Dokončení Blanky

Odpovědět

Kdy bude Blanka zprovozněna?

Anketa končí za 19.9.2015 12:14:55

listopad 2014
0
Žádná hlasování
prosinec 2014
5
6%
1Q 2015
19
22%
2Q 2015
18
21%
3Q 2015
17
20%
4Q 2015
10
12%
před dalšími volbami
8
9%
to nikdo neví...
9
10%

Celkem hlasů: 86

pivko

Re: Dokončení Blanky

Příspěvek od pivko »

jonáš píše:Tohle je tady typický, že se vůbec nekouká, kdo tu kulišárnu spunktoval, ale křižuje se ten, kdo s tim zkouší něco dělat. Samozřejmě blbě, protože dobře už to nejde, proti tomu je to kvalitně smluvně ošetřený z minula ;-)
Houby s octem, chachar si myslel, jak politicky potopí minulý vedení a ještě si zapózuje u pásky před volbama. Od začátku neměl jinou reálnou možnost, než to dostavět. A přepočítal se a dobře mu tak. Doufám, že mu to konkurence dá sežrat a cyklobuzna odtáhne, odkud přišla.
monin

Příspěvek od monin »

Tak pardón, taky jezdím tedy dost často na kole..ehmm :)
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
P_V

Příspěvek od P_V »

pivko píše:Houby s octem, chachar si myslel ... cyklobuzna odtáhne, odkud přišla.
kde se to vypíná?
pivko

Příspěvek od pivko »

monin píše:Tak pardón, taky jezdím tedy dost často na kole..ehmm :)
No právě. Jenže Hudeček má té cyklistiky akorát plnou hubu, když se někde tahá s Automatama nebo když pózuje před novináři. Jinak jako správný politik jezdí magistrátním autem s řidičem (i tam, kam díky jeho politice normální smrtelníci s autem nesmí).

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy ... pesi-zone/

Prostě cyklobuzna jak vyšitá. Doufám, že mu to spoluobčané u voleb spočítají a jestli ne, tak si holt Praha nikoho lepšího nezaslouží.
kot

Příspěvek od kot »

to pivko: Díky za příspěvek. :D
Standa

Příspěvek od Standa »

Já Pivka naprosto chápu a jeho názory do značné míry sdílím, dnešní MHMP je prostě jedno velké zoufalství :( ... Bohužel ale nevidím nikoho, kdo by byl schopen nebo alespoň projevil snahu s těmi zvěrstvy něco udělat (aby nedošlo k mýlce, za zvěrstva považuju 50 na magistrále a další zhovadilosti z dílny Auto*matu a podobných). Nicméně se uklidňuju, že, když jsem celkem úspěšně přežil 18 let komančské totality, měl bych zvládnout i tu cykloaktivistickou. Pro inspiraci doporučuji film Maléry pana účetního :) .
Ondra O.K.

Příspěvek od Ondra O.K. »

Aniz bych je chtel konkretne branit, ale uprimne:
- jsem sef multimiliardoveho biznisu (coz Praha je), jedu na jednani na Vaclavak s dalsimi tremi kolegy z magistratu, vezmu si poradny oblek a slusne boty

Pojedu na kole ci MHD? - 99% lidi odpovi ne
Mam moznost dojet az k mistu urceni, protoze mi to zakon dovoluje, udelam to? - 99% lidi odpovi ano

Podle me vcetne vas, kteri s tim clankem souhlasite 8-)
pivko

Příspěvek od pivko »

Ondra O.K. píše:Aniz bych je chtel konkretne branit, ale uprimne:
- jsem sef multimiliardoveho biznisu (coz Praha je), jedu na jednani na Vaclavak s dalsimi tremi kolegy z magistratu, vezmu si poradny oblek a slusne boty

Pojedu na kole ci MHD? - 99% lidi odpovi ne
Mam moznost dojet az k mistu urceni, protoze mi to zakon dovoluje, udelam to? - 99% lidi odpovi ano

Podle me vcetne vas, kteri s tim clankem souhlasite 8-)
Zcela nepochybně. Ale pokud mám předtím plnou hubu keců, jak mají lidi používat kolo jako běžný dopravní prostředek k pohybu po městě a ještě navíc prosazuji konkrétní opatření jak tuto skupinu lidí zvýhodnit před těmi, kteří k témuž účelu používají osobní automobil, pak se nemůžu divit, když mi to někdo omlátí o hlavu. Politici mají totiž výjimečnou schopnost zasahovat do života ostatním a svazovat je různými omezeními, ale jak se to má týkat jich samých, tak to je najednou keců, proč to nejde (k tomu viz též poslední aktivita našeho ctěného zákonodárného sboru ohledně parkovacích zón). A proto, ač s vámi v obecné rovině souhlasím, v případě Hudečka volám: Jen houšť a no mercy!
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

