Modernizace D1 všeobecně
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Modernizace D1 všeobecně
Dnes jsem se vrátil z cesty po Srbsku, Makedonii, Kosovu, Albánii, Černé Hoře a Bosně a Hercegovině. Jednoznačně nejhorší dojem z cesty mám z úseku od Břeclavi do Prahy. Sám jsem se styděl s českou RZ. Na první ČS zpoplatněný záchody za 15 korun, přestože jsem tam nechal 2,5 tisíce za plnou nádrž. Stav panelů katastrofální, jak na D2, tak na D1. Bordel podél odpočívadel větší než v Albánii. Nejsem sváteční jezdec po našich dálnicích, ale z toho kontrastu, který jsem zažil dnes, jsem byl naprosto v šoku. Udělá s tím nějaká vláda, ministr nebo GŘ ŘSD konečně už něco?
Taky bych rád dodal, že úsek Praha - Brno byl také nejvytíženější na celé trase, včetně úseků kolem Budapešti. Kde se pořád bere ta jistota, že na D1 stačí dalších 20-30 let uspořádání 2+2 jízdní pruhy? Jsem toho názoru, že je to regulérně dálnice na profil 3+3 již dnes.
Promiňte mi ten OT, ale někde jsem se spláchnout musel.
P.S. měl jsem za to, že všechny ČS na českých dálnicích musí mít WC zdarma. Tak asi ne
Taky bych rád dodal, že úsek Praha - Brno byl také nejvytíženější na celé trase, včetně úseků kolem Budapešti. Kde se pořád bere ta jistota, že na D1 stačí dalších 20-30 let uspořádání 2+2 jízdní pruhy? Jsem toho názoru, že je to regulérně dálnice na profil 3+3 již dnes.
Promiňte mi ten OT, ale někde jsem se spláchnout musel.
P.S. měl jsem za to, že všechny ČS na českých dálnicích musí mít WC zdarma. Tak asi ne
Pokud nejste sváteční jezdec po dálnicích, měl byste asi vědět, že na dálnicích žádné panely nejsou.m@rtin píše:. Stav panelů katastrofální, jak na D2, tak na D1. Bordel podél odpočívadel větší než v Albánii. Nejsem sváteční jezdec po našich dálnicích, ale z toho kontrastu, který jsem zažil dnes, jsem byl naprosto v šoku.
Panel je prefabrikovaný stavební díl ve tvaru desky. Prefabrikáty se vyrábějí ve specializovaných výrobnách (stavebních továrnách). To však není případ povrchu dálnic. Prefabrikáty se používají na dálnicich v případě betonových svodidel. Dále jsou na D1 použity panely k uzavření nepožívaných odpočívek.
Naposledy upravil(a) miho dne 20.7.2014 14:39:43, celkem upraveno 2 x.
betonové panely jsou na D1 i D2 - jsou to staré CB desky - já chápu panel = betonové čtverce či obdélníky, které nepříjemně drncají a ničí podvozek auta a dost kazí požitek z jízdy a způsobují vyšší spotřebu auta ... a jsou navíc hlučné při průjezdu, a ty skutečně na našich dálnicích jsou, přelom vidím v novém CB krytu, který má kluzné trny, to je jiná káva, snad až na tu hlučnost
ale psal to tu lenny a já to zopakuju - stav na našich dálnicích se pozvolna začíná měnit k lepšímu, ale je třeba nepolevit, vydržet, nejde to hned ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Bumbik
Jak rikam ja..Taky jsme se v 90. letech mohli rozhodnout, ze se penize daji na generalni opravy vseho, co uz bylo drive postaveno, a ne do nove vystavby. No zajimalo by me, jak by se na to notoricti stezovaci na kvalitu D1, D2 atd. tvarili, kdyby na Plzen, do Usti, Hradce, Ostravy atd. jezdili jeste dnes po puvodnich silnicich.. Ja si opravdu myslim, ze drtiva vetsina toho, co se postavilo po revoluci, by dnes nestalo, kdyz vezmu v potaz "emancipaci" verejnosti ve vecech ekologickych a pozemkovych v poslednich patnacti letech....Takze za me je dobre, ze se stavelo a dnes, kdy je to s novymi stavbami tak, jak to je, opravujme. A to se zatim dari pomerne dobre, ackoliv idealni to urcite neni
Jak rikam ja..Taky jsme se v 90. letech mohli rozhodnout, ze se penize daji na generalni opravy vseho, co uz bylo drive postaveno, a ne do nove vystavby. No zajimalo by me, jak by se na to notoricti stezovaci na kvalitu D1, D2 atd. tvarili, kdyby na Plzen, do Usti, Hradce, Ostravy atd. jezdili jeste dnes po puvodnich silnicich.. Ja si opravdu myslim, ze drtiva vetsina toho, co se postavilo po revoluci, by dnes nestalo, kdyz vezmu v potaz "emancipaci" verejnosti ve vecech ekologickych a pozemkovych v poslednich patnacti letech....Takze za me je dobre, ze se stavelo a dnes, kdy je to s novymi stavbami tak, jak to je, opravujme. A to se zatim dari pomerne dobre, ackoliv idealni to urcite neni
no otázkou je, co bude s modernizací v dalších etapách, představa "Jančura repair system" mě poněkud nadzvedává ze židle ...
