Praha všeobecně
Re: Praha všeobecně
Nevrátí se to nikdy. Od 80. let jsou OH tak megalomanské, že se hodí jen pro chlubení se pochybných režimů - Peking, Soči. V Londýně tu megalomanii trochu omezili, ale stejně se jim to nevyplatilo, původní rozpočet překročili násobně.
Samozřejmě by v Praze muselo jít o poněkud skromnější hry a rovnou je tak i prezentovat ("návrat k tradičním myšlenkám", "méně komerce, více sportu", ...). Upřímně řečeno, asi bychom stejně neměli šanci (ty pochybné režimy by nás samozřejmě převálcovaly), ale bylo by hezké se dostat alespoň mezi těch pět finalistů a nebýt vyloučeni z výběru hned na začátku pro "nízkou podporu ze strany obyvatel". Trošku by nás to mohlo motivovat a povzbudit, možná i sebevědomí pozdvihnout
.
Přínosem by určitě bylo urychlení dotažení infrastruktury, která se stejně bude muset jednou budovat (to by muselo nastat už při přípravě žádosti), nastartování většího rozvoje i širšího okolí Prahy a dalších míst v Česku (zase včetně infrastruktury, větší zapojení státu a krajů by samozřejmě bylo naprosto nutné a IMHO i prospěšné). Na druhou stranu takový stavební boom na našem malém trhu by zase mohl vyvolat růst cen, jako za Řebíčka (ale dnes mi trh připadá přeci jen otevřenější). Největší problém by samozřejmě byla využitelnost specifické sportovní infrastruktury po hrách (ale ta se buduje až po přiklepnutí, čehož bych se moc nebál, navíc třeba o Národním fotbalové stadionu se uvažovalo už delší dobu).
Celkově bych řekl, že ta obecná nechuť souvisí s poklesem schopnosti realizovat velké plány, jak to zaznělo, byť v poněkud odlišných souvislostech, v závěrečné zprávě státního zmocněnce pro rozšíření Temelína. Parafrázoval bych ho: "Jak chceme pořádat Olympiádu, když nejsme schopni postavit dálnici z Prahy do Budějovic." Platí to bohužel pro celou západní společnost, u nás to ale je cítit mnohem silněji.
Nebojte, budu za tyto "kacířské" myšlenky patřičně potrestán - pracuji v těsné blízkosti O2 Arény
.
Přínosem by určitě bylo urychlení dotažení infrastruktury, která se stejně bude muset jednou budovat (to by muselo nastat už při přípravě žádosti), nastartování většího rozvoje i širšího okolí Prahy a dalších míst v Česku (zase včetně infrastruktury, větší zapojení státu a krajů by samozřejmě bylo naprosto nutné a IMHO i prospěšné). Na druhou stranu takový stavební boom na našem malém trhu by zase mohl vyvolat růst cen, jako za Řebíčka (ale dnes mi trh připadá přeci jen otevřenější). Největší problém by samozřejmě byla využitelnost specifické sportovní infrastruktury po hrách (ale ta se buduje až po přiklepnutí, čehož bych se moc nebál, navíc třeba o Národním fotbalové stadionu se uvažovalo už delší dobu).
Celkově bych řekl, že ta obecná nechuť souvisí s poklesem schopnosti realizovat velké plány, jak to zaznělo, byť v poněkud odlišných souvislostech, v závěrečné zprávě státního zmocněnce pro rozšíření Temelína. Parafrázoval bych ho: "Jak chceme pořádat Olympiádu, když nejsme schopni postavit dálnici z Prahy do Budějovic." Platí to bohužel pro celou západní společnost, u nás to ale je cítit mnohem silněji.
Nebojte, budu za tyto "kacířské" myšlenky patřičně potrestán - pracuji v těsné blízkosti O2 Arény
Docela mě překvapuje, že ačkoliv jindy hájíte pravicový přístup - méně státu, tady jste pro Olympiádu. Přitom zrovna ta O2 aréna ukazuje, jak to dopadá. Byť je to ve městě jediná takováto hala, má problémy se uživit. Národní fotbalový stadión ať už samostatně nebo jako předělaný olympijský by byl ještě méně využitý, tím spíš další hromada nutných sportovních staveb. Praha nedokáže uživit ani současná sportoviště. Pokud jde o infrastrukturu, mohlo by to díky pevnému termínu pomoct dostavbě okruhů. Ale zase by se s tím stavěly i stavby jinak nepotřebné - metro a třeba radiála do oblasti, kde by se Olympiáda konala a které by pak zůstaly nevyužité.
Je to prostě taková drahá, hodně velká investiční bublina.
Je to prostě taková drahá, hodně velká investiční bublina.
