Dokončení Blanky

Odpovědět

Kdy bude Blanka zprovozněna?

Anketa končí za 19.9.2015 12:14:55

listopad 2014
0
Žádná hlasování
prosinec 2014
5
6%
1Q 2015
19
22%
2Q 2015
18
21%
3Q 2015
17
20%
4Q 2015
10
12%
před dalšími volbami
8
9%
to nikdo neví...
9
10%

Celkem hlasů: 86

musklin

Re: Dokončení Blanky

Příspěvek od musklin »

jonáš píše:Jsem se dneska trochu díval do katalogů a mam zatim dojem, že kabel, kterej by byl nehořlavej a bezhalogenovej a zároveň vhodnej pro trvalý máchání ve vodě snad ani neexistuje.

Jak jsem psal existují kabely jejichž specifikací je ( "do suchého i mokrého prostředí i pro venkovní aplikace, avšak ne pro přímé uloženi do země nebo do vody" )
Tedy po takového kabelu může protéct voda a měl by to přežít.
Pokud takové kabely byly použity a 90 % z nich je out, tak to svědčí o takovém provedení stavby, že i kdyby teď nově použili "podvodní kabel" aby to fungovalo, měl by Metrostav "platit" za provedení stavby, která místo odvádění vody ji zadržuje.

Nelze totiž věřit těm blábolům jejich tiskového mluvčí, že nebyly poklopy - voda natekla a teď když poklopy jsou, už voda nikdy nenateče. Ta stavba by měla být připravena na to, že tam voda nateče a stavba ji odvede pryč.

Jinými slovy, dle typu kabelu lze odvodit "dobu expozice vodou" a nebavíme se o nějakém lokálním sifonu na chráničce pokud se má měnit 90 % kabelů.

Pokud ale byly použity kabely do suchého prostředí tak nic neodvodíte, protože vám řeknou, že dle normy ten kabel může odejít i po velmi krátkém namočení.
Pak je použití takového kabelu jednoznačně chybou projektu, protože s namočením v tunelu musí každý počítat.
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

to jsou věci... :)
musklin

Příspěvek od musklin »

já za expertní považuji spíše názor z diskuze pod článkem

"než začne něco dělat tak musí mít k dispozici tzv. Protokol o stanovení vlivú na elektrozařízení (v SR je to podle STN 33 2000-5-51) kde se posuzuje celkem 22 vlivú , podle kterých se určuje vyhotovení elektroinstalace a spotřebičú a zpúsob krytí. Jedním z hlavních kritérií je výskyt vody kód AD, který má až 8 parametrú od AD1 - zanedbatelný výskyt, až po AD8 -trvalé ponoření do vody. Parametr AD7 je v případě že dochází k zaplavení. Takže pokud v tom není něco jiného, tak je potom jednoznačně chyba v stanovení prostředí, kde měl být parametr AD7 a podle toho zvolená kabeláž určená pro trvalý nebo občasný ponor ve vodě"

Podobně jsem se to snažil napsat už dříve, kdyby někdo zvěřejnil jak byl určen vliv prostředí a jaký typ kabelu tam je, nebylo by pomalu o čem diskutovat
MPMP

Příspěvek od MPMP »

musklin píše:Podobně jsem se to snažil napsat už dříve, kdyby někdo zvěřejnil jak byl určen vliv prostředí a jaký typ kabelu tam je, nebylo by pomalu o čem diskutovat
Neblázni, to by se dalo zjistit, kdo za to může! :crazy: Jak na něco takového můžeš jenom pomyslet? :D
adamos

Příspěvek od adamos »

Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Už docela starší video: https://www.youtube.com/watch?v=7GHju0wmgoQ ( davam sem jenom ať nemusíte na TNCZ :-) )
caveman

Příspěvek od caveman »

Takže pokud v tom není něco jiného, tak je potom jednoznačně chyba v stanovení prostředí, kde měl být parametr AD7 a podle toho zvolená kabeláž určená pro trvalý nebo občasný ponor ve vodě
SATRA v aktualne.cz: A byly tedy kabely opravdu pro stavbu vhodné?
Samozřejmě. Odpovídají předpokládanému prostředí. To znamená, jaký má být stav konstrukcí, jaký má být stav při provozování a udržování tunelů. Vůbec není pravda, že nejsou voděodolné. Jsou. V normě je doslova napsáno, že je možné občasné nebo částečné obklopení vodou.

Takže to vypadá na AD7....
pivko

Příspěvek od pivko »

Zpoždění otevření Blanky z tohoto důvodu odhaduji tak na 5 let. To totiž vypadá na pěkný spor mezi investorem, stavebníkem a projektantem, přičemž o nějakém rychlém řešení, které by bylo obvyklé v soukromé sféře, si můžeme nechat jen zdát - ouřada potřebuje mít na všechno papír od soudu jinak se nehne. Navíc bůhví, jestli náhodou nebude potřeba i nové výběrové řízení. A konečně, nikde není psáno, že toto je poslední bombička, která tam tiká, navíc po dobu těch sporů na to (jak je ve zdejších končinách obvyklé) nikdo ani nehmátne, takže se po vyřešení těch sporů zjistí, že tam nefunguje něco dalšího - scénář ala D8.

