D35 obecně + aktuální stav

Hradec Králové – Moravská Třebová – Mohelnice – Olomouc – Lipník nad Bečvou
Odpovědět
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Re: R35 - Aktuální stav

Příspěvek od Martin z Ostravy »

martas píše:Ale tak s tím právě současný návrh počítá. Obchvat Mýta skončí na MÚK Džbánov. Od ní bude provizorní sjezd na stávající I/35 po níž se bude pokračovat až na MÚK Litomyšl Sever, kde začne obchvat Litomyšle. Napadá mě paralela s koncem D1 u Říkovic. Všechna doprava sjíždí do Přerova. Tady se svede do Hrušové. Není to tak, že by na čtyřpruh hned navazoval nový dvoupruh v trase budoucí R35.
To já chápu, ale tady bude na každá straně Hrušové 4 pruh, na jehož konci bude ale zase jen 2 pruh, a to až do výstavy Opatovice - Ostrov a Litomyšl - Mohelnice, takže analogie s D1 není správná, protože tam na obou koncích navazuje 4 pruh, který je napojen na zbytek sítě a tedy může generovat velké množství provozu. Což ale v tomto případě zas až tak nehrozí, pokud by se tedy stavěly nejdříve ty obchvaty, protože největší špunt pro tranzit Praha - Olomouc je Hradec a ten úsek do V. Mýta, jen obchvat výše zmíněných měst tomu na výrazné atraktivitě nepřidá.
Každopádně ale souhlasím s tím, že by se to mělo postavit společně buď s obchvatem V. Mýta nebo Litomyšle, nebo celé najednou.
R48 -> D48 se podařilo!
dvs

Příspěvek od dvs »

Mne spíš z těch úvah napadá analogie s R7 ... (obchvaty v půlprofilu, které hned tak někdo nerozšíří; čtyřpruh uprostřed atd.).

Jinak se divím, že se neprobral ještě Borohrádek, ale to je Královehradecký kraj, takže to s R35 nesouvisí (jenom až doprava zjistí, že to je kratší po I/36 než po I/11 přes HK.)
kik

Příspěvek od kik »

dvs: Jenze v Borohradku je - pokud se nepletu - omezeni vysky z duvodu nizkeho podjezdu pod zel. trati Tyniste - Chocen takze zvyseny vyskyt kamionu tam asi nehrozi. Jedine ze by se zvysilo mnozstvi osobni dopravy ale vzhledem k tomu ze vlastne az do Velin se ve smeru na Borohradek jede stale v obci a silnice se moc 1. tride nepodoba, bude mozna stale vetsina ridicu volit cestu pres HK. Zajimavejsi alternativa by byla - v pripade MUK R35 s II/298 Rokytno - v Trebechovicich uhnout doleva na Byst a Sezemice.
martas

Příspěvek od martas »

Martin z Ostravy: Z mé strany to bylo myšleno tak, že čtyřpruh bude z obou konců, jak uvádíte. To, že nebude pak úplně napojen na síť vím. Spíš šlo o princip, že čtyřpruh najednou končí, doprava se svede na dvoupruh vedoucí městem (obcí), kudy se všechno pohrne a za pár kilometrů dále se zase najede na čtyři pruhy. Předpokládám, že až se dostaví po Ostrov, tak atraktivita dost stoupne a intenzita dopravy se zvýší. Dle mého v tu dobu ale ještě obchvaty nebudou, takže se stav zhorší jak v Hrušové, tak i Mýtě a Litomyšli.
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Zde je článek + pořad v ČT ohledně výkupu pozemků.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region ... si-stavby/
Tomáš Němec

Příspěvek od Tomáš Němec »

Vyvlastňování kvůli silnici R35 začíná. Majitelé pozemků se brání

http://hradec.idnes.cz/vyvlastnovani-kv ... zpravy_kvi
martas

Příspěvek od martas »

Čistě náhodou. Není tu někdo, kdo by měl sepsaný seznam vlastníků pozemků v plánované trase Opatovice - Časy? Nerad bych se v tom zdlouhavě proklikával na katastrálních mapách. Případně ještě info, zda lze zjistit kdy majitel pozemek získal. Díky moc za radu.
Country
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Country »

Tomáš Němec píše:Vyvlastňování kvůli silnici R35 začíná. Majitelé pozemků se brání

http://hradec.idnes.cz/vyvlastnovani-kv ... zpravy_kvi
V tom článku je zajímavé sdělení:

Příjemnější starosti mají majitelé dosud nevykoupených pozemků pod dálnicí D11 a rychlostní silnicí R11 na Polsko (více čtěte zde). Hejtman Lubomír Franc totiž přišel s nabídkou, že kraj doplatí rozdílovou částku, aby současní majitelé dostali stejně jako jejich sousedé, kteří svou půdu již prodali.

