D49 obecně
D49 obecně
Napadla mě kacířská otázka, když se mluví o cíli s dokončením základní dálniční sítě do roku 2033, tak copak D49 se do ní nepočítá?
Když pominu úseky I/49 za Vizovicemi, tak tu stejně máme aktuální plán dálničních úseků dle letáků 4903.1 2033-36, nebo 4902.3 2031-34, je velmi pravděpodobné že realita bude ještě horší...
-
Marcinescu
- Kontaktovat uživatele:
Re: [D49] 4903.1 Lípa – MÚK Vizovice
Podobně to prezentuje i ministr Kupka - v článku níže má i mapku - pravděpodobně tedy dálnic dokončených do roku 2033.PetrN píše: ↑3.2.2025 23:25:12 Napadla mě kacířská otázka, když se mluví o cíli s dokončením základní dálniční sítě do roku 2033, tak copak D49 se do ní nepočítá?Když pominu úseky I/49 za Vizovicemi, tak tu stejně máme aktuální plán dálničních úseků dle letáků 4903.1 2033-36, nebo 4902.3 2031-34, je velmi pravděpodobné že realita bude ještě horší...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... ony-269058
Napadlo mne to samé v souvislosti s dokončením D55, raději se místo D49 a D55 přemýšlí o výstavbě "D19"
Realita bude asi o dost horší, bude potřeba finance jinde, než v betonu.
Není třeba předčasně stahovat kalhoty - brod je ještě hoodně daleko /2033/...
Však jsme to řešili už ve vláku k D55 že jde zcela evidentně o pouhou chybu v podkladové mapě. U D55 je stále v plánu realizovat celý úsek Bzenec-Břeclav naráz v letech 2028-32 jako PPP (dokončuje se studie proveditelnosti pro PPP) a ta mapka beztak pochází ještě z doby, kde se průchod Bzeneckou doubravou plánoval v polovičním profilu a tudíž není zaznačen v té mapce jako dálnice, kde jsou mimochodem výhradně jen všechny plánované dálniční úseky 2+2 (či více) a tak je tam zcela správně dle plánů zaznačena i D49 jen po Vizovice, protože dále je v plánu střídavý třípruh jako SMV. Narážel jsem na to že právě i ty v mapce zaznačené úseky D49 jsou dle ŘSD plánů až 2031-34 resp. 2033-36 po Vizovice, takže rozhodně ji nelze interpretovat jako plány na dokončení do roku 2033 a že by se s D55 počítalo až později nebo co...Marcinescu píše: ↑3.2.2025 23:34:45 Podobně to prezentuje i ministr Kupka - v článku níže má i mapku - pravděpodobně tedy dálnic dokončených do roku 2033.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... ony-269058
Napadlo mne to samé v souvislosti s dokončením D55, raději se místo D49 a D55 přemýšlí o výstavbě "D19"
Rozhodně odnikud nelze usuzovat že by MD upřednostňovalo "jižní dálnici" před dostavbou D55 či D49, to je totální výmysl, navíc "jižní dálnice" bude jako nástavbová/doplňková k základní dálniční síti a zcela jistě půjde do stavby až po tom roce 2033, spíše ještě později
Čili je potřeba postavit dálnici od Vizovic dál na Slovensko, aby se mohla realizovat po Vizovice? 
Po pravdě, všechny estakády jsou něco jako hlukové tlampače, takže zcela chápu snahu správců obcí dostat okolní dálnice do zářezů. Pokud to nekoliduje s mezním sklonem dálnice v následných stoupáních, tak jsem pro. Co se D49 týče, je nelogické skončit ve vizovicích a dál po delší dobu nic. Takže očekávám trasování až na Slovensko. Střídavý třípruh SMV tam bude stačit.
Po stavbě Dálnice D6 pro intenzity 10 000 není argument ke stavbě D49 v režimu 2+1
Když má Babiš pro Vildumetzovou slabost, jde i plný profil do Varů.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Trošku mimo, jen pro ty kdo nečetli... tak i na tomto foru lze najít mnoho let starý odkaz (nevím jestli když byl ministrem, nebo již premiérem), jak při otvírání silnice I. třídy na severní moravě diskutoval s ŘSD nad mapkou ČR... nechal si popsat všechny stavby a pak prohlásil že nechápe jaktože "dálnice do královských lázní již nestojí"... takže D6 se obávám že je pro něj priorita vyšší než D0, D35 apod...
Ale tak či onak, její dokončení je docela blízko v dohledu...
-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
Nevím, proč v tématu o D49 řešíme D6, ale OK.
