Nejvyšší povolená rychlost na dálnicích

Odpovědět

Na kolik byste stanovil nejvyšší povolenou rychlost na dálnicích?

100 km/h, jako autobusy
0
Žádná hlasování
110 km/h
0
Žádná hlasování
120 km/h, jako ve Švýcarsku
3
2%
zachovat 130 km/h
57
35%
140 km/h
14
8%
150 km/h
14
8%
160 km/h
34
21%
180 km/h
0
Žádná hlasování
200 km/h
1
1%
neomezeně, jako v Německu
42
25%

Celkem hlasů: 165

Mikulik

Re: Nejvyšší povolená rychlost na dálnicích

Příspěvek od Mikulik »

150 kmh rozdnodě klidně po D7 od Postoloprt Chomutov. Tam je hodně malý provoz.
kot

Příspěvek od kot »

Jj, 150 by na takových úsecích byla fajn. Ale na straně druhé víme, že to nedopadne. Takže pak nezbývá "nesledovat tachometr" a v malém provozu se rozhlížet, jestli někde za bukem nestojí či nejedou pomahači. Pak tam ta 150 ka bude bez problému. :lol:
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Mě by zajímalo, jak to je s úsekovým měřením na extra dlouhých úsecích v Itálii či Francii. Vždyť mi navigace ukazuje, že třeba 150 km musím dávat pozor na průměrnou rychlost. Teoreticky to láká, když pojedu 200 a pak si dám někde kafe, měl bych projet cílem jako bez zastávky při dodržování rychlosti :-). Ale asi je ten dlouhý úsek rozdělen na spoustu meziúseků, či spíše jeden měřený úsek navazuje bez přerušení na další a další, protože Italové co jezdí po vedlejškách co to dá, jsou na dálnicích jako beránci :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
hh
Autor

Příspěvek od hh »

To by mě také zajímalo, vzhledem k tomu, že jsem téměř každý rok v Itálii. A když jedeš třeba trasu Brenner - Bari, tak je chvílema ta 130 nuda. Všichni mají ze systému Tutor asi vítr, aut jedoucích 140, 150 je hodně málo, ale jsou (jak to?). I jsem se řídil těmi seznamy, kde je to aktivní, ale reál je jiný. Někde to nesedí a tak jsem zrychlil a šup, brána. Nebo naopak jsem jel rychleji omylem a nikdy mi nic nepřišlo (z jiných zemí bohužel ano). Snažil jsem se to hledat na webu a jak Češi všechno rozebírají, tak o tomto systému jsem žádné relevantní info moc nenašel (ale italštinu jsem používal pouze skrze překladač). Většinou píši, jak to skvěle funguje, ale že občas je to z technických důvodů nebo množství pokut neaktivní. No nevím.
Mike

Příspěvek od Mike »

kote, okolo bývalého žateckého letiště se dá až na omezovač 8-)
tam je 150 "zbytečně pomalu" :lol:
a pomahače, resp. libovolné auto, vidíš na 3km dopředu

ve Francii už jsem chvíli nebyl, ale na dálnicích jsem potkal jen stacionáry - a před většinou je upozornění a přes den i klasické zabukaření
kde to vybírali jsem nepostřehl, mě ale nic neposlali ;)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Mike píše:kote, okolo bývalého žateckého letiště se dá až na omezovač 8-)
tam je 150 "zbytečně pomalu" :lol:
a pomahače, resp. libovolné auto, vidíš na 3km dopředu

ve Francii už jsem chvíli nebyl, ale na dálnicích jsem potkal jen stacionáry - a před většinou je upozornění a přes den i klasické zabukaření
kde to vybírali jsem nepostřehl, mě ale nic neposlali ;)
Já tedy do Francie, ani do dalších afrických zemí už nejezdím autem. Naposledy jsem byl v Paříži, nocoval v 18. pařížském obvodu (sever města u Saint-Denis) a ráno mi recepční malého hotýlku ukázala, že raději uvázala psa ke zpětnému zrcátku...
Ale co pamatuji, tak žandáři často měřili polcamem přímo z auta a vcelku na rozumných místech. U nemocnice ano, ale na rovném výjezdu z obce těsně před značkou konec obce (jak je občas v Česku k vidění) naštěstí ne. Ale je fér přiznat, že zas tak Francii najetou nemám...
Mike

Příspěvek od Mike »

tak to já v Paříži ještě nebyl :lol:
Normandie
Bretaň
azurové pobřeží
Alpy

ale Paříži se vyhýbám 8-)
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Paříž je naprosto v pohodě až jsem byl překvapen. Nejvíc jsem se bál megakruháku kolem Vítězného oblouku, ve filmech to vypadá hrůzostrašně, ale vjezd i výjezd byl dokonce ještě snadnější, než kdyby na něm byly značky a nakreslené pruhy. Při najíždění vám řidiči na kruháku kynou rukou a zvou vás mezi sebe. Pak stačí před správným výjezdem (je jich tu 12 :-) zpomalit a tlačit se vpravo. Nestane se, že by vás někdo vpravo předjížděl a jste venku :-)
Parkovat před domem známých jsem musel ve špičce na širokém čtyřpruhovém bulváru, kde byl u krajnice nárazník na nárazníku, takže mi chvíli trvalo, než jsem se mezi ně úspěšně nasoukal stylem pokus a omyl. Během té doby se mi podařilo zastavit oba jízdní pruhy i s autobusem MHD, ale nikdo se mě nesnažil objet či na mě troubit. Oba pruhy stály jako před přechodem.
Akorát s městským okruhem jsem se chvilku musel sžít. Dlouho se mi zdálo divné, že v pravém pruhu vůbec nikdo nejede a že mi tam každou chvíli někdo najede bez zaváhání. Lekl jsem se, že si to mašíruju odstavným pruhem. Až později jsem se dočetl, že tu platí nepsané pravidlo o přednosti najíždějících aut a pravý pruh tak víceméně slouží jako nekonečný připojovací a odpojovací pruh :D
kot

Příspěvek od kot »

Honey zní to jako totální idyla... :D
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Asi to beru jako výzvu, projíždět velká města :-) Ani Řím, Bukurešť či Istanbul mi nepřinesl vrásky na čele. Dá se říct, že čím větší zdánlivý chaos, tím lépe. Na pěší zóně se také nesrážíte s jinými chodci, i když si jde každý jak chce. Ale třeba do Moskvy, tam bych si netroufl .-)
Mike

Příspěvek od Mike »

zajímavé lokality uvádíš 8-)
já se "bojím" i do největšího maloměsta, a on se courá plnohodnotným balkánem :ok: :lol:
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Jeden článek z prosince 1968 o plánech do budoucna. Rychlost na dálnici až 240 km/h. Nákladní auta 160 km/h.
Přílohy
1968.png
1968.png (314.09 KiB) Zobrazeno 1329 x
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Vochomurka86

Příspěvek od Vochomurka86 »

Tady si někdo trochu zapřeháněl... spíš vizionář a snílek, než realista
Mike

Příspěvek od Mike »

to automatické řízení se mu pomalu plní
jen ta auta co ho umí, neumí těch 240kmh
nebo alespoň po dobu využitelnou na dálnici ;)
Odpovědět

Zpět na „Pravidla silničního provozu“