[D0] 520 Březiněves - Satalice
Re: [D0] 520 Březiněves - Satalice
Nikoli, problém je, že bylo umožněno ono "zarůstání plevelem", nikoli fakt, že stát každých pár let neposouvá liniovou stavbu "za tento plevel".
Když MŽP řeklo, že trasu 520 bude posuzovat dále dle EIA až 518 a 519 budou mít tuším pravomocné ÚR.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
michale souhlas ! Ale to by jsi od státu chtěl na straně druhé příliš...
To bych teda neřekl .. takhle by to mělo a myslím že i na řadě míst funguje. Jenže tady se na to sr*lo.
Konkrétní situaci stopy D0 v těchto místech neznám, ale obecně pravdu nemáš. Na jaké území chceš uplatnit tu "stavební uzávěru"? Na zábor té komunikace? Nebo 100m na každou stranu? Nebo snad 500m? Ať zvolíš jakoukoli hodnotu, na 100,0% si někdo hned za touto hranící koupí pozemek, postaví dům a při realizaci té dálnice bude řvát, že se mu zhoršuje situace a bude chtít tunel.
Tohle není řešení.
Tohle není řešení.
A co je tedy řešení? Není to platný ÚP, není to stavební uzávěra. Tak co tedy? Měl to být zákon o R1?
Pan Veselý má o termínu výběru varianty jinou představu než RM...
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zp ... .seznam.cz
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zp ... .seznam.cz
-
1975
Tak uvidíme, kdo má přesnější odhad a info, zda GŘ nebo referent tiskového pro Středočeský kraj a Vysočinu:o)
souhlas
co nejdřív postavme a pak si hrajme s tunely
tak bych viděl to "věcně"
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Je to o tom, jak chytré nebo spíš jak hloupé dokáže být zastupitelstvo dané obce a kam směřuje výstavbu na svém katastru pomocí ÚP. Takhle jsem to myslel.MPMP píše: ↑3.2.2025 16:53:28 Konkrétní situaci stopy D0 v těchto místech neznám, ale obecně pravdu nemáš. Na jaké území chceš uplatnit tu "stavební uzávěru"? Na zábor té komunikace? Nebo 100m na každou stranu? Nebo snad 500m? Ať zvolíš jakoukoli hodnotu, na 100,0% si někdo hned za touto hranící koupí pozemek, postaví dům a při realizaci té dálnice bude řvát, že se mu zhoršuje situace a bude chtít tunel.
Tohle není řešení.
Když se člověk dívá leckde, tak je často kolem obce na jedné straně třeba v plánu obchvat a nová zástavba v obci se směřuje přesně na opačném konci obce/města.
Ne však okolo Prahy. Tady se dokonce směrem k okruhu staví i vily papalášů a ti pak vyřvávají, že tam musí být tunely. A zrovna právě kolem těch Radonic bych to just nestavěl. Tunel Vinoř by se měl za mě zkrátit cca na 1 km (1/3) a krýt od hluku pouze tu nejbližší zástavbu Podolanky, Přezletic. Tunel Veleň a Třeboradice .. pokud není tunel i mezi nimi, pak bych vypustil asi úplně celý tunel Veleň a Třeboradice buď nechat nebo trochu zkrátit. Což ?
Pro zkracování byla už Vašáryová v Postřižinách... 
Schváleny byly obě varianty EIA. Musí se vybrat jedna z nich nebo se může udělat nějaký kompromis a EIA bude i tak platná?
Může se udělat i kombinace.
D47 už máme, teď ještě D48
OT příspěvky přesunuty do koše a Lynxe důrazně varuji, aby se příště zdržel těchto útoků.
