Praha všeobecně
Re: Praha všeobecně
Já píšu v obecné rovině např. tu Vámi zmíněnou křižovatku jsem ještě neprojížděl, takže nemůžu hodnotit.
Víte co, budeme dál diskutovat až si nebudete z mých příspěvků vybírat jen to co se vám hodí. Myslím si, že jsem to napsal dostatečně jasně, psal jsem v obecné rovině a nikoho nekádruju.pivko píše:Fakt, a když potřebuju ke klientovi vzít tlustej spis, tam mě vaše komise pro schvalování jízd osobním automobilem prokádruje jak?
tak to se omlouvám, jsem si nevšimlML90 píše:Fajn. A taky by to chtělo číst co píšu. Třeba tohle: "člověk, který jede sám do práce v centru Prahy a nepotřebuje vozit nějaký těžký nebo objemný náklad". Spadá tam to co píšete? Tak nějak nechápu, co je na myšlence, že by podobní lidé měli jezdit MHD středověkého.
každopadné mi to připomělo kamaráda, který měl finanční úřad v Brandýse ( cca. 7-10km ) a díky změnám jej má nyní v Karlíně ( cca. 30km )
předpokládám, že i tam má jít nejlépe pěšky
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike: Předpokládáte špatně. Zjevně úmyslně špatně. Jak už psal pan ML90, tak si spolu s panem pivkem vybíráte jen co se vám hodí a stavíte to do extrému.
Podsouváte oponentovi názory, které nezastává, přehlížíte odpovědi, vymýšlíte si. Takováhle diskuze založená na provokacích pak nemá smysl.
Podsouváte oponentovi názory, které nezastává, přehlížíte odpovědi, vymýšlíte si. Takováhle diskuze založená na provokacích pak nemá smysl.
Dobře, tak se pojďme bavit konkrétně. Můžeme začít třeba tím, že osvětlíte, kde podle vás v tom návrhu rekonstrukce Vinohradské dělají chodci a cyklisté ten kompromis, o kterém jsem výše mluvil. Fakt by mě to zajímalo.
Neznám ten návrh. Mluvil jsem celou dobu obecně. Jinak u městských ulic typu Vinohradská jsem zastáncem toho, aby byli na prvním místě chodci tj. že auta se musí přizpůsobit, zpomalit apod. Doteď to bylo přesně naopak, za komunismu hodně brutálně. Tam byl chodec odsunut úplně mimo - viz třeba ta absence přechodů pro chodce na magistrále o které je řeč v jiném vlákně.
To by mě tedy zajímalo, v čem jsou chodci mimo na současné Vinohradské. Chodníky široké, každou chvíli přechod, mnoho jich je i řízených...
Jinak děkuji, že jste mi potvrdil moje podezření, že ty kompromisy, o kterých jste předtím mluvil mají ve skutečnosti dělat jen řidiči automobilů. Rád mám ve věcech jasno.
Jinak děkuji, že jste mi potvrdil moje podezření, že ty kompromisy, o kterých jste předtím mluvil mají ve skutečnosti dělat jen řidiči automobilů. Rád mám ve věcech jasno.
Máte prostě jiný pohled a jiné priority, ale proto oponentovi nemusíte podsouvat nesmysly. Vy prostě odmítáte cokoliv jiného než svůj extrémní pohled na věc - tedy absolutní prioritu IAD. Pak znáte ještě druhý extrém a to jsou ty vaše oblíbené cizrnové koláče a sousedské trhy místo silnic. Že může existovat něco mezi těmito extrémy, to je zřejmě mimo vaše chápání. Tímto končím diskuzi na toto téma.pivko píše:To by mě tedy zajímalo, v čem jsou chodci mimo na současné Vinohradské. Chodníky široké, každou chvíli přechod, mnoho jich je i řízených...
No s tím podsouváním si myslím, že se mám ještě dost co učit (zejména ta absolutní podpora IAD by mě zajímalo kde se vzala, asi v nějaké jiné diskusi, protože tady pokud vím nic takového nezaznělo, ani ode mne, ani od nikoho jiného). Nicméně mnohem více by mě zajímala ta odpověď na ty konkrétní otázky - kde je ta absolutní podpora IAD na současné Vinohradské a kde jsou ty kompromisy pro chodce a cyklisty, v tom návrhu na její rekonstrukci. Ale chápu, že se jí asi nedočkám.
