Rakousko všeobecně

Odpovědět
Geo

Re: Rakousko všeobecně

Příspěvek od Geo »

pivko píše:Další věc je, že ten pořádek se neudělá sám a nevím, jak byses tvářil třeba na pravidelné úklidové brigády, což je v rakouských (zejména menších) obcích celkem běžný jev (a zkus si tam nepřijít). S tím souvisí tlak na konformitu životního stylu, který je nepoměrně větší než u nás.
No ono kdyz chce clovek zit v ciste uklizene vesnici, tak holt musi zacit u sebe, nebo byt minimalne toho soucasti. Je to samozrejme dvousecne. V nedeli se nedela bordel, takze ho ani ja delat nemuzu. Ja treba nejakou dobu v Nemecku pobyval, a nejak mi ta konformita nevadila. Ale tohle muze mit kazdy jinak, a povinne zastrihavani kyticek v nejake Svycarske vesnici bych uz asi nedal.
Treba u rodicu na vesnici se to pomalu zacina posuvat k tomu rakouskemu stavu od drivjejsiho bordelu.

No a k tomu chovani u nas. On jak opadne ten tlak okoli, tak se ukaze, ze se zas tak nelisi. A vysledkem jsou pak ty bordely v prihranici a ozralove v Praze.
kik

Příspěvek od kik »

Řekl bych, že hodně taky dělá znalost jazyka. Několikrát se mi v Rakousku stalo, že jakmile jsem na místní promluvil německy, tak byli velmi vstřícní a nadšení. Každopádně souhlas s tím, že i přes některé zvláštnosti bychom se od Rakouska mohli hodně učit a je docela škoda, že s nimi nemáme nejlepší vztahy. Přitom je to historicky samozřejmá součást našeho středoevropského prostoru a historicky jednoznačně bližší země, než třeba Německo, ale i Slovensko.[/quote]
Co ze zkusenosti vim tak v Rakousku neni problem se domluvit anglicky. Sice jsem se ucil nemecky na zakladce a pak na gymplu ale pak jsem z praktickych duvodu presel na anglictinu se kterou se prece jenom domluvite casteji nez s nemcinou. Tady bych to spis videl v lidech s tim ze z nejakych duvodu si mysli ze my Cesi jsme z nejakych duvodu podezreli - treba preferujeme levnejsi ubytovani, mame starsi auta apod. Je sice pravda ze treba ve Vidni je hodne firem jejich majitele jsou ceskeho puvodu ale na druhou stranu je z historie dobre znamo ze Cesi patrili prave ve Vidni mezi lidi tzv. druhe kategorie ackoliv ceske zeme byly prumyslovym srdcem Rakouska - Uherska.
Ale poctive priznam ze co se tyka propagace zeme tak Rakousku sahame max. tak po kotniky. Tak kvalitne pripravene materialy v jinych jazycich nez je nemcina se hned tak nevidi. Tady se opravdu mame jeste hodne co ucit.
Sponik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sponik »

do Rakouska jezdím pravidelně každý rok na pár dní projet si Alpské cestičky, Německy umím tak možná guten tag a tím končím a vždycky sem se snima nějak domluvil a nepozoroval sem nějakou nevraživot jak při ubytování v penzionech nebo kempech tak v restauracích, z Rakušákama mám zatím jen ty nejlepší zkušenosti vždycky milý a příjemní lidé.
Standa

Příspěvek od Standa »

Mám dotaz (možná už se to tu řešilo, ale nějak si to nevybavuju): jak je to v Rakousku se správou silniční sítě? Dálnice (A) a "rychlostky" (S) dělá ASFINAG, ale co "jedničky" (B)? A je nějaký rozdíl mezi dvojcifernými a trojcifernými B (v automapách jsou kategorie dost promíchané), případně má nějaký vliv označení úseku jako SMPV?
monin

Příspěvek od monin »

Standa: Mám dotaz.. :D
No ale o tom zde už dobrou čtvrt hodinu hovoříme Mlho! :D
http://youtu.be/s9xkoc0qiKw?t=53s
Ale co se týče jen toho číslování silnic, tak ten náš systém mi přijde jako daleko lepší - jednodušší a jasnější, než v at.
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 3.3.2021 0:24:13, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odkaz je neplatný, ale jeho odstranění by vedlo k znehodnocení obsahu příspěvku
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Standa

Příspěvek od Standa »

Díky, německy sice neumím, ale snad se nějak zorientuju :) .
Country
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Country »

Rakousko snížilo rychlost na některých dálnicích. Kvůli ekologii

Rakousko od letošního roku omezilo kvůli ekologii rychlost na některých svých dálničních tazích. Rychlost klesla ze 130 km/h na 100 km/h, případně až na 80 km/h. Opatření se týká například dálnic A12 nebo A1, uvedli zástupci Ústředního automobilového klubu (ÚAMK).

Rakušané rovněž zavedli systém ekologických plaket pro vjezd užitkových vozidel do některých měst, podobně jako v Německu. Opatření platí ve všech městech Dolního Rakouska a ve Vídni. Ekologické plakety se zatím prodávají jen v některých pobočkách rakouského autoklubu.