-
1975
Arame, pochop to. Bud bude u Radonic tunel, nebo 520 nebude. Az takhle jednoduche to je...a tahle "zatatost" je presne to, jak RSD pristupovalo k vecem historicky. RM to pochopil, a od te doby "to jde" (Jan Kroupa uz s tim tedy zacal).Aram96 píše: ↑3.2.2025 21:31:10Je to o tom, jak chytré nebo spíš jak hloupé dokáže být zastupitelstvo dané obce a kam směřuje výstavbu na svém katastru pomocí ÚP. Takhle jsem to myslel.MPMP píše: ↑3.2.2025 16:53:28 Konkrétní situaci stopy D0 v těchto místech neznám, ale obecně pravdu nemáš. Na jaké území chceš uplatnit tu "stavební uzávěru"? Na zábor té komunikace? Nebo 100m na každou stranu? Nebo snad 500m? Ať zvolíš jakoukoli hodnotu, na 100,0% si někdo hned za touto hranící koupí pozemek, postaví dům a při realizaci té dálnice bude řvát, že se mu zhoršuje situace a bude chtít tunel.
Tohle není řešení.
Když se člověk dívá leckde, tak je často kolem obce na jedné straně třeba v plánu obchvat a nová zástavba v obci se směřuje přesně na opačném konci obce/města.
Ne však okolo Prahy. Tady se dokonce směrem k okruhu staví i vily papalášů a ti pak vyřvávají, že tam musí být tunely. A zrovna právě kolem těch Radonic bych to just nestavěl. Tunel Vinoř by se měl za mě zkrátit cca na 1 km (1/3) a krýt od hluku pouze tu nejbližší zástavbu Podolanky, Přezletic. Tunel Veleň a Třeboradice .. pokud není tunel i mezi nimi, pak bych vypustil asi úplně celý tunel Veleň a Třeboradice buď nechat nebo trochu zkrátit. Což ?
-
Diaľničiar
- VIP
Pokud se tak formují návrhy pro EIA, tak to bude s tunelama. (všeobecně, vždy platný tento proces) Jedno proč si kdo namýšlí, že nikoliv. Do budoucna je to mnohem lepší vývoj, než je pak dodatečně zakopávat nebo obstavět velkými protihlukovkama ... i když provozní náklady na tunely jsou vysoké - ČR nemá de facto tyto zkušenosti (potažmo výdaje), tak se tomu není nutné tak moc bránit a hledat "levnější alternativy" se spoustou vyvolaných nákladů.
mě by na tunelové variantě tunely nevadily, ačkoli se kdysi hovořilo ( a nevím jak je to teď ), že severní část bude komplet 3+3
tam už mi ty tunely trošku haprují
další "problém" bude, že v tunelech bude 100kmh ( v lepším případě ), takže kapacita mírně zapláče
pak samozřejmě náklady na údržbu, nemluvě o vedlejších nákladech, typu, dotace pro JSDH Vinoř apod.
a v neposlední řadě právě ta "vychcanost", že teď si tu postavím chalupu a pak si vyřvu opatření
bez ohledu na to, že se o tom ví...
ve srovnání s Havránkovou, kde jsme půlce obce zaplatili nová okna, ostrůvky, tichý asfalt....
a to se dopředu sama hlásila, že ona ví, stát ví, tak ať s tím něco udělá
tam už mi ty tunely trošku haprují
další "problém" bude, že v tunelech bude 100kmh ( v lepším případě ), takže kapacita mírně zapláče
pak samozřejmě náklady na údržbu, nemluvě o vedlejších nákladech, typu, dotace pro JSDH Vinoř apod.
a v neposlední řadě právě ta "vychcanost", že teď si tu postavím chalupu a pak si vyřvu opatření
bez ohledu na to, že se o tom ví...
ve srovnání s Havránkovou, kde jsme půlce obce zaplatili nová okna, ostrůvky, tichý asfalt....
