[D1] 0136 Říkovice – Přerov

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Odpovědět

Podaří se letos získat SP a zahájit stavbu?

Ano
63
38%
Ne
82
50%
Netroufám si odhadovat
20
12%

Celkem hlasů: 165

musklin

Re: [D1] 0136 Říkovice – Přerov

Příspěvek od musklin »

Ano, děsivá ukázka zoufalého uzemního plánování, za které je zodpovědný stát/municipalita. Vedle je letiště určené k vybudování zóny na části jeho plochy.
Dávno měl být projekt, EIA atd..a směřovat vše tam, dotace na přípravu jsou..
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

S dotacemi umí budovat každý, ikdyž to nepřinese žádný užitek. V Holešově máme taky jednu strategickou průmyslovou zónu vybudovanou na místě letiště za 1 miliardu budovanou z dotací a výsledkem je pouze to, že tam stojí 4 budovy, z toho 2 postavené z dalších dotací. Takže se zbytečně utratily peníze.

Dalším problémem je, že takto zadotovaná průmyslová zóna se zadotovanými investory v podobě investičních pobídek, akorát přetáhne lidi z fungujících firem a společnosti, které si nemohou dovolit platově konkurovat zadotovaným společnostem.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Aram96 píše:S tím naprosto souhlasím, na nejúrodnější půdě v ČR opravdu nepotřebujeme stavět haly a překladiště. Současná legislativa umožňuje na těchto půdách stavět jen stavby ve veřejném zájmu, jako např. liniové stavby. Absolutně nechápu, jak můžou růst taková monstra např. u Olomouce :zvraci:
Protože pan Uhýrek z GEMO má za kamarády všechny v Olomouci.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Kuba píše:
Aram96 píše:S tím naprosto souhlasím, na nejúrodnější půdě v ČR opravdu nepotřebujeme stavět haly a překladiště. Současná legislativa umožňuje na těchto půdách stavět jen stavby ve veřejném zájmu, jako např. liniové stavby. Absolutně nechápu, jak můžou růst taková monstra např. u Olomouce :zvraci:
Protože pan Uhýrek z GEMO má za kamarády všechny v Olomouci.
Dík za objasnění :)
Dalším problémem je, že takto zadotovaná průmyslová zóna se zadotovanými investory v podobě investičních pobídek, akorát přetáhne lidi z fungujících firem a společnosti, které si nemohou dovolit platově konkurovat zadotovaným společnostem.
Naprostý souhlas. :ok:
musklin

Příspěvek od musklin »

Pletete dohromady Holešov, kde byla posekaná louka nazvaná letiště - takže nic. A skutečné letiště s x betonovými objekty co se postupně likvidují, ekologickou zátěží, zahrabanými vraky letadel od druhé světové atd.. Použít dotace na uvedení do normálního stavu a využít namísto orné půdy je naprosto žádoucí. Na rozdíl od Holešova.
BTW stát navíc teď platí ročně x milionů za údržbo /ostrahu toho letiště.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Můžu teď mít jeden dotaz z jiného soudku. Doufám, že nebudu ukamenován, že je to hloupý dotaz, ale když vidí ŘSD ten odpor k této stavbě a výhled, kdy se asi začne stavět, není ještě čas trochu zlidštit tu MÚK Přerov-sever ? Protože to jak ji zprasili (kvůli nedostatku peněz) oproti původním plánům je opravdu děsné. Prostě je to nadlouho ? Vždyť jsme svědky, že se občas něco v nějakých MÚK trochu mění i v průběhu přípravy ...
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Aram96: Omlouvám se, že zabrušuji sem s OT, ale vy jste s tim začali :D. Kdyby se stavěli haly jenom u Olomouce, ale například u nás se staví skladiště taktéž na tom nejlepším, ještě mezi obcemi. Jsme několik kilometrů od Labe, takže sem zasahují ty nejlepší půdní zóny. Je to namačkáno vedle sebe, takže v létě je v okolí úplně jiné klima, než třeba o 3 km dále. Naštěstí je to tedy blízko sjedzdu z D11, takže to nemá zase takový dopravní vliv na okolí. Jinak jsou to Jirny u Prahy, a jedná se o pozemky, které vždy vlastnila rodina Passerů, to jméno asi známe, vlastně díky majetkům v okolí získal Passer peníze na začátek, takže Jirny mají na všechno peníze a okolní obce smůlu.(Pozemky patří pod Jirny, ale jsou odděleny od obce D11
)
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Proč paskvil? Doporučil bych si přečíst několik následujících příspěvků od tohoto:
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 70#p101770
Jsou zde popsány výhody tohoto řešení. Navíc tato křižovatka umožňuje zapojení silnice II/150 na dálnici D1 a D55, což předchozí verze neumožňovala, tj. obslouží přímo daleko více území.
V tu dobu nejlepší možné řešení. Dnes nikdo už nic měnit nebude, neboť by to akorát komplikovalo už tak dost komplikovanou přípravu.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