Já jsem rád, že se staví. Do KV to je hodně daleko, a jet celou dobu za traktorem, to fakt zábava není. Ten kraj je odřízlý a tu dálnici potřebuje.
Taky se mi trochu líbí, jak to tu některým zdejším leží v žaludku.
Já jsem rád, že se staví. Do KV to je hodně daleko, a jet celou dobu za traktorem, to fakt zábava není. Ten kraj je odřízlý a tu dálnici potřebuje.
Taky se mi trochu líbí, jak to tu některým zdejším leží v žaludku.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Od Zlína na východ je to též odrizle od zbytku republiky.U KV jistě hraje roli existující spojení do Německa..Btw pokud by byla D49 od Vizovic + slovenská část hotová,taky by.ss jistě tlačilo na obchvat Zlína
I když.... Současný průjezd Zlínem a Vary je jako nebe a dudy
I když.... Současný průjezd Zlínem a Vary je jako nebe a dudy
Kraj na východ od Zlína je samozřejmě troch odříznutý, ale srovnání s KV kulhá na jednu nohu tím, že KV jsou prostě krajské město a myslím, že prioritní by mělo být, mít kapacitní sítí propojená právě ta krajská města. Kapacitnější napojení poněkud zapomenutých oblastí, jako je východní část ZL kraje nebo třeba Jesenicko by ale mělo být hned druhou prioritou....
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Já na nějaká krajská města nehraju. V Česku máme takový mýtus, že když dálnice spojují Prahu s Vary nebo Prahu s Budějovicemi, je ta dálnice jenom pro ně. A proto se pak vyrojí kdejaké iniciativy, aby se využila jiná trasa. Do Varů nejlépe přes Chomutov, Do Budějovic přes Písek a podobné nesmysly. Jako by mezi těmi krajskými městy či za nimi bylo vakuum a nikdo tu nebydlel a na dálnici nenajížděl. Přitom kolikrát mezi krajskými městy žije víc obyvatel než v samotných krajských městech.
Kdo někdy projížděl Valašskem, určitě trpěl nekonečným únavným projížděním obcí, nalepených na sebe. Pro příklad, jen v malých obcích na krátké silnici 487 bydlí dohromady skoro 15 tisíc obyvatel a podobné to je i v dalších údolích. Také chtějí blíž k dálnici. Stejně tak dálnice D49 neobsluhuje jen Zlín, jak plácají ekofašisti, ale i Holešovsko a Bystřicko. A proto nestačí jen D55.
Kdo někdy projížděl Valašskem, určitě trpěl nekonečným únavným projížděním obcí, nalepených na sebe. Pro příklad, jen v malých obcích na krátké silnici 487 bydlí dohromady skoro 15 tisíc obyvatel a podobné to je i v dalších údolích. Také chtějí blíž k dálnici. Stejně tak dálnice D49 neobsluhuje jen Zlín, jak plácají ekofašisti, ale i Holešovsko a Bystřicko. A proto nestačí jen D55.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Než se trápit s D49, radši bych řešil nějaké zkapacitnění tahu Zlín-Vsetín-Valmez, to je důležitější. D49 směr Slovensko, nakonec může vyjít naprosto out, protože ti co jezdí po I/50, jezdí většinou střední Slovensko a ten směr si myslím, že je daleko silnější než směr Žilina a východňáre
Nejsem stavař, neznám normy, jsem jenom fanoušek 
Jen doplním, že nejsem žádný Patrikovec a ekoterorista, ale dálnici pro nejrychlejší cestu z Práglu do Tater, v této krajině opravdu nechci.
Problém je v tom, že 50 i 35 vedou přes CHKO a proto je nějaká jejich eventuální modernizace na něco kapacitního asi utopie. Kdežto S49 se umístila právě mezi tyto CHKO.
Od D35 bude mít D49 svůj smysl, od D1 bude mít D49 smysl pouze ve směru na Žilinu a dál.
Tudíž z Prahy a dál to bude na střední SK brát každý spíš po D1+50 na Trenčín.
Vzhledem k tomu, že ani D49 nebude plně dálniční až na hranice, tak je podle mě na místě jediný závěr, který je jistý - a to že je naprosto nutná a nevyhnutelná pořádná modernizace celé (nebo co to půjde) I/50 na S50 a to v kategorii někde 4-pruhu a někde 3-pruhu S 15,25/110. A to navíc její půlka nebo 2/3 délky trasy jsou potřeba pro kompletně vnitrostátní vztahy. Že se do dneška neřeší obchvaty obcí před buchlovskými kopci je pro mě nepochopitelné. Resp. je to trestuhodná vizitka brněnského ŘSD.
Od D35 bude mít D49 svůj smysl, od D1 bude mít D49 smysl pouze ve směru na Žilinu a dál.
