Praha všeobecně
Re: Praha všeobecně
Když už musí být magistrála v místech kde je, tak je řešení vcelku nasnadě a už se o něm diskutovalo. Zakopat jí v nejkritičtějších úsecích (hlavně kolem Václaváku) pod zem.
Btw. nešlo by to občas bez těch dehonestujících urážek? Chápu, že máte k některým organizacím odpor, ale a) snad se to vyjádřit i slušně a za b) snad není úplně všechno o čem píší, nebo co navrhují úplně špatně. Minimálně rozpoutání diskuse na tyhle témata fakt bylo potřeba. Svět není černobílý.
Btw. nešlo by to občas bez těch dehonestujících urážek? Chápu, že máte k některým organizacím odpor, ale a) snad se to vyjádřit i slušně a za b) snad není úplně všechno o čem píší, nebo co navrhují úplně špatně. Minimálně rozpoutání diskuse na tyhle témata fakt bylo potřeba. Svět není černobílý.
No jo, o tomhle návrhu vím, a bylo by to asi nejčistší řešení, nicméně je tohle řešení reálně dosažitelné, vzhledem k tomu, že tam taky vede metro a železniční trať, rovněž v tunelech? Navíc myslím, že ten současný tunel od "B" už Praze asi na dlouhou dobu bude stačit a politická vůle po kopání dalších tunelů bude asi přinejmenším příštích pár let dost malá.
Vzhledem k tomu, že už se prováděly studie, tak bych logicky předpokládal, že to technicky není až takový problém. S politickou vůlí ale máte bohužel pravdu.
Viz například http://www.casopisstavebnictvi.cz/zklid ... poli_N1870
Viz například http://www.casopisstavebnictvi.cz/zklid ... poli_N1870
Ta magistrála se tady kdysi dost rozebírala, i ten odkazovaný článek už tu byl: náklady na částečný tunel u Muzea byly odhadnuty někde mezi 7 a 10 mld. Kč, bez větší pomoci státu by do toho Praha jít nemohla (nějaký ministr dopravy ale tehdy i něco přislíbil), navíc by se to nedalo realizovat před dokončením východní části MO. Víc podrobností už si nevybavím.
Trochu to odlehčím 
Chtěl jsem se podívat jak pokračují práce na MÚK Rybníčky, ale zjistil jsem, že na kamery.praha.eu nastal totální chaos.
Vítězem je tramvaj na Štěrbohlské radiále
Chtěl jsem se podívat jak pokračují práce na MÚK Rybníčky, ale zjistil jsem, že na kamery.praha.eu nastal totální chaos.
Vítězem je tramvaj na Štěrbohlské radiále
- Přílohy
-
- sterboholska.jpg (44.66 KiB) Zobrazeno 6519 x
Už je nová ročenka (2014).
http://www.tsk-praha.cz/static/webbooks ... index.html
http://www.tsk-praha.cz/static/webbooks ... index.html
Postřehy z provozu křižovatky Koněvova-Spojovací-Učňovská-Českobrodská (dále ČB)-Pod Lipami (dále PL) (někde jsme to tu už řešili, ale nemůžu to teď najít, tak to dám sem)
Křižovatka už pár měsíců slouží ve své nové podobě (tady ještě podoba stará, schéma současného stavu je u předchozí diskuse co nemůžu najít
), takže můžu popsat pár postřehů. Semafor jede na čtyři fáze:
1) Koněvova > ČB a PL + ČB > všechny směry
2) Koněvova > Spojovací a Učňovská + PL > ČB
3) Spojovací > ČB a PL + ČB > Spojovací a Učňovská
4) tramvaje + Učňovská > Koněvova a Spojovací + Koněvova > ČB a PL
Poslední fáze je na poptávku (tram, auto v Učňovské, přechod přes Spojovací) a pro tramvaje se zařazuje operativně mezi ostatní fáze. Celkem to funguje, ve směru Koněvova > Spojovací se přidáním jízdního pruhu výrazně zvýšila propustnost křižovatky. Je zde ale dost nebezpečný problém: řidiči odbočující doleva z prostředního pruhu mají tendenci se rozjíždět, když padne zelená pro pravý pruh (tedy fáze 1 nebo 4). I mně, místnímu a situace znalému, se to přihodilo, zarazil jsem se ale ještě v cykloboxu, stejně jako několik dalších aut, která jsem tam měl možnost vidět. Nicméně už jsem dvakrát viděl jiné auto projet směr Koněvova > Spojovací na červenou, přičemž zejména při fázi 4 je to hodně nebezpečná situace, protože spletený řidič vjíždí přímo před zezadu jedoucí tramvaj (zrovna včera, mimopražský řidič, naštěstí byla tramvaj dost daleko...). Takže pozor na to!
