Mlhovky

Odpovědět

Používáte zadní mlhovky

Ne, nikdy je nepoužívám
2
2%
Vyjímečně
24
28%
Občas
13
15%
Ano, nařizuje mi to zákon
11
13%
Ano, chci být vidět
34
40%
Ano, chci oslňovat řidiče
1
1%

Celkem hlasů: 85

Mike

Re: Mlhovky

Příspěvek od Mike »

Mercedes Benz - Sprinter dokonce píská - jako by byla rozsvícená světla, když se nechá zapnutá zadní mlhovka a vypne zapalování
aby to bylo jasné, vypnu zapalování, vypnu světla, ale tlačíko mlhovky zůstané zapnuté

a aby mě pochopili i zatvrzelí mlhovkáři, nemám nic proti používání mlhovek, ale za ZÁKLAD bych považoval, že když mne dojede auto, tak je VYPNU :!:
a s tím jsem se ještě nesetkal

skoro hodinu mne takhle "školil" kamion na I/6, který mi pral mlhovky do očí a sunul se v mlze 60kmh, samozřejmě ještě po středové čáře.
na blikání neragoval a předjet jej bylo skoro nemožné - nakonec se povedlo, dál jsem jel plynule 80kmh
fotku z toho nemám, opravdu tam nebyla situace, kdybych si dovolil se plně nevěnovat řízení.
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike

Příspěvek od Mike »

a další úlovek
řidič tohoto vozidla, když zjistil, že je pořizován záznam, po chvíli mlhovky vypnul
přesto s nimi dokázal projet minimálně celou Chlumeckou
http://www.forteg.cz/images/DSC00113.jpg
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.hrdina »

Tak jsem si mohl na Silvestra vyzkouset pouziti mlhovek opet v praxi. Jel jsem z Jeseniku do Brna a musim rict, ze nejelpsi useky byly od Jeseniku po Filipovice a pak az od Drysic po Brno. Mlha ruzne hustoty me provazela jak pres Cervenohorske sedlo, tak pak zhruba od Velkych Losin az po vyse uvedene Drysice (pricemz nejhorsi byla az dal za Zabrehem), kde za znackou Jihomoravsky kraj - Okres Vyskov jako mavnutim kouzelneho proutku zmizela, a ja se po temer hodine jizdy kdy jsem skoro nic nevidel nahle mohl pokochat vyhledem z kopce nad Drysicemi az k Vyskovu. ;)

Kazdopadne musim rict, ze jsem velice ocenil auta se zapnutyma zadnima mlhovkama, pac jsem je videl o dost drive (tedy na vetsi vzdalenost) nez ty kteri je zapnute nemeli.

Sam jsem se (po predchozich informacich z teto diskuse) snazil v kazde chvili, kdy mlha trosku proridla a bylo videt aspon na 300-400 m, vypinat jak predni tak zadni mlhovky. Predni proto, ze mi stejne nijak nepomahaly, jelikoz bylo jeste denni svetlo a jel jsem po dalnici, tedy neni duvod svitit kvuli protijedoucim. A zadni proto, abych pripadne neoslnoval ty kdoz se mohli objevit za mnou.

Jakmile jsem zase vjizdel do mlhy, kdy viditelnost klesala pod 200-300 m, okamzite jsem predni i zadni zapinal. Jelikoz jsem jel spis rychleji nez pomaleji, tak jsem dost aut dojizdel (i predjizdel) a opravdu jsem citil znacny rozdil v tom jestli nekdo ma nebo nema zadni mlhovky zapnute. Cim byla mlha hustsi, tim bylo tezsi rozeznat svetla prede mnou.

Co me ovsem zarazilo, tak dost tech kdoz me predjeli (tedy jeli jeste rychleji, ac uz to bylo mnohdy vic nez 100 km/h - nekdy i znacne vic) sice svitili prednima mlhovkama, ale zadni nemeli zapnute. Duvod prilis nechapu, protoze kdyz predjizdeji, tak odpada problem s tim, ze bych nekoho prudil tim, ze ho budu dlouhodobe oslnovat. A ani kdyz predjizdeji, tak to neznamena, ze se k nim nekdo nemuze blizit zezadu. A to jeste vetsi rychlosti, cilize tam uz kazdy metr viditelnosti navic muze sehrat svou roli.
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Warcz píše:Ta mlha byla 1.1 opravdu šílená:

http://img101.imageshack.us/img101/3963/img0208cm.jpg
Jen pro zajimavost: Kde to je foceny?

