Praha všeobecně
Re: Praha všeobecně
Vždycky budou mít dvě - na severu na Těšnov a Špejchar, na jihu na Pavlák a na Plzeňskou 
Pokud je pravda to, že se po zprovoznění Blanky nábřeží budou beztak ucpávat (o čemž dost pochybuju, ale budiž), budou se ucpávat hlavně auty, která mají někde poblíž této oblasti svůj cíl. Tato doprava ani po uzavření nevysublimuje, jak o tom vlhce sní Automati a podobná pakáž, akorát holt najede víc km a bude to ucpávat někde jinde.
Duch plánu žije.
Přes prázdniny přibyly ještě další knihy Cesty pro zvířata (to by mohlo být důležité pro ekodukty apod.), Město řád a chaos atd.
http://plan.iprpraha.cz/cs/dokumentace-oduvodneni
Také tam jsou videa s přednáškami p. architekta Kouckého k metropolitnímu plánu.
http://plan.iprpraha.cz/cs/metropolitni-plan
Doporučuji video "2/ Pravidla pro vymezení krásných veřejných prostranství " . Pod tímto krycím názvem se schovává video o dopravní infrastruktuře Prahy.
Přes prázdniny přibyly ještě další knihy Cesty pro zvířata (to by mohlo být důležité pro ekodukty apod.), Město řád a chaos atd.
http://plan.iprpraha.cz/cs/dokumentace-oduvodneni
Také tam jsou videa s přednáškami p. architekta Kouckého k metropolitnímu plánu.
http://plan.iprpraha.cz/cs/metropolitni-plan
Doporučuji video "2/ Pravidla pro vymezení krásných veřejných prostranství " . Pod tímto krycím názvem se schovává video o dopravní infrastruktuře Prahy.
-
Marooned17
To jsem si nevymyslel. To jsou oficiální čísla TSK. Karmelitská -2 tis a/d, Smetaňák -2 tis. a/d. to Tam ani nepoznáme (intenzity jsou tam 18 a 24 tis. aut/den). Při uzavření obou nábřeží přesun 18 tis. vozidel rovnoměrně po 9. tis. na díky Blance uvolněnou Magistrálu a SAT, přesto nikde jinde k nárůstu vozidel nedojde a dochází k velkým poklesůmna příjezdových komunikacích do P1. Tedy my lidé z P1 co tam fakt jezdíme si zajedeme třeba kilák, ale přijedeme bez kolon. Pro ekonomiku P1 a redukci časových ztrát je to výrazné zlepšení. K tomu budou auta jezdit po ulicích pro ně stavěných a ne skrz středověké domy v Altstadtu a Kleinseite.pivko píše:Pokud je pravda to, že se po zprovoznění Blanky nábřeží budou beztak ucpávat (o čemž dost pochybuju, ale budiž), budou se ucpávat hlavně auty, která mají někde poblíž této oblasti svůj cíl. Tato doprava ani po uzavření nevysublimuje, jak o tom vlhce sní Automati a podobná pakáž, akorát holt najede víc km a bude to ucpávat někde jinde.
PS: Vy máte asi nějakej velkej osobní problém, že? No aspoň že si to nevyléváte na silnici. Takových expertů s problémem a snahou si něco dokázat tam totiž již potkávám dost.
Tomu moc nevěřím, prostě se to bude ucpávat někde jinde, třeba u Právnické fakulty, na Klárově, na Karláku nebo na Palackého náměstí. Nicméně potvrdit či vyvrátit to může jen realita.Marooned17 píše: To jsem si nevymyslel. To jsou oficiální čísla TSK. Karmelitská -2 tis a/d, Smetaňák -2 tis. a/d. to Tam ani nepoznáme (intenzity jsou tam 18 a 24 tis. aut/den). Při uzavření obou nábřeží přesun 18 tis. vozidel rovnoměrně po 9. tis. na díky Blance uvolněnou Magistrálu a SAT, přesto nikde jinde k nárůstu vozidel nedojde a dochází k velkým poklesůmna příjezdových komunikacích do P1. Tedy my lidé z P1 co tam fakt jezdíme si zajedeme třeba kilák, ale přijedeme bez kolon. Pro ekonomiku P1 a redukci časových ztrát je to výrazné zlepšení. K tomu budou auta jezdit po ulicích pro ně stavěných a ne skrz středověké domy v Altstadtu a Kleinseite.