Pivko: Nevšiml jsem si, že by zatím v Praze os. auto nemělo navrch. Jo, až budeme mít na každé hlavní ulici cyklopruhy (bez přerušování před křižovatkami) a všude stojany na kola (jako tomu je třeba v mecce automobilismu Německu), tak pak budete moci tvrdit, že mají lidé stejnou příležitost využít kolo, jako dnes auto. Do té doby ani náhodou. Tady cyklisty nikdo nezvýhodňuje, naopak probíhá zatím zcela CHABÁ snaha o snížení jejich dlouhodobé diskriminace. To je asi jako kdyby v Praze nebyly silnice, tak bychom se nemohli divit, že tu nejezdí žádná auta a 98% lidí jezdí na kole.

Dokud nebudou všechny plochy v městě soukromé, včetně chodníků a ulic, jako v nějaké anarchokapitalistické utopii, tak vždy bude muset někdo direktivně rozhodnout, zda v 20 m. široké ulici budou 4 jízdní pruhy pro auta a úzké chodníky, nebo 1 pruh, parkování po obou stranách ulice, cyklopruh a chodník s alejí. A od toho máme demokracii. ať již zastupitelskou nebo přímou, aby lidé mohli rozhodnout, jak to chtějí. Smysl nadávat, jak ti hrozní politici omezují automobilovou dopravu, by mělo v momentě, kdy by rozdělení ploch ve městě mezi jednotlivé druhy dopravy (tzn. možnost jejich využití) bylo výsledkem neregulovaného svobodného vývoje. Nic takového ale nikde v civilizovaném světě neplatí.

To, že nějaký politik možná porušuje to, co sám říká, ponechávám zcela stranou, protože to je jeho chyba a ne chyba lidí používajících kolo a lidi mu to mají právo spočítat ve volbách či ho v některých státech odvolat. Já sám jsem však příznivce nulových politických výsad a politické nadřazování se nad ostatní mě nechutně se.e, stejně jako vás.
Geo

Příspěvek od Geo »

S tim co pisete zasadne nesouhlasim. Vase teze je, ze v Praze existuje velka skupina lidi, co strasne touzi jezdit na kole, ale nemuze, protoze jim to stav ulic neumoznuje. Podle mne je tohle zcela chybny predpoklad. Podle banana splitu z Vize25 je jen 2% cest vykonanych na kole (43% MHD, 22% chuze). To je strasne male procento. Ocekaval bych proto, ze pokud by takova situace skutecne existovala, pak kazde drobne zlepseni by melo vest k celkove velkemu narustu cyklistu. Coz se zjevne nedeje.
Zajimavy je taky pohled na pocty prujezdu cyklopocitadlem na Podolskem nab. V prosinci 2012 vychazi prumerny pocet projeti na 200/den obema smery. V letnich mesicich se to dostava na priblizne desetinasobek. To se bavime o jednom z nejzajimavjejsich smeru pro dojizdeni do centra na kole. Po stezce, po rovine a vetsinou i v zeleni. A mame ubohych 1000 cyklistu za den (jede tam i zpet). Dale to ukazuje na sezonost cyklisticke dopravy. Zajem zacne nekdy na prelomu dubna a kvetna, vydrzi do konce srpna a pak pres nasledujici tri mesici s klesajici teplotu postupne opada.
Kolo proste neni nahradou ani IAD ani MHD. Mozna te chuzi muze konkurovat.
Marooned17

Geo: Tak mě tedy vysvětlete, jaké zlepšení je pro cyklisty namalovaný pruh na silnici, jenž před každou křižovatkou (která je vždy nejkritičtější místo) končí. A proč když jsou cyklisté 2% cest, tak proč na cykloinfrastrukturu nejdou alespoň 2% z celkových investic do dopravy (za ty peníze by se dala celá páteřní cyklosíť dostavět do 10 let)? A Podolské nábřeží, kde se dělí s bruslaři a chodci také není zrovna geniální trasa, to, že na něj v centru nic nenavazuje asi také nemá žádný vliv... přesto cyklistů dlouhodobě přibývá a je to na ulicích vidět. Ještě před 10 lety to nebylo ani 1%. Těch dnů. kdy se na kole nedá moc jezdit, tak ty jsou především za mrazů v lednu a v únoru, kdy MHD má znatelně nižší vytížení, tedy letní cyklisty bez problémů pojme...
Geo píše:S tim co pisete zasadne nesouhlasim. Vase teze je, ze v Praze existuje velka skupina lidi, co strasne touzi jezdit na kole, ale nemuze, protoze jim to stav ulic neumoznuje.
Nene, moje teze je, že lidé ani jezdit na kole ve stávající situaci netouží, neb jízda na kole po městě za stávající situace není přitažlivá a často ani bezpečná. Jenže kdyby viděli, že se na kole jezdit dá, třeba by změnili názor a již ho v Praze lidé mění i dnes. Já zásadně nechci nikoho k ničemu nutit, já jen chci, aby lidé měli tu PŘÍLEŽITOST si vybrat.