Na některých úsecích rakouských dálnic se nově objevilo úsekové měření rychlosti, informoval dále ÚAMK. Měření hrozí například na dálnicích A7, A8, A9 a A2. Cílem opatření je snížení množství nehod.
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 3.3.2021 0:24:29, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Country píše:V Tyrolsku se od půlky listopadu změní maximální povolená rychlost ze současných 130 km/h na 100 km/h na dálnici Inntal A12 mezi Kufsteinem a Zirlem a mezi městy Karrösten a Zams a také na Brennerské dálnici A13 mezi Innsbruckem a Schönbergem. Celé omezení rychlosti budou aktivně kontrolovat policejní hlídky.
Dobře, ale já za 100 kmh platit známku nebudu, 100 pojedu i po silnici a budu to objíždět přes A95 a tam pojedu 200.
Filip

Příspěvek od Filip »

V pořádku. Stovka je v Alpách optimální. Ještě bych přidal úsek od Salzburgu po Wels a mezi Grazem a Itálií. Víc tam stejně nejezdím. Stovku bych zavedl i na D1 mezi Prahou a R1.
pivko

Příspěvek od pivko »

Klid, než se začnete rozčilovat, přečtěte si tu zprávu pořádně. A12, tam je už stovka dávno, to není žádná novinka. Kolem Salzburgu je přeci už dávno liniovka a taky tam bývá často stovka nebo osmdesátka, takže taky nic nového. Na A13 se to týká pouze krátkého úseku u Innsbrucku, kde je zase liniovka a taky tam podle mě běžně 130 nebývalo.

Ovšem co byl problém a zůstává problémem i teď je ten dlouhý úsek A12 od hranic do Innsbrucku, za to by se Tiroláci měli opravdu stydět. To je tak dobrý na usnutí za volantem.
hh píše:Dobře, ale já za 100 kmh platit známku nebudu, 100 pojedu i po silnici a budu to objíždět přes A95 a tam pojedu 200.
Ono to bohužel i přes tu stovku pořád tím Inntalem vychází lépe. Po A95 je člověk sice hned na konci u Oberau, ale pak stačí jeden blbej náklaďák nebo karavan a průměrná rychlost může být klidně 30 km/h až do Innsbrucku. Míst na předjetí je minimum a provoz tam bývá dost hustý.
monin

Příspěvek od monin »

Tak on to byl od hh určitě žertík, jinak by to vypadalo stejně ujetě, jako když chce někdo u nás vyjímku na to, aby se např. na R6 u Chebu neplatilo, nebo aby po dobu rekonstrukce D1, nebyla povinnost mít dálniční známku. Na té A12/A13 jsou stejně ty intenzity dopravy tak vysoké, že v určitých dnech a časech je to už šumák, zda se tam může 130 nebo jen 100. A mimochodem nějaká ta 100, např. na té A12 už byla i kdysi před 25 lety, okolo Jenbachu, či u Innsbrucku a to nepočítám, že se tam tenkrát hodně často a dlouze vartovalo i na hraničních přechodech, hlavně tedy např. u Kufsteinu - Kiefersfelden. O A1/A8 u Salzburgu ani nemluvě. Ale tím nechci samozřejmě nějak tyto ekotempa, jak u nich, tak u nás obhajovat.
pivko

Příspěvek od pivko »

Kolem měst to celkem chápu, pokud ta rychlost zůstane v rozumných mezích (nejméně 80, ale raději 100 km/h). To považuji za rozumný kompromis mezi plynulostí a bezpečností dopravy a ochranou před hlukem. Ale 100 km/h na 90 km dlouhém úseku je naprostá úchylnost. Pokud nechtějí, aby jim tam jezdili lidi, tak tu dálnici neměli stavět - mohli místo turistického ruchu i nadále pást kozy, krávy a jódlovat jako dřív. Jenže prachy z turistů, to oni zase chtějí. Možná by pomohl nějaký bojkot Tyrolska jako turistické destinace - nenecháte nás sem rozumně přijet, tak si trhněte nohou.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

monin píše:Tak on to byl od hh určitě žertík, jinak by to vypadalo stejně ujetě, jako když chce někdo u nás vyjímku na to, aby se např. na R6 u Chebu neplatilo, nebo aby po dobu rekonstrukce D1, nebyla povinnost mít dálniční známku. Na té A12/A13 jsou stejně ty intenzity dopravy tak vysoké, že v určitých dnech a časech je to už šumák, zda se tam může 130 nebo jen 100.
Kolem měst jistě, ale skoro 100 km jet 100 já to fakt nedávám, tím spíš, jak se člověk "přiřítí" z A93. To radši pojedu v pohodě po A95 a pak pomalu přes Mittenwald a ušetřím 8E, než toto, nemám na to nervy a atmosféra radarů, dopisů i přes hranice atd. houstnout bude.
monin

Příspěvek od monin »

