Intenzity na D46
Intenzity na D46
Chtěl bych se zeptat, vím že jsou to jen odhady, ale byly tu různé názory a predikce ŘSD že po dokončení D1 kolem Přerova klesne výrazně provoz na D46.
Ja byl co se týká výrazu “výrazně” vždycky skepticky a nevěřil jsem , že by na této dálnici klesl výrazně provoz. Určitě nějaký pokles zde bude, stejně tak na D35 (267 - 296) ale nemyslím si že se toho stane poloprázdna dálnice. Přece jen relace Brno-> Olomouc, D35 a S44 na Jeseník , ev. I/46 a I/45 tam zůstává.
Jaký má to máte názor vy ? Je tam opravdu výrazný pokles, nebo spíše pokles je znát, ale i tak jsou tam vysoké intenzity ?
Ja byl co se týká výrazu “výrazně” vždycky skepticky a nevěřil jsem , že by na této dálnici klesl výrazně provoz. Určitě nějaký pokles zde bude, stejně tak na D35 (267 - 296) ale nemyslím si že se toho stane poloprázdna dálnice. Přece jen relace Brno-> Olomouc, D35 a S44 na Jeseník , ev. I/46 a I/45 tam zůstává.
Jaký má to máte názor vy ? Je tam opravdu výrazný pokles, nebo spíše pokles je znát, ale i tak jsou tam vysoké intenzity ?
Re: Intenzity na D46
Na porovnání je teď ještě brzy, protože nemáme zatím data z automatických sčítačů za leden a konec prosince není moc porovnatelný, protože svátky jsou v jiný den v týdnu, ale zatím to vypadá na pokles cca o čtvrtinu v nejvíce zatížených profilech D46.
Na profilu D35 u Lipníka nebo D46 u Olomouce to představuje pokles v průměru o pět tisíc vozidel za den jen mezi svátky. Během standardních jarních týdnů by to mělo být hodně přes deset tisíc aut za den. Jenom na úseku D1 Přerov - Lipník o svátcích intenzity oproti minulému roku vzrostly čtyřnásobně, ze 4,5 tisíce na 18 tisíc vozidel za den, což je už teď nárůst o více než 13 tisíc aut denně.
Na profilu D35 u Lipníka nebo D46 u Olomouce to představuje pokles v průměru o pět tisíc vozidel za den jen mezi svátky. Během standardních jarních týdnů by to mělo být hodně přes deset tisíc aut za den. Jenom na úseku D1 Přerov - Lipník o svátcích intenzity oproti minulému roku vzrostly čtyřnásobně, ze 4,5 tisíce na 18 tisíc vozidel za den, což je už teď nárůst o více než 13 tisíc aut denně.
V roce 2024 jelo mezi uzly D1xD46 (Vyškov) <-> D1xD35 (Lipník) průměrně denně cca 5000 kamionů, z toho 4200 severní trasou po D46. Předpokládám že by snad mělo dojít přesunu téměř všech kamionů v této relaci a zůstat jen minimum, ne však vše najednou. Celkem na D46 (Prostějov-Olomouc) bylo 6300 kamionů denně, takže tu máme potenciál úbytku kamionů o více než 60% z profilu D46. V případě osobáků čísla neznám (pokud vím tak nejsou k dispozici), ale tam ten podíl dálkové dopravy jedoucí celou trasu mezi zmíněnými uzly bude velmi výrazně nižší, v absolutních číslech to ale hádám alespoň 5000 bude, nejvíce ale v pátky a neděle
Jel jsem v lednu skoro každou neděli odpoledne a minimálně v tento den směr Brno bych se nebál říct, že je provoz skoro poloviční.
Ano, to bude i tím že v neděli odpoledne je poměrně silná dálková osobní doprava, zde konkrétně jezdilo obrovské množství Poláků do Vídně...