Každopádně kdyby v Praze (už) nebyla MHD a Praha byla protkána hustou sítí dálnic a kapacitních parkovišť s modal splitem 85% pro auta, tak mi věřte, že by se našlo také velmi málo lidí ochotných použít MHD (neboť pokud by byla, tak by byla zcela nekonkurenceschopná a pro socky), město - nebo aspoň to, co by z něj zbylo - by se zcela přizpůsobilo autům. Všichni akceptovali stav, že všude dojedou autem a využít MHD by toužil málokdo. Za stávající situace však autem všichni jezdit nepouží proto, že mají kvalitní alternativu, mohou se svobodně rozhodnout. No a cyklistika je potenciálně pro některé cesty po městě velmi vhodný, prostorově nenáročný a životní prostředí ani pokladnu města nezatěžující prostředek, akorát nemá zatím zrovna na růžích ustláno. Dává to smysl? :crazy: :)

PPS: Mě přijde šílený, jak se pořád nadává lidem snažícím se propagovat cyklistiku tady v Praze. Přitom nikdo nepožaduje víc, než aby se Praha třeba aspoň podobala tomu Mnichovu. A mě se nezdá, že by cyklisté v Mnichově někomu vadili, nebo že by ubírali nějak moc autům.
kot

Příspěvek od kot »

Pardon, Praha se nemůže zas tak moc podobat Mnichovu, neboť naše zlaté město leží na kopcích a Mnichov je proti Praze více méně rovina. ;)
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

kot píše:Pardon, Praha se nemůže zas tak moc podobat Mnichovu, neboť naše zlaté město leží na kopcích a Mnichov je proti Praze více méně rovina. ;)
To je největší mýtus, že kopce nějak zásadně vadí cyklodopravě. Pokud někdo na kole pravidelně jezdí, tak si většiny kopečků v Praze skoro ani nevšimne (snad kromě Strahova a Proseku). Ano, je to překážka, ale jen pro to začít.
Pokud by okolo všech potoků vedla cesta použitelná za každého počasí (asfalt), tak tam se dá těch pár metrů nastoupat naprosto bezbolestně... Problém je, že když má člověk pomalu (tak aby se nezpotil jako prase) stoupat po frekventované ulici, kde nemá ani ten minimální prostor cyklopruhu, tak je to dost potíž...
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

Kubajsu: to je zajímavé že i když fanatik tipu Ing Jaroslav Martínek z CDV, který je Národním koordinátorem rozvoje cyklistické dopravy ČR, uznává, že v kopcovitých městech jako je Praha nebo Brno nikdy nebude cyklodoprava tak rozvinutá jako např v Pardubkách, Břeclavi, Prostějově, tak vy říkáte že kopce nejsou problém. hm.
ještě k té praze, když si vypujčím opět slova Ing Martínka, tak dneska v praze je podíl v modal splitu cyklodopravy cca. 2%, dlouhodobý cíl je až (!) 5%. Tento cíl se dá údajně dosáhnout jedině aplikací opatření pro cyklisty plošně po celé praze.
Co k tomu dodat, asi si dovedete představit, kolik omezení pro IAD to přinese a taky pro chodce (chodník konvertovaný na sdílenou stezku atd.). Jako 5% sezonně, to si dělají srandu ne? Škoda že se na to rovnou nevyse*ou...
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Samozřejmě, protože to, že je někde kopec je taková standardní výmluva, proč zrovna já na kole nemůžu... Ale například v anketě mezi lidma co na kole jezdí uvedlo kopec jako překážku proč nejezdí víc jen 6,1% lidí...
http://www.53x11.cz/clanek/31313-dve-tr ... a-silnici/
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Ono je to celé spojené dohormady. Pokud někdo třeba zná situaci v takové Soběslavi, tak ví, že cyklodoprava je tam historicky velmi rozšířeným způsobem přepravy. Nyní po otevření D3 se jezdí ješět víc.