Proč tohle řešení nenabídnou majitelům pozemků v trase R35 ?
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Má takové řešení vůbec nějakou oporu v zákoně, nebo je to nějaký populismus. Kraj může vykupovat za kolik ho napadne? Chová se pak jako dobrý hospodář?
Tomáš Němec

Country píše:
Proč tohle řešení nenabídnou majitelům pozemků v trase R35 ?
Podle mně je důvod v tom, že trasa R35 leží v jiném kraji - Pardubickém. Jinak by to Královéhradecký kraj nabídl určitě i tady, protože R35 má pro HK ještě větší význam (dnes ten tranzit z I/35 projíždí přímo městem) než D11 do Jaroměře.
Jinak o legálnosti takovéhoto postupu mám také upřímné pochybnosti.
kik

Příspěvek od kik »

Neni to mozna uplne koser ale na druhou stranu se ani nedivim protoze nabizenych 30 kc/m2 je opravdu vysmechem oproti predchozim cca 100 KC/m2. Jak jsem dneska cetl na iHeute jeden vlastnik pole z Opatovic prohlasil ze je to horsi nez kdyz jim pole sebrali komunisti. A to uz je co rict.
Country
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Country »

kik píše:Neni to mozna uplne koser ale na druhou stranu se ani nedivim protoze nabizenych 30 kc/m2 je opravdu vysmechem oproti predchozim cca 100 KC/m2. Jak jsem dneska cetl na iHeute jeden vlastnik pole z Opatovic prohlasil ze je to horsi nez kdyz jim pole sebrali komunisti. A to uz je co rict.
Dovolím si nesměle ;) nesouhlasit s tím výsměchem, tržní cena zemědělské půdy v ČR je dle bonity, aktuálně maximálně cca 15 Kč/m2 - viz můj příspěvek zde: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... &start=100 datovaný 21.2.2014 17:19:52, i když na druhou stranu je jasné, že když chceme stavět cestu, tak je třeba k prodeji lidi motivovat - a jak jinak než cenou, majitelé pozemků jsou zpovýkaní praxí let nedávno minulých.
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

Country: Přesně tak. To už jsem tu taky několikrát psal. Současné dění kolem je absurdní. Hlavně by mě zajímalo, kolik z těch majitelů má skutečně rodinnou farmu a jsou závislí na půdě a kolika z nich se o pole stará Agrofert.
Naposledy upravil(a) Marooned17 dne 11.4.2014 23:10:38, celkem upraveno 1 x.
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Tak tak.... aktuálně ověřené z druhého konce republiky. Dnes jsem se dotázal, jakou cenu mají obdělávané polnosti - ležící tentokrát pod D3 v okolí MÚK Krasejovka. Odpověď?

"Běžně se prodávají mezi 10 - 30 Kč za čtvereční metr. Jenom když příjde stát, tak každý vidlák to šponuje, hlavně aby neměl pocit, že sám sebe okradl..." Podotýkám, že se jedná o odpověď majitele, kterému budoucí D3 ukrojí pěkný kus
kot

Příspěvek od kot »

Michale a bude tvůj zdroj šponující vidlák :evil: či skromný člověk prodávající za 10-30 Kč :P ? Možná mu nasazuji vidláčí hlavu neprávem, ale tipuji ad1...
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

kot: Pokud by ten člověk nevyužil maximum možností k dosažení zisku, byl by idiot. To není o neskromnosti. Podmínky mají být férové a buď všichni dostanou našponovanou cenu, nebo všichni běžnou.