A vy jste mi tu onehdá nadávali, když jsem říkal, že Hudečka s Nouzou by měli za tohle vykopat i z těch funkcí, co jim na magoši ještě zbejvaj. Musím říct, že jestli je v rámci těch současných obvinění odsoudí, tak mi jich líto nebude, i kdyby nakrásně byli zrovna v té konkrétní věci skutečně nevinní. Totéž platí o panu profesorovi gynekologie.
monin

Příspěvek od monin »

Zlatí komunisti.. :D
Fakt se musí člověk smát, aby nebrečel
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Likas

Příspěvek od Likas »

Mě to přijde divný. Je jasný, že i když se v tunelu počítá se suchým prostředím, tak nějaká voda se tam vyskytne - kondenzace vzdušné vlhkosti, tlakové mytí, déšť a sníh u portálů, havárie, zásah hasičů. Satra má za sebou tunelů už několik, takže jistě předepsala zhotoviteli vhodné kabely. ČKD DIZ snad netahalo kabely přes zaplavené chráničky a kabelovody. Pokud následně došlo k zatopení a to na takovou dobu, že došlo k degradaci opláštění, tak to někdo dost zdupal - když se to zatopí, tak udělám všechno proto abych to co nejrychleji vysušil. Přece si ČKD nenechá válet kabely ve vodě, přece na to nebude dozor jen tak, půl roku, čumět. Snad když Metrostavu hrkne do roury voda a nemá tam ještě finální čerpačku, tak to odčerpá jinak. Nechce se vymýšlet nějaké konspirační teorie, ale toto je divný.

Foto elektrošachty z jiného (již funkčního) tunelu po mytí.
Přílohy
aaa.JPG
aaa.JPG (81.54 KiB) Zobrazeno 5906 x
ML90

Příspěvek od ML90 »

Slovo do pranice z Respektu, co na tenhle komentář říkáte?

http://respekt.ihned.cz/komentar/c1-636 ... e-tu-debil

(...)Když jsme u toho zpoždění provozuschopnosti tunelu Blanka. Jsou tu fundovaní experti, kteří tvrdí, že čím později bude tunel otevřen, tím lépe. Protože tunel vede vlastně odnikud nikam a bez navazující infrastruktury spíš pražskou dopravu zkomplikuje, než jí pomůže. Vedou se o tom debaty, ale není na místě, aby svůj pohled na tohle dilema zveřejnil i magistrát?(...)
pivko

Příspěvek od pivko »

Poté, co jsem si přečetl, že Blanka vede odnikud nikam, jsem si udělal obrázek o autorově duševním zdraví a tím to lze uzavřít. Bláznům se nemá odporovat.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Taky bych chtěl vidět toho fundovaného experta, který tvrdí, že tunel vede odnikud nikam. Tohle je rétorika "expertů" z AutoMatu a podobných organizací. Ten článek je hloupý a nekvalifikovaný, včetně kalkulace ceny. Je bémovská lež, že to mělo stát jen 21 mld. To byla vždy jen cena za stavební část bez technologie, navíc bylo od začátku jasné, že se cena bude navyšovat o inflaci (je to ve smlouvě). Přesto to novinář ještě v roce 2015 papouškuje :ko:
ML90

Příspěvek od ML90 »

Tak jasně, že tohle je přestřelený, dal jsem to sem hlavně proto, že je to docela provokativní tvrzení, naprosto zásadní je totiž úplný závěr článku (viz citace dole). Přijde mi docela fajn poukázat na to, že tvrzení paní primátorky "která maká", o debilech je přinejmenším hloupé a nic neřeší. Současné vedení magistrátu bohužel není o nic lepší než ty předchozí, takže se obávám, že nějakého vyšetřování a rychlé nápravy situace se nedočkáme. Ale zase na druhou stranu nás může těšit, že to ještě pořád není tak kolosální průšvih jako třeba nové letiště v Berlíně :)

"Ale když už tu máme v Praze konečně od ANO nominovanou osobnost a experta, tak bychom mohli slyšet, jak to s Blankou bylo. Bez debilních vytáček."
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Já bych byl hlavně rád, kdyby se zúčastnění co nejrychleji dohodli na co nejdřívějším zprovoznění - tedy na řešení problému s kabeláží. Nějáké vyšetřování co jak, kdy bylo nebo nebylo, ať si nechají na jindy. To si můžou po zprovoznění vyšetřovat třeba dalších 20 let.
kik

Příspěvek od kik »

Respekt uz neni nezavislej casopis - bohuzel.

