Elektromobilita

Odpovědět
Paul1

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Paul1 »

Mosquit píše: 9.9.2025 11:43:33
Paul1 píše: 9.9.2025 11:15:36 Těch testů, které to potvrzují je spousta, namátkou:
A mohl bych nějaké ty testy vidět? 3 články které se všechny týkají výsledků Consumer reports, tedy feedback od uživatelů z US trhu. Výsledky EV srážejí zkušenosti majitelů s "Rivian R1S and R1T, along with the Ford F-150 Lightning", což jsou auta, o kterých většina evropanů ani netuší, jak vypadají.
A vůči čemu se ty EV tedy porovnávají? Vůči US autům - tedy autům, kde nejsou věci jako downsizing, turba všude, DPF, EGR, AdBlue, proměnné tlakování čerpadla oleje, apod. A já si dovedu představit, že průměrný 3L atmosferický US diesel bude spolehlivější než evropská 2L nafta z roku 2025 ...

Já přihodím jeden německý výsledek od ADAC s opačným výsledkem: https://assets.adac.de/image/upload/v17 ... hatgpt.com
S ADACem na mě noc nechoď, jejich "nezaujatost" je všeobecně známá. Zvýhodňování několika testů (např. pneu ve prospěch Continental atd. Atd.).

https://www.autojournal.cz/elektromobil ... vaci-auta/

https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/p ... nizozemci/
jozka

Příspěvek od jozka »

Trupman píše: 9.9.2025 12:30:08 Co máš za problém? Mosquit napsal, že mu osobně ta zastávka vyhovuje. Co tě na tom tak rozpálilo, že hned používáš přirovnání k čoklovi?
Pozor, ja ho neprirovnavam k coklovi! Jenom pisu, ze podmineny reflex funguje a ten funguje u vsech i u mne. Vzdycky, kdyz ctu jak je vzdycky chyba nekde jinde jen ne v elektromobilu, tak se kralovsky bavim.
jozka

Příspěvek od jozka »

Trupman píše: 9.9.2025 12:30:08 S EV vidím objektivně jeden zásadní problém...
No, ja taky jeden vidim. Rozpor v proklamacich a realite. Tyhle tanecky sleduji vic jak deset let a pokud mne pamet neklame, tak ted v roce 2025 uz mela byt vetsina prodanych aut elektro, mely byt levnejsi, mely se ridit samy... a... prd.
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 9.9.2025 12:37:38
S ADACem na mě noc nechoď, jejich "nezaujatost" je všeobecně známá. Zvýhodňování několika testů (např. pneu ve prospěch Continental atd. Atd.).

https://www.autojournal.cz/elektromobil ... vaci-auta/

https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/p ... nizozemci/
:lol:
Co tak precist vlastni odkazy? Dal za titulek necteme?

Vyzkum J.D power se tyce USA a jiz rok stary.

autoforum :lol:
Jo "ojete pneu a sterace, to jsou hrozne nedostatky, ty tesly potom patri do srotu" :lol:

a klasicka manipulace - velka zobecneni na zaklade marginalnych faktu, titulek neodpovida obsahu,
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Paul1 píše: 9.9.2025 12:37:38 https://www.autojournal.cz/elektromobil ... vaci-auta/
Frustration rising from false warnings: Often, owners don’t understand what warnings mean. For instance, rear seat reminder technology, designed to help vehicle owners avoid inadvertently leaving a child or pet in the rear seat when exiting the vehicle, contributes 1.7 PP100 across the industry. Some mistakenly perceive it signals an unbuckled seat belt or cite the warning goes off when no one is present in the rear seat.

Furthermore, advanced driver assistance systems, intended to save lives and reduce injuries, are irritating vehicle owners with inaccurate and annoying alerts from rear cross traffic warning and reverse automatic emergency braking features, a newly added feature to the survey this year.
Owners want to cut the cord: Problems with Android Auto and Apple CarPlay persist as the feature remains one of the top 10 problems. Customers most frequently experience difficulties connecting to their vehicle or losing connection. More than 50% of Apple users and 42% of Samsung users access their respective feature every time they drive, illustrating that customers want their smartphone experience brought into the vehicle and also desire the feature to be integrated wirelessly.
In-vehicle controls are out of control: Features, controls and displays is the second most problematic category in the study, slightly better than only the notoriously issue-prone infotainment category. From such seemingly simple functions like windshield wipers and rear-view mirror to the more intricate operation of an OEM smartphone application, this category is particularly troublesome in EVs. The PP100 incidence in this category is more than 30% higher in EVs than in gas-powered vehicles. This is exacerbated by Tesla’s recent switch to steering wheel-mounted buttons for horn and turn signal functions, a change not well received by owners.
Jenže JDPower je index spokojenosti kupujících s autem, nebo index spolehlivosti auta nebo četnosti poruch. Pokud jsou EV to nejmodernější co automobilky dělají, a mají problém s infotainmentem a/nebo aplikací, může to zhoršovat celkové vnímání auta. Nenazýval bych to ale poruchovostí, a už vůbec bych to nepřikládal k tíži elektrickému pohonu.