u parcely 6217 v k.ú. Přerov, která není v trvalém záboru byla vyznačena plomba - nějaká poznámka, podle mě dokončení dědického řízení ... a ŘSD se pak může dohodnout s oprávněnými dědici ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Lenny píše:Proč paskvil? Doporučil bych si přečíst několik následujících příspěvků od tohoto:
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 70#p101770
Jsou zde popsány výhody tohoto řešení. Navíc tato křižovatka umožňuje zapojení silnice II/150 na dálnici D1 a D55, což předchozí verze neumožňovala, tj. obslouží přímo daleko více území.
V tu dobu nejlepší možné řešení. Dnes nikdo už nic měnit nebude, neboť by to akorát komplikovalo už tak dost komplikovanou přípravu.
Ano souhlas, v tom připojení II/150 vidím jedinou výhodu, ovšem za jakou cenu a je to vůbec tak hrozně potřeba ??? :) Právě to propojení 150 tu křižovatku ještě více zesložiťuje.
O tom, že by třeba byly rampy pro rozplet dálnic dvoupruhové jako třeba MÚK Bohuslávky, o tom si už nedělám iluze. Ale uznávám, že tam jsou jiné intenzity.

Pro mě je to paskvil kvůli tomu, že v křižovatce, která spojuje a rozpojuje 2 dálnice se:
- auta jedoucí po D1 z jihu na Olomouc spojí s auty, která jedou z Přerova na jih a ty musí přes dva pruhy na výjezd vlevo ve třetím "nejrychlejším" pruhu. Čili jsem cizinec jedu si pořád po zelených dálničních značkách a najednou mě to tady auto strhne z pravého rovnou do třetího vedle mě. Paráda .. ale je to ještě menší problém.
- spojení Olomouc > Přerov - průplet na pár metrech s auty jedoucími z Přerova na D1 na jih, tam mi chybí normální rampa rovně bez jakéhokoli dělení, odbočování atd. Opačný směr Přerov > Olomouc se docela dá. Je důležité si uvědomit, že spojení Olomouce s Přerovem je hned po D55 prioritní směr, možná dokonce stejně silný.
- další problém je naprosto nesmyslné připojení 150 na D1 směr na jih, auta musí projet celý okruh čili se otočí o cca 400° než tam najedou.

Všechny tyto problémy by vyřešila vratná větev pro auta jedoucí Přerov > Hulín, tak, jak je výjezd na II/150 tak ten pro to využít, rozdvojit a pravý pruh přivést do kolektoru vedle D1. Tam udělat průplet a pravý pruh jede na MÚK a do Přerova a levý se normálně rovně připojí na D1, místa je dost než se připojí D55. Jediné s čím tohle trochu hapruje je to budoucí napojení z OK II/150, to by se muselo upravit a spojit právě s vratnou rampou a poté až s kolektorem. Každopádně je to vše pořád uvnitř křižovatky. Rampa D55 Hulín-Olomouc by pak byla čistá a jelo by se pořád po zelených značkách a auta by se nekřížily přes 2 pruhy.