Prostě v některých regionech (městech) je patern jízdy na kole daleko víc rozšířen, jinde naopak nikoliv. Tohle by měli mít na paměti plánovači všelidového cyklodobra. Ono totiž nejde jen o cyklopruhy a cyklostezky. Jde také o to, že pokud dojedu do práce, musím mít možnost kolo někde ustájit. Bezpečně. Jde také o to, že klima mírného pásu umožňuje racionální cykloprovoz zhruba ve čtvrtině-třetině roku.... Co potom? To budeme překreslovat dvakrát ročně cyklopruhy?

Je to celé zase stejná písnička. Někde je bytostně přesvědčen či má svojí "víru", že cyklistika spasí dopravu v Praze, emise v Čechách a ochrání pralesy v Amazonii.... Je to daleko víc víra, než racionální a věcná úvaha. A protože se někteří rádobypolitici (třeba pako Hudeček) nemají moc nápadů, jak se vymezit, naoko se paktují s mašíbly z Auto*mat ve snaze získat tím "body"....

Jinak jezdím na kole, a to i po Praze, ale nikdy bě mě nanapadlo jezdit v lokalitách, kde to není bezpečné jak pro mě, tak pro řidiče.
kot

Příspěvek od kot »

to Kubajsu: Jen k tomu linku - není bez zajímavostí, že 36,78% respondentů se bojí krádeže kola a 33.23% vadí špatné počasí. Těžko se v anketě "přiznám", že mi vadí kopec. To vypadám jako srab. Přitom asi těžko jezdí lidé masově z Proseku, Bohnic, Suchdola, Vokovic, Jihozápadního města atd do "nížin" centrální Prahy. Lze říci že ani v té Kodani či Mnichově se nejezdí ve velkém víc jak 3 - 4 měsíce v roce. viz logické shrnutí Michala výše. A to tu nepadlo slovo o věku a s tím související klesajicí křivce cyklistů dojíždějících do práce...
ventus

Příspěvek od ventus »

Jezdim na kole víceméně pravidelně, z Bohnic na Pankrác, někdy si to střihnu i přes Letnou, zpátky Strahov petřiny , Šárka abych sve 50lete tělo potrápil. Ale jsem i uživatel IAD, takže je to všechno o o toleranci. Spousta opatření pro zlepšení obyvatel je v detailech, které stojí málo nebo nic. Jsem proti všem zonám,, což jsou jenom vysavače na peníze do špatně hospodařících městských kas.
Kritický je průjezd kolem Kalrových lázní, v létě potom na náplavkách, kde se ještě zmenšil prostor výstavbou "kulturních zařízení", které produkují noc co noc množství odpadu, který ráno náplavku hyzdí.
Některým pasážím (Kampa) chybí asfalt pruh pro cyklisty, někde nájezd z chodníků kde jsou cyklostezky na silnici.
Hlavně více rozumu a méně dogma. Takže taky šlus s megaplánem na tunel v Holešovičkách, protože celý problém Holešoviček je křižovatka Argentinská a možná tichý asfalt. V Praze jsou palčivější dopravní problémy. A on ten provoz asi nebude tak hustý, když Skanska staví na křižovatce Liberecké a Střeničné obytný dům. Nebo máme očekávat lobbing za zastřešení komunikace ?
Marooned17

kot píše:Pardon, Praha se nemůže zas tak moc podobat Mnichovu, neboť naše zlaté město leží na kopcích a Mnichov je proti Praze více méně rovina. ;)
A co kdybyste nechal lidi, ať se sami rozhodnou, jestli jim kopce vadí nebo ne?

Mě přijde vtipný, jak tu někteří z vás berou snahu o mírnou regulaci aut jak útok na svou svobodu, ale nemají problém vnucovat ostatním svůj názor, že jezdit po Praze na kole je nevhodné. :ko:
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Ne. To si nerozumíme. Regulace aut a jejich provozu má smysl tam, ke existuje reálně a dosažitelná alternativa. Pak s tím nemám nejmenší problém.

Uzavírání části pražských nábřeží pro potřeby cyklistů a seriozní úvahy o tom, že to může být trvalý stav jsou spíše výkřikem bez domyšlení souvislostí. Dokončeme páteřní systém dopravy v Praze (Blanka, 511, 518, Břevnovská a Radlická radiála... a jistě další) = dejme reálnou alternativu pro přepravu po Praze; zpoplatněme vjezd do centra; preferujme cyklodopravu tam kde to má smysl a klidně na úkor IAD. A podtrhuji, že v tomto pořadí, jinak je to zdrojem chaosu...

