Ale u nás už se exit nepíše, stejně tak u Němců ausfahrt, už je na to přece značka.egelebege píše:...teď mě napadá, proč se u nás píše anglicky exit a ne hezky česky výjezd). U němců je to asi dáno délkou dálnic a nejen u nich. Stejně tak se značej výjezdy snad všude v evropě. Akorád ve španělsku na rychlostkách (autovia) to je jak u nás...
Značení exitů
Re: Infopanely
-
pavel.hrdina
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Naopak, vsude kolem nas krome Nemecka se pouzival nebo pouziva nas system podle kilometraze. Na Slovensku zavedli cislovani vyjezdu relativne nedavno, v Rakousku uz to je nejakou dobu a v Polsku to driv psali jako "Wyjazd KM" ale nove uz nepisou cislo, nybrz jmeno a jako piktogram prevzali absolutne nevhodne dalnicni kriz a pouzivaji ho pro uplne vsechny typy vyjezdu.egelebege píše:Pořadové číslování výjezdů v německu mi přijde vpořádku. Je jednodušší pamatovat si např. ausfahrt 58 než ausfahrt 649 (teď mě napadá, proč se u nás píše anglicky exit a ne hezky česky výjezd). U němců je to asi dáno délkou dálnic a nejen u nich. Stejně tak se značej výjezdy snad všude v evropě. Akorád ve španělsku na rychlostkách (autovia) to je jak u nás.
Navic u nas se EXIT uz nepouziva a brzo by mely i posledni znacky tohoto typu zmizet. Zavedli jsme uz kolem prelomu stoleti piktogram vyjezdu (podle nemeckeho vzoru), ale zase bohuzel ho pouzivame nevhodne i pro dalnicni uzly (cimz se taky dopoustime oproti okolnim zemim - krom Polska vsem - chyby, ale nikoliv tak velke jako v Polsku).
Nemecky napis Ausfahrt je analogii nasi posledni (uz modre) znacky pri oddelovani rampy od hlavni trasy dalnice. Pouziva se stale (dokonce i ve zlutem provedeni na ctyrpruhovych silnicich) a nevim o tom, ze by se mel necim nahrazovat.JirkaS píše:Ale u nás už se exit nepíše, stejně tak u Němců ausfahrt, už je na to přece značka.
Nějak si to nemůžu vybavit, nemáš foto?pavel.hrdina píše: Nemecky napis Ausfahrt je analogii nasi posledni (uz modre) znacky pri oddelovani rampy od hlavni trasy dalnice. Pouziva se stale (dokonce i ve zlutem provedeni na ctyrpruhovych silnicich) a nevim o tom, ze by se mel necim nahrazovat.
Máme:
B96

B4

ale může to vypadat i takto:

B49

B96

B4

ale může to vypadat i takto:

B49

To německé znám, ale zdálo se mi, že Pavel myslí nějakou analogii u nás, ale asi špatně chápu :)
Značka stejného významu je snad i v naší vyhlášce (IS 7b):

Viděl ji někdy někdo v reálu

Pavel chtěl jen říct, že v Německu se používá "Ausfahrt" jako poslední značka v místě sjezdu, pro porovnání s naší která je úplná s cíly dle těch předchozích značek. Důraz byl kladen na to, že se nápis Ausfahrt neobjevuje na jiných značkách jako u nás nápis exit na dodatkové tabulce nad tou velkou.martin píše:To německé znám, ale zdálo se mi, že Pavel myslí nějakou analogii u nás, ale asi špatně chápu
Tu IS7b jsem u nás už párkrát viděl ale přišla mi spíš dočasná, hlavně na R10, po těch krádežích... A do výměny byla na výjezdu na Sychrov na R35
-
pavel.hrdina
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Samozrejme, uz jsem tu o ni pred par mesici psal v jinem vlakne.andy píše:Značka stejného významu je snad i v naší vyhlášce (IS 7b):
Jinak Janik moje vyjadreni ohledne nemecke znacky Ausfahrt pochopil absolutne presne tak jak jsem to myslel (cemuz se mimochodem nijak nedivim vzhledem k nasi nazorove a myslenkove kompatibilitemartin píše:To německé znám, ale zdálo se mi, že Pavel myslí nějakou analogii u nás, ale asi špatně chápu
Btw, vsimli jste si, ze uz jsme znacne OT? Ono uz i puvodni tema ZPI se nam znacne vzdalilo od D5.
S tim, že jsme trochu OT souhlas
, ale..
Exit se sice už nepíše na výjezdové cedule, ale používá se např. na infopanelech nebo v dopr. zpravodajství
Kolem nás většinou ano. Měl jsem spíš na mysli západní evropu jako D, F, B, UK, L, E atdpavel.hrdina píše: Naopak, vsude kolem nas krome Nemecka se pouzival nebo pouziva nas system podle kilometraze. Na Slovensku zavedli cislovani vyjezdu relativne nedavno, v Rakousku uz to je nejakou dobu a v Polsku to driv psali jako "Wyjazd KM" ale nove uz nepisou cislo, nybrz jmeno a jako piktogram prevzali absolutne nevhodne dalnicni kriz a pouzivaji ho pro uplne vsechny typy vyjezdu.
Exit se sice už nepíše na výjezdové cedule, ale používá se např. na infopanelech nebo v dopr. zpravodajství
Re: Značení exitů
Tomuhle se řiká "hezky česky"
EDIT: proč se to někde píše takově a jinde zas makově
Naposledy upravil(a) egelebege dne 31.3.2010 10:02:03, celkem upraveno 1 x.
tak aspoň, že tam je ta česká, horší by bylo, kdyby tam nebyla žádná.
Teď ruku na srdce opravdu se děje v Evropě, že při uzavírkách se běžně používá jiný jazyk než domací?
Teď ruku na srdce opravdu se děje v Evropě, že při uzavírkách se běžně používá jiný jazyk než domací?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Nevšiml jsem siLenny píše: opravdu se děje v Evropě, že při uzavírkách se běžně používá jiný jazyk než domací?
viděl jsem to myslím v Řecku, ale jinde tuším ne...
Co je, k čemu je a kde je k vidění značka IJ 17a "Truckpark"?
(viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CZ- ... ckpark.jpg )
Je např. na D5 nebo na R6.
Nejspíš se jedná o jakousi nepovedenou "českou" verzi německého "Autohof" což značí areál se službami pro motoristy připojený k dálničnímu výjezdu.
Nejspíš se jedná o jakousi nepovedenou "českou" verzi německého "Autohof" což značí areál se službami pro motoristy připojený k dálničnímu výjezdu.
No, já v tom pořád vidím trucpark místo "truckpark"
Ale je ta značka jinak k něčemu dobrá, krom toho, že místo symbolů (které máme a fungují od nepaměti) cpe anglismy a přidá odpočívce pořadové číslo? Tenhle zmetek mi přijde jako krok zpět...