A jinak tato MÚK bude mít tolik zeleno-modrého značení, že vyznat se v tom bude daleko horší než na nějakém mém návrhu u odpočívky usazené vedle MÚK. Tam je problémem podle některých to, že je "nepřehledné" že jedete po silnici při výjezdu z odpočívky a máte zelenou značku na dálnice rovně a modrou doprava pro I/35. Tohle bude v porovnání s tou odpočívkou peklo :lol:
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Aram96:- auta jedoucí po D1 z jihu na Olomouc spojí s auty, která jedou z Přerova na jih a ty musí přes dva pruhy na výjezd vlevo ve třetím "nejrychlejším" pruhu. Čili jsem cizinec jedu si pořád po zelených dálničních značkách a najednou mě to tady auto strhne z pravého rovnou do třetího vedle mě.

Tohle jsem trošku nepochopil. Kde se střetávají tyto trasy ? Olomouc-Hulín a Hulín-olomouc. Nebo je tím jihem myšleno odbočení do Přerova ?

Jinak, křižovatka vypadá složitě, ale propojení obou dálnic je poměrně pohodlné. Kromě Olomouc-Lipník a opačně, kde se ovšem očekává téměř nulový pohyb. Takže tyto společné rampy zůstanou volné pro sjezdy z dálnice. Tam bude mít sice řidič co dělat, aby se vyznal v rozpletech krátce po sobě, ale pokud se to nepřežene se značením a bude tam třeba jen jeden cíl, dopadne to dobře :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
martys

Příspěvek od martys »

Právě dnes probíhají v Dluhonicích volby do výboru místní části Přerova. Od jeho členů město očekává, že sepíší návrh kompenzací za dálnici D1. Obyvatele Dluhonic k tomu před časem vyzval premiér Andrej Babiš.

https://www.facebook.com/televizeprerov ... 772777198/
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Honey72 píše:Aram96:- auta jedoucí po D1 z jihu na Olomouc spojí s auty, která jedou z Přerova na jih a ty musí přes dva pruhy na výjezd vlevo ve třetím "nejrychlejším" pruhu. Čili jsem cizinec jedu si pořád po zelených dálničních značkách a najednou mě to tady auto strhne z pravého rovnou do třetího vedle mě.

Tohle jsem trošku nepochopil. Kde se střetávají tyto trasy ? Olomouc-Hulín a Hulín-olomouc. Nebo je tím jihem myšleno odbočení do Přerova ?