Úplně zbytečný... Stejnak všichni jezdí uprostřed a vlevo.m@rtin píše:Jsem toho názoru, že je to regulérně dálnice na profil 3+3 již dnes.
Vláda? Nebo dokonce strana?m@rtin píše:Nejsem sváteční jezdec po našich dálnicích, ale z toho kontrastu, který jsem zažil dnes, jsem byl naprosto v šoku. Udělá s tím nějaká vláda, ministr nebo GŘ ŘSD konečně už něco? (
A ten třípruh - naprostý souhlas s Kubajsu - u nás je naprosto zbytečný, viz.R1,D1 v okolí Prahy - skoro vše jezdí v prostředním a levém jízdním pruhu, dokonce i když někdo odbočuje z dálnice, kde je třípruh, tak to kolikrát strhne z toho prostředního, přes pravý k výjezdu až na poslední chvíli. Jako kdyby se za ten pravý jízdní pruh snad už i platilo mýto.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Proč mají Maďaři dálnicema protkanou zemi od hranic k hranicím s povrchem jak zrcadlo? proč my bychom měli jen modernizovanou D1 a žádné jiné dálnice?
Třípruh a chování řidičů je otázkou jakékoliv informační kampaně. Navíc se mi zdá, že se ta situace začíná lepšit - většian řidičů po PO se už naučila jezdit vpravo. Pořád to nic nemění na tom, že D1 je dálnice, jejíž špičkové intenzity jsou dostatečné pro obhajobu 3+3.
Třípruh a chování řidičů je otázkou jakékoliv informační kampaně. Navíc se mi zdá, že se ta situace začíná lepšit - většian řidičů po PO se už naučila jezdit vpravo. Pořád to nic nemění na tom, že D1 je dálnice, jejíž špičkové intenzity jsou dostatečné pro obhajobu 3+3.
A nejsou to panely. Panel je udělaný jako samotný kus v panelárně. Na komunikacích občas použité jsou, třeba příjezd do panelárny, JZD, vojenské cesty v újezdech. Povrch dálnice se lije jako monolit a pak se do něj vyřezávají spáry. Schválně píšu vyřezávají, protože řez je pouze do určité hloubky (tuším 1/3) mocnosti.bumbik píše:betonové panely jsou na D1 i D2 - jsou to staré CB desky - já chápu panel = betonové čtverce či obdélníky, které nepříjemně drncají a ničí podvozek auta a dost kazí požitek z jízdy a způsobují vyšší spotřebu auta ...
Přesně tak, zbytek pak praskne sám, i kolem těch kluzných trnů, ty mají pouze držet takto dilatované části CB krytu pohromadě...Likas píše:
A nejsou to panely. Panel je udělaný jako samotný kus v panelárně. Na komunikacích občas použité jsou, třeba příjezd do panelárny, JZD, vojenské cesty v újezdech. Povrch dálnice se lije jako monolit a pak se do něj vyřezávají spáry. Schválně píšu vyřezávají, protože řez je pouze do určité hloubky (tuším 1/3) mocnosti.
což stále nemění nic na tom, že staré tankodromy na D1 a D2 jsou nejen ostudou Evropy ale hlavně jsou šíleně hlučné, drncají, zvyšují spotřebu auta a ničí podvozky, na tom se snad všichni shodneme, díky za každou opravu CB povrchu (ale dobře provedenou!)