a to se dopředu sama hlásila, že ona ví, stát ví, tak ať s tím něco udělá
Já neříkám, že tam nebude. Já jen říkám, že by tam spravedlivě být neměl, resp. ne tak, jak je vykřičený. Jaká bude realita, je věc jiná.1975 píše: ↑8.2.2025 16:15:31Arame, pochop to. Bud bude u Radonic tunel, nebo 520 nebude. Az takhle jednoduche to je...a tahle "zatatost" je presne to, jak RSD pristupovalo k vecem historicky. RM to pochopil, a od te doby "to jde" (Jan Kroupa uz s tim tedy zacal).Aram96 píše: ↑3.2.2025 21:31:10Je to o tom, jak chytré nebo spíš jak hloupé dokáže být zastupitelstvo dané obce a kam směřuje výstavbu na svém katastru pomocí ÚP. Takhle jsem to myslel.MPMP píše: ↑3.2.2025 16:53:28 Konkrétní situaci stopy D0 v těchto místech neznám, ale obecně pravdu nemáš. Na jaké území chceš uplatnit tu "stavební uzávěru"? Na zábor té komunikace? Nebo 100m na každou stranu? Nebo snad 500m? Ať zvolíš jakoukoli hodnotu, na 100,0% si někdo hned za touto hranící koupí pozemek, postaví dům a při realizaci té dálnice bude řvát, že se mu zhoršuje situace a bude chtít tunel.
Tohle není řešení.
Nicméně to neznamená, že by se 520 nedokázala povolit i bez nich. Když prošla D1 0136 i D0 511 a staví se, tak by prošla i 520 bez tunelů. Jen by to bylo třeba o 3 roky později. Ona i ta tunelová varianta bude naprosto v každé fázi zatížena odvoláním/rozkladem/žalobou apod.
EIA víceméně řekla: přípustné je oboje, rozhodnout se musí politicky. A můžeme si tu dát anketu, kterou variantu politici zvolí.
Ty tunely jako takové dávají smysl, lze očekávat přibližování zástavby do budoucna, vždy jsem byl pro jejich realizaci. Jen to jejich navržené rozmístění je dost na hlavu. Nejsou úplně tam, kde budou chránit, jsou spíš tam, kde řvali nejvíc.
-
1975
Pořád stejný..."kde by to bylo spravedlivější"... na to se nehraje. Např. řešení u Litomyšle ( o Pohůrce ani nemluvě) taky není 100% zázrak, ale finální kompromis, který byl průchozí.
Tady je ten tlak takový, že to de facto může shodit. A Standa není jen obyčejný starosta z Horní Dolní, ale bývalý poslanec ODS s vazbami na politiky, který dokáže mnohé a víc kudy běží zajíc.
Takže věř mi - buď tunelová, nebo nic.
Tady je ten tlak takový, že to de facto může shodit. A Standa není jen obyčejný starosta z Horní Dolní, ale bývalý poslanec ODS s vazbami na politiky, který dokáže mnohé a víc kudy běží zajíc.
Tunely na 100km/h v žádném připadě nebudou nijak omezovat kapacitu dálnice.
Doporučoval bych si najít něco o teorii dopravního proudu. Dokázaná nejvysší propustnost komunikace dálničního typu je při rychlosti 70-80km/h, kdy je dopravní proud homogenizovaný (žádné nebo minimální rozdíly v rychlostech) a zmenší se mezery mezi auty. Na tomto principu funguje i liniové řízení, které při zvýšené hustotě postupně snižuje rychlost na 120, 100, 80, aby se co nejvíce eliminovaly rázové vlny a tím vznikající kolony. Měl jsem za to že se jedná na takovém fóru o známou věc.
Jen tak mimochodem, o ničem jiném než 3+3 se na všech nově vznikajících úsecích D0 samozřejmě ani neuvažuje bez ohledu na vybranou variantu, ale to je všeobecně známá věc...
Souhlas. Ať to jde cestou nejmenšího odporu a vzájemné dohody. Přesně tímhle Mátl dosahuje výsledky, že to netlačí na sílu, ale vyhoví kompromisem. Díky tomu bude Litomyšl a další stavby. Tady u Prahy je to řešení luxusnější než jinde (více tunelů), to je fakt, ale to se nedá nic dělat. Prostě buď bude pár tunelů nebo žádný obchvat. S tím je potřeba se smířit.1975 píše: ↑8.2.2025 20:44:23 Pořád stejný..."kde by to bylo spravedlivější"... na to se nehraje. Např. řešení u Litomyšle ( o Pohůrce ani nemluvě) taky není 100% zázrak, ale finální kompromis, který byl průchozí.