Jinak, křižovatka vypadá složitě, ale propojení obou dálnic je poměrně pohodlné. Kromě Olomouc-Lipník a opačně, kde se ovšem očekává téměř nulový pohyb. Takže tyto společné rampy zůstanou volné pro sjezdy z dálnice. Tam bude mít sice řidič co dělat, aby se vyznal v rozpletech krátce po sobě, ale pokud se to nepřežene se značením a bude tam třeba jen jeden cíl, dopadne to dobře :-)
Chápu, že to je hůře pochopitelné - prostě jak vede rampa D55 Hulín-Olomouc, tak se k ní přidává rampa Přerov-Olomouc, která ale zároveň bere i auta jedoucí z Přerova "doleva" na jih na D1. A právě tato auta musí prvně do levého "D55" pruhu a z toho ještě do třetího levého pruhu určeného k odbočení. Stručně řešeno je zde problém, že se rampa odpojuje vlevo a ne vpravo - podobný problém, kde to teda nechápu mnohem více, je v MÚK Bohuslávky, kde auta jedoucí Lipník > D1 směr Přerov musí také překřížit veškerý provoz D35 aby mohla pokračovat levým pruhem dál kolektorem.
Ano, jak jsem psal, největší problém nevidím v rampách D55 ale spíše v "přímé rampě" směru Olomouc-Přerov, která se klikatí, je v průpletu a ještě je jednopruhová plus se do ní připojují auta. Rampa Olomouc-Lipník je podle mého názoru (čuměl jsem na to jak tele na novy vrata :mrgreen: ) jen právě kvůli autům z II/150, která přijíždí po kolektoru stejně jako auta z D1 od severu, která chtějí do Přerova. Protože aut, která chtějí z D55 od Olomouce na D1 na sever bude podle mě rovná NULA + ti, kteří špatně někde odbočili, protože na D55 nejsou žádné MÚK, na kterých by se mohly připojit auta preferující tento směr.
A souhlas, že pohledově složité to dělá právě to připojení II/150 - ti ať si klidně vytrpí nepřehledné a nahačmané značení, ale bohužel to odnáší téměř prioritní směr a to je Olomouc-Přerov, naštěstí jen v jednom směru.
Ohledně značení je to přesně o tom, co píšete, prostě tady se nedá vyhnout tomu, aby auta jela a za minutu nepotkala 3 různé návěsti s různými šipkami směry a barvami :(
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Virtuálně jsem si to projel a připadá mi to v pohodě. Ano, rozpletů je hodně, ale pro nájezd na dálnici bude stačit sledovat zelené značky, třeba Brno. Přejíždění zleva doprava tam bude, ale podobné to je i na uzlu u Zbraslavi. Možná právě proto je dobré, že větve jsou jednopruhové a u rozpletu se prostě jen rozhodnete doleva nebo doprava. U dvou pruhů totiž bývá problém, že kdo to tam zná se nacpe do pruhu vedle Vás a Vy pak zmatkujete, abyste se dostal do pruhu za něho, kudy už se však valí další "znalci" :-)

Oproti Vám vidím směr Olomouc-Přerov jako jeden z nejpřehlednějších, vlastně jen jednou změníte pruh (předtím ještě na konci D55). Ono něco jiného by bylo ve velkých rychlostech, ale tady to bude tak 80, či spíše 60 v praxi a to míchání aut jak píšete proběhne v klidu, dokonce lépe než v zipu. V průpletech je totiž výhoda, např. ten Olomouc-Přerov + Přerov-Hulín, že auta si vyměňují pruhy a málokdo pokračuje přímo, aby jste tam nemohl přejet. Podobně jako na čtyřlístkové křižovatce, kde je pruh společný pro nájezd i sjezd, s tím rozdílem, že auta co chtějí sjet z dálnice se přiženou jak vítr a ta co chtějí najet jedou pomalu kvůli zatáčce. To je nebezpečné a proto se u čtyřlístků apod. dnes dělají bezpečnější kolektory. V průpletech jako u Přerova se všude budou setkávat auta podobnou rychlostí a zařadí tak se mezi sebe jako v kolektorech.

Pokud se podíváte na video od minuty 14:30, nepřijde Vám ten uzel tak složitý jako na plánku :-) http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 70#p101770

Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Honey72 píše:Virtuálně jsem si to projel a připadá mi to v pohodě. Ano, rozpletů je hodně, ale pro nájezd na dálnici bude stačit sledovat zelené značky, třeba Brno. Přejíždění zleva doprava tam bude, ale podobné to je i na uzlu u Zbraslavi. Možná právě proto je dobré, že větve jsou jednopruhové a u rozpletu se prostě jen rozhodnete doleva nebo doprava. U dvou pruhů totiž bývá problém, že kdo to tam zná se nacpe do pruhu vedle Vás a Vy pak zmatkujete, abyste se dostal do pruhu za něho, kudy už se však valí další "znalci" :-)