Křižovatka už pár měsíců slouží ve své nové podobě (tady ještě podoba stará, schéma současného stavu je u předchozí diskuse co nemůžu najít
1) Koněvova > ČB a PL + ČB > všechny směry
2) Koněvova > Spojovací a Učňovská + PL > ČB
3) Spojovací > ČB a PL + ČB > Spojovací a Učňovská
4) tramvaje + Učňovská > Koněvova a Spojovací + Koněvova > ČB a PL
Poslední fáze je na poptávku (tram, auto v Učňovské, přechod přes Spojovací) a pro tramvaje se zařazuje operativně mezi ostatní fáze. Celkem to funguje, ve směru Koněvova > Spojovací se přidáním jízdního pruhu výrazně zvýšila propustnost křižovatky. Je zde ale dost nebezpečný problém: řidiči odbočující doleva z prostředního pruhu mají tendenci se rozjíždět, když padne zelená pro pravý pruh (tedy fáze 1 nebo 4). I mně, místnímu a situace znalému, se to přihodilo, zarazil jsem se ale ještě v cykloboxu, stejně jako několik dalších aut, která jsem tam měl možnost vidět. Nicméně už jsem dvakrát viděl jiné auto projet směr Koněvova > Spojovací na červenou, přičemž zejména při fázi 4 je to hodně nebezpečná situace, protože spletený řidič vjíždí přímo před zezadu jedoucí tramvaj (zrovna včera, mimopražský řidič, naštěstí byla tramvaj dost daleko...). Takže pozor na to!
Přidávám: zhovadilá signalizace přechodu přes Učňovskou. Auta, resp. duchové z Učňovské červená, ale zřejmě odněkud do Učňovské zelená, takže chodci smolík. Dlooouhá hypnóza, pokud nejdřív přejdete Českobrodskou. (Samozřejmě tedy všichni chodí na červenou.)
Království a půl princezny za 511.
Bobek: Přesný postřeh, je to tam dost nebezpečné! Přechod přes Učňovskou má zelenou jen ve fázi 1, ve fázi 2 tam občas někdo jezdí z Koněvovy, což je pro přebíhače na červenou opravdu nebezpečná situace, kdy do poslední chvíle není jisté, jestli auto z prostředního pruhu míří do Spojovací nebo Učňovské (když tam jedu, tak nedávám blinkr, aby byl vidět rozdíl od spojovací), ve fázi 3 má Českobrodská jen zelenou šipku doleva - myšleno do Spojovací, ale platí i do Učňovské, takže tam zároveň nemůže být zelená pro chodce (to se už s určitou dávkou obezřetnosti přejít dá, zejména ve směru od Kauflandu, kdy chodec rizikový směr vidí). Fáze 4 je paradoxně celkem bezpečná, byť má zelenou právě Učňovská, protože je nejčastěji vyvolána tramvají a Učňovskou si chodec ohlídá.
No této křižovatce sice asi pomohli, ale o kus dál naprosto zprasili křižovatku Koněvova a Na Jarově. Ještě s vypětím všech sil dokážu pochopit ty ostrůvky, byť je o kus dál řízený přechod, ale proč to vyústění ulice Na Jarově do Koněvky zúžili tak, že se tam dvě auta vedle sebe stěží vejdou, to mi hlava skutečně nebere. Taky už je tam za pár dní rantl pěkně orvanej od pneumatik. Projektant by za tohle zasloužil nakopat do zadku.
Ještě horší prasárna se ovšem chystá na Vinohradské. Umrtvit komunikaci tohoto typu zastávkovými mysy a rozšířenými chodníky, toť skutečně výkon hodný génia. IPR je banda zelených diletantů, která patří rozpustit. Než takovéhle rekonstrukce, je lepší nedělat nic.
Ještě horší prasárna se ovšem chystá na Vinohradské. Umrtvit komunikaci tohoto typu zastávkovými mysy a rozšířenými chodníky, toť skutečně výkon hodný génia. IPR je banda zelených diletantů, která patří rozpustit. Než takovéhle rekonstrukce, je lepší nedělat nic.
nemáte někdo to nový schéma?