PS: Vy máte asi nějakej velkej osobní problém, že? No aspoň že si to nevyléváte na silnici. Takových expertů s problémem a snahou si něco dokázat tam totiž již potkávám dost.
Na vaši amatérskou psychoanalýzu jistě chápete, že nebudu reagovat, s výjimkou konstatování, že můj předchozí příspěvek evidentně cíl neminul.
dvs: Díky moc, netušil jsem, že se to bude dál rozvíjet. Už to mám staženo a příležitostně se to pokusím trochu nastudovat. Mám malý dotaz ke genezi MP - někde jsem se dočetl, že je to dílo hlavně Hudečka a jeho lidí, což se mi moc nezdá, ale nerad bych někomu křivdil. Jak to tedy je?
S metropolitním plánem přišel přeci už Svoboda, který nechal zavrhnout hotový a už téměř schválený ÚP z roku 2009. Že se to musí předělat podle úplně jiné metodiky než té dlouhodobě zavedené, a tu metodiku je třeba nejprve vynalézt.
Zásluhu za práci na metropolitním plánu bych Hudečkovi neupíral. Radním s kompetencí územního plánování se stal v listopadu 2011 a nepřehodil to na nikoho jiného ani potom, když se stal primátorem. Svoboda se o MP moc nestaral a ani to nebyla jeho parketa, kromě prosazení daných rozhodnutí zastupitelstevem hlavně u jeho straníků. Podle mne to hlavní sehnat profesionála a politicky ho zaštítit zvládl právě Hudeček jako radní. Podle mého skromného názoru, bych asi chtěl, aby nová koalice po volbách nechala Kauckého plán dotáhnout do schválení. My se tu sice "smějeme" té terminologii duchů, triád atd, ale čím víc to sleduju tak to asi pro prosazení plánu u určité skupiny je také důležité. Už jsem si zvykl. Kauckému nelze upřít, že nás jako příznivce silnic, také uspokojuje a předkládá rozumný kompromis. Sice to není na první stránce, ale proč by to tam mělo být. Mediálně to sice vypadá, že Hudeček hlavně "Ladí Prahu", ale když ekoodpůrci začnou strašit estakádou v Hloubětíně, tak je poslal spolu s Nouzou poměrně rychle do patřičných mezí. Kdyby byli populisti, tak se na zadání dokumentace mohli vykašlat. Takto aspoň bude dokumentace pro stavební povolení a územní rozhodnutí a podotýkám podle starého územního plánu v šuplíku pro příští garnituru. Nakonec i ta díra v zemi u Zlíchovského tunelu není do budoucna k zahození (U té se také nebude fotit).
Kromě toho MP bych Hudečkovi přiznal zásluhy na ZÚR, protože nechal hlavně běžet paralelní práce na ZÚR a nenechal to až na územní plán, jak si Praha prosadila i v zákonech. Jasně trvalo to dlouho, ale když to srovnám s hejtmanem Haškem, který má aktualizaci ZÚR v nedohlednu, ale pravidelně se ukazuje v Mikulově a slibuje, tak je to hmatatelný úspěch. Tady jsem ani nečekal, že to stačí ještě do začátku volební kampaně. Veřejnost to sice neocení - "nějaký papír", ale z mého pohledu je to záslužný čin. Jasně, že to musí projít ještě přes nssoud, ale už teď lze žádat o ÚR a pak vykupovat, ale to už je míček na straně řsd a doufám, že toto startovní okno nepromarní.
On ten svět není černobílý.