Oproti Vám vidím směr Olomouc-Přerov jako jeden z nejpřehlednějších, vlastně jen jednou změníte pruh (předtím ještě na konci D55). Ono něco jiného by bylo ve velkých rychlostech, ale tady to bude tak 80, či spíše 60 v praxi a to míchání aut jak píšete proběhne v klidu, dokonce lépe než v zipu. V průpletech je totiž výhoda, např. ten Olomouc-Přerov + Přerov-Hulín, že auta si vyměňují pruhy a málokdo pokračuje přímo, aby jste tam nemohl přejet. Podobně jako na čtyřlístkové křižovatce, kde je pruh společný pro nájezd i sjezd, s tím rozdílem, že auta co chtějí sjet z dálnice se přiženou jak vítr a ta co chtějí najet jedou pomalu kvůli zatáčce. To je nebezpečné a proto se u čtyřlístků apod. dnes dělají bezpečnější kolektory. V průpletech jako u Přerova se všude budou setkávat auta podobnou rychlostí a zařadí tak se mezi sebe jako v kolektorech.
Částečně souhlas a díky za malé uklidnění. S těmi rozplety to je pravda, ty mi samy o sobě nevadí, krom toho, že to bude značka za značkou, ale jinak ok, je to převážně pro II/150. Vadí mi, že ale omezují hlavnější směry. A to především auta jedoucí z D1 od severu do Přerova, těm to bere pruh a ty se musí nacpat do pruhu z D55.

Stejně tak souhlas, že průplety jsou při vyměňování si pruhů docela vpohodě, kór při stejných rychlostech, ovšem já tady v tom samotném průpletu vidím právě velký nedostatek této křižovatky, prostě si myslím, že Olomouc-Přerov a opačně si zaslouží jet úplně bez omezení. To je velice silný směr. Naopak například aut jedoucích Hulín-Přerov bude v této křižovatce naprosté minimum, stejně tak opačný směr, proto nechápu smysl té větve z rychlého pruhu doleva.
Křižovatka Zbraslav je pro mě velmi funkční řešení na to v jaké oblasti se nachází, víceméně celá křižovatka je na mostech. Pokud vím, tak tam je snad jediný ne úplně komfortní průplet a to D4 - D0 směr Plzeň s auty D0 od Brna - D4, jinak je ok. Naštěstí je to 99% výměna, ale hlavně jsou to vše odbočující rampy, ne hlavní směry, i když je pravda, že intenzity možná i srovnatelné jako hlavní směr zde u Přerova, to si netroufám odhadnout :mrgreen:

Nedalo mi to a udělal jsem si nákres možného zlepšení této křižovatky. Dost to pomůže i samotnému napojování II/150, která když už tam má být napojená, tak nemusí úplně celý okruh objíždět při jízdě směrem na jih po D1.

https://mara96.rajce.idnes.cz/DALNICE/#D55xD1.jpg

Ve výsledku by to možná stálo i méně betonu a asfaltu. Jediné, co by vzniklo navíc, je kousek dalšího pruhu směrem do Přerova. Z Přerova jdou 2 pruhy, jeden na D1-sever a druhý na D55. Stejně tak by to mělo být při vjezdu do města, pruh z D1-jih do Přerova bude velmi málo využívaný. Při současném řešení však jdou auta z D55+D1-sever do jednoho.
Ty rampičky žlutě zakroužkované bych dal jen jako výjezd s klínem bez nějakého plnohodnotného pruhu, protože všechna auta, která tohle využijí jsou naprosté minimum - auta jedoucí z D55 na Lipník (0), na II/150 něco málo a auta jedoucí z D1 od Lipníku na II/150 + D55 (0), takže fakt úplně nic.

Spíš mi jde ale o princip, že jednou nějaký idiot řekl, ušetříme 300 milionů na stavbě za 7,5 miliardy a po pár letech peníze jsou a čas na změnu taky byl, ale nezmění se to na pořádnou křižovatku. :( Kolikrát jsme svědky, že v průběhu UR se něco mění. Teď už je asi pozdě, jak mi bylo napsáno, moje první vznesení dotazu bylo právě takové, pokud je ještě čas .. Pokud opravdu není, tak je jasné, že to tak musí zůstat. Na druhou stranu po rozvaze uznávám, že tak hrozný paskvil, jak jsem to prvně viděl, to není. Jediné, co je opravdu nedostatek, je směr Olomouc-Přerov, protože tam je prvně průplet a pak chybí pruh pro auta z D1, ale přežít to půjde :)
nuoleM