Looki: Někde tu bylo, ale nemůžu vůbec najít tu debatu k té křižovatce.
Pivko: Jo, Koněvova x Na Jarově je opravdu hustá. To už tam snad měli dát semafor, protože ráno z ulice Na Jarově doleva to je teď lábuž. Ten obrubník u ostrůvku v Koněvce (včetně C4a) asi sejmul nějaký kamion, který se tam samozřejmě nemůže vytočit - obloukové křivky asi nikomu na IPR neříkají nic
... Chápu, že je snaha zklidnit Koněvku, ale před vybudováním Jarovského přivaděče je to dost marná snaha...
Pivko: Jo, Koněvova x Na Jarově je opravdu hustá. To už tam snad měli dát semafor, protože ráno z ulice Na Jarově doleva to je teď lábuž. Ten obrubník u ostrůvku v Koněvce (včetně C4a) asi sejmul nějaký kamion, který se tam samozřejmě nemůže vytočit - obloukové křivky asi nikomu na IPR neříkají nic
Zklidnit Vinohradskou, Koněvku, Seifertova už víc zklidnit nejde, ledaže by se úplně zavřela a všichni z východu Prahy budou do centra konečně jezdit na kolech. Kdy už tu zelenou svoloč někdo konečně vypráská. Zajímavý ale je, že ať je u vesla na městě kdo chce, vždycky to nakonec stejně dopadne takhle.Standa píše:Looki: Někde tu bylo, ale nemůžu vůbec najít tu debatu k té křižovatce.
Pivko: Jo, Koněvova x Na Jarově je opravdu hustá. To už tam snad měli dát semafor, protože ráno z ulice Na Jarově doleva to je teď lábuž. Ten obrubník u ostrůvku v Koněvce (včetně C4a) asi sejmul nějaký kamion, který se tam samozřejmě nemůže vytočit - obloukové křivky asi nikomu na IPR neříkají nic... Chápu, že je snaha zklidnit Koněvku, ale před vybudováním Jarovského přivaděče je to dost marná snaha...
Ale no tak. Vinohradská je v současné podobě stoka, kde nic (kromě tram kolejí) na cokoliv dalšího nenavazuje, parkovací místa rozházená zřejmě zcela náhodně, na chodníku sem tam stánek, popelnice, předzahrádka, zábradlí... Bez jakéhokoliv ladu a skladu. Neviděl jsem jak přesně to plánují, ale tam se tomu snad dá jenom pomoct - široká je dost.
To já jim neberu. Ale chtějí tam zastávkové mysy pro tramvaje hned na třech místech mezi magistrálou a Jiřákem. Což znamená, že při tramvaji v zastávce při těch intenzitách tam celá ulice stojí. Nezlobte se na mě, ale něco takového rozumný člověk nenavrhne, na to už musí být zelený pošuk.
Sorry, ale tohle je opravdu argument.....pivko píše:zelený pošuk
Ty dvě věty předtím jste četl? A čemu na nich konkrétně nerozumíte?looki píše:Sorry, ale tohle je opravdu argument.....pivko píše:zelený pošuk
četl, rozumím, nerozumím "zelenému pošukovi". Chtělo by to občas vystrčit nos ven z republiky, ideálně samozřejmě na západ...pivko píše:Ty dvě věty předtím jste četl? A čemu na nich konkrétně nerozumíte?looki píše:Sorry, ale tohle je opravdu argument.....pivko píše:zelený pošuk
to tu dělá spousta lidí
pravda, na rozvadově moc cyklistů nepotkávám
ale většinou se okolo měst jezdí po okruzích, tramvaje a autobusy jedou i o víkednu co 5minut
jo a všechno to bylo na západě
v takovym mnichově dokonce stavěj okruh městem
protože okolo už to asi nejde...
