Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

Mike

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od Mike »

nesmíte ty paragrafy tak přeskakovat
nebo to byl účel ?
§ 11

(1) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, pri
pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Co k tomu dodat...
pokud není stanoveno jinak.
Království a půl princezny za 511.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Bobek píše:Co k tomu dodat...
pokud není stanoveno jinak.
Smí použít všech pruhů, ale stále platí, že se jezdí vpravo. Na to žádný velký písmena nic nemění :kladivo:
vaclav

Příspěvek od vaclav »

podle mne ve meste skutecne muzu jet vlevo, avsak musim uhnout, pokud jedeme 3 vedle sebe. tzn. i kdyz jedu 60km/h vlevo a jizni spojka je prazdna, muzu byt predjety zprava a vse je v poradku.

V obci na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič motorového vozidla užívat k jízdě kteréhokoliv jízdního pruhu; přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu. Pokud by vozidla jedoucí současně ve všech jízdních pruzích bránila v jízdě rychleji jedoucímu vozidlu, musí řidič jedoucí v levém krajním jízdním pruhu tento pruh co nejdříve uvolnit
dd

Příspěvek od dd »

Neberte si to osobně, ale pěkně jste předvedli, proč to na našich silnicích vypadá, jak to vypadá.

Místo aby se řeklo, že jezdit vpravo je bezpečnější, umožňuje plynulejší a rychlejší jízdu, zvyšuje kapacitu silnice, atd. a je dobré tak jezdit, i když to není přikázané v zákoně, tak se začnou vytahovat paragrafy, proč se tohle ještě smí a proč se tamto nemusí.

Ale uznávám, že jsem myslel, že na městském R se jezdit vpravo musí.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

No zrovna na té JS byste mě ve většině případů našli v pravém pruhu (hlavně proto, že bývá s přehledem nejvolnější :)).

Nemůžete ten zákon přestat číst u §11. Pokud je tam stanoveno pravidlo a zároveň je z něj připuštěna výjimka, která je následně specifikována v paragrafu následujícím, tak to prostě jde. To je podobný případ, jako namátkou třeba parkování u tramvajových kolejí - taky se v zákoně píše, že musíte nechat volný 3,5m pruh, ovšem jinde se zase píše, že místní úprava je nadřazena, a v paxi často dovoluje jinak.
Království a půl princezny za 511.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

dd píše: Místo aby se řeklo, že jezdit vpravo je bezpečnější, umožňuje plynulejší a rychlejší jízdu, zvyšuje kapacitu silnice, atd. a je dobré tak jezdit, i když to není přikázané v zákoně, tak se začnou vytahovat paragrafy, proč se tohle ještě smí a proč se tamto nemusí.
ale no tak, me se tahle uprava zrovna libi.
na tech okruzich a radialach ve mestech mate casto zastavky busu, kratka pripojeni atd. - pak je opravdu "bezpečnější, umožňuje plynulejší a rychlejší jízdu" nechat pravy jako kolektor.
balik

Příspěvek od balik »

...na tech okruzich a radialach ve mestech mate casto zastavky busu, kratka pripojeni atd. ...
Taky mne kupříkladu nijak nepopuzuje, když se (zcela v souladu s § 12 /2) někdo s předstihem řadí třeba k levému odbočení, což by pro něj později mohlo být obtížné, atd.
Mám prostě zato, že ve městě je zvláštní úprava vůči obecnému § 11 /1 důvodná a zcela záměrná (žádná díra v zákoně, překlep, absurdní výklad, nýbrž zamýšlené účinky).
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

balik píše:...na tech okruzich a radialach ve mestech mate casto zastavky busu, kratka pripojeni atd. ...
Taky mne kupříkladu nijak nepopuzuje, když se (zcela v souladu s § 12 /2) někdo s předstihem řadí třeba k levému odbočení, což by pro něj později mohlo být obtížné, atd.
Mám prostě zato, že ve městě je zvláštní úprava vůči obecnému § 11 /1 důvodná a zcela záměrná (žádná díra v zákoně, překlep, absurdní výklad, nýbrž zamýšlené účinky).
To nikdo nepopírá; mám za to, že zpočátku šlo o to, že spousta lidí jede v prostředním, i když je silnice široko daleko volná... A v těch případech by se určitě vpravo jezdit mělo :kladivo:
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No spousta lidí (i ženskejch) tam jezdí, protože je to pohodlný .. nemusej furt koukat kdo jede zezadu (v levym) a kdo zpomaluje nebo najíždí (v pravym). Ve městě jim to zákon toleruje, ale na dálnici bych z toho taky někdy vyrost ..
Warcz

Příspěvek od Warcz »

http://www.youtube.com/watch?v=sG8Tv3dnnlM

Dotaz do plena... Je tohle povolený manévr ?
Sosa

Příspěvek od Sosa »

