Jako nižší koeficient tření? Tak to by mě zajímalo nějaké exaktní měření. Co si pamatuji z tabulek ze střední, tak byl koeficient tření beton/guma o dost vyšší než asfalt/guma...bizonek píše:3, Ještě bych přidal horší protismykové vlastnosti CB krytu.
Nekvalitní povrchy
Re: Nekvalitní povrchy
Kdyžtak cementbeton-guma a asfaltbeton-guma, ono je v tom taky hodně kameniva a ta tenká vrstvička asfaltu na povrchu se rychle ojede. No mam pocit že nějaká dogmata (cementbeton, stabilizovaná trasa, čtyři pruhy přes každou hranici, zemní těleso po němcích, inferiorita kolejové dopravy .. ) jsou tady prostě daná a o těch se nediskutuje 
Pro stanovení protismykových vlastností (PVV) vozovek nelze porovnat pouze součinitele tření betonu a asfaltu s gumou udávanou v tabulkách. PVV se zjišťuje na mokré vozovce a závisí především na mikrotextuře a makrotextuře a jejich trvanlivosti. Takže dost zásadní je kvalita použitého kameniva a jeho odolnost proti ohladitelnosti. Jako nejlepší kamenivo se uvádí Droba.Kubajsu píše:Jako nižší koeficient tření? Tak to by mě zajímalo nějaké exaktní měření. Co si pamatuji z tabulek ze střední, tak byl koeficient tření beton/guma o dost vyšší než asfalt/guma...bizonek píše:3, Ještě bych přidal horší protismykové vlastnosti CB krytu.
U AB krytů jsou problém vyjeté koleje, které zabraňují odtoku vody + použité kamenivo. U CB krytů je zase problém s texturou vytvářenou při pokládání pomocí juty - vytváří podélné rýhy - opět špatný odvod vody. Dříve se u CB krytů dělala textura pomocí příčných rýh, pak se začala používat juta. CB povrch má za deště menší PVV než AB povrch (bez kolejí). Prokázalo to i měření na dálnici D5, kde se zjistilo, že na CB povrchu je o 48% více nehod než na AB.
Často se také stává, že už přejímání nového úseku má kryt nevyhovující PVV. Na pražském okruhu se na letošní rok plánuje vysokotlaké otryskání povrchu vodou pro vytvoření makrotextury s lepšími PVV. V Rakousku se běžně používá vymývaný beton.
Droba? Neboli špatně vytříděný a málo zpevněný sediment vznikající uložením po krátkém transportu s vysokým obsahem živce a dalších materiálů snadno zvětrávajících na jíl? To se mi ani vzdáleně nezdá jako ideální materiál pro zvýšení adheze pneumatiky... Věřil bych spíš nějakým drceným granitům či bazaltům...bizonek píše:Jako nejlepší kamenivo se uvádí Droba.
Tím, že je droba druh pískovce se v podstatě nikdy neohladí - uloupne se nějaké zrnko, tím pádem se zachovává mikrotextura příznivě ovlivňující PVV. Naproti tomu čedič se po nějaké době ohladí, mikrotextura zmizí a dojde ke zhoršení PVV.Kubajsu píše:Droba? Neboli špatně vytříděný a málo zpevněný sediment vznikající uložením po krátkém transportu s vysokým obsahem živce a dalších materiálů snadno zvětrávajících na jíl? To se mi ani vzdáleně nezdá jako ideální materiál pro zvýšení adheze pneumatiky... Věřil bych spíš nějakým drceným granitům či bazaltům...bizonek píše:Jako nejlepší kamenivo se uvádí Droba.
Myšlenka zajímavá, ale moc se mi tomu věřit nechce - droba je málo pevná a ne zrovna moc chemicky odolná, tak bych řekl, že se celkem brzo rozpadne a vydrolí (zbudou důlky ne výstupky). Naopak se mi nechce moc věřit, že by se tak odolná hornina jako je třeba čedič za dobu životnosti krytu nějak významně ohladil... Ale možné to je, jen bych rád viděl nějaké zkoušky...bizonek píše:Tím, že je droba druh pískovce se v podstatě nikdy neohladí - uloupne se nějaké zrnko, tím pádem se zachovává mikrotextura příznivě ovlivňující PVV. Naproti tomu čedič se po nějaké době ohladí, mikrotextura zmizí a dojde ke zhoršení PVV.
Nejsem geolog, takže nemůžu posoudit. Prezentuji tu jen závěry měření a dlouholetého výzkumu prof. J. Kudrny, který se PVV zabývá snad celý svůj život. Bohužel nemám k dispozici žádnou jeho přednášku v el. podobě.Kubajsu píše: Myšlenka zajímavá, ale moc se mi tomu věřit nechce - droba je málo pevná a ne zrovna moc chemicky odolná, tak bych řekl, že se celkem brzo rozpadne a vydrolí (zbudou důlky ne výstupky). Naopak se mi nechce moc věřit, že by se tak odolná hornina jako je třeba čedič za dobu životnosti krytu nějak významně ohladil... Ale možné to je, jen bych rád viděl nějaké zkoušky...
No myslim že vzhledem k průměrný životnosti silničních povrchů můžeme to zvětrávání klidně vypustit z úvah.Kubajsu píše: s vysokým obsahem živce a dalších materiálů snadno zvětrávajících na jíl?
Spíš jde vždy o nějakej kompromis mezi adhezí, hlučností a životností. Nelze absolutizovat jeden parametr, snad jedině u trati na formuli ..