PS: Až budete koukat na to video, tak podle toho pražského plánu povede do Olomouce asi D12, když tam mají teď I/12. Kauckému se ten tucet hvězdicových silnic hrozně líbí a nazývá to "magickým číslem".
Kromě toho MP bych Hudečkovi přiznal zásluhy na ZÚR, protože nechal hlavně běžet paralelní práce na ZÚR a nenechal to až na územní plán, jak si Praha prosadila i v zákonech. Jasně trvalo to dlouho, ale když to srovnám s hejtmanem Haškem, který má aktualizaci ZÚR v nedohlednu, ale pravidelně se ukazuje v Mikulově a slibuje, tak je to hmatatelný úspěch. Tady jsem ani nečekal, že to stačí ještě do začátku volební kampaně. Veřejnost to sice neocení - "nějaký papír", ale z mého pohledu je to záslužný čin. Jasně, že to musí projít ještě přes nssoud, ale už teď lze žádat o ÚR a pak vykupovat, ale to už je míček na straně řsd a doufám, že toto startovní okno nepromarní.
On ten svět není černobílý.
PS: Až budete koukat na to video, tak podle toho pražského plánu povede do Olomouce asi D12, když tam mají teď I/12. Kauckému se ten tucet hvězdicových silnic hrozně líbí a nazývá to "magickým číslem".
Ještě jednou díky, tentokrát za přiblížení pozadí celého MP. Z plánu samotného mám podobné pocity, po první fázi zděšení (z Ducha MP) se v tom začínám malinko víc orientovat a pár věcí se mi vyloženě líbí. Nicméně video (tedy dopravní část) mne příliš nenadchlo: obávám se, že měření nereflektuje např. velký nárůst dopravy v trase východní části MO a že Blanka II a uzavření okruhu bude prostě nutnost (klidně v nějaké soft verzi hloubeného tunelu pod Spojovací a Českobrodskou a raženého tunelu jen pod Malešicemi). Tak tedy dáme Hudečkovi pár plusových bodíků
.
A v případě jakékoli nehody kdekoli na tom okruhu by prostě všichni zůstali doma a hotovo.Pavel Q píše:Já si myslím, že zneprůjezdnění Křižovnického nám + Karmelitské by právě centru pomohlo dost podstatně. Těch místních relací, které by to potřebovaly asi nebude tolik. Naopak by zmizely zácpy na Mánesově mostě a v okolí, na nábřeží z druhé strany, takže by se místní tam dostávali snáze. Na okruh by ale měli jen jednu cestu.
-
Marooned17
A chcete říct, že dnes když je nehoda na Magistrále (80 000 aut) či ve SAT (45 000), tak se jezdí po nábřeží či Malou Stranou?? To asi ne, že? Tam to objede pár tisíc a to kdoví jestli. Nicméně obě komunikace jsou 99% času v pohodě průjezdné.MPMP píše:A v případě jakékoli nehody kdekoli na tom okruhu by prostě všichni zůstali doma a hotovo.
Pivko: Bohužel ostatní jsou příliš slušní na to, aby za vámi sklouzli do žumpy, již tu předvádíte. Tak si to vítězství užijte. Jsem vybitej
Takový provokativní návrh k diskusi:
Zneprůjezdnění Křižovnického nám + Karmelitské a otevření tzv. Staroměstského okruhu (Národní, 28. října, Na Příkopech, Revoluční) a Václevského náměstí včetně všesmerové křižovatky u Muzea?
Stando: Na tom videu jsou zajímavé Kauckého "hovorové" komentáře: např. shodli jsme se se Zděradičkou, že to předělávat nebudem (překlad: Zděradička dle telefonního seznamu na netu "vedoucí kanceláře INFR", překlad č 2 Head of Office of Infrastructure and Landscape ve společnosti Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy /Prague Institute of Planning and Development). Poznámka k paní Šenarové (odpůrkyně aut v Holešovičkách) a trasování vs. realizace městské třídy. Pak např. "Tady když se to hold posune, tak je to pro Prahu k ničemu..." - volná citace asi v té chvíli ukazuje ukazovátkem na protažení R1 k Modleticím. K té východní části říká, že "Něco tam být musí, ale je otázkou jak to bude vypadat...". U toho měření je spíš udiven, že existuje nějaké takové tvrdé měření a že se o tom nikdo nebaví.