Takhle nejak podobne to vypadalo u Holubic kdyz se jede smerem od Rousinova do toho stoupaku. Holubice v mlze, nahore dalnice absolutne cista a to rozhrani bylo takto podobne ostry. Akorat uz byl podvecer, takze nebylo tolik svetla. Efekt ale na 1. ;-)
Warcz

Příspěvek od Warcz »

http://www.mapy.cz/#mm=ZP@sa=s@st=s@ssq ... 88608@z=12

PS: tohle počasí je dobré na focení nočních mlhovek
Obrázek
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Aha, takze z Tesikova do Lipiny, toz to potem ja. :-)

To udolicko pod mlhou jsou evidentne sire plane mezi Sternberkem a Olomouci - posledni rovinka pred zacatkem kopcu Nizkeho Jeseniku.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Já jsem se tedy 1.1. vracel kolem poledne ze Strakonic po R4 do Prahy a mlha byla dost hustá, lidé bez zadních mlhovek byly vidět málo, lidé s v pohodě i na dálku.
Ti největší experti svítili SPDS a zadní vypnutý.
flames

Příspěvek od flames »

Předloni tam byla taková mlha, že sem za Lipinou v té zatáčce směr H.Loděnice musel vystoupit a jít hledat křižovatku ´ručně´ (taková v té zatáčce).
banjo

Příspěvek od banjo »

taky pridam k dobru svuj silvestrovsky zazitek. jel jsem okolo pul seste vecer na mokre silnici, mlha hodne husta (vzhledem ke tme nedokazu odhadnout viditelnost, i kdyz zazil jsem uz hustsi). poucen z tohoto fora jsem se soustredil na jevy spojene s mlhovkami. dojel jsem v felicii, ktera mela zapnute zadni mlhovky a drzel se za ni s bezpecnym rozestupem. zjistil jsem, ze vidim uplne v pohode, svitila mi jimi na cestu (fakt je, ze felicie nemaji ty klasicke ostre mlhovky, takze to nebylo neprijemny). zkousel jsem zapnout svoje predni mlhovky a zadne zlepseni viditelnosti jsem nezaznamenal. po chvili jsem tohle auto predjel a v tu chvili jsem predni mlhovky ocenil, protoze clovek fakt vnima lip co se kolem nej deje a zlepseni pohody na silnici je bez debat. po par kilometrech se za me povesil clovek, kterej mel zaply predni mlhovky a drzel se mi zatracene blizko za zadkem i kdyz prejdet nemohl. v tu chvili jsme totiz projizdeli neprijemnym zatackovitym usekem bez car na silnici, a muzu vam rict, ze tohle je na ranu pesti mezi oci. nevedel jsem kde jsem, protoze odraz mlhovek od silnice sel do bocnich zpetnych zrcatek a me do obliceje. nejdriv jsem mu teda pustil zadni mlhovku, coz ale nepochopil, nacez jsem ho s ni problikal a konecne mu doslo, ze se na me nema lepit. na rovince jsem ho pak pustil pred sebe, at s**e nekoho jinyho.

pouceni z pribehu: nepouzivejte predni mlhovky, kdyz za nekym jedete, tim spis na mokry silnici - vam to nepomuze a tomu pred vama akorat zneprijemnujete zivot
bhs

Příspěvek od bhs »

To poučení je fajn, jenže když má někdo třeba Octavii, tak musí přejít přes přední mlhovky, aby mohl zapnout zadní. A co když dojedu auto, ale za mnou v danou chvíli nic nejede a já tudíž chci mít zapnutou zadní mlhovku.
Takže Vaše poučka by měla být asi doplněna - ... pokud z nějakých důvodů musím svítit předními mlhovkami, držím se za přede mnou jedoucím autem v takové vzdálenosti, abych neoslňoval ( nebyl oslňován jeho zadními mlhovkami )
Začíná to ale být složité pravidlo ... :shock:
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
MPMP

Příspěvek od MPMP »

bhs píše:To poučení je fajn, jenže když má někdo třeba Octavii, tak musí přejít přes přední mlhovky, aby mohl zapnout zadní. A co když dojedu auto, ale za mnou v danou chvíli nic nejede a já tudíž chci mít zapnutou zadní mlhovku.
Takže Vaše poučka by měla být asi doplněna - ... pokud z nějakých důvodů musím svítit předními mlhovkami, držím se za přede mnou jedoucím autem v takové vzdálenosti, abych neoslňoval ( nebyl oslňován jeho zadními mlhovkami )
Začíná to ale být složité pravidlo ... :shock:
Pravidlo je to dobré, já spíš nepochopil záměr výrobců aut, kde nelze zapnout zadní mlhovku bez přední. A v poslední době jich stále přibývá.
Netuší někdo, jaký má tento systém zapínání mlhovek důvod?
banjo