Ale pokud si někdo myslí, že rodinný dům se dá také postavit tak, že začneme obkladačkami v koupelně, hromosvodem a protislunečními žaluziemi dřív, než vykopeme a zabetonujeme základy - pak není ani rady, ani pomoci. A tak je to s cyklodopravou a její chimérickou podporou v Praze...
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

ventus píše:...A on ten provoz asi nebude tak hustý, když Skanska staví na křižovatce Liberecké a Střeničné obytný dům. Nebo máme očekávat lobbing za zastřešení komunikace ?
Ano, snahy o omezení hluku lze čekat hned po nastěhování prvních nájemníků, kteří doteď o silnici netuší :-) Že je možné v takovém místě povolit výstavbu obytného domu, jen ukazuje na kvalitní práci stavebního úřadu a Magistrátu s ÚP.
pinus

Příspěvek od pinus »

kot píše:Lze říci že ani v té Kodani či Mnichově se nejezdí ve velkém víc jak 3 - 4 měsíce v roce.
Alespoň v případě Kodaně to rozhodně není pravda. Zkuste se tam jet podívat v zimě. Dánové jezdí celoročně, a to opravdu v každém počasí. Ale oni to jsou tak trochu šílenci.

tady, tady, tady, tady, tady

A to opravdu nejsou naaranžované fotky.
Geo

Příspěvek od Geo »

Marooned17 píše:Nene, moje teze je, že lidé ani jezdit na kole ve stávající situaci netouží, neb jízda na kole po městě za stávající situace není přitažlivá a často ani bezpečná. Jenže kdyby viděli, že se na kole jezdit dá, třeba by změnili názor a již ho v Praze lidé mění i dnes.
Samozřejmě že infrastrukura bude jeden z rozhodovacích faktorů. Jenže já si myslím, že i dnes se na tom kole jezdit dá. Rozhodně ta infrastruktura není tak špatná, aby těch cyklistů nebylo už dnes více. Myslím, že ta infrastruktura není tak hrozná, a konkrétně cyklostezku do Podolí mám na dojíždění do práce otestovanou. Nicméně zřejmě rozhodují i jiné, podstatnější, faktory. Pokud ne, pak veškeré investice do infrastruktury byly bezúčelné. Jenže žádná změna koncepce se nekoná. Tedy chceme 7% bicyklistů, ale nikdo neřeší kde se objeví. Tak co s tím? Pruhy se nelíbí, cyklostezka u Vltavy se nelíbí,...
Marooned17 píše: Já zásadně nechci nikoho k ničemu nutit, já jen chci, aby lidé měli tu PŘÍLEŽITOST si vybrat.
Takže asi je potřeba nějaká další příležitost. Proti tomu nic nemám, ale pokud se příležitost vytváří zejména tím, že se sebere příležitost doprovavat se jiným způsobem, pak se mi to vůbec nelíbí.
Marooned17 píše: No a cyklistika je potenciálně pro některé cesty po městě velmi vhodný, prostorově nenáročný a životní prostředí ani pokladnu města nezatěžující prostředek, akorát nemá zatím zrovna na růžích ustláno. Dává to smysl? :crazy: :)
Smysl to dává. Bohužel místo snahy definovat nejdříve ty "některé cesty" a následně řešit, jak je zpříjemnit cyklistům, se začalo od toho jak město plošně znepříjemnit všem ostatním. Ostatně podívejte se na tu Vizi25. To není manuál na cyklistickou dopravu, to je manuál proti automobilové dopravě.
Marooned17 píše: PPS: Mě přijde šílený, jak se pořád nadává lidem snažícím se propagovat cyklistiku tady v Praze. Přitom nikdo nepožaduje víc, než aby se Praha třeba aspoň podobala tomu Mnichovu. A mě se nezdá, že by cyklisté v Mnichově někomu vadili, nebo že by ubírali nějak moc autům.
Možná protože se primárně nestaví na úkor aut.
Naposledy upravil(a) Geo dne 11.7.2014 22:36:33, celkem upraveno 1 x.
Mike

Příspěvek od Mike »

myslím, že jasnou ukázkou je stojící kolona aut - kdekoli - vedle prázdného cyklopruhu
až bude stejná kolona cyklistů, pak má cenu pro ně něco dělat.
krom toho, kolony byly v Praze již v 70letech, což se o žádném jiném městě té doby prostě říci nedá.
Praha je prostě jiná a nějaký vidlák z holomóca to nepředělá :lol:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kot

Příspěvek od kot »

Miku, hodně dobrý...Kolona cyklistů v cyklopruhu! :ok:
Odpovědět

Zpět na „Městský okruh“