Úplně to vypusit nemůžeš (teda podle mě). Vozovka je naprosto extrémní prostředí jak z hlediska mechnického, tak chemického zvětrávání (sůl). Co jsem slyšel, tak třeba žulové obložení železničních tunelů dostávalo při provozu parních lokomotiv tak na frak, že je zralé na výměnu - zvětrání za cca 50 let obdobné jako v přírodě v řádu tisíců let...jonáš píše:No myslim že vzhledem k průměrný životnosti silničních povrchů můžeme to zvětrávání klidně vypustit z úvah.Kubajsu píše: s vysokým obsahem živce a dalších materiálů snadno zvětrávajících na jíl?
Spíš jde vždy o nějakej kompromis mezi adhezí, hlučností a životností. Nelze absolutizovat jeden parametr, snad jedině u trati na formuli ..
Systém pro automatickou detekci hrbolů a výmolů
http://osel.cz/index.php?clanek=5694
http://osel.cz/index.php?clanek=5694
-
Marooned17
Dálničním stavbám Praha bych udělil monopol na výstavbu CB krytů vozovky. Jejich práce je totiž perfektní, jak minulý rok dokázali na 515. Ta je prostě bezva. Práce ostatních firem mě tedy mírně řečeno nepřesvědčuje.
No zas jsem jel po čase D11 a posledních dvacet km před Prahou je teda síla .. tam se dá zcela názorně pochopit, co dělá nekvalitní povrch jak s hlučností, tak se spotřebou. To je komplet na vybagrování a soudruzi, znova 
Jo, jo - a rovnou 3+3.jonáš píše:No zas jsem jel po čase D11 a posledních dvacet km před Prahou je teda síla .. tam se dá zcela názorně pochopit, co dělá nekvalitní povrch jak s hlučností, tak se spotřebou. To je komplet na vybagrování a soudruzi, znova
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas, tam je to děs.
Já bych zase zakázal u nás IS Košice stavět CB.
Já bych zase zakázal u nás IS Košice stavět CB.
R48 -> D48 se podařilo!
Čas cca 7:30 reportáž o úklidu po zimně v Brně, jsou zde vidět pěkné výmoly, díry a pasti, pokud to srovnám s dnešním stavem, tak je to úplná Amerika
Jen jsem chtěl řící, že zde máme z minulosti velký dluh na údržbě, který se s námi ještě řadu let potáhne, a tyto záběry jsou důkazem toho, jak to bylo v minulosti.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
http://byznys.lidovky.cz/stat-zacne-stavet-drsnejsi-silnice-pocet-nehod-by-mohl-klesnout-o-tretinu
To je snad vtip, ne?
To je snad vtip, ne?
R48 -> D48 se podařilo!
Pokud by se aplikovala AB smes a la Brno nebo Most, tak asi nic...
A co na ty drsnější povrchy řekne opotřebení pneu?
Na jednu stranu se tu prosazují dvě kapky benzínu šetřící pneu s nízkým valivým odporem (a tedy i mizernou adhezí), na druhé straně tu pak chtějí dělat hrubé asfalty..
Na jednu stranu se tu prosazují dvě kapky benzínu šetřící pneu s nízkým valivým odporem (a tedy i mizernou adhezí), na druhé straně tu pak chtějí dělat hrubé asfalty..
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Teď se dívám, že článek je těžce neaktuální a víc jak půl roku starý.
Což, ale nic nemění na absurditě té myšlenky v něm zmíněné.
Což, ale nic nemění na absurditě té myšlenky v něm zmíněné.
R48 -> D48 se podařilo!
-
andrewkrap
Info o planovanych opravach http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/do ... ?id=771630
Tichý asfalt se v Pardubicích osvědčil. Radnice ale pořád váhá
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region ... orad-vaha/
"Mrzí mě to, že se tam udělal obyčejný asfalt, který budeme zase opravovat dřív než ten tichý," říká starosta městského obvodu Pardubice 5 Jiří Hájek.
"Pak je otázkou, jestli se to náhodou někomu nehodí, že se musí častěji opravovat," dodává Filip Sedlák z hnutí Naše Pardubice.
To jsou perly. Je prokázáno jestli je tichý asfalt kvalitnější a méně náchylný na výtluky? Nebo je to otázka spíše kvality materiálu a zhotovení?
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region ... orad-vaha/
"Mrzí mě to, že se tam udělal obyčejný asfalt, který budeme zase opravovat dřív než ten tichý," říká starosta městského obvodu Pardubice 5 Jiří Hájek.
"Pak je otázkou, jestli se to náhodou někomu nehodí, že se musí častěji opravovat," dodává Filip Sedlák z hnutí Naše Pardubice.
To jsou perly. Je prokázáno jestli je tichý asfalt kvalitnější a méně náchylný na výtluky? Nebo je to otázka spíše kvality materiálu a zhotovení?
To teda jsou perly. Pokud se nepletu, tak tichý asfalt má drobné vzduchové mezery, které je třeba každý rok tlakově čistit vodou, jinak se efekt ticha vytratí...-xdas- píše:To jsou perly. Je prokázáno jestli je tichý asfalt kvalitnější a méně náchylný na výtluky? Nebo je to otázka spíše kvality materiálu a zhotovení?
Mám tenhle zmiňovaný úsek pod okny a myslím že je to něco jiného než klasický tichý asfalt. Je to takový hodně jemnozrnný asfalt, snad i s příměsí gumy. Koneckonců to platil SFDI jako "ověření nové technologie". A po roce to vypadá pořád hodně dobře jak z hlediska kvality povrchu tak i hluku.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!