Warcz píše:http://www.youtube.com/watch?v=sG8Tv3dnnlM

Dotaz do plena... Je tohle povolený manévr ?
Podle mě ano. Nikde není vymezeno do jakého pruhu se má zahnout.
balik

Příspěvek od balik »

Taky se takhle snažím zvyšovat propustnost křižovatky :) .
Ale Franta Jetel na to má jiný názor, takže mě předevčírem aspoň vytroubil, když už se mu nepodařilo nabrat mi pravý bok (jel krátkým odbočením směrem do pravého pruhu, na rohu počkal na chodce a pak bez varování kormidloval do levého, takže jsem ho tam nutně musel rozčílit svou přítomností).
Je to ale ošidné, sám si ve Frantově pozici (resp. při jakémkoliv přejíždění pruhů) taky dávám velkého bacha... Ale jak to dělat líp? Nejezdit takhle raději?
Jak řečeno, "Warczův manévr" pokládám za přípustný a žádoucí (s ohledem na propustnost) - ono se to u pravého odbočení často kousne při čekání na chodce, takže je příležitost zatím se naštosovat k odbočení před přechodem v šířce obou pruhů (jinak by část odbočujících zůstala pod světlem a čekala na další cyklus) bez nějakého rizika zablokování křižovatky (jde jen o čekání na okamžik, než chodci dokončí přecházení; nemluvím o situaci, kdy bych vjížděl do křižovatky bez možnosti ji opustit z důvodu "ucpaného odtoku").
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Ještě doplním že důležitou podmínkou tohoto manévru je aby auta v protisměru neměli zelenou...
Martin Vedral

Příspěvek od Martin Vedral »

Warcz píše:Ještě doplním že důležitou podmínkou tohoto manévru je aby auta v protisměru neměli zelenou...
Proč? Kvůli zahýbajícím doleva? Mám teda pocit, že při zahýbání doprava má člověk před zahýbajícím doleva vždy přednost, ne? (Teď řešíme jen situaci na zapnutých semaforech) A tudíž si smí vybrat, jestli zabočí do pravého nebo levého pruhu, když se odbočuje pouze z jednoho odbočovacího pruhu - a ten, co jede v protisměru, tedy zabočuje doleva, musí dát přednost, když já si vyberu, že zabočím do levého pruhu, což mi nic nezakazuje - nebo snad ano?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Martin Vedral píše:
Warcz píše:Ještě doplním že důležitou podmínkou tohoto manévru je aby auta v protisměru neměli zelenou...
Proč? Kvůli zahýbajícím doleva? Mám teda pocit, že při zahýbání doprava má člověk před zahýbajícím doleva vždy přednost, ne? (Teď řešíme jen situaci na zapnutých semaforech) A tudíž si smí vybrat, jestli zabočí do pravého nebo levého pruhu, když se odbočuje pouze z jednoho odbočovacího pruhu - a ten, co jede v protisměru, tedy zabočuje doleva, musí dát přednost, když já si vyberu, že zabočím do levého pruhu, což mi nic nezakazuje - nebo snad ano?
Nezakazuje, ale potenciálně to zmenšuje propustnost. Představte si křižovatku, ze které vedou 2 pruhy a z každé strany se sem odbočuje z jednoho odbočovacího. Potom je celkem logické, že ti, co jedou malý oblouk, jedou do pravého a ti z velkého do levého - a mohou jet téměř současně. Zákon ale tuto situaci neřeší, takže v praxi to odbočující malým obloukem může "nakopnout" rovnou do levého, ušetří tím cca 2s, ale zablokuje "protiodbočující", kteří si mnohdy musí počkat na další cyklus. Ano, máte pravdu, neporušil pravidla provozu, porušil pouze pravidla slušného chování a ty v ČR, bohužel, neplatí. :(
adamos

Příspěvek od adamos »

MPMP: podle mě tento manévr nesnižuje propustnost. Protijedoucí musí dát přednost těm, co zahybají doprava, i kdyby tam bylo pruhů pět. Samozřejmě, dle selské úvahy by bylo nejlepší, kdyby vpravo zahybající se řadili do pravého a vlevo zahybající do levého pruhu. Ale jak jste správně připomněl, tento manévr zákon neřeší a riziko nese vždy ten, co nedá přednost protijedoucím.
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Web
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Web »

adamos: To si pište že snižuje propustnost. Doporučuju třeba na téhle křižovatce směrem na Vysočanskou. Pak taky skvěle snižujou propustnost ti co sjíždí z pravého pruhu kruháče levým výjezdem (hned o kousek dál směr Letňany).