Příspěvek od nuoleM »

Výsledky voleb do místního výboru:
Obrázek
martys

Příspěvek od martys »

Členové výboru stávající:

Ing. Pavel Ježík - předseda
Ing. Rostislav Hlávka
Jarmila Pfeilerová
Michaela Polášková
Libuše Dokoupilová

vypadá to že pan Ježík a paní Pfeilerová již nejsou mezi místními v oblibě... (Oba vlastní nemovitosti v trase dálnice a blokují výstavbu..)
Místní již možná pochopili že dálnice se stejně jednou postaví... jak říkal patrik jednou mu dojde střelivo a všechny možnosti odvolání se vyčerpají a pak se dálnice postaví. možná v roce 2020 možná v 2030, ale postaví. A proč nyvyužít hozené rukavice soudruha babiše, který občanům Dluhonic slíbil rozumnou náhradu, pokud budou chtít jednat. Otázkou je na které straně budou zvolení členové výboru ...
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Aram96 píše: Olomouc-Přerov a opačně si zaslouží jet úplně bez omezení...... proto nechápu smysl té větve z rychlého pruhu doleva.
*** Vyžádalo by si to nejen další dlouhý nadjezd přes dálnici, ale logicky by musela na konci D55 od Olomouce vzniknout ještě jeden rozplet, či sjezd. A toho tzv. odbočení z rychlého pruhu se také bát nemusíte, toto řešení se přece provádí ve světě běžně v místech, kde komunikace končí. Rychlý pruh několik stovek metrů před rozpletem zaniká a mění se v odbočovací pruh doleva (přímo).***

Aram96 píše: Nedalo mi to a udělal jsem si nákres možného zlepšení této křižovatky.
*** Váš plánek jistou logiku má, odstranil jste průplet PR-Hulín + OL-PR, který Vám nedá spát :-) Ale zase jste toho hodně soustředil do jednoho krátkého místa u severního nadjezdu, kde byste míchal hustou dopravu PR-Hulín + OS-PR, ke všemu hezky rozjetou z dálnice, i když v kolektoru. A ten by musel být navíc delší, což znamená i delší nadjezd přes dálnici. A tím pádem i širší, protože průplet před ním by zasahoval až na most ***

Vězte, že nic není tak jednoduché s řešením pro všechny. Dodržet sklony, poloměry, napojení na mosty apod. Ano, dokážeme stavět uzly jako v USA, kde jsou propletence mostů nad sebou a několikapruhové větve, ale vyplatí se to v nepoměrně nižším dopravním zatížením ?
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Díky za info z Dluhonic.

Byli vyměněni 4 z 5 zástupců Dluhonic, takže spokojenost občanů s minulým vedením zjevně moc nebyla. Kvalifikoval se pouze jeden z bývalých členů a to ještě na posledním místě ........

Jestli to ale znamená nějákou změnu ve vztahu ke stavbě dálnice, a případně jakou, to bohužel netuším.

Našel jsem jen , že kandidát co získal nejvíc hlasů - Oldřich Boráň - je nebo byl předseda TJ Dluhonice a byl ostře proti dálnici.

A jedna vševypovídající zpráva ještě od původního výboru z článu na iDnes z roku 2016:

V Dluhonicích však pořád nejsou vykoupeny všechny pozemky. Stát tady narazil na tvrdý odpor. Vzdát se lacino odmítají vlastníci domů, které stojí D1 v cestě, a vzdoruje i místní osadní výbor. Ten nemůže státu a hlavně přerovské radnici zapomenout, že za dvacet let se ani nepokusily odklonit trasu dál od zástavby.