Zneprůjezdnění Křižovnického nám + Karmelitské a otevření tzv. Staroměstského okruhu (Národní, 28. října, Na Příkopech, Revoluční) a Václevského náměstí včetně všesmerové křižovatky u Muzea?
Stando: Na tom videu jsou zajímavé Kauckého "hovorové" komentáře: např. shodli jsme se se Zděradičkou, že to předělávat nebudem (překlad: Zděradička dle telefonního seznamu na netu "vedoucí kanceláře INFR", překlad č 2 Head of Office of Infrastructure and Landscape ve společnosti Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy /Prague Institute of Planning and Development). Poznámka k paní Šenarové (odpůrkyně aut v Holešovičkách) a trasování vs. realizace městské třídy. Pak např. "Tady když se to hold posune, tak je to pro Prahu k ničemu..." - volná citace asi v té chvíli ukazuje ukazovátkem na protažení R1 k Modleticím. K té východní části říká, že "Něco tam být musí, ale je otázkou jak to bude vypadat...". U toho měření je spíš udiven, že existuje nějaké takové tvrdé měření a že se o tom nikdo nebaví.
Tak to mi přijde lepší současný stav, koncentrace lidí (bydlících, nakupujících, pracujících) je IMHO výrazně větší na tom Staroměstském polookruhu a s auty by se to tam mnohem hůř poskládalo.dvs píše:Takový provokativní návrh k diskusi:
Zneprůjezdnění Křižovnického nám + Karmelitské a otevření tzv. Staroměstského okruhu (Národní, 28. října, Na Příkopech, Revoluční) a Václevského náměstí včetně všesmerové křižovatky u Muzea?...
Ta videa mne taky dost zaujala (nakonec jsem si je pustil všechna), ale do těch nuancí tak nevidím, takže každý výklad je velmi přínosný!
-
Ptákjarabák
Já jsem si to neviditelné laserové ukazováto vysvětlil tak, že když ukazuje, kde se stala chyba, tak ukazuje na bouli na okruhu (relizovaná var. JVD místo ideálnější JVK - jihovýchodní krátká) a když řiká, že tady by se to nemělo opakovat, ukazuje na Suchdol. V každém případě dobrá zpráva, že i tento extravagatní muž, drží pracně a dlouho hledané stopy pro dostavbu komunikačního systému Prahy, dobrá je, že našel shodu s dopravákem Zděradičkou, který to už chtěl chvílema vzdát. Snad to teď ŘSD neprose.e a "rozjede lokomotivu" územního řízení. Pak už jen mít štěstí na ten správnej senát správního soudu. Držím palce!
No nevím, ten "provokativní návrh" je tedy dost kontroverzní i na mě. Podle mě tam ty pěší zóny mají své místo, dokonce i ta dole na Václaváku svůj smysl má - pokud by ovšem Praha 1 měla nějaký rozumný plán, jak to místo využít s výjimkou toho, že se tam bude prohánět Hudeček se svým magistrátním Superbem. Akorát za mega pitomost považuji znemožnění průjezdu od Jindřišské na Václavák, to podle mě nepřináší nikomu nic. A pokud se bojí, že by se jim to tam ucpávalo, tak aspoň mohli zobousměrnit Opletalovu ulici, aby se tam dalo na Václavák najet.
Přiznám se, že ten provokativní návrh není až tak z mé hlavy.