Každej "řízenej přechod" je silnym ústupkem pěšáka vůči autům.pivko píše:To by mě tedy zajímalo, v čem jsou chodci mimo na současné Vinohradské. Chodníky široké, každou chvíli přechod, mnoho jich je i řízených...
-
Mosquit
Například křižovatka Vinohradská x U Vodárny ja podporou IAD, chybí přechody na všech ramenech křižovatky, všude zábradlí, lidi nahnáni do hlubokého podchodu. Kdykoliv tam jdu, lidi přelézají zábradlí nebo ho obcházejí silnicí.
Nekde jsem cet, ze na tydle krizovatce planujou dodelat prechody.Mosquit píše:Například křižovatka Vinohradská x U Vodárny
Tak to tedy zásadně nesouhlasím. Lepší to je leda tak pro toho, kdo vstupuje do vozovky, aniž by se rozhlédl a spoléhá se, že ho "absolutní přednost" ochrání. Pro všechny ostatní je řízený přechod bezpečnější i pohodlnější.jonáš píše:Každej "řízenej přechod" je silnym ústupkem pěšáka vůči autům.pivko píše:To by mě tedy zajímalo, v čem jsou chodci mimo na současné Vinohradské. Chodníky široké, každou chvíli přechod, mnoho jich je i řízených...
Ok, zrovna na této křižovatce uznávám, že současné řešení není ideální. Nicméně mnohem lépe, než zahustit to na povrchu přechodama, by bylo dobudovat ty podchody tak, aby měly bezbariérové přístupy a přechod dát jen tam, kde se to nedá udělat. Dneska už "doba pokročila" natolik, že každý podchod nebo nadchod je považován automaticky za zlo a mluví se o "hnaní do podchodů", přesně jako to uvádíte vy. Přitom na mnoha místech je to rozumné řešení a už vůbec nevidím důvod pro to vzdávat se ho tam, kde je už vybudováno.Mosquit píše:Například křižovatka Vinohradská x U Vodárny ja podporou IAD, chybí přechody na všech ramenech křižovatky, všude zábradlí, lidi nahnáni do hlubokého podchodu. Kdykoliv tam jdu, lidi přelézají zábradlí nebo ho obcházejí silnicí.
K těm kompromisům... V současné podobě na Vinohradské není prostor pro cyklodopravu vůbec žádný. Tam cyklisté nemůžou ustupovat vůbec z ničeho. Od Italské k Muzeu jsou chodníky plné až až. Rozhodně se nedá mluvit o možnosti plynulé chůze "přepravní" rychlostí. Zbytek ulice je na tom o chlup líp, ale spíš díky tomu, že se dá obejít přívětivějším prostředím...
-
Mosquit
Podchod na Vinohradské by měl být jako doplňkový vstup do metra, ne jako povinnost pro všechny.
Existují slušné podchody, kde průchod nikomu extra nevadí (napadá mě např. podchod u Centrálu v HK na okruhu)
Bezbariérově je to pěkná myšlenka, ale nějaké dlouhé rampy dle dnešních norem se tam nevejdou, s výtahy nepočítám (trvá to dlouho, stojí to hromadu peněz, a reálně to pomůže tak maminkám s kočárky). Když tam jdu a vedu kolo a musím lézt do podchodu, nechal bych tam člověka, co to navrhnul, dělat nosiče zavazadel. Totéž když přijede maminka s kočárkem tramvají od Muzea a chce jít na trhy, nebo kamkoliv.
Existují slušné podchody, kde průchod nikomu extra nevadí (napadá mě např. podchod u Centrálu v HK na okruhu)
Bezbariérově je to pěkná myšlenka, ale nějaké dlouhé rampy dle dnešních norem se tam nevejdou, s výtahy nepočítám (trvá to dlouho, stojí to hromadu peněz, a reálně to pomůže tak maminkám s kočárky). Když tam jdu a vedu kolo a musím lézt do podchodu, nechal bych tam člověka, co to navrhnul, dělat nosiče zavazadel. Totéž když přijede maminka s kočárkem tramvají od Muzea a chce jít na trhy, nebo kamkoliv.
To je zvláštní, já jsem snad v tomto úseku na plný chodník ještě nenarazil a to tam chodím poměrně často.Kubajsu píše:K těm kompromisům... V současné podobě na Vinohradské není prostor pro cyklodopravu vůbec žádný. Tam cyklisté nemůžou ustupovat vůbec z ničeho. Od Italské k Muzeu jsou chodníky plné až až. Rozhodně se nedá mluvit o možnosti plynulé chůze "přepravní" rychlostí. Zbytek ulice je na tom o chlup líp, ale spíš díky tomu, že se dá obejít přívětivějším prostředím...