Dobře, tak uvidíme jak se to vyvine čase, já si pořád říkal že kilometrově je to pořád skoro stejné a že ten pokles nebude tak výrazný, ale tím líp jestli jsem neměl pravdu. Uvidíme zdá nějaký vliv udělá následně S46 do Šternberka a následně do PL, ale zase po dostaveni s73 někdy v budoucnu odpadne relace Brno- Jeseník třeba, ikdyž to nejsou hlavní směry.
Na druhou stranu si myslím že pokles dopravy na D35 (od D35xD46 k D35xD1) bude pouze dočasný a po dostavení dálnice Mohelnice - Hradec , se tam přesune zpátky docela velký provoz na Prahu, kteří již nepojedou přes Brno a celkově až dojde k dostavení i dálnice D55, bude zajímavé zda i u Brna provoz poklesne.
No sem zvědavý na sčítání dopravy
Na druhou stranu si myslím že pokles dopravy na D35 (od D35xD46 k D35xD1) bude pouze dočasný a po dostavení dálnice Mohelnice - Hradec , se tam přesune zpátky docela velký provoz na Prahu, kteří již nepojedou přes Brno a celkově až dojde k dostavení i dálnice D55, bude zajímavé zda i u Brna provoz poklesne.
No sem zvědavý na sčítání dopravy
Na webu edalnice.cz v sekci s otevřenými daty jsou statistiky průjezdů, je tam D46 i D1.
Brána 52 je před Přerovem na D1, brána 31 jsou Držovice na D46.
Data jsou po dnech a nejsou dokonalá, některé průjezdy nemusí být reálné (detekovaná tabulka za oknem apod.) a potom neobsahují nákladní dopravu (pouze zlomek), ale třeba by z toho šlo vyčíst něco použitelného.
Data jsou po dnech a nejsou dokonalá, některé průjezdy nemusí být reálné (detekovaná tabulka za oknem apod.) a potom neobsahují nákladní dopravu (pouze zlomek), ale třeba by z toho šlo vyčíst něco použitelného.
Na obchvatu Olomouce bude určitě ve výsledku pokles dopravy. = Hotová 0136 a D1 přebere z obchvatu Olomouce určitě více aut, než tam přinese dostavěná celá severní alternativa D11-D35.TOM33 píše: ↑25.1.2026 20:11:58 Dobře, tak uvidíme jak se to vyvine čase, já si pořád říkal že kilometrově je to pořád skoro stejné a že ten pokles nebude tak výrazný, ale tím líp jestli jsem neměl pravdu. Uvidíme zdá nějaký vliv udělá následně S46 do Šternberka a následně do PL, ale zase po dostaveni s73 někdy v budoucnu odpadne relace Brno- Jeseník třeba, ikdyž to nejsou hlavní směry.
No sem zvědavý na sčítání dopravy![]()
Jako pocitově když jedu od Ostravy tak se mi prostě nechce sjíždět a pak se třepat do kopce, když můžu pohoda tempomat pokračovat.
Od Vyškova je to stejné držím tempo a pokračuju. Pokud zde nebude nějaký zádrhel tak se lidem podle mě přes Olomouc chtít nebude. Jo pokud už to tady bude frontovat, tak to bude asi jiná, ale ta cesta Vyškov - Olomouc není příjemná. Jak změny rychlosti tak rozhledy nic moc.
Od Vyškova je to stejné držím tempo a pokračuju. Pokud zde nebude nějaký zádrhel tak se lidem podle mě přes Olomouc chtít nebude. Jo pokud už to tady bude frontovat, tak to bude asi jiná, ale ta cesta Vyškov - Olomouc není příjemná. Jak změny rychlosti tak rozhledy nic moc.
Přesně tak. Po D46 to bude brát jedině ten, kdo jede fakt po paměti a neví o dodělané D1, nebo když se něco na D1 stane.
Není snad jediný motivační důvod to brát po staré trase kolem Olomouce.