11 minuta pořadu Bourání s architektem Ivanem Lejčarem (Je to sice rok staré, ale moc se toho nezměnilo)
http://www.rozhlas.cz/radiowave/bourani ... m--1261408
cituji "Na tom Můstku by nemusela být echt pěší zóna"
Já bych tam teda nedával ty tramvaje. Od Myslbeku k Prašné bráně se autem dá a je to tam v pohodě. Národní třída od Máje po Jugmanovo náměstí je taky v pohodě (chodníky dostatečně široké). Problém je ulice 28. října (je úzká), ale ta má paralelní myší díru kolem Špalíčku na Jugmanovo nám.
Já bych přidal ještě tu křižovatku se SJM u Muzea by mohla být všesměrová. Proč se na Vinohradskou musí z Václaváku přes I.P.Pavlova?
Jako paralení echt pěší zónu (tj. i bez kol s volně pobýhajícími dětmi a bez hnusných kamionových návěsů s reklamními popisy) bych viděl Ovocný trh. Také bych protáhl pěší zónu v Celetné až k Prašné bráně.
On už ten názor pronikl i do těch knih metropolitního plánu. Jedna věta vytržená z kontextu: "Cílem je rovnoměrné rozložení dopravy ve vnitřním městě. Nepřiměřené omezování dopravní dostupnosti a rozsáhlá dopravně zklidněná území ve městě způsobují koncentaci dopravy na vymezené uliční síti, která k tomu není určena a není k tomu vybavena." Cesty lidí str. 18
11 minuta pořadu Bourání s architektem Ivanem Lejčarem (Je to sice rok staré, ale moc se toho nezměnilo)
http://www.rozhlas.cz/radiowave/bourani ... m--1261408
cituji "Na tom Můstku by nemusela být echt pěší zóna"
Já bych tam teda nedával ty tramvaje. Od Myslbeku k Prašné bráně se autem dá a je to tam v pohodě. Národní třída od Máje po Jugmanovo náměstí je taky v pohodě (chodníky dostatečně široké). Problém je ulice 28. října (je úzká), ale ta má paralelní myší díru kolem Špalíčku na Jugmanovo nám.
Já bych přidal ještě tu křižovatku se SJM u Muzea by mohla být všesměrová. Proč se na Vinohradskou musí z Václaváku přes I.P.Pavlova?
Jako paralení echt pěší zónu (tj. i bez kol s volně pobýhajícími dětmi a bez hnusných kamionových návěsů s reklamními popisy) bych viděl Ovocný trh. Také bych protáhl pěší zónu v Celetné až k Prašné bráně.
On už ten názor pronikl i do těch knih metropolitního plánu. Jedna věta vytržená z kontextu: "Cílem je rovnoměrné rozložení dopravy ve vnitřním městě. Nepřiměřené omezování dopravní dostupnosti a rozsáhlá dopravně zklidněná území ve městě způsobují koncentaci dopravy na vymezené uliční síti, která k tomu není určena a není k tomu vybavena." Cesty lidí str. 18
Hlášení IPR:
Tak nám na IPR přibyly dva zajímavé materiály:
Městský boulevard Letná - Prašný most.
http://www.iprpraha.cz/clanek/415/gremi ... zi-dejvice
V tom pdf stojí za pozornost na str 26 a 27 dopravní zátěž před a po Blance (ta Korunovační, Svatovítská a Pelleova nic moc)
Výsledek soutěže na Malostranské náměstí
http://iprpraha.cz/clanek/390/malostranske-namesti
Tak nám na IPR přibyly dva zajímavé materiály:
Městský boulevard Letná - Prašný most.
http://www.iprpraha.cz/clanek/415/gremi ... zi-dejvice
V tom pdf stojí za pozornost na str 26 a 27 dopravní zátěž před a po Blance (ta Korunovační, Svatovítská a Pelleova nic moc)
Výsledek soutěže na Malostranské náměstí
Přesně, cca 40 tisíc aut z nábřeží a malé strany bude muset najet cca 3-6 km delší trasou, takže celkové zatížení dopravní sítě naroste zhruba o 200 000 vozokm. Ono už totakhle plíživě a samosvorně roste delší dobu s budovánim neprůjezdných a téměř neprůjezdných (dvacítkou) zón všude po městě. Velmi ekologické, v souhrnu.pivko píše:Tato doprava ani po uzavření nevysublimuje, jak o tom vlhce sní Automati a podobná pakáž, akorát holt najede víc km a bude to ucpávat někde jinde.