„Tady máte Dluhonice, tady dálnici. I zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nám říkají, že netuší, proč to tady tak je, že dálnice mohla vést jinudy,“ zlobí se šéf místního osadního výboru Pavel Ježík nad výkresy, jež rozložil na stolech v sále kulturního domu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/dos ... zpravy_stk
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Honey72 píše:Aram96 píše: Olomouc-Přerov a opačně si zaslouží jet úplně bez omezení...... proto nechápu smysl té větve z rychlého pruhu doleva.
*** Vyžádalo by si to nejen další dlouhý nadjezd přes dálnici, ale logicky by musela na konci D55 od Olomouce vzniknout ještě jeden rozplet, či sjezd. A toho tzv. odbočení z rychlého pruhu se také bát nemusíte, toto řešení se přece provádí ve světě běžně v místech, kde komunikace končí. Rychlý pruh několik stovek metrů před rozpletem zaniká a mění se v odbočovací pruh doleva (přímo).***

Aram96 píše: Nedalo mi to a udělal jsem si nákres možného zlepšení této křižovatky.
*** Váš plánek jistou logiku má, odstranil jste průplet PR-Hulín + OL-PR, který Vám nedá spát :-) Ale zase jste toho hodně soustředil do jednoho krátkého místa u severního nadjezdu, kde byste míchal hustou dopravu PR-Hulín + OS-PR, ke všemu hezky rozjetou z dálnice, i když v kolektoru. A ten by musel být navíc delší, což znamená i delší nadjezd přes dálnici. A tím pádem i širší, protože průplet před ním by zasahoval až na most ***

Vězte, že nic není tak jednoduché s řešením pro všechny. Dodržet sklony, poloměry, napojení na mosty apod. Ano, dokážeme stavět uzly jako v USA, kde jsou propletence mostů nad sebou a několikapruhové větve, ale vyplatí se to v nepoměrně nižším dopravním zatížením ?
Ne, to určitě ne jako v Americe :mrgreen: Ale přijde mi "moje" řešení právě lepší v tom, že průplety jsou v kolektoru vedle dálnice a ne na "hlavních trasách" OL-PR a PR-OL. Ale jinak souhlas. Oproti současnému stavu by o moc delší být nemusel, ono to není poznat z té mě kresby, to je odhad, ale připojení vratné větve by vycházelo víceméně do míst, kde je teď plánované zaústění té komunikace z OK II/150, takže by proplet byl stejně dlouhý, navíc by zde byla 100% výměna mezi 2 pruhy (kromě aut z II/150 do Přerova), kde jsem uznal, že to je poměrně pohodlné, když se pruhy vyměňují. :)
Tomáš Němec

Příspěvek od Tomáš Němec »

Mně spíš při pohledu na tu MÚK vadí to napojení od II/150 ve směru D1 Hulín. Obávám se, že tam spousta řidičů nebude chtít obkroužit celou MÚK a raději to "střihnou" přes dva pruhy - ve směru zelené šipky.
Trochu mi to připomíná situaci na výjezdu z Blanky na MUK Malovanka, kde takto přejíždějí 2 pruhy auta, která chtějí pokračovat do ulice Pod Královkou. Jedno takto najeté vozidlo je zde zrovna na snímku https://mapy.cz/s/3nODP
O tom, jak jsou takovéto manévry nebezpečné, se asi nemusím zde rozepisovat...
Přílohy
MUK Prerov.jpg
MUK Prerov.jpg (119.59 KiB) Zobrazeno 5150 x
michal

Příspěvek od michal »

Z představy našich elit o tom, jak má vypadat dálniční křižovatka v 21. století, se mi chce :zvraci:
kot

Příspěvek od kot »

Projektant = elita ? :crazy:
michal

Příspěvek od michal »

Nebojte, vnímám to komplexněji... :D Ale navzdory jisté nadsázce na tom je bohužel velká část pravdy, což je ještě smutnější...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Tak to by museli být velicí střelci, aby to na tak krátkém úseku cca 20 m stihli. Nehledě k tomu, že intenzita dopravy směru II/150 - Brno nebude velká.
Přílohy
D1_MUK.png
D1_MUK.png (246.47 KiB) Zobrazeno 4828 x
Odpovědět

Zpět na „D1“