Není snad jediný motivační důvod to brát po staré trase kolem Olomouce.
Díky za odkaz, o veřejné dostupnosti těchto dat jsem nevěděl. Na intenzity D1 vs. D46 jsem se nezaměřoval, ale vytáhl jsem si celkové průjezdy za 26.ledna 2026. Dost mě zaujal ten vysoký podíl aut bez platné dálniční známky, ale je mi jasné že to bude i tou nedokonalostí dat. Kde ale bude realita?Cosmo píše: ↑26.1.2026 18:30:11 Na webu edalnice.cz v sekci s otevřenými daty jsou statistiky průjezdů, je tam D46 i D1.
Na datech je ale vidět že v leckterých profilech jsou až nesmyslně nízká čísla celkových průjezdů vozidel do 3,5 tuny, např. na profilu D1 (km 163 nebo km 214)
Není třeba v tom hledat nic konspiračního. Kvalitu dat zásadně ovlivňuje i počasí, den vs. noc, snímání různých jiných nápisů na vozidlech a podobně. Reálnější data k uveřejnění jsou v řešení.PetrN píše: ↑27.1.2026 12:05:53Díky za odkaz, o veřejné dostupnosti těchto dat jsem nevěděl. Na intenzity D1 vs. D46 jsem se nezaměřoval, ale vytáhl jsem si celkové průjezdy za 26.ledna 2026. Dost mě zaujal ten vysoký podíl aut bez platné dálniční známky, ale je mi jasné že to bude i tou nedokonalostí dat. Kde ale bude realita?Cosmo píše: ↑26.1.2026 18:30:11 Na webu edalnice.cz v sekci s otevřenými daty jsou statistiky průjezdů, je tam D46 i D1.
Na datech je ale vidět že v leckterých profilech jsou až nesmyslně nízká čísla celkových průjezdů vozidel do 3,5 tuny, např. na profilu D1 (km 163 nebo km 214)
data_2026-01-26.jpg
Ohledně nízkých čísel "průjezdů vozidel do 3,5 tuny", máte pravdu, ta gvds018 je nějaká divná, zkusím prověřit.
Jen doplňuji, že ty čísla průjezdů jsou nesprávně nízká, protože kamera je třeba celý den zamlžená/ohozená od kamionu. A když nepřečte SPZ, tak se průjezd v aktuálním nastavení nezapočítá. Podle všeho zrovna gvds018 má docela problém s povětrnostními vlivy.
Z letmého srovnání dat o intenzitách z druhé půlky ledna 2025 a 2026 vychází na D1 za Vyškovem (km 233) nárůst z 18tis. na cca 35tis. voz/den celkem, v případě kamionů (návěsovky + nákladní s přívěsem) jde o nárůst přibližně z 2000 na 6000 voz/den. Což minimálně u nákladní dopravy splňuje moje prognózy o přesunu 4000 kamionů
Data z D46 tento pokles/nárůst potvrzují
A D46 si vede jak?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Přesně naopak než D1, na konci příspěvku jsem se zmínil
Na jízdě po D46 je pokles NA neskutečně znát.
Tak jsme se dočkali. Stala se z toho taková dálnice svým stavem a parametry odpovídající svému významu.
Tak ještě 6-pruh od Bíteše po Vyškov a na Z-V trase bude hotovo.
Tak jak byla dříve D46 - pravý pouze pro kamiony, levý OA - tak byla včera D1 téměř pořád a to jsem jel až nějak mezi 5-6 večer. Po Bíteš se to dalo, dál to chce fakt 6-pruh.
Tak ještě 6-pruh od Bíteše po Vyškov a na Z-V trase bude hotovo.
Tak jak byla dříve D46 - pravý pouze pro kamiony, levý OA - tak byla včera D1 téměř pořád a to jsem jel až nějak mezi 5-6 večer. Po Bíteš se to dalo, dál to chce fakt 6-pruh.