Striktní pravicový přístup je (bohužel) poněkud komplikovaný i v případě dopravní infrastruktury, i tam už jsem musel hodně ubrat
. Co se týče "olympijské" dopravní infrastruktury, ta využitelnost by asi zůstala: v Praze se uživí každá radiála, ze vzdálenějších sportovišť se mluvilo třeba o Lipně (čili D3 + I/39 + nějaké dvojky > zase vše potřebné tak jako tak), metro k hlavnímu sportovišti už bylo ve výstavbě (Letňany, tam měl být hlavní stadion před objevením sysla), spíš by se dotáhlo metro i na letiště (to už je k diskusi), asi by byla i druhá dráha. Na sportovní infrastruktuře se shodneme, ta by se musela připravit hodně opatrně, aby se dala využít i k jiným účelům. Obecně mi u "Bémovy Olympiády" vadí spíš ten odpor, který vyvolala, aniž by se většina lidí příliš zamýšlela nad možnými přínosy byť i jen seriózní přípravy na kandidaturu (a dál bychom se asi stejně nedostali, právě proto, že bychom to museli stavět na mnohem méně megalomanských vizích, než ty pochybné režimy).
Pokud akci zvanou olympiáda chcete, tak si ji uspořádejte beze mě. Založte si za tím účel spolek, společnost, firmu cokoliv a budujte sportoviště jaké chcete, ale za své! Mě z toho prosím vynechte. U mě negativa převažují nad pozitivy.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Jsem v šoku....vůbec by mě nenapadlo, že by mohl myšlenku pořádání olympiády v ČR podporovat kdokoliv, kdo v tom nevidí možnost se soukromě napakovat z veřejných peněz...asi nejvtipnější na debatách o olympiádě je to jak z nich vypadává nějaké zmínky o tom, že by šlo o sport....spíš se tu zužuje na to co všechno se vybuduje (stadiony, infrastruktura....) ....a kolik dalšího využítí budou sportoviště mít a jak tu infrastrukturu stejně potřebujeme.....skutečnost je však tradičně jiná....praxe ukazuje, že vybudované (vždy) zázemí zůstává bez využití a časem se stává samo o sobě chátrajícím problémem....a co se týká infrastruktury tak vedle té potřebné (a někdy namísto) se zbytečně buduje mnoho dalšího. Nemyslím, si že je normální, aby vláda potřebovala nějakou obskurní pseudosportovní akci k tomu, aby vybudovala to co je třeba.....já chci vládu, která bude schopna budovat potřebné stavby prostě proto, že jsou opravdu potřebné....
Sportovní duch se z olympiády dávno vytratil. Dnes jsou sportovci vylučování za to, že mají na sobě oblečení s nesprávným logem nebo nesprávně komunikují. K tomu musí z okolí sportovišť zmizet veškerá nesprávná reklama, což se týká i vývěsních tabulí hospod, k tomu se obvykle donucuje zákonem. A jiné nesmyslné nařízení.
problém je že jako uživatel individuálního motorového dopravního prostředku musím poslední dobou strpět čím dál víc a organizovat mohu leda "prdlajs"ML90 píše:Inu tak to v demokratické společnosti bývá. Jednou musím strpět něco co se mi nelíbí a jindy si zase můžu zorganizovat něco co se mi líbí. To je přece naprosto normální.
takže, klidně si dělejte mistrovství, ale buď tam vozte lidi metrem nebo...
apropo, nezapomeňme, že tu pravicovou halu z hlediska státu zachránil snad nejlevicovější politik, co tu kdy byl
tedy, kdyby špidla kývl na státní záruku za výstavbu, tak se hušák směje ze sazky dosud
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Sudr: Praxe posledních pár Olympiád Vám dává bohužel za pravdu (http://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_the_Olympic_Games), tady by se to samozřejmě muselo pojmout trochu jinak, třeba právě víc o tom sportu samotném. Škoda, že je to celé u nás vnímáno jen jako snaha napakovat se z veřejných peněz (v podstatě jste to krásně vystihnul)... Ale celkem se mi potvrdilo, že můj názor na Olympiádu v Praze je dost exotický možná až naivní
.
Úplně stačí omezení dopravy kvůli maratonům atd..
Stando neříkejme, že tvůj pohled je naivní. Jedná se o úhel pohledu. Je to stejný úhel, jako když někdo hájí opravu železnice u sesuvu na D8 a jiní z ekonomického pohledu tvrdí, že je to kravina. / pouze ta olympiáda stojí o řády více/ Je to holt pro někoho srdcová záležitost... A láska nemá rozum.
ad Od 80. let jsou OH tak megalomanské, že se hodí jen pro chlubení se pochybných režimů - Peking, Soči.