Třeba já mám teď s novým BMW problém, že mi něco rezonuje ve volantu, ve smyslu že je to slyšet, nějaká uvolněná matka nebo drát. Ve spalováku bych si toho nevšimnul (protože bych to neslyšel), ale v BEV mě to vadí (tak jsem to reklamoval, opravili to, a už to dělá zase, ale to je jiný příběh). Je to porucha? No, ano. Je to věc specifická pro BEV? Vlastně ano, ale tak trochu jinak ;-)

Mimochodem, autor toho článku jezdí elektromobilem ;)
Paul1 píše: 9.9.2025 12:37:38 https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/p ... nizozemci/

V 2 787 případech byl totiž nedostačující profil pneumatik, ve 2 619 případech šlo o špatný tlak a u 1 892 aut byly pneumatiky poškozené. Poslední zmíněný aspekt často poukazuje na problémy s podvozkem spíš než na nárazové mechanické poškození, to samé hlásí technici v Německu.

Tlak a vzorek jsou banality, které se opraví snadno, horší je to se světly, které vedly ke stopce ve víc jak 10 tisících případech. V 7 588 případech špatně fungovala ta potkávací, v dalších 2 706 případech šlo o mlhovky. Mimo to 362 lidem nefungovalo či fungovalo nedostatečně osvětlení registrační značky. Kritika se pak u 1 253 aut stočila ke špatně fungujícím stěračům a u 295 vozů k nesprávně fungujícím ostřikovačům. Ve finále pak lze zmínit ještě uvolněný kloub řízení (431 aut) a korozi brzd (350 aut), což jsou znovu vážné problémy.
To jsou všechno věci zcela jistě související s elektrickým pohonem! :twisted: Navíc Tesla, no... nemá servisní prohlídky předepsané, takže se s ní do servisu nejezdí a spoustu věcí vám tam "neodstraní".
chaden

Příspěvek od chaden »

Ten špatný tlak me prekvapuje. Tesly maji cidla, spatny tlak - hlaska na obrazovce, porucha ve snimaci - hlaska na obrazovce.
Takze oni kaslou na hlasky? A nebo je to v ramci beznych statistik(i u spalovaku nemala cast lidi kasle na kontrolky)? Bohuzel cisla o jinych znackach nam neukazali.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Může to být už i tak, že ačkoliv doporučený tlak je 2,9, tak už při 2,7 jim tam svítí chybová kontrolka. Na to ale stačí, aby se pořádně ochladilo, a už člověka chladné ráno z STK vyhodí. Jen tipuju, neznám Teslu, neznám podmínky nizozemských STK ...
jozka

Příspěvek od jozka »

Jasne a delaji to jen Teslam. Protoze proto.
Geo

Příspěvek od Geo »

Danske technicke kontroly asi ne. Ale pokud jsi myslel Autoforum, tak to ano. To je dlouhodobe odpad automobilove zurnalistiky, kde vetsina clanku je omacka okolo odkazu na ruzne nahodne zahranicni weby. Zabvna hra jeste muze byt skrz kolik odkazu na vlastni clanky se dostaneme ke zdroji.
Mike

Příspěvek od Mike »

chaden píše: 8.9.2025 22:40:41
Mike píše: 8.9.2025 21:06:42 - jen tak to odložit do stáje nejde, pořád se tomu musí sypat krmení
:lol: kde jste to vzal?
jakože se stav baterie odložením v garáži nezmění :?:
no, je-li tomu tak, tak 3x sláva
má zkušenost, s čímkoli bateriovým, je podstatně odlišná 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike

Příspěvek od Mike »

Mosquit píše: 9.9.2025 8:04:25 ...

Mimochodem, někteří zastánci tlačítkových cihel zůstali do dneška.
....
ano, protože jim mezitím nikdo nezavedl EURO5 , EURO6, EURO6e...
a jiné
které by ten tlačítkový telefon vyneslo na cenu toho smartfounu...
Mike

Příspěvek od Mike »

Trupman píše: 9.9.2025 12:30:08 ...