To bude asi dost záležet na osobním vkusu
Ano, chodci se na chodník pořád vejdou. A převedeno na stupeň dopravy by to mohlo odpovídat tak zhruba 3 (rychlost pohybu je ovlivněna ostatními účastníky)...
Chodníky jsou v některých místech dost široké a nemyslím si, že by po nich chodily davy lidí. Tam kde jsou obchody tak OK. Ale např. do kopce u Sadů Svatopluka Čecha je možné velmi levně vybudovat desítky parkovacích mist změnou z podélného na kolmé stání. Chodník je zde zbytečně moc široký, většina lidí jde buď podél baráků na druhé straně, protože nemá zájem, aby na něj buď z křoví vyskočil nějaký feťák, úchyl a nebo šlápl do výkalu a když tam bude chtít jít přes den, tak půjde radši přes chodník vedle přes park. S kočárkem to vezmu přes park a ne abych šel těsně u silnice. Ty chodníky jsou od sebe 6 metrů a oddělují je jenom ty křoviska.
Zrovna u křižovatky Vinohradská - U Vodárny je zastávka do kopce. Takže co se asi stane? Udělá se tam zvýšená zastávka. No to je hezký, ale je tam přitom dost křovisek pro feťáky, tak tam by krásně šlo ubrat 1,5 metru šíře parku v úrovni zhruba 30 metrů před křižovatkou, rozšířit ostrůvek na tramvaj, aby to nebylo úzký a volný pruh by mohl být zachován. Jenže tady taková vůle chybý.
Se tady holedbají rekonstrukcí a když pojedete tramvají, tak se ani nevejdete do toho přístřežku, když bude pršet. Ten je tak pro 5 lidí. Ostatní tam mohou zmoknout.
Tady můžete napsat.
vinohradska@ipr.praha.eu
Zrovna u křižovatky Vinohradská - U Vodárny je zastávka do kopce. Takže co se asi stane? Udělá se tam zvýšená zastávka. No to je hezký, ale je tam přitom dost křovisek pro feťáky, tak tam by krásně šlo ubrat 1,5 metru šíře parku v úrovni zhruba 30 metrů před křižovatkou, rozšířit ostrůvek na tramvaj, aby to nebylo úzký a volný pruh by mohl být zachován. Jenže tady taková vůle chybý.
Se tady holedbají rekonstrukcí a když pojedete tramvají, tak se ani nevejdete do toho přístřežku, když bude pršet. Ten je tak pro 5 lidí. Ostatní tam mohou zmoknout.
Tady můžete napsat.
vinohradska@ipr.praha.eu
-
Marooned17
Nevím, o jakém okruhu mluvíte, ale Auto*Mat je pro dokončení MO v dodobě představené v konceptu MÚP - Duál s dvoupruhovým tunelem pod Malešicemi a úpravou Kbelské - PPO.ML90 píše:Pokud vím, tak zrovna Auto Mat nikdy netvrdil, že by se okruh neměl stavět, "pouze" navhují jinou trasu. O tom jejich návrhu si můžeme myslet cokoliv, ale pokud je budete místo racionálních argumentů urážet, tak to k ničemu nebude.
U PO je pak spíše pro 511 a poslední dobou spíše proti jakékoliv variantě severu, ale není na to jednotný názor.
DrFe: Ano, je třeba kompromisu, proto například na Vinohradské přibývá plnohodnotný oddělený pruh pro IAD od Tržnice do centra, který dnes vede částečně po kolejích.
Standa: Auto*Mat chce dosáhnout snížení podílu IAD na přepravách po městě na podobnou míru. jako třeba v Curychu nebo ve Vídni. Kde jste slyšel mluvit o vyhnání IAD?
Pivko: A proto skutečně nepodporuje další masivní výstavbu městských dálnic pro IAD, protože tím se podíl IAD nesníží (Blanka zvýší výkony IAD v Praze o cca 2%). Co je na tom nelogického?
Nemá logiku, aby si Praha k dotované MHD stavěla konkurenci v podobě dotovaných městských dálnic. Na oboje dlouhodobě nemá, tak si je třeba vybrat podporu prostředku přepravy s menším dopadem na obyvatelnost a kvalitu života ve městě.