Hm... a taky Barcelona, Albertville, Lillehamer, Atlanta, Nagano, Sydney, Salt Lake City, Ateny, Turin, Vancouver... samej pochybnej rezim...
... coz nic nemeni na tom, ze osobne povazuju OH za predrazeny divadlo, kde sport je na jednom z poslednich mist.
Mimochodem, vite ze Kanada splacela dluh za olympiadu v Montrealu (1976) do roku 2006? Kdyz uz se bavime od te megalomanii od 80.let.
Hm... a taky Barcelona, Albertville, Lillehamer, Atlanta, Nagano, Sydney, Salt Lake City, Ateny, Turin, Vancouver... samej pochybnej rezim...
... coz nic nemeni na tom, ze osobne povazuju OH za predrazeny divadlo, kde sport je na jednom z poslednich mist.
Mimochodem, vite ze Kanada splacela dluh za olympiadu v Montrealu (1976) do roku 2006? Kdyz uz se bavime od te megalomanii od 80.let.
Pokud si dobře pamatuji, tak jedině Atlanta se zaplatila. Jinak vše ostatní dopadlo s mínusem. Tedy samotná olympiáda, infrastruktura do toho nebyla počítána.
Zejména, když se v tu samou chvíli zavře i Strahovský tuneldj-bobr píše:Úplně stačí omezení dopravy kvůli maratonům atd..
A tohle mě docela zajímá. Chápu to na sportovištích, tam si prostě majitel řekne, že tam mohou být jen ty a ty reklamy. Ale v okolí sportovišť mě v našem právním řádu nenapadá jediný právní předpis, na základě kterého by bylo možné to, co říkáte. Samozřejmě, olympijskou symboliku ale bez souhlasu olympijského výboru používat nesmím, ale to platí nejen v okolí sportovišť, ale všude.Lenny píše:Sportovní duch se z olympiády dávno vytratil. Dnes jsou sportovci vylučování za to, že mají na sobě oblečení s nesprávným logem nebo nesprávně komunikují. K tomu musí z okolí sportovišť zmizet veškerá nesprávná reklama, což se týká i vývěsních tabulí hospod, k tomu se obvykle donucuje zákonem. A jiné nesmyslné nařízení.
Např. v tomto článku se píše o regulaci reklamy v blízkosti sportovišť http://www.lupa.cz/clanky/na-twitteru-m ... ziti-loga/
Poprvé jsem to zaznamenal v tisku během ZOH Vancouver.Například došlo k „dočasné“ regulaci reklamy ve veřejných prostorech (viz Advertising and trading regulations) a již zmíněný LOCOG (London Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games) získal právo schvalovat i takovouto reklamu. A nutno dodat, že v určité vzdálenosti od místa konání některé z olympijských aktivit je reklama zakázána zcela.
Jo, Kingdom of Condom. Tak tam mě to opravdu nepřekvapuje.
"problém je že jako uživatel individuálního motorového dopravního prostředku musím poslední dobou strpět čím dál víc a organizovat mohu leda "prdlajs""
Pardon, ale tyhle klišé a aroganci některých řidičů fakt nesnáším. Pevně doufám, že časy, kdy byl řidič pán světa a každý se z něj musel po... už dávno máme za sebou (což samozřejmě neznamená, že podporuji jakákoliv zbytečná omezení) Každopádně za a) zorganizovat si můžete cokoliv co neodporuje platné legislativě ČR. A za b) demokracie není diktatura většiny, takže holt musíte některé věci strpět. Nemůžete chtít aby se stavělo/konalo jen to, co se vám líbí. Co nevyužijete vy může být důležité pro někoho jiného. Třeba teď se staví na několika stanicích pražského metra výtahy, které taky něco stojí a pro mě osobně jsou k ničemu. Přesto bych se ale v životě neodvážil proti nim protestovat, protože jsou "neekonomické" a "nikdy se finančně nevrátí".
Pardon, ale tyhle klišé a aroganci některých řidičů fakt nesnáším. Pevně doufám, že časy, kdy byl řidič pán světa a každý se z něj musel po... už dávno máme za sebou (což samozřejmě neznamená, že podporuji jakákoliv zbytečná omezení) Každopádně za a) zorganizovat si můžete cokoliv co neodporuje platné legislativě ČR. A za b) demokracie není diktatura většiny, takže holt musíte některé věci strpět. Nemůžete chtít aby se stavělo/konalo jen to, co se vám líbí. Co nevyužijete vy může být důležité pro někoho jiného. Třeba teď se staví na několika stanicích pražského metra výtahy, které taky něco stojí a pro mě osobně jsou k ničemu. Přesto bych se ale v životě neodvážil proti nim protestovat, protože jsou "neekonomické" a "nikdy se finančně nevrátí".
