové asfaltové vrstvy a k obtížné úpravě zejména příčných sklonů podle současných technických předpisů.

Ředitelství silnic a dálnic u každého nově zahajované akce – stavby, opravy nebo modernizace – znovu reviduje, zda projekt směřuje skutečně k optimálnímu technologickému řešení. Tak je tomu i při modernizaci D1. To ale neznamená, že by se jednalo o komplexní přehodnocení použité technologie.
adi88

Příspěvek od adi88 »

Opravdu mi hlava nebere, jak někdo může být takhle dementní. Kdyby aspoň Jančura bojoval skutečně za své zájmy, ale on jde proti nim. Modernizace v současné podobě ve většině případů žádná výraznější zdržení žlutým busům nezpůsobuje. Pokud bude fragmentace s režimem 2+1, bude to mnohem, ale opravdu mnohem horší. Kvůli 10 minutám zdržení moc lidí ke konkurenci nepřejde, kvůli 30 a více už asi jo. Ale tohle není první případ jejich nelogiky, stačí D47. Ta byla podle nich naprosto zbytečná, ale jaké problémy by byly s reko I/48 na R48 s plnými intezitami, to už jim nedochazí. Asi jim řidič a stevardka jistého busu v květnu 2012 nenahlásili, jak bylo kvůli pouhému frézování u Příbora zpoždění víc jak hodinu (v čase kolem poledne) a museli jsme se s tím jejich velkým kolosem motat úzkými horskými silničkami a především úzkými uličkami Štramberku. Snad zvítězí rozum a ředitel i jeho kámoši budou odeslání do patřičných mezí. Bohužel tomu moc nevěřím.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Měl jsi zavolat na jejich help linku a sdělit jim své dojmy. Neplést s jejich bonz-linkou, toto je linka pro stewardky.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
bumbik

Příspěvek od bumbik »

souhlas, akorát dnes už je na I/48 podstatně nižší intenzita vozidel ... kamionů je cca 30 - 40% oproti stavu před D1/A1 a osobáků už taky není tolik, ačkoliv i tak je těch vozidel požehnaně, nyní již přestavba na R48 nebude způsobovat komplikace, jakoby tomu bylo dříve, ale tady má i Jančura pravdu - stačilo udělat obchvat FM a R48 mohla být i přes ty případné komplikace dálnicí D1 a mohlo se ušetřit miliard ... ale teď už je to fuck, nicméně modernizace fragmentací je fakt blbost a myslím, že i Kubiš na to za chvilku přijde ... jsem o tom pevně přesvědčen
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

_jan91: To prohlášení ŘSD vypadá o mnoho optimističtěji směrem k zachování stávající metody, než ty články. Možná někdo z ŘSD jen tak vypustil pokusný balónek, jak bude veřejnost reagovat na takový nápad a po odmítnutí většiny odborné veřejnosti to už korigují.
adi88

Příspěvek od adi88 »

Tenkrát se mi nechtělo do toho jakkoli rýpat, co vím, tak zpoždění hlásí stewardka mobilem, takže o tom někdo vědět musel. Tohle by se spíš hodilo říct přímo Jančurovi nebo nejlíp Petrákovi, ale ti by si stejně mleli stále svou. Jinak jasně, I/48 s obchvatem FM by nějakou dobu fungovat mohla, ale řešení na furt to není. A to jak bez lan tak i s lany. Jendou by se to za plného provozu, tj. nejen bez Mszany, ale bez celé D1 od Bělotína, předělat na R muselo a to by byl celkem zážitek. Hlavně, že dělat D1 bez R35 je málem zločin, ale tohle je podle pánů v pořádku. Teď jen doufat, že CB na nyní modernizovaných úsecích bude jako ze škatulky, jinak to bude další voda na jejich mlýn.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