Ty to neznáš? Jiný kraj, jiný mrav.m@rtin píše:Proč mají Maďaři dálnicema protkanou zemi od hranic k hranicím s povrchem jak zrcadlo? proč my bychom měli jen modernizovanou D1 a žádné jiné dálnice?
Bumbik: proč ostudou Evropy? Snad naší ostudou..
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Kubajsu, Monin: Tak minimálně by v tom pravém jely kamiony, to už by na D1 bylo dost prima samo o sobě... Jinak mi to ježdění uprostřed nepřijde nějak typicky český jev, zkuste jet po A2 před Vídní...
monin: máš pravdu - naší ostudou - ale já to myslel jako, naší ostudou, která nemá ve vyspělé Evropě co dělat .. jen jsem to blbě napsal, tvé vyjádření je zcela přesné 
Pretože:m@rtin píše:Proč mají Maďaři dálnicema protkanou zemi od hranic k hranicím s povrchem jak zrcadlo? proč my bychom měli jen modernizovanou D1 a žádné jiné dálnice?
- rozdielna klíma
- rozdielna geografia
- iný prístup v infraštruktúrnej politike (a politike všeobecne, maďarom vyvlasňovanie ozaj nieje cudzie) - maďari chcú byť tranzitná kraina robia všetko pre to, aby boli...
Hlavne tá politiku v čechách je vidieť aj vo fakte, že v ČR sa stále nepodarilo zakázať predbiehanie kamiónov na diaľnicii.
Já tam vidím ještě další aspekty 1) co je nové je hezké a Maďaři to mají ve směs až z posledních 20 let a D5 či D8 je taky pěkná a 2) před 5-10 let to velice platilo, že to tam měli krásné, už minule jsem měl pocit, že se jim to tam dost kazí (asfalt vykazoval bodově závady) a že tomu údržba a opravy neodpovídají. Obávám se, že to brzy bude á la R10 (před 10 lety se to opravilo a už to pěkné dlouho nebude) a tím pádem za 5-10 á la R7 jestli nezačnou.
Jen taková otázka... Neříkalo se kdysi, že se budou mosty nad D1 při modernizaci dělat se středovým pilířem, protože ty bez něj mají malou šířku a pro budoucí 3+3 se budou muset celé přestavět?
Říkalo, z nějakého důvodu to bylo u některých mostů porušeno - hlava mi to nebere 
No nic, já jen chci vidět až (jestli se dožiju
) se bude dělat 3+3, tak ty reakce že před X lety se to mělo tak a tak postavit, zase budou lítat hlavy.
.... a zase budou lítat mosty .... do vzduchumbmat píše:zase budou lítat hlavy.
No já si pamatuji jednu zdejší loňskou diskuzi, ze které vyplynulo, že minimálně u jednoho mostu je to kvůli nemožnosti dodržení rozhledových poměrů se středovým pilířem v oblouku...mapman píše:Říkalo, z nějakého důvodu to bylo u některých mostů porušeno - hlava mi to nebere
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
To ano, ale to přece neznamená, že nemůžu ten most udělat delší, aby se pod něj vešlo D 33,5 místo D 28. Roli v tom ale hraje právě to, že by se pro delší mosty už asi musely vykupovat pozemky...
Stejně až dojde na rozšíření, tak se to podle mě do konce životnosti mostů udělá tak jako u Prahy, omezí se odstavný pruh.
To se říkalo. Ale taky se říkalo, že v místech, kde jsou oblouky o malých poloměrech (což jsou zrovna nadjezdy u Šternova a Psářů) a kde středový pilíř být v žádném případě nemůže, protože by bránil rozhledu pro bezpečné zastavení, tak se středový pilíř vypustí a jen se o trochu odsunou opěry tak, aby se pod nadjezd vešly tři standardní pruhy za cenu vypuštění zpevněné krajnice. A tak to je postaveno.mbmat píše:Jen taková otázka... Neříkalo se kdysi, že se budou mosty nad D1 při modernizaci dělat se středovým pilířem, protože ty bez něj mají malou šířku a pro budoucí 3+3 se budou muset celé přestavět?
Takže hlavy padat nebudou a mosty taky ne.