Navíc, on každý z těch kousků zatunelované dálnice opravdu dost prospěje k lepšímu ŽP v okolí obcí, co se týče i možných prochházek apod. Jasně, bude to stát i energii do budoucna na provoz, ale zase použitelná krajina nad dálnicí má svojí dost velkou hodnotu.
Přesně moje slova. Podepisuji. Kroupa s tím začal částečně, Mátl to dotáhnul. Z kdysi zatvrzelé ŘSD, která prosazovala na sílu svojí "jedinou možnou" variantu se stala rozumná organizace, co je schopná se dohodnout na kompromisu a tak zatím co dříve trvalo prosazování kontroverzních staveb desítky let, teď jsou schopni to za jednotky let vyřešit. Což je skvělé.
-
Diaľničiar
- VIP
To se sice jedná o známou věc, ale plyn u podlahy - na ty to neplatí.PetrN píše: ↑9.2.2025 0:59:26Tunely na 100km/h v žádném připadě nebudou nijak omezovat kapacitu dálnice.
Doporučoval bych si najít něco o teorii dopravního proudu. Dokázaná nejvysší propustnost komunikace dálničního typu je při rychlosti 70-80km/h, kdy je dopravní proud homogenizovaný (žádné nebo minimální rozdíly v rychlostech) a zmenší se mezery mezi auty. Na tomto principu funguje i liniové řízení, které při zvýšené hustotě postupně snižuje rychlost na 120, 100, 80, aby se co nejvíce eliminovaly rázové vlny a tím vznikající kolony. Měl jsem za to že se jedná na takovém fóru o známou věc.
Jen tak mimochodem, o ničem jiném než 3+3 se na všech nově vznikajících úsecích D0 samozřejmě ani neuvažuje bez ohledu na vybranou variantu, ale to je všeobecně známá věc...
A že jich tady je.
Spíše jde o to, že tak jak hodně lidí nejezdí ani 130 (ostatně je to maximálka, nikoliv povinná rychlost) - u tunelů je efekt zpomalení pomalu na 80, i když je tam ta stovka. A to je pak opravdu "zbytečné" a vytváří to pocit zpomalení a zhoustnutí provozu - které se ale plynule rozplyne, dokud není naplněná kapacite silnice. Jim ale silně překáží to zpomalení - oni jdou 150 a najednou bum - 80.
Limit dálničních 130 km/h je tachometrových kolem 140 km/h nebo o něco méně. Také záleží na velikosti kol a pneu. Faktem je, že každé zpomalení z limitu o 20 km a více je dopravně bezpečnostním rizikem, které by se mělo omezovat postupným omezení rychlosti, nikoli jednorázovou osmdesátkou. Nejhorší jsou tuneloví střelci, pro něž asi omezení neplatí. Jinak se těším na dálničních 150 km/h na vybraných, doufám, dostatečně dlouhých úsecích.
těch 70-80 platilo, když kamiony nejezdily 90
dnes je nejpřirozenější - na hustotu a rozestupy, právě 90kmh
problém správně popsal kolega dálničář, každý vidí černou díru, tak zabrzdí
takže kamiony vpravo jedou na svůj omezovač plynule a vlevo se "dějí věci"
ano 130 je max. povolená, já bych to nazval nejnižší provozní
dnes je nejpřirozenější - na hustotu a rozestupy, právě 90kmh
problém správně popsal kolega dálničář, každý vidí černou díru, tak zabrzdí
takže kamiony vpravo jedou na svůj omezovač plynule a vlevo se "dějí věci"
ano 130 je max. povolená, já bych to nazval nejnižší provozní