Bylo to, myslim, na dnesnim NP: Rok 2020 - prezident Skromach se chysta na slavnostni otevreni tunelu Blanka. Akce byla ale na posledni chvili zrusena protoze ekoaktiviste objevili v tunelu vzacne plisne....
Mike

Příspěvek od Mike »

tak on vede odněkud nikam
nebo to jednopruhové ukončení za mostem Barikádníků je "někam"
ale ano, proti poskakování po Letné, to bude trochu zlepšení, ovšem než to na sebe stáhne dopravu a ta křižovatka u mostu to prostě kapacitně nepobere
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike

Příspěvek od Mike »

Jan Petzold píše:No, pokud se metro A zprovoznilo od povodní v srpnu 2002 někdy v prosinci 2002, kde kabelů taky neni úplně málo, tak by technicky tohle nemělo trvat déle. U Blanky to spíš vypadá, že od investora je nulový tlak na jakékoliv otevření.
nevím jak A, ale informace z jiné trasy, zasažené poněkud víc je asi taková, že první se zprovoznilo napájení stanic, pak zabezpečovačka a pak už se měnilo za provozu
tedy během noční výluky sházet kabely ze závěsů v tunelu a napojit nové, další noc další atp.

čerpačky, ventilace atp. jelo několik měsíců na "prodlužovák"
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Mike, tunel nekončí ani nezačíná na jednopruhu za mostem Barikádníků.
Standa

Příspěvek od Standa »

ML90: Díky za odkaz. I když s argumentací, že "Blanka nic neřeší" zásadně nesouhlasím (a IMHO každý, kdo má mozek, musí reagovat podobně, jako Pivko), článek je dobrou sondou do uvažování minimálně části současného vedení MHMP - z toho samozřejmě bude pramenit minimální snaha s celou záležitostí pohnout, takže se otevření Blanky můžeme dočkat taky až po změnách na MHMP (tady bude hodně záležet na tom, jaké křídlo ovládne pražskou ČSSD).

OT: Respekt se stal hlásnou troubou rudo-zelených pravdoláskystů, (Jirka S snad promine ;) , už jsem to hodně omezil :) ), což je asi politologicky nejvýstižnější označení specificky české skupiny salónních revolucionářů, reprezentujících cca 10-15% elektorátu, leč s ambicemi řídit vše a všechny pomocí tzv. "občanské společnosti" a prorůstáním do celé řady politických stran. Jinde ve světě většinou tato skupina inklinuje ke komunistům, u nás se tváří poněkud liberálněji, ale o jejich směřování celkem jasně vypovídají postoje jejich mladší generace (např. Matěj Stropnický nebo Jiří Dienstbier). Největší strach mám z jejich spolupráce s některými podnikatelskými subjekty výměnou za politickou podporu - náznaků je poměrně dost...
P_V

Příspěvek od P_V »

Shánění kabelů do vytopeného metra byla docela náročná akce, vykupovaly se skladové zásoby i rezervy pro jiné akce po celé Evropě, a cena tomu také odpovídala.
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Standa píše:ML90: Díky za odkaz. I když s argumentací, že "Blanka nic neřeší" zásadně nesouhlasím (a IMHO každý, kdo má mozek, musí reagovat podobně, jako Pivko), článek je dobrou sondou do uvažování minimálně části současného vedení MHMP - z toho samozřejmě bude pramenit minimální snaha s celou záležitostí pohnout, takže se otevření Blanky můžeme dočkat taky až po změnách na MHMP (tady bude hodně záležet na tom, jaké křídlo ovládne pražskou ČSSD).

OT: Respekt se stal hlásnou troubou rudo-zelených pravdoláskystů, (Jirka S snad promine ;) , už jsem to hodně omezil :) ), což je asi politologicky nejvýstižnější označení specificky české skupiny salónních revolucionářů, reprezentujících cca 10-15% elektorátu, leč s ambicemi řídit vše a všechny pomocí tzv. "občanské společnosti" a prorůstáním do celé řady politických stran. Jinde ve světě většinou tato skupina inklinuje ke komunistům, u nás se tváří poněkud liberálněji, ale o jejich směřování celkem jasně vypovídají postoje jejich mladší generace (např. Matěj Stropnický nebo Jiří Dienstbier). Největší strach mám z jejich spolupráce s některými podnikatelskými subjekty výměnou za politickou podporu - náznaků je poměrně dost...
Víc než moc.... Nechci plevelit OT diskuzí, má-li někdo zájem o konkrétnější info, pošlete mi SZ.
ML90

Příspěvek od ML90 »

Standa píše:I když s argumentací, že "Blanka nic neřeší" zásadně nesouhlasím (a IMHO každý, kdo má mozek, musí reagovat podobně, jako Pivko)
Tak to bezpochyby. Na druhou stranu ale (pokud se nemýlím - v tomhle směru jsem totální laik, takže mě za to kdyžtak ukamenujte :)) zase bez dalšího navazujícího úseku MO tak úplně neřeší napojení ze směru R10/D11, které je taky docela potřeba..
kot

Příspěvek od kot »

Ale buďme rádi za postup "salámovou metodou". Okruh se musí stavět postupně, jinak by město zkolabovalo. Jen si vzpomeňte jak to na Letné a v Dejvicích vypadalo při stavbě!
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

ML90 Tenhle směr lze bez semaforů řešit přes VR, Kbelskou, Libereckou a V Holešovičkách, s některými více či méně problematickými úseky.
Čímž nepopírám potřebu pokračování ani ztížené životní prostředí lidí okolo Holešoviček.
Odpovědět

Zpět na „Městský okruh“