https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/E ... 00?lang=cs
A dle FB ŘSD dokonce na obě varianty. No potěš koště.
.. opravdu, je tomu tak: https://portal.cenia.cz/eiasea/download ... ryStan.pdf
Radek Mátl: Samozrejme se po prostudování stanoviska EIA, projednání se zástupci samospráv a po schválení MD se bude připravovat pouze jedna výsledná varianta.MPMP píše: ↑31.1.2025 18:00:15 Takže máme před sebou kolik let dohadování o výběru varianty? 5? 10? Víc?
Z hlediska vlivu na životní prostředí varianty vychází "šul-nul", z hlediska pohody řidičů je trochu lepší zahloubená, z hlediska místních obyvatel trochu tunelová a z hlediska ekonomického výrazně zahloubená.
Tak co, tipnete si, která se bude realizovat?
Takové přemýšlení by nikdy nezahájilo třeba Litomyšl-Janov. Ani 511, kde je také "více komfortu" než by minimalistická varianta vyžadovala. A paradoxně, ty průtahy jsou ve finále vlastně mnohem dražší. Radek Mátl to již pochopil. Doufejme, že Martin Kupka ho v tomto podrží ne jen tweetováním. Jinak 518-520 nebudou.MPMP píše: ↑31.1.2025 20:20:38 Já vím, že místní budou prosazovat "tunel nebo nic". Jen jsem považoval za správné pouzkázat na to, že stát (témeř jistě) nainvestuje x miliard nyní a dalších jánevimkolik stovek milionů KAŽDÝ DALŠÍ ROK do komfortu místních obyvatel, kteří o té dálnici vědí již 40 let. To je celé.
O kolika "místních" se bavíme? 2000? Na kolik každého z nás (míněno ostatní obyvatele republiky) přijde jejich komfort?
A to celé v situaci, kdy i x-stránkové posouzení, které si hlídá všechny vlivy na okolí, potvrzuje, že rozdíl vlivu na kvalitu života v okolí nebude u volených variant výrazně rozdílný.
A třeba s tímhle .. s tím bych je poslal do míst kde slunce nesvítí, ať si laskavě uvědomí, jaká opatření se realizují na dálnicích v jiných částech republiky. A že to nejsou pupky světa a že jestli se nedomluví na nějakém kompromisu, tak už zde máme jaksi trochu jinou legislativu a hlavně jiné úřady, které dokáží procpat a povolit i tu "oholenou" zahloubenou variantu, která je bude ať už více či méně omezovat nadosmrti jejich životů.
Prověřit u tunelové varianty posunutí severního portálu tunelu Vinoř do km 54,600 nebo případně až k MÚK Přezletice do km 53,900.
Ze závěrů posouzení v dokumentaci EIA vzešel z hlediska snížení vlivů na ovzduší návrh opatření pro navazující přípravu, který spočívá mj. v doplnění překrytí či zatunelování trasy v rozsahu přibližně tunelu Vinoř v tunelové variantě (v požadovaném prodloužení k MÚK Přezletice)
Při pohledu na podélný řez a vzhledem k osobní znalosti místa, mě toto také napadlo jako rozumné (ještě než jsem četl tuto připomínku). Tunel Vinoř bych o něco protáhnul směrem k Přezleticím, to dává logiku.
Jedině dobře, že s tím chce takhle pohnout. Snad teda myslel březen 2025..
Proti zvýšení komfortu ve smyslu "prodražení výstavby" a dodatečných opatření nemám nejmenší námitky. Stavme dálnice tak, aby co nejméně rušily - krajinu, obyvatele i zvěř.