To máte sice v obecně rovině pravdu, ale k omezení provozu na pozemních komunikacích by ten důvod měl být zatraceně pádný a mělo by se to dít tak, aby to omezení bylo co nejméně citelné. Protože silnice jsou primárně určeny k dopravě a nikoli k zábavě. Prostě každá taková věc by měla projít alespoň základním testem proporcionality. A to třeba mizerně organizovaná cyklojízda, která na hodinu a navíc pozdě oproti oznámenému termínu, zablokuje centru Prahy, rozhodně nesplňuje. Zrovna tak různé pochybné rallye, apod. A už vůbec neberu to, co u nás naštěstí příliš tradici nemá, a to blokování dopravy pro různé politické cíle. To bych bez milosti rozháněl silou.
"silnice jsou primárně určeny k dopravě a nikoli k zábavě"
To je pravda, jenže ulice ve městě nejsou silnicemi. Jsou to veřejná prostranství, takže jejich využití může být různorodé. Doprava i zábava tam má stejné místo. A třeba taky trhy apod. Líbí se mi že v obytné zóně se výslovně smí hrát na ulici. A myslím, že takové obytné zóny by měly být skoro všude ve městě, kromě vyslovených hlavních tahů.
To je pravda, jenže ulice ve městě nejsou silnicemi. Jsou to veřejná prostranství, takže jejich využití může být různorodé. Doprava i zábava tam má stejné místo. A třeba taky trhy apod. Líbí se mi že v obytné zóně se výslovně smí hrát na ulici. A myslím, že takové obytné zóny by měly být skoro všude ve městě, kromě vyslovených hlavních tahů.
Pouze je třeba ještě dodat, že hra s míčem v obytné zóně /viz značka obytné zóny/ je v podstatě v Praze jako takové reálná minimálně. Pokud nechci míčem poškodit auta zaparkovaná kam až oko dohlédne. To píši pro případ, že by PavelQ chtěl začít se zónami ve větším rozsahu... 
Tak si musíš hrát s míčem, kterej auto nevysklí. Okno auta snad něco vydrží. 
nerozporuji tu městský bulvár typu Vinohradské, kde naštěstí prozíraví předkové navrhli komunikaci solidních parametrů
rozporuji novou výstavbu, typu Pobřežní, kde se na prázdném prostranství navrhne kapacitní komunikace a pak se ji kapacita ubere nějakými cyklopruhy, ačkoli mohly být od počátku součástí komplexního řešení
ad výtahy, dnes je možná nepotřebujete - a navíc si metro platí Praha z "vlastního" - ale je víceméně pravděpodobné, že jednou je potřebovat budete
naopak šikanozní zůžení magistrály nepomůže nikomu
rozporuji novou výstavbu, typu Pobřežní, kde se na prázdném prostranství navrhne kapacitní komunikace a pak se ji kapacita ubere nějakými cyklopruhy, ačkoli mohly být od počátku součástí komplexního řešení
ad výtahy, dnes je možná nepotřebujete - a navíc si metro platí Praha z "vlastního" - ale je víceméně pravděpodobné, že jednou je potřebovat budete
naopak šikanozní zůžení magistrály nepomůže nikomu
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Těmi výtahy jsem chtěl dát najevo, že se staví věci, které naprostá většina lidí nepotřebuje, ale těžko můžeme rozporovat jejich potřebu. A tak je to se spoustou dalších věcí, jenom se kolem toho dělá mnohem větší humbuk.
A k magistrále snad netřeba nic dodávat. Ta hlavně vůbec nikdy neměla být v místech, kde stojí..
A k magistrále snad netřeba nic dodávat. Ta hlavně vůbec nikdy neměla být v místech, kde stojí..
Když už jsme u té magistrály, víte někdo o nějakém opravdu rozumném řešení? Mně totiž žádné nenapadá. Že současný stav není ideální, o tom není sporu. Na druhou stranu naflákat tam přechody, cyklopruhy a zpomalující semafory, jak o tom vlhce sní Buzno*šlap a podobná pakáž, přece taky nejde, centrum nějaký trochu kapacitnější přístup potřebuje a odnikud odjinud ho nemá. Objevil se už vůbec někdy v tomto směru nějaký návrh, který lze považovat za konstruktivní?ML90 píše:Těmi výtahy jsem chtěl dát najevo, že se staví věci, které naprostá většina lidí nepotřebuje, ale těžko můžeme rozporovat jejich potřebu. A tak je to se spoustou dalších věcí, jenom se kolem toho dělá mnohem větší humbuk.