Tudíž z Prahy a dál to bude na střední SK brát každý spíš po D1+50 na Trenčín.
Vzhledem k tomu, že ani D49 nebude plně dálniční až na hranice, tak je podle mě na místě jediný závěr, který je jistý - a to že je naprosto nutná a nevyhnutelná pořádná modernizace celé (nebo co to půjde) I/50 na S50 a to v kategorii někde 4-pruhu a někde 3-pruhu S 15,25/110. A to navíc její půlka nebo 2/3 délky trasy jsou potřeba pro kompletně vnitrostátní vztahy. Že se do dneška neřeší obchvaty obcí před buchlovskými kopci je pro mě nepochopitelné. Resp. je to trestuhodná vizitka brněnského ŘSD.
Pokud se dodělá 4pruh na S68, v souvislosti s dodělanou Kysuckou dálnicí, ztratí D49 význam i pro cesty směr Žilina a východ. Přes Třinec bude Žilina blíž a náklady na dodělání S68 nebo výhledově D68 budou řádově nižší. Nehledě na to, že není jisté kdy by D49 odpokračovali Slováci do Púchova, jestli vůbec. A po I/50 jezdím často, proti tomu provozu je D55 směr Bzenec pustina. Souhlasím naprosto s názorem potřeby dobudovat S50 ve 3/4 pruhu.
-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
Ta S50, jak tu zmiňujete: v jaké relaci by to mělo být? A kde M50? Kde jen I/50?
(S = 4pruh, M = 3pruh.)
(S = 4pruh, M = 3pruh.)
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Re: D49 obecně
Dálnice d49 a R6 jsou priorita
https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/dalnic ... pravy_stoj
S těmi memorandy je to různé ale pokud by to měl být ten podnět pro zavržení třípruhu, jsem rád
https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/dalnic ... pravy_stoj
S těmi memorandy je to různé ale pokud by to měl být ten podnět pro zavržení třípruhu, jsem rád
Na Slovensku je standardní "zákonnou" variantou rychlostky poloprofil. Nikdo při současném provozu a stavu slovenských veřejných financí nezaplatí plný profil, i když jako TENT by to mohla spolufinancovat EU. Na Slovensku, když se mluví o stavbě R6, tak pouze v poloprofilu, je to tak i v mapě dálniční sítě.
Takže buď tam my budeme mít 3-pruh a Slováci poloprofil, nebo my poloprofil a Slováci poloprofil. Podle mého neexistuje šance, že bychom si tam za velké prachy postavili plný profil, když na druhé straně bude na 99 % v příštích 30 letech poloprofil.
Takže buď tam my budeme mít 3-pruh a Slováci poloprofil, nebo my poloprofil a Slováci poloprofil. Podle mého neexistuje šance, že bychom si tam za velké prachy postavili plný profil, když na druhé straně bude na 99 % v příštích 30 letech poloprofil.
Jak je něco Babišova priorita, tak je jasné, že se s tím prakticky nehne, protože za tejden bude ve Varech a priorita bude D6, za měsíc bude řešit Vojtěcha a priorita bude zdravotnictví, pak dostane na konferenci céres, tak to bude pro změnu obrana ... To memorandum má podobnou hodnotu jako celý ten článek, který v titulku řve vlastně přesný opak obsahu článku. 
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Půlprofil se už nyní nestaví kvůli nedostatku peněz na výstavbu. Přijde to totiž téměř stejně draho jako vybudovat rovnou celý profil. Co je po dokončení každé dálnice drahé je údržba. A pokud není doprava tak silná, byla by starost o nevyužitý profil zbytečně nákladná.
U nás se poloviční profily budovaly naposledy na přelomu tisíciletí. Třeba na D7 či S37 kde je nejvíc vidět, jaká to byla chyba. Pokud se někde u nás má budovat místo dálnice jen dvojpruh, či třípruh, není to kvůli financím ani nízké dopravě, ale z donucení od ekospolků.
Jinak, v Evropě je naprosto běžné, že jedna země má ke hranicím plnohodnotnou dálnici a druhá jen poloviční profil. Je to opět o politice.
U nás se poloviční profily budovaly naposledy na přelomu tisíciletí. Třeba na D7 či S37 kde je nejvíc vidět, jaká to byla chyba. Pokud se někde u nás má budovat místo dálnice jen dvojpruh, či třípruh, není to kvůli financím ani nízké dopravě, ale z donucení od ekospolků.
Jinak, v Evropě je naprosto běžné, že jedna země má ke hranicím plnohodnotnou dálnici a druhá jen poloviční profil. Je to opět o politice.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026