Nebo vy bysste odmítl privatizovat váš byt za 1/10 jeho hodnoty, jak se dělo například na Praze 1, a zaplatil byste tržní cenu jen proto, že nesouhlasíte s touto praxí okrádání státu?
martas

Příspěvek od martas »

Jsou u toho zajímavé mapky. Takových plánovaných staveb, co na nich je. Jsem zvědav, kterých z nich se kdy dočkáme.
http://www.pardubickykraj.cz/aktuality/ ... cich-k-r35
kot

Příspěvek od kot »

to marooned: Je mi jasné, že jsme v 21.století a doba dobrovolných darů na stavbu Národního divadla či pro nově vzniklou republiku v roce 1918 je daleko jako přesličky ze kterých vzniklo uhlí. Svým způsobem majitele pozemků /nikoliv spekulanty/ chápu, neboť výstavba liniové stavby na jejich pozemku se rovná výhře ve sportce či u impulsových.
dvs

Příspěvek od dvs »

OT:
kot píše:Je mi jasné, že jsme v 21.století a doba dobrovolných darů na stavbu Národního divadla či pro nově vzniklou republiku v roce 1918 je daleko jako přesličky ze kterých vzniklo uhlí.
Představa, že Národní divadlo bylo postaveno pouze ze sbírky je taková legenda. Dokonce nebyla ani hlavním zdrojem.
Standa

Příspěvek od Standa »

dvs píše:OT:
kot píše:Je mi jasné, že jsme v 21.století a doba dobrovolných darů na stavbu Národního divadla či pro nově vzniklou republiku v roce 1918 je daleko jako přesličky ze kterých vzniklo uhlí.
Představa, že Národní divadlo bylo postaveno pouze ze sbírky je taková legenda. Dokonce nebyla ani hlavním zdrojem.
Navíc byl hlavním přispěvatelem do sbírky Franz Josef ;) .
kik

Příspěvek od kik »

Standa píše:
dvs píše:OT:
Navíc byl hlavním přispěvatelem do sbírky Franz Josef ;) .
Jo starej Franta 'Prochazka'... O tom jeho daru se myslim moc nemluvilo, protoze se nikdy nedal korunovat ceskym kralem....
Tomáš Němec

Něco k problému výkupu pozemků. Bohužel je to klasicky ode zdi ke zdi :? Nejdřív bonus 100%, teď se navrhuje až 1500 %...
http://ekonomika.idnes.cz/ministr-prach ... onomika_js
jooe

Příspěvek od jooe »

Bylo celkem jasné, že se po tom snížení cen budou lidé šprajcovat a bude to mediálně in. Tohle totiž může spravit jen čas, než se na ty vysoké ceny zapomene. Dnešní články jsou podle mě jen zpatlaninou několika faktů dohromady. Já chápu vlastníky pozemků, že jim trasa způsobí problémy do budoucna. Stačí si jen spočítat náklady na to, o kolik projezdí víc kombajnem, když bude mít dvě velká pole rozdělená např. dálnicí a možnost dostat se na druhou stranu bude 500 metrů daleko. Ač se to nezdá, tak náklady sakra stoupnu při obdělávání. Proto se nedivím, že nechtějí prodávat za pouhý dvojnásobek ceny obvyklé v daném místě. Prodá-li státu 200 m2 za 30 Kč/m2 = 6000 Kč, to mu sežerou jedny náklady při žních na té vzdálenosti, kterou musí objíždět. Ale dnes udávaný návrh na 1500 % je zběsilost.
Vizi

Příspěvek od Vizi »

Nikdo je nenutí prodávat to za dvojnásobek, mohou si pozemek nechat vyvlastnit a cenu soudně napadnout a pokud jim soud dá za pravdu, klidně dostanou desetinásobek. Zákon o vyvlastnění tak jak aktuálně platí je naprosto dostačující, bohužel především neschopnost našeho soudnictví a obecně úřednictva (ve vyvlastňovacím a odvolacím řízení) dohnala situaci tam kde je - vlastníci opět stavby blokují i když k tomu není důvod.
Musítobýtčtyřpruhové všech zemí, spojte se!
Houdini

Příspěvek od Houdini »

Vizi píše:Nikdo je nenutí prodávat ...
Naopak stát je nutí prodat pod hrozbou vyvlastnění. Obecně by měla platit pravidla, že prodat nuceně státu musí být pro majitele natolik výhodné, aby se "radovali", že přes jejich pole stát naplánoval dálnici. Vyvlasnění by měla být krajní možnost proti spekulantům a kverulantům, nikoli systémová metoda nabytí pozemků státem. Už jen s ohledem na neblahou komunistickou praxi by měl stát mít snahu vyvlastnění minimalizovat, a to zejména na venkově.
"Při plánování dálnic se nedívám na mapu Čech, ale na mapu Evropy."
Odpovědět

Zpět na „D35“