no jako vymývaný beton, který dle toho, co jsem si tu přečetl, má na modernizované D1 být by měl být špička, protože u Rousínova a Tučap na D1 (Brno - Vyškov) je vymývaný beton z minulého roku naprosto perfektně rovné, drsněné, skvělé svezení, žádné drncání ... horší by bylo, kdyby se v rámci úspor rozhodlo o "klasickém" CB protože by to mohlo dopadnout jako na R48 u Příboru a to by byla vcelku nehoráznost a voda na Petrákův/Jančurův mlýn
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Taky myslím že CB bude hodně fajn, určitě si na něm dali záležet...
Btw kdo pokládá CB na jednotlivých úsecích? Mám pocit, že jsem na fotkách či v nějakém videu viděl, že to je DSP (minimálně na úseku 5 )... ti jsou asi nejlepší ne? Může někdo upřesnit kdo to dělá na 9 a 14? Kdo vlastně v Česku vlastní finišer? DSP, Metrostav, Skanska?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Na M5, M9 i M14 pokládá povrch DSP.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

no v nedávné reportáži ČT24 bylo DSP na úseku 5, ale mapman mi zlepšil náladu, že je to na všech úsecích, kde probíhá pokládka CB, to je prostě super ;-) jsem zvědav, co pak vymyslí OHL ŽS na úseku 21 :? :?:
siesa

Příspěvek od siesa »

Probehne v ramci modernizace D1 i oprava odpocivek?? A jestli ne, tak proc ne? Ze bychom se konecne dostali na uroven obvyklou v zapadni Evrope ;) Mam na mysli odpocivky s lavickami a stolky a verejnymi zachodky a nikoliv cerpaci stanice...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Celková modernizace odpočívek tam zahrnutá není, mj. i z důvodu problematických smluvních a majetkoprávních vztahů k odpočívkám - je to dáno mj. i dlouholetými kontrakty divokého kapitalismu devadesátých let. Plánuje se ale např. minimálně obnova svislého i vodorovného dopravního značení, na některých odpočívkách i kompletní obnova povrchu.

Ve střednědobém výhledu se pak mají zrealizovat i projekty rozšíření vybraných odpočívek, z nichž některé byly už v minulosti připraveny ale pak pozastaveny kvůli pochybnému zadání z dob kralování severočeské kliky v resortu dopravy.
dvs

Příspěvek od dvs »

Musí se ale nechat, že výsledkem toho divokého kapitalismu bylo také to, že zmizely ty turecké toalety. Jedině, že nyní asi budeme za návštěvu WC čím dál na více místech platit. Poprvé jsem se s tím setkal na Shellce u dálnice (ta u MÚK Žehuň s II/328). Pak na Shellce na D11 před Prahou. No a když jsem to hodil do google, tak je to program ... Popravdě je to jedna věc, kterou nemám rád na německé dálnici placená WC. Asfinag teď dělá pěkné odpočívky a bez pumpy např. (kdo by taky tankoval za draho na dálnici) ve vlastní režii a WC zdarma dokonce s wifi. Popravdě, když si koupím lístek v podobě dálniční známky (hlavně z pohledu ceny krátkodobé známky), tak to chce také tyto služby.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Hlavně se tam ta parkoviště co tři kilometry sakra hoděj při jakymkoli problému či indispozici.
Jo a koukám, že vůči našim svobodnym (tj. na realitě nezávislym) médiim neni člověk nikdy dost ostaržitej. Ani já 8-)
siesa

Příspěvek od siesa »

Mapmane, diky za info. Z tvych zprav me ale mrzi to, ze se vlastne s nicim takovym, jako tady uvedl dvs vubec nepocita. Ja jsem nemel na mysli nejake odpocivky s bufety atd. Jen proste plochy, kde se da zastavit a kde si clovek muze protahnout kostru, popr. se najist u cisteho stolku. A samozrejme si dojit i na uklizenej zachod, aniz by musel jit nekam do lesa. Ja si proste nemyslim, ze tohle je otazka strednedobeho vyhledu. Tohle by se melo udelat okamzite, nebot jiz dnes to na nasich dalnicich chybi. A nemyslim si, ze jedna odpocivka mezi Brnem a Jihlavou a jedna mezi Prahou a Jihlavou (tady ca. po 100 km) by byl nejaky nezvladatelny luxus....
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ano, mam stejny nazor, odpocivky Asfinagu se mi libi a bylo by prima zavest poradny system odpocivek i v teto zemi kdyz uz ho maji vsude kolem nas (je zavedeny uz i na PL a SK). Strednedobym vyhledem jsem myslel treba za 2-5 let. A rikam to z toho duvodu, protoze ted je na MD a RSD takovy personalni bordel, ze se to nejdriv musi stabilizovat a pak muzou vznikat koncepce s hlavou a patou.
siesa