Příspěvek od banjo »

no dobre, tak abychom to nekomplikovali, formulujme to "pri jizde v kolone vozidel dodrzujte bezpecnou vzdalenost a mejte vypnute jak zadni, tak predni mlhovky" ;)

me by taky zajimalo, proc jdou zapinat zadni mlhovky jen pri sviticich prednich, nechapu to. kdyz uz se tu nakousla octavie, tak tam jsou mlhovky reseny vylozene debilne. nejen, ze ma uvedeny nesvar se zapinanim zadni mlhovky, ale dokonce sviceni prednich mlhovek neni vubec signalizovano na palubni desce. jde to poznat jenom podle LEDky na vypinaci svetel u leveho kolene, kam clovek pres volant ani nevidi. tata loni mel kvuli tomu prihodu s PCR - v mlze svitil zadnimi mlhovkami, po tom, co z ni vyjel je vypnul a jel vesele dal. jenze nedomacknul vypinac, takze predni mu nechtene stale svitily, coz nenechalo chladnymi muze zakona, kteri tehda strezili Litvinov pred radikaly :D
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Souhlasím tohle je věc kterou bych rozhodně u aut vylepšil. Xantie na to ma extra vypínače které jsou podsvětleny, jenže pokud na to zapomenu a ráno nastartuju tak nepoznám jestli jsou zapnuté nebo ne ( jenom když je zakryji rukou ) u Berlinga to už je lepší protože se mlhovka signalizuje jak na palubovce tak když vypnu světla tak se mlhovka vycvakne.

Osobně bych přední mlhovky velice rád spojil s dálkovými světly a jestli budu Xantii někdy rozdělávat tak to zrealizuji
Bobek

Příspěvek od Bobek »

To není nejlepší nápad, vzhledem k tomu, kolik je toho vidět při svícení dálkovými do opravdové mlhy.
Království a půl princezny za 511.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Ne myslím při dálkových mlhovky, ale ne při mlhovkách dálkové to je určitě blbost...
Fox Mulder

Příspěvek od Fox Mulder »

Já mám teda na Felicii přední a zadní mlhovky na sobě nezávislé. Jsou podmíněné jenom zaplými obrysovými světly (potkávací být nemusejí). Dálkové při mlhovkách jdou zapnout (také toho hojně užívám při jízdě za tmy mimo obec, kde nejsou protijedoucí auta).
D0, D6, D7, D8, I/13, I/15, I/16, I/27, I/28, I/30, I/63
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Warcz píše:Ne myslím při dálkových mlhovky, ale ne při mlhovkách dálkové to je určitě blbost...
Tuto fičurku bych také rád doplnil, ale zatím jsem se k tomu nedostal.
Hlavně světelná houkačka by byla efektnější :twisted:
R48 -> D48 se podařilo!
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Ach so, já jsem dneska nějak pitomej. Já přední mlhovky nemám a tím je to vyřešený. :)
Království a půl princezny za 511.
dvs

Příspěvek od dvs »

banjo píše:no dobre, tak abychom to nekomplikovali, formulujme to "pri jizde v kolone vozidel dodrzujte bezpecnou vzdalenost a mejte vypnute jak zadni, tak predni mlhovky" ;)
V husté mlze je toto hloupost pokud ta kolona jede rychleji než řekněme 20km/h. Zadní mlhovky je potřeba nechat, aby mezery v té koloně byly dostatečné a neskončilo to řetězovkou.

V husté mlze má každý tendenci se držet světel toho před sebou a nevidí po straně, čímž pádem neodhadne rychlost a bezpečnou vzdálenost, a pak je z toho jedině řetězovka.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Dnešní zkušenost s D1 a R46 byla opravdu na použití Obrázek. Na R46 se jelo v koloně rychlost 40 km/h viditelnost min. 10 aut před nás a boreček před námi to praží mlhovkami, jak kdyby neviděl na kraj kapoty, blikání apod. nepomáhalo. Takových expertů tam bylo více, pkoušel jsem se je fotit mobilem, ale je to rozmazané.

Na mlhovky jedině Obrázek
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
dvs

Příspěvek od dvs »

Nestálo by za úvahu, kdyby na ZPI svítilo něco jako "hustá mlha zapněte mlhovky". A v době klidu poučení "nepoužívejte mlhovky při dobré viditelnosti".
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Jojo, jenomže tohle všechno je o tom flexibilnějším řízení ZPI. Nevím, ale předpokládám, že ŘSD (JSDI) má povolenu jen nějakou sadu textů, kterou mohou používat a to je do značné míry limituje. Pak je to také o té ochotě a rychlosti jednotlivých pracovníků se o ty informace a jejich aktualizaci starat.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

tady je názorný příklad nesprávného použití mlhovek Obrázek

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/pozo ... 55393.html
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
bhs

Příspěvek od bhs »

Takových, ale i horších případů, se bohužel na silnicích vyskytuje a bude vyskytovat dost. I s přihlédnutím k dosavadní diskusi na toto téma, nějaký návrh co s tím :roll:
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“