S EV vidím objektivně jeden zásadní problém, a to je dostupnost pro lidi, co parkují v místě bydliště na ulici. Tohle není vůbec dořešený -
...
tohle je podle mě naopak dořešený od samýho začátku
myslím, že tomu říkají 15minutová města
prostě v paneláku ( myšleno cokoli mimo RD - pro rejpaly ) osobní auto mít nebudeš
konec
tečka
8-)
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 9.9.2025 20:11:31 jakože se stav baterie odložením v garáži nezmění :?:
no, je-li tomu tak, tak 3x sláva
má zkušenost, s čímkoli bateriovým, je podstatně odlišná 8-)
záleží na typu baterky a také jestli to bateriové umí se úplně vypnout.
mám v šuplíku pár starších smartfonu, i po roce se zapínají a baterka není úplně vybitá

už jsem to psal několikrát
napíšu jště jednou
pokud bude to opravdu odložení (a ne tak, že tomu autu se budou pořád otevírat dveře, a to auto probouzet) tak za 2-3 měsíce ubudou možná jednotky procent, vic jak na 2 mesice jsem to neodstavoval
větší problém je 12V baterka, ale spalovak je na tom stejně, ale vlastně u hůře, protože EV je schopný tu 12V baterku hlídat
tak jednou za pár měsíců pro jistotu dobít podle mě zdaleka neznamená "pořád krmit"

zmiňované Tesly občas se vybíjí rychlej, protože majitel zapomene něco vypnout - tam jde nechat napájení 12V zásuvky a nebo hlídání okolí.
teď' oni nedávno zavedly nový režim - "opravdu všechno vypnout"
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 9.9.2025 20:14:06

....
a jiné
ano, protože tlačítkové cihly nečoudí z výfuku :D
alabastr

Příspěvek od alabastr »

Mike píše: 9.9.2025 20:14:06

....
a jiné
Zavedl 4G, 5G, u starých tlačítkových cihel taky nejde zůstat navždy, starší sítě (2G, 3G) se také postupně vypínají, ale je fakt že pro retro nadšence se dělají i moderní tlačítkové cihly s podporou nových sítí.
alabastr

Příspěvek od alabastr »

Trupman píše: 9.9.2025 12:30:08
S EV vidím objektivně jeden zásadní problém, a to je dostupnost pro lidi, co parkují v místě bydliště na ulici. Tohle není vůbec dořešený - a teď nemyslím technologicky, ale hlavně rozdělením si úkolů kdo co bude zajišťovat. Mají si to řešit obce, stavět na sídlištích dobíječky např. v lampách? Anebo ať si to řeší vlastníci nemovitostí - s tím ale, že by museli dostat prostředky, jak to na vlastní náklady můžou jednoduše zajistit (tj. nějaké pravidlo v jaké podobě můžou zasáhnout do komunikací)
Přijde mi že se to tak něják postupně řeší, nedávno jsem to tu psal, dovolím si zopakovat: Bydlím na jednom pražském sídlišti, nejbližší pumpu mám cca 4km od domu, nabíjecích míst mám do 1km od domu přesně 22( počítáno na Mapy.cz), z toho 3 v mé ulici...

Samozřejmě pro tisíce aut co tam v ulicích parkují by to nestačilo, ale pro současný počet EV je to dostatečné a předpokládám že dobíjecích míst bude přibývat.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

alabastr píše: 10.9.2025 7:48:15

...pro současný počet EV je to dostatečné a předpokládám že dobíjecích míst bude přibývat.
No a to je právě ono.
Pokud bychom měli docílit 100 % EV, tak by dobíječka musela být dostupná pro 100 % parkovacích míst na (rezidenčních) ulicích. Pokud tedy technologie nepokročí do té míry, že noční dobíjení už nebude nikdy nutné. (Já se tedy v aktualitách kolem EV moc neorientuji, ale žiju v té představě, že rychlodobíjení je potřeba "prokládat" běžným pomalým dobíjením.)