V těch návrzích mi chybí zeleň. Nějáké stromořadí by neškodilo. Podle architektů by ale zřejmě narušovalo jednotu prostorudvs píše:Výsledek soutěže na Malostranské náměstí
Všechny ty návrhy jsou hlavně omalovánky, ve kterých se nesmí vyskytovat ideologicky závadné auto 
Re: Malostranské náměstí
Nikdy jsem nechápal, proč se tomu prostoru říká Malostranské náměstí, když to jsou náměstí dvě, a to spodní navíc takové nanicovaté. Já bych tu stavbu uprostřed zredukoval na pouhý chrám s věžemi, vše ostatní zbořit, ať ten prostor konečně získá charakter uceleného náměstí, a chrám vynikne zpoza všech těch přílepků.
Pak by ani auta nevadila, na všechno by bylo místa dost
P.S. Ono by se ale ukázalo, že Dientzenhofer tu severní fasádu poněkud odflákl... tu by pak chtělo dovyzdobit.
Pak by ani auta nevadila, na všechno by bylo místa dost
P.S. Ono by se ale ukázalo, že Dientzenhofer tu severní fasádu poněkud odflákl... tu by pak chtělo dovyzdobit.
Ty přílepky (samozřejmě ne v současné podobě) tam byly dřív než chrám (původní kostel byl spíš na jejich místě). Pod budovou UK jsou vykopávky snad z 10. století. Nemyslím si, že tohle je ideální řešení: https://goo.gl/maps/0vbyP
Jo, ten novej Mikuláš je tam skoro poslední přílepek. Vizualizace jsou jako obvykle dělaný pro vrabce, jak to bude vypadat z perspektivy chodce se radši tutlá.
Ulice Peléova se asi zobousměrňovat mezi Pod Kaštany a Milady H. v rámci boulvaru nebude, odhaduju-li správně nebo ano? Pokud bych chtěl jet tunelem tak myslím, že by to z Roztok mohlo být nejsnadnější cesta. Papírenská, pak kolem nádraží Bubeneč, Bubenskou a Peleova. Riskovat uvíznutí ve stau u Vítězného náměstí bych nehodlal. Ostatně jak byste viděli přípědně průjezd ulicí U Sparty, kde je průjezd zakázán? Kdyby mě někdo zastavil, tak jsem hledal místo na zaparkování a jelikož je to samá modrá zona, tak jedu dál.
-
Marooned17
Problém je, že automobilová doprava vysublimovat může, bo maj lidi jiný varianty cesty. MHD, kolo atd. Takže restrikce funguje. Smůla.jonáš píše:Přesně, cca 40 tisíc aut z nábřeží a malé strany bude muset najet cca 3-6 km delší trasou, takže celkové zatížení dopravní sítě naroste zhruba o 200 000 vozokm. Ono už totakhle plíživě a samosvorně roste delší dobu s budovánim neprůjezdných a téměř neprůjezdných (dvacítkou) zón všude po městě. Velmi ekologické, v souhrnu.pivko píše:Tato doprava ani po uzavření nevysublimuje, jak o tom vlhce sní Automati a podobná pakáž, akorát holt najede víc km a bude to ucpávat někde jinde.
To se týká těch, co do centra musí. ti, co tam nemusí tak si zajedou Blankou, která má 100x lepší podmínky pro provoz IAD, než nábřeží. Tudíž provoz aut tam i delší trasou je mnohem ekologičtější. Jinak fakt nechápu, proč jsme si jí stavěli, když ne proto, aby ulevila stávajícím komunikacím.