pravda, na rozvadově moc cyklistů nepotkávám
ale většinou se okolo měst jezdí po okruzích, tramvaje a autobusy jedou i o víkednu co 5minut
jo a všechno to bylo na západě
v takovym mnichově dokonce stavěj okruh městem
protože okolo už to asi nejde...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
No záleží na tom, na jaký západ, že. Západ je taky za takovou tou louží a tam by vás s tímhle hnali svinským krokem. Ale ani na "bližším" západě jsem nikdy neviděl nic ani vzdáleně podobného té prasárně, která se nyní chystá na Vinohradské, nebo té, která už byla provedena na Koněvově mezi Ohradou a Vápenkou. Navíc rovněž dlužno dodat, že i ta západní města, která "zklidňují" mají zpravidla po kupě základní kapacitní infrastrukturu a ne jako u nás, kde nemáme ani jeden z okruhů, ale Buzno*šlap se snaží nám vsugerovat, že je vlastně ani nepotřebujeme, protože řešení je umrtvit komunikace tak, že se po nich nebude dát jezdit a všichni budou jezdit na kole.looki píše: četl, rozumím, nerozumím "zelenému pošukovi". Chtělo by to občas vystrčit nos ven z republiky, ideálně samozřejmě na západ...
Celá ulice stojí tak jako tak - tramvaj kromě nočních hodin zvládá ulici rychleji, než auta, včetně zastávek. Když budou správně naladěné semafory (o čemž teda vzhledem k vývoji v poslední době trochu pochybuju), nemusí tam vzniknout vůbec žádný problém.pivko píše:Což znamená, že při tramvaji v zastávce při těch intenzitách tam celá ulice stojí.
Mně by zajímalo, jestli, když jsou na tom IPR takoví odborníci, někdo vůbec při přípravě návrhu tyhle věci propočítal. Na webu je k tomu spousta řečí a pěkných vizualizačních obrázků, nicméně třeba tato problematika tam není zmíněna vůbec. Přiznám se, že selský rozum se trochu zdráhá uvěřit, že by realizace těchto opatření neměla na propustnost té komunikace žádný vliv - navíc jedna věc je teorie na papíře a druhá potom praxe, přičemž Praha v té praxi nemá zrovna žádnou oslnivou historii - zpravidla to bývá spíš tak, že kam šlápne magistrát, tam 10 let tráva neroste.Kubajsu píše:Celá ulice stojí tak jako tak - tramvaj kromě nočních hodin zvládá ulici rychleji, než auta, včetně zastávek. Když budou správně naladěné semafory (o čemž teda vzhledem k vývoji v poslední době trochu pochybuju), nemusí tam vzniknout vůbec žádný problém.pivko píše:Což znamená, že při tramvaji v zastávce při těch intenzitách tam celá ulice stojí.
Pánové, vy jste to nepochopili. Ta opatření nemají ulici vylepšit, ale znechutit automobilistům její používání. Akorát, že veřejně a nahlas to nikdo neřekne, takže se to "balí" do nějakých jiných opatření.
Cíl je ale neměnný: každý kdo jede do města autem je nepřítel a s nepřáteli je třeba bojovat všemi prostředky.
A teď do mě.
Cíl je ale neměnný: každý kdo jede do města autem je nepřítel a s nepřáteli je třeba bojovat všemi prostředky.
A teď do mě.
Propustnost Vinohradské je daná propustností světel u magistrály. Jestli po cestě přibude tramvajový ostrůvek nebo ne, to na věci moc nemění.
Nemůžete si tyhle poznámky strčit někam? Kromě toho že jsou hloupé a urážlivé taky (podobně jako "zelení pošuci") výrazně snižují výpovědní hodnotu zbytku vašich příspěvků. Pokud vím, tak zrovna Auto Mat nikdy netvrdil, že by se okruh neměl stavět, "pouze" navhují jinou trasu. O tom jejich návrhu si můžeme myslet cokoliv, ale pokud je budete místo racionálních argumentů urážet, tak to k ničemu nebude.pivko píše:Buzno*šlap se snaží nám vsugerovat, že je vlastně ani nepotřebujeme, protože řešení je umrtvit komunikace tak, že se po nich nebude dát jezdit a všichni budou jezdit na kole.looki píše: četl, rozumím, nerozumím "zelenému pošukovi". Chtělo by to občas vystrčit nos ven z republiky, ideálně samozřejmě na západ...
Stejně tak jsem nikde nezaznamenal tvrzení, že "každý kdo jede do města autem je nepřítel", nechápu proč si pořád musíte vymýšlet podobné nesmysly. Nikdo při smyslech, kdo se angažuje v podobných organizacích, tohle netvrdí.
Jinak souhlas s tím, že Vinohradská v úseku od magistrály k Jiřího z Poděbrad patří přesně mezi ty ulice, které jsou díky svému uspořádání úplně mrtvé. Víc zmršit se to tam snad ani nedá.