Aktuální počet nabíječek na ulicích mi připadá zatím jen jako potěmkinova vesnice. Ono totiž z toho nepříliš velkého počtu EV aut, která jsou v Česku provozována, jich naprostá většina (můj nepodložený "expertní" odhad) patří lidem, resp. firmám, s vlastním stáním na svém pozemku s vlastní možností dobíjení.
Ano, občas nějaké město v kombinaci s nějakým sponzorem zaplatí nějakou veřejnou nabíječku, ale my potřebujeme obrovské množství.
A samosprávy by určitě nebyly nadšené, aby toto musely řešit ze svého rozpočtu.
Věřím tomu, že by se našli (stejně jako u benzínek) soukromníci, kteří by dobíječky rádi nainstalovali a provozovali. Zejména z řad energetických firem. Ale aby to šlo instalovat skutečně masově a rychle, tak na to potřebujeme pravidla, legislativu. Aktuální stavební předpisy, a hlavně neochota vlastníků komunikací a infrastruktury, nepřeje k nějakým rychlým instalacím.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
jozka

Příspěvek od jozka »

Trupman píše: 10.9.2025 8:34:30 Ale aby to šlo instalovat skutečně masově a rychle, tak na to potřebujeme pravidla, legislativu.
Potrebujeme na to hlavne penize. Naplacame na ulici bambilion nabijecek. Nic extra, 11kw. Odpoledne lidi prifrci z prace, nakupu a treba kazdy treti, ctvrty, paty bodne auto do nabijecky. Jakpak asi na tohle budou muset byt dimenzovane site? Verici problem vyresi jednoduse. Prohlasi, ze problem neexistuje.

Gent pozdravuje.
chaden

Příspěvek od chaden »

Trupman píše: 10.9.2025 8:34:30 (Já se tedy v aktualitách kolem EV moc neorientuji, ale žiju v té představě, že rychlodobíjení je potřeba "prokládat" běžným pomalým dobíjením.)
technologii se meni rychle, ale i dnes neni potreba "prokládat", jen myslim toyota "tresta" za caste rychlonabijeni snizenim rychlosti
reseni je jednoduche - nekupovat auta od takovych vyrobcu

a take existuje to UFC nabijeni za 10-15 minut, a nabijeni 50kW, ktere trva 1-1.5 hodiny (ktere muzete stravit nakupem, ve fitku, v restauraci etc.), tak 50kW baterce rozhodne nijak neskodi
Trupman píše: 10.9.2025 8:34:30 Aktuální počet nabíječek na ulicích mi připadá zatím jen ...
Aktuální počet nabíječek je vytěžen max na 2%, spekulace o tom co bude když 100% aut bude EV jsou zbytečné. Jen tím ztrácíte čas.
Existuje spousta možností jak vyřešit dobíjení, lidé jsou vynalézaví a přizbůsobivi. A jak to dopadne nakonec dnes vám nikdo neřekne.
I já bych chtěl to vědět aby správně investoval peníze.
Aktuální počet nabíječek je vytěžen max na 2%, spekulace o tom co bude když 100% aut bude EV jsou zbytečné. Jen tím ztrácíte čas.
Anonym

Příspěvek od Anonym »

Elektromobily si kupují lidi, kteří mohou dobíjet doma nebo v práci. Z ostatních to jsou jen nadšenci. A do budoucna se uvidí. Mohou se prosadit autonomní taxi. Pro socky z paneláku se stejně vlastnictví auta moc nevyplatí. Můžou jezdit autobusem a občas taxíkem, který pokud bude autonomní, tak bude i levný. Nebo se rychlost dobíjení a kapacita baterií natolik zvýší, že dobíjení mimo domov nebude problém. Nebo se prosadí bezdrátové dobíjení a dobíjecí místa budou třeba u obchoďáků. Těch možností je spousta a dnes nikdo neví jak to v budoucnu bude.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Ale auto nepotřebuje dobíjet 100% času.
Já s autem najezdím asi 1500km měsíčně, na to mi pohodlně stačí dobíjet jednou za týden 4 hodiny (22kW AC doma).
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Mosquit píše: 9.9.2025 12:18:10 Elektromobilista nejde čůrat, když potřebuje nabíjet, ale nabíjí, když jde čůrat ;-)
Jenže já na cestě např. z Prahy do Ostravy nepotřebuju ani nabíjet, ani čůrat. A pít kafe už vůbec ne!
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Při cestě z Prahy do Ostravy taky dobíjet potřeba není, když člověk výrazně neporušuje maximální rychlost.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Ale musím vyrazit "s plnou" a mít možnost v cíli dobíjet. Jinak je to x desítek minut navíc buiď při příjezdu, nebo při odjezdu. V každém případě pro mě naprosto ztracená hodina.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Ano, člověk musí vyrazit s plnou. A možností "v cíli" dobíjet, tedy zastavit na nějaké místní AC nabíječce.
Samozřejmě pokud někdo jede "na otočku" hned zpátky, pak musí dobít cestou.

To je pak věc osobního vyhodnocení, jak často tohle konkrétní uživatel auta dělá, aby mu to převážilo výhody EV.

Je to pak navíc půlhodina.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“