-
Marooned17
Tak si to poďme ujasnit. Chodníky se skoro nikde nerozšiřují. Pouze na Jiřáku a tam to možná bude ještě upraveno, jsou k tomu připomínky. Třeba já nejsem spokojen s omezením kapacity křižovatky s U Vodárny nevhodnou polohou mysů - před tramvají zbývá prostor na jedno auto a tak tramvaj bude při jakémkoliv větším množství aut čekat na vystanicování - dnes bez problémů. Pro lidi na kole je to tam taky blbě řešené. Všude jinde jsou širší chodníky pouze na křižovatkách pro vyšší bezpečnost. V návrhu je snaha o maximální zachování parkování, především na úkor komfortu pro lidi na kole. Prostory pro zastávkové ostrůvky splňující normy bezbariérovosti vůbec nejsou bez zásahů do obrubníků, kácení stromů atd.. Tam, kde se to kvůli tomu, aby tramvaje a auta měly samostatný pruh a vzájemně se nezdržovaly (zast. Italská DC) (pozitivum pro IAD!), udělalo, tak ostrůvek znamená brutální bezpečnostní problém pro lidi na kole, na něž tam nezbylo, na druhé straně ve stoupání kde jsou nejzranitelnější, místo. Podotýkám, že tvůrci projektu měli prakticky prostor pro práci s ulicí pouze mezi stávajícími obrubníky, protože zásah za ně automaticky znamená finančně náročné přeložky IS. Proto se toho fakt dalo vymyslet jen minimum.-xdas- píše:Jeste jsem nestudoval, jak ma Vinohradska vypada po rekonstrukci, jenom si precetl clanek na iDnesu, ale z toho nelze delat zadny zaver. Myslim, ze moc zhorsit soucasny stav uz nejde. Kritizuji se tu zastavkove mysy, ale je tam dostatecny prostor pro plnohodnotny jizdni pruh a k tomu zastavkovy ostruvek? A jaky je rozdil jestli stoji auta za tramvaji nebo na cervene u semaforu? Vypada to, ze nekomu staci si precist, ze se bude opravovat ulice a hned zacne kritizovat.
Já nevím, jak vám, ale mě se to zdá jako kompromisní návrh, ne jako snaha o likvidaci nějaké uživatelské skupiny. JO, mohlo by to být asi lepší a určitě se to ještě v dalších fázích projektové dokumentace bude upravovat, ale na to, že je to od IPRu první takový projekt, tak mi to přijde OK. Dokonce si myslím, že i pro lidi v autech bude třída příjemnější, předvídatelnější a tedy bezpečnější.
Už to samo o sobě je nesmysl vzhledem k pražskému terénu.Marooned17 píše:Standa: Auto*Mat chce dosáhnout snížení podílu IAD na přepravách po městě na podobnou míru. jako třeba v Curychu nebo ve Vídni. Kde jste slyšel mluvit o vyhnání IAD?
-
kyk
- Kontaktovat uživatele:
Z Facebooku.Auto*Mat
Potřebuje Praha severní sekci vnějšího okruhu? Kvůli kamionům rozhodně ne. Tranzitní kamionová doprava, která by jezdila severní sekcí okruhu (tedy mezi D8 a D5 + R6 + R7) tvoří nějakých 300 vozidel denně. To unese širší okreska. Vnější okruh by zde stačil v provedení 1+1 pruh, stavět zde třípruhovou dálnici je holé šílenství.
Zajímavý obrázek ze kterého vychází jejich dedukce a zajímavá diskuse k tomu.
Také mám trochu pochybnosti o tom, zda se Praha může v podílu cyklistiky na dopravním výkonu vyrovnat Vídni nebo Curychu, i kdyby se skutečně někdy podařilo tu infrastrukturu vybudovat zcela ideální. Ostatně nedávno jsme tu kdesi diskutovali o tom, zda někde existuje podobně velké město s podobným reliéfem jako Praha, kde by té cyklistiky bylo nějak výrazně více a myslím, že se žádné takové najít nepodařilo.