Tak pokud by to mělo být opravdu v celém tom úseku A12, od Kufsteinu až za Innsbruck, tak jak se to tam píše (zde bych zdůraznil ještě možná to slůvko "píše"), tak to je pak fakt hodně ujetý. Ale ono vlastně, co dnes už ujetý není.. :)
pivko

Příspěvek od pivko »

Ohledně těch dopisů bych byl zatím klidný. Jezdím tam každý rok několikrát, omezení nedodržuji (jezdím tak kolem 120 tacho) a nikdy mi nic nepřišlo. Horší je, kdy by tam měřili a chytali na místě.
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

Po A95 bych jel rozhodně radši, ale chce to vychytat, kdy tam ne(jet). Tam byly Stau asi 1,5 h před Garmisch a zpátky to prostě před Fernpass totálně stálo, jen kvůli tomu, že jeli karavany a nahoře si to chodili kochači přes přechod, takže 2 hodny zdržení.
Filip

Příspěvek od Filip »

Typický český přístup - nechceme platit ve Slovinsku za známku (cenově akorát) tak raději budeme objíždět. Nechceme jezdit pomalu (rakouská dálnice, pomalu se někomu zdá rychlost 100), tak raději budeme objíždět. Bože, pak se nemůžeme divit, že nás mají všude v Evropě za trotly a paštikáře.
dvs

Příspěvek od dvs »

Ad Slovinsko: 15 euro za 60km dálnice není cenově akorát. To je dražší než např. Francii. Sorry za OT.

Těch 100km/h a 80km/h mi přijde fakt ujeté a nechápu proč bych měl být vnímán jako paštikář. Ono ani v tom Rakousku to všichni nevítají.
Tady je stránka proti https://www.facebook.com/gegentempo100tirol?fref=nf
Ani jejich automotoklub tomu netleská
http://www.ots.at/presseaussendung/OTS_ ... die-umwelt
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 3.3.2021 0:25:06, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Filip píše:Typický český přístup - nechceme platit ve Slovinsku za známku (cenově akorát) tak raději budeme objíždět. Nechceme jezdit pomalu (rakouská dálnice, pomalu se někomu zdá rychlost 100), tak raději budeme objíždět. Bože, pak se nemůžeme divit, že nás mají všude v Evropě za trotly a paštikáře.
Co je trotlovského na tom, že když mi někdo nabídne drahou nebo nevyhovující službu, přesunu se jinam?
pivko

Příspěvek od pivko »

Filip píše:Typický český přístup - nechceme platit ve Slovinsku za známku (cenově akorát) tak raději budeme objíždět. Nechceme jezdit pomalu (rakouská dálnice, pomalu se někomu zdá rychlost 100), tak raději budeme objíždět. Bože, pak se nemůžeme divit, že nás mají všude v Evropě za trotly a paštikáře.
Argumentaci, že "někdo jiný to taky tak dělá" jsem používal už v mateřské školce. Standardní odpovědí rodičů na to bývávalo "a až skočí z mostu, tak skočíš taky?". Myslím, že 25 let po revoluci už bychom se mohli pomalu oprostit od toho, že argument "na Západě to tak dělají" má platit bez dalšího.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

To jste se zrovna netrefil. Narazil jste na magora, který často plánuje dovolenou celé rodině do státu, kde zrovna otevřeli novou dálnici a musím to projet:) Určitě to nedělám kvůli 8E, ani nejsem zdrcen z placení 8E v Německu za rok (v dovolené za 1233 E už je těch 8E nic), ale ty šílenosti, co poslední léta Rakušáci předvádí vidět fakt nemusím a nebaví mě to. Koneckonců ušetřených 8E propálím na naftě na A95 než dojedu Mnichova (jedu 220).
kik

Příspěvek od kik »

Pokud stoji cca 60 km dalnice ve Slovinsku 15 EUR a 2 10-ti denni znamky v Rakousku o cca 2-3 EUR vice, tak tu rakouskou dalnici zaplatim a neresim jestli je tam povolena 80-ka nebo 130-ka. Proste pojedu podle predpisu. Az bude ve Slovinsku dalnice az na chorvatske hranice, tak tu znamku taky zaplatim. A co jsem si vsiml tak ve Slovinsku tu dalnici objizdeji i Nemci a Rakusane.
Jan Petzold

Příspěvek od Jan Petzold »

Taky jde o to, že Rakušanům při průjezdu Kufstein - Brenner platíte vlastně dvakrát, jednou za známku a pak mýto za Brenner. Na Brennerautobahn známku nepotřebujete. Osobně se mi trasa A93 - B15n - A92 - A99 - A95 - B2 - B177 zdá daleko zajímavější, než se plácat 100 km/h skoro 100 kilometrů. Finančně i kilometrově je to víceméně srovnatelné resp. rozdíl je asi tak 1-2 Weizenbiery na svahu. Časově to bez kolon pochopitelně vyjde lépe přes Kufstein.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Dopravní poplatky v Rakousku :arrow:

http://chorvatsko.cz/moto/poplata.html

*ceny dálničních známek se letos zvýšily o 2,1% :idea:
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Odpovědět

Zpět na „Rakousko“