Pořád omýláte stené řeči dokolečka... Když to vezmu z mojí strany, tak...
Pokud chci jezdit pohodlně, tak určitě osobním autem
Pokud chci ušetřit (peníze), tak vyberu nejlevnější veřejnou dopravu
Pokud chci ušetřit (peníze a čas), tak vyberu zase tu nejrychlejší dopravu
Příklad cesta z Prahy do Ostravy tam i zpět:
Autem 3:30 (7 hod) s cenou 1500 Kč,- (pouze za naftu)
Autobus 5:20 (10:40 hod) s nejlevnější cenou 700 Kč
Vlak je 3:45 (7:30 hod) s celkovou cenou 880 Kč bez IN karty (s IN kartou už za 440 Kč)
Já většinou beru komfort jízdy a mé potřeby, tudíž častěji jezdím autem. Pokud jsem potřeboval zajet jenom na otočku a několikrát za sebou, tak jsem volil autobus a pak raději ten vlak. Každopádně musím říci, že z lenivosti a pohodlnosti jsem si udělal řidičský průkaz a koupil auto jako většina lidí. Co se týče finančního zatížení, tak auto je jenom luxus. Zatím je vlak nejekologičtější a nejbezpečnější dopravní prostředek jaký zde máme. Bohužel (možná bohudík) musím konstatovat, že se EU chystá snižovat potřebu/poptávku po benzínu/naftě a podle toho se dá očekávat výrazné zdražení automobilové dopravy na úkor vlaků. Za pár let bude v EU jeden mýtný systém pro všechny státy a platit bude každé vozidlo. A zvláště pro ty neekologická bude zpoplatněn vjezd do měst (jak už se chystá). Vozidla jsou nevhodná svým hlukem, emisemi a dalšími negativními věci, ale musím konstatovat, že v automobilovém průmyslu se protočí tolik peněz, kolik nedokáže ani železnice. A díky vozidla dnes představují ohromné množství zaměstnaných lidí... (výroba aut, servisy, pumpy, dopravní policisty, úředníky vyřizující pokuty

, výroba autodoplňků, pojišťovny). Je to obecně, ale ekonomika dnes a nebo před 100 lety je úplně jiná... Kdysi na železnici pracovalo 30k lidí, dnes tak 5k ? Číslo je dost od boku ale neustále se počet lidí pracující na železnici neustále snižuje kvůli její automatizaci. Já třeba pracuji v méně populární firmě, která spravuje mýtný systém a jen těch lidí a techniků (údržba, odtahovky...) co kolem silnic a dálnic pracují je mnoho.
Je nesmysl rušit auta a nebo vlaky, ale spíše logicky přesunout potřeby. Delší trasy vlak - kratší automobil (v jakémkoli smyslu). Silnice přináší pro stát vysoké zisky na úkor drahé výstavby a údržby.