Příspěvek od siesa »

Chjo, Mapmane...to chapu, ovsem "takovy bordel" na RSD a MD resime uz kolikatou? petiletku...... Ja vim, je to povzdech na nespravnem miste :/
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ten bordel, skutecny bordel a chaos, resime od roku 2010 - tj. od nastupu ministra Barty. A zatim stale trva ...
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

A čim to že to jde od bárty dál? On vyházel první várku, dosadil svoje lidi, a ti pak zase svoje níž a ti zase svoje ještě níž, pak zas padla vláda a zase odshora dolu zas noví, nebo čím tedy to začalo?
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Dnes jsem jel ráno po D1 do Prahy a na 105. km koukám a vidím že v uzavřeném pásu stojí pár desítek metrů od přejezdu SDP oranžový vozík s mobilním ZPI. Bylo mi divný, kde se tam vzal tak jsem rychle otočil hlavu co na něm svítí a ono: "99 KM/H ZPOMAL". Neměl jsem čas na to koukat déle tak nevím jestli to tam je napsaný natvrdo :D nebo to mají vážně propojený s radarem a měří to a ukazuje co kdo jede... Na jiném úseku to ale nebylo...

Jinak na 14 se betonovalo asi i teď přes noc, pač tam měli hodně dlouhý úsek čerstvého CB, jelo se proti směru staničení a už byli kousek od mostu u Smrčné. Na jeho druhé straně už CB nějaký ten pátek je. Pak nějaké to řezání a kartáčování jinak aktivita už minimální kromě exitu 112 kde se intenzivně pracuje na mostě přes I/38. Mají odstraněné svodidla, římsy, povrch... na I/38 se jezdí 1+1 a mají tam postavené lešení.

Na 9 položen povrch od konce úseku až k nepoužívané odpočívce. Tam však ale už minimálně od pondělka kdy jsem tudy také jel, stojí finišer zaparkovaný na straně a nic. Jinak se dělá na mostě a pak zase nějaké ty dodělávky. Zde asi nejmíň práce hotovo.

Na 5 už je CB všude, chybí akorát pořád některé ty zálivy a odbočovací pruh k odpočívce. Malý finišer tam ale měli... Svodidla mají už zvednutá. Most přes Blanici už je tuším vybetonovaný, na dalších dvou mostech se dělaly izolace a minimálně na předpolích už i podkladní a ložná AB vrstva. Zde asi hotovo subjektivně nejvíce.

Od Prahy je tuším relativně nově zbroušený levý pruh od Šmejkalky až po Lensedelský zářez ve směru na Brno. Před exitem 29 směr Brno se vyměnilo 5-10 desek za AB, na broušení se ale vy... takže zlepšení 0,0nic. A že by to ten kousíček chtělo...
dvs

Příspěvek od dvs »

Tak dnes to řidiči nezvládli
http://www.novinky.cz/krimi/340682-dopr ... olony.html
s pí mluvčí souhlasit nelze příčinná souvislost bude opačná
V koloně se srazila čtyři auta, hlavní příčinou byla ale dopravní špička, uvedla mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová.
Smutné na tom je, že Ti co vyjednou na dálnici při akci "celonárodní přesun teď hned" si řeknou no ta D1 ....

Pokud se nepletu, tak všude to bylo zachováno na DVA pruhy...
-xdas-

Příspěvek od -xdas- »

Kolem 15 hod hlasili v radiu, ze v prvnim omezeni od Prahy se porouchala vojenska Tatra a kolona byla kolem 10 km.

Odesláno z mého GT-I9070P pomocí Tapatalk 2
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

_jan91 píše:Dnes jsem jel ráno po D1 do Prahy a na 105. km koukám a vidím že v uzavřeném pásu stojí pár desítek metrů od přejezdu SDP oranžový vozík s mobilním ZPI.

Tohle bude asi ono...?
wazer.cz
Pište česky, prosím!
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

^^ No jasný, ale tohle vídáme už 2 roky. Šlo mi o to, že byl přímo v modernizovaném úseku, nikoliv před ním, a svítilo na něm "99 KM/H ZPOMAL" místo klasického upozornění na stavební práce...
Odpovědět

Zpět na „D1 Modernizace“