NĚKDY to chápu (když je zácpa a nechci pak brzdit volnej pruh při přeřazování).
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Ono zase vyjíždět do levýho z levýho pruhu kruháče bejvá taky riskantní, protože do toho pravýho se mezitim často nacpe někdo z posledního nájezdu a pak se pokouší podjet protože pokračuje, například u OC Chodov .. to si radši o jeden segmet dřív přejedu do pravýho. Ten kruháč ovšem neni v průměru vytíženej ani na půl kapacity, zato se tam kvůli tomu jezdí poměrně rychle a průměr to umožňuje.
Standa

Příspěvek od Standa »

jonáš píše:Ono zase vyjíždět do levýho z levýho pruhu kruháče bejvá taky riskantní, protože do toho pravýho se mezitim často nacpe někdo z posledního nájezdu a pak se pokouší podjet protože pokračuje, například u OC Chodov .. to si radši o jeden segmet dřív přejedu do pravýho. Ten kruháč ovšem neni v průměru vytíženej ani na půl kapacity, zato se tam kvůli tomu jezdí poměrně rychle a průměr to umožňuje.
Dělám to stejně, specielně u OC Chodov. Ale třeba ve Francii jsem teď několikrát viděl dokonalé používání obou pruhů kruháče, včetně bravurního vykřížení (levý odbočoval doleva a pravý jel rovně) v docela velké rychlosti, holt se musí počítat s případným bržděním i když neopouštím svůj pruh a pak se povede ledacos...
Web
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Web »

Jonáši samozřejmě tohle musí brát člověk v levým v potaz, mít přehled o autech kolem, včas signalizovat a nezmatkovat. Ten kruháč je fajn, nemyslím že by v daném místě byl potřeba minikruháč na zpomalení. Jediné nepříjemné jsou přechody hned na sjezdu. To je "neduh" skoro všech kruháčů a myslím že se shodnou všichni, že ať jedeme jak chceme pomalu, na kontrolu okolí těhle přechodů při kroužení zapomínáme.

Průměrná vytíženost je hezký ukazatel, skoro jako když někdo říká že má Céčko kapacitní rezervu několik desítek tisíc cest za den :-)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No hlavně je fajn, že levym pruhem se na něj dá najet prakticky kdykoli bez čekání, bo to místní nechtěj většinou "riskovat". Nevim jak to vypadá v "nákupní špičce", protože tam zpravidla jezdim před devátou a po šestý, ale na tu se obecně komunikace nedimenzujou ;-)
A zmenšovat ho rozhodně nechci, spíš zavést nějakou osvětu jako maj tady http://www.rta.nsw.gov.au/rulesregulati ... bouts.html (v domeně vlády!) místo zdejšího stupidního "zastavim zásadně v pravym a pak teprve čumim". Pak může bejt kruhák třeba i menší, a furt pobírá.

Mmch maj tam vymakaný i pravidla ohledně užívání blinkrů. Nejhezčí je You must indicate a left turn just before you exit unless it is not practical to do so. :lol:
MPMP

Příspěvek od MPMP »

2jonáš: tam ale nepopisují kruhový objezd, ale spíš turbínu a ta se u nás nepoužívá. V popsaném scénáři totiž nehrozí při vyjíždění z prostředního, že Vás "sestřelí" ten v krajním, co chce po tom kruháči pokračovat. 8-)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Ovšem pravidla i stavební úprava jsou v zásadě stejný, liší se to jen nalajnovánim .. možná by to tady mohli zavést taky, je to aspoň jasnější. Pravidlo "když chci doprava, najíždim pravym, když doleva, tak levym" (což souhlasí, i když to objížděj zrcadlově) se vyučuje i v anglii na klasice, akorát tady o tom nikdo nic netuší. Třeba v přespříští pětiletce to někomu docvakne.

Ono by se tam de facto pro klasiku jen v bodě Going right-5 "Stay in the right lane" doplnilo "until you are near the preceeding exit" nebo tak nějak, jak to praktikuju na tom Chodově ;-) ostatně tady to máte přímo od autorit .. http://www.safermotoring.co.uk/Roundabouts.html .. stačí zadat googlovi "rounabout rules" a už se to sype.

A ještě to maj v jednom jednodušší, nemusej při vjíždění měnit pravidla přednosti .. By law, a driver must enter a roundabout by turning to the left. Treat the roundabout as a junction and give right-of-way to traffic already on it. protože ji dávaj jako všude jinde zprava. Tohle jsme si tim osvícenskym jezděnim "á droit" pěkně podělali ;-)
Ondra O.K.

Příspěvek od Ondra O.K. »

Presne tohle na Chodove delam taky, ale moc by se mi libilio, kdyby to bylo podporene nalajnovanim tak, aby to byl vnitrni kruh na krouzeni, a vnejsi pouze na odbocovani. MIsta na to je dost.
Tedy ze pokud jedu hned doprava, tak najizdim v pravem pruhu a vyjizdim zase do praveho, ale zaroven mam jistotu ze me tam nikdo nesestreli, kdo jede pro kruhaci, protoze ten pojede po vnitrnim kruhu a bude vyjizdet do leveho.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“