Nicméně, včera jsem si při průjezdu Olšanským náměstím zrekonstruovaným dle představ pánů Ruta a Stropnického, cituji:
"Samotná přestavba křižovatky Táboritská – Ondříčkova, jejíž úprava pochází z dílny architektonického studia a05, počítá s výstavbou nového veřejného prostranství před Bezovkou, které vznikne zrušením odbočovacího pruhu z Táboritské do Ondříčkovy ulice. Zvětšenou plochu pak zkrášlí výsadba nových stromů a trvalkových záhonů, mezi kterými bude zřízeno místo k posezení."
uvědomil ještě jednu věc - ono i když se podaří najít řešení, které v teorii, na vizualizacích a tak vypadá tak překrásně sluníčkově, tak pak v praxi ten výsledek mnohdy dost pokulhává. Například ono uvedené "prostranství s posezením", které přidali (s výsledkem, že byť jen jedno odbočující auto tímto směrem z centra do Ondříčkovy v době, kdy je tam zvýšený pohyb chodců, zablokuje celou jednu fázi světel pro tento směr), kde dle vizualizace měli korzovat senioři a matky s kočárky, sestává z několika metrů čtvrtečních špinavých dlažebních kostek a jedné zaplivané lavičky, na kterou si sedne leda tak bezdomovec.
Proto si znovu dovolím se vrátit k otázce, zda je vůbec rozumné za vynakládání obrovských prostředků rozšiřovat chodníky a budovat podobná prostranství na místech, kde to stejně potom v realitě dopadne tímto způsobem. Obdobně nevěřím tomu, že se něco podobného povede na Vinohradské a proto se znovu ptám, zda by nebylo lépe se spíše soustředit na její dopravní funkci a v celoměstském ohledu postupovat tak, že se prostě dle současného stavu vytipují ulice, jejichž funkce je především dopravní a podobných hokus-pokusů se na nich nebudeme dopouštět?
Nicméně, včera jsem si při průjezdu Olšanským náměstím zrekonstruovaným dle představ pánů Ruta a Stropnického, cituji:
"Samotná přestavba křižovatky Táboritská – Ondříčkova, jejíž úprava pochází z dílny architektonického studia a05, počítá s výstavbou nového veřejného prostranství před Bezovkou, které vznikne zrušením odbočovacího pruhu z Táboritské do Ondříčkovy ulice. Zvětšenou plochu pak zkrášlí výsadba nových stromů a trvalkových záhonů, mezi kterými bude zřízeno místo k posezení."
uvědomil ještě jednu věc - ono i když se podaří najít řešení, které v teorii, na vizualizacích a tak vypadá tak překrásně sluníčkově, tak pak v praxi ten výsledek mnohdy dost pokulhává. Například ono uvedené "prostranství s posezením", které přidali (s výsledkem, že byť jen jedno odbočující auto tímto směrem z centra do Ondříčkovy v době, kdy je tam zvýšený pohyb chodců, zablokuje celou jednu fázi světel pro tento směr), kde dle vizualizace měli korzovat senioři a matky s kočárky, sestává z několika metrů čtvrtečních špinavých dlažebních kostek a jedné zaplivané lavičky, na kterou si sedne leda tak bezdomovec.
Proto si znovu dovolím se vrátit k otázce, zda je vůbec rozumné za vynakládání obrovských prostředků rozšiřovat chodníky a budovat podobná prostranství na místech, kde to stejně potom v realitě dopadne tímto způsobem. Obdobně nevěřím tomu, že se něco podobného povede na Vinohradské a proto se znovu ptám, zda by nebylo lépe se spíše soustředit na její dopravní funkci a v celoměstském ohledu postupovat tak, že se prostě dle současného stavu vytipují ulice, jejichž funkce je především dopravní a podobných hokus-pokusů se na nich nebudeme dopouštět?
Když je tady řeč o Vinohradské, návrh IPR vypadá takto: http://www.iprpraha.cz/uploads/assets/d ... studie.png
2 pivko
nemá to cenu
je červen, teplo, ještě včera i sluníčko
tak holt cyklouni táhnou
jsem zvědav, jak ta cykloúprava bude plná třeba v únoru
nebo když náhodou nasněží
koneckonců, někteří už prozřeli a opouští centrum směrem k periferii nebo na venkov, kde si parkují na svém a stát podpoří tím, že do práce projedou víc phm
a dnešní svět stojí na spotřebě, takže je vše vlastně vpořádku
nemá to cenu
je červen, teplo, ještě včera i sluníčko
tak holt cyklouni táhnou
jsem zvědav, jak ta cykloúprava bude plná třeba v únoru
nebo když náhodou nasněží
koneckonců, někteří už prozřeli a opouští centrum směrem k periferii nebo na venkov, kde si parkují na svém a stát podpoří tím, že do práce projedou víc phm
a dnešní svět stojí na spotřebě, takže je vše vlastně vpořádku
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit