Silnice pro motorová vozidla (SMV) v novém pojetí

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Aram96

Re: Silnice pro motorová vozidla (SMV) v novém pojetí

Příspěvek od Aram96 »

Až bude v ČR tak 1/3 rychlostních omezení proti dnešku, a jen tam, kde je opodstatněná pomalejší souvislá jízda, tak se bude na min. 90 % dodržovat. Tomu věřte.
Je to naprosto logické.
Na polovině míst by stačily značky typu pozor přechod, pozor BUS atd. atd., kde musíte dávat pozor 10 minut z 24 hodin.
Tím, že nám rychlost ruší další křižovatka, tak je všude možně kdejaké omezení. Prostě se nedivte, že to (spíš nadpoloviční) většina nedodržuje, resp. jede mírně nad.

S tím, že když je to tam na vyšší rychlost, tak tam má být, s tím se naprosto ztotožňuju, ALE LEGISLATIVA = prostě to nejde. Tak když to nejde, tak se nedivme, že to tam kdekdo nedodržuje a už i sama policie takováto místa řeší méně nebo neřeší. Za mě na tom není vůbec nic špatného - jednotlivci to řeší za stát sami.
Sauce píše: 24.6.2025 21:20:23 Prosím, dodržujte MPR a pokud Vám připadá, že není vhodně nastavená, obraťte se na úřady, politiky, ŘSD, policii apod.
O tom jsem opravdu už párkrát přemýšlel a nemá to cenu. 1000 mailů by na to nestačilo bez nadsázky. To je prostě zažité a prolezlé celou ČR ta nadbytečná omezení. A to proto, že je zažité, že vyšší rychlost je důvodem vyšší nehodovosti. Většině státního aparátu to tak ale vyhovuje, takže neočekávám systémovou změnu. Ryby si rybník nevypustí.
30 v obci už spíš beru jako místa, kde mám dávat na něco bacha a pořádně koukat. Na 90 % míst není vůbec potřeba měnit rychlost z 50. :crazy: Pak se ale jednou ze 100 případů najde mimo obec omezení na 60, kde když nejedete 50 sami od sebe, tak je to pomalu na vylítnutí ze silnice. Ale tam je 60. Omezení MPR v ČR opravdu nejsou berná mince, absolutně. :(
Ale hlavně že jsou skoro na všechno normy. Na jedné 30 u nás v obci se 3 dopravní policajti neshodnou. Co jedinec, to názor. Pak to má nějak vypadat to značení u nás.
Geo

Příspěvek od Geo »

Aram96 píše: 25.6.2025 13:32:01 To je prostě zažité a prolezlé celou ČR ta nadbytečná omezení.
A existuje nejaka civilizovana zeme, ktera tim prolezla neni? Nebo je to jen pocit dany tim, ze na zapad od nas maji vyspelejsi infrastrukturu, ktera tolik omezeni nevyzaduje?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Vyveďte mě klidně z omylu, ale když jedu třeba po Rakousku či Švýcarsku, tak omezení jsou opravdu jednou za čas, kde prostě ve většině případů dává smysl jet pomaleji - je tam buď hromada bodových závad na jednom místě nebo nebezpečné/nedostatečné rozhledy. Ne že je tam 70 na hlavní mimo obec, protože "co kdyby náhodou" z vedlejší někdo nedal přednost. Jak známe ze spousty našich jedniček.
Průjezdy "pseudo obcemi" nejsou obce, nýbrž jsou tam právě třeba ty 70.
Jiné země jsem se pohyboval především po hlavních tazích, na venkově minimum nebo si to nepamatuju. :) A jih Evropy je už zase trochu jiný mrav, to nechci úplně srovnávat teď.

Volnější rychlostní omezení, větší spoléhání na zodpovědnost jednotlivce a naopak 2x až 3x tvrdší pokuty za porušování těchto už "nových" předpisů. To by za mě byla správná cesta.
Geo

Příspěvek od Geo »

To jsem byl asi v jinem Svycarsku. Zacneme tim,ze tech 120 na dalnici je tam asi kvuli konstantni bodove zavade vsude. 60 v roztrsitene zastavbe tam maji hafo, ze jezdit bez navigace, ktera je ukazuje, mi prislo dost o penize.

Ze v zemich DACHu neni tolik 70 pred krizovatkou nebo, ze se projizdi jen pseoudobcema, je presne to, ze ty jejich silnice nejsou vyasfaltovne cesty z dob R-U, vedouci od kostale ke kostelu, a s krizovatkama s nulovymy rozhledovymi pomery.

Takze se asi neschodnem, protoze priklady co uvadite, jsou spis priklady opaku nez tvrdite. (A vic uz to komentovat nebudu)
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Prosím o návrat k tématu. Díky
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“