Návrhy na změnu dopravního značení
Re: Návrhy na změnu dopravního značení
Dneska se na profilu zadavatele ŘSD objevily zakázky:
D5 Aktualizace a úprava orientačního dopravního značení na dálnici D5 - obchvat Plzně, EXIT 67 až EXIT 89
D4,6,7,10 a I/4 aktualizace velkoplošných SDZ- čtyřpruh
Jsou tam i výkresy značek, tak můžete hodnotit dopředu. Mě asi nejvíc zaujalo, že na I/4 u Prahy se doplní čísla Exitů. To je snad první nové použití mimo D a SpMV.
D5 Aktualizace a úprava orientačního dopravního značení na dálnici D5 - obchvat Plzně, EXIT 67 až EXIT 89
D4,6,7,10 a I/4 aktualizace velkoplošných SDZ- čtyřpruh
Jsou tam i výkresy značek, tak můžete hodnotit dopředu. Mě asi nejvíc zaujalo, že na I/4 u Prahy se doplní čísla Exitů. To je snad první nové použití mimo D a SpMV.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
Martin96: I u nás to tak začalo - napřed byly jen názvy MÚK. No a když k nim přibyly i ty čísla exitů (km, na kterém exit leží), říkal jsem si - to je fakt bomba, teď je to dokonalé - k názvu exitu jako pomocný orientační prvek číslo. Pak jsem nevěřícně koukal, jak ty názvy nepochopitelně mizí a zůstávají jen ty těžko zapamatovatelná čísla...
Mikuláš Bureš: Napřed jsem musel prostudovat mapu, abych zjistil, o které exity se jedná, čísla nic neřeknou... Já jsem zastáncem pojmenování křižovatky podle místopisného názvu, kde se nachází. Exit 21 bych klidně nechal jako dřív - Mirošovice. Je to poměrně velká obec, která leží přímo na sjezdu, tak proč ne. Na IS6b by v odbočení zůstal Linz, ČB, Benešov a v tomto případě bych tam uvedl i ty Mirošovice. Vždyť u jiných exitů, kde není v dosahu větší cíl, se taky uvádí i mnohem menší obce ležící přímo na sjezdu... Na IS6b exitů 15 a 29 (název Chocerady) bych pod cíl Praha či Brno uvedl Mirošovice se symbolem exitu. Na IS8b by pak byly Mirošovice i s km vzd k exitu a symbolem exitu. Ten Benešov 23 km za tím exitem 29 na IS8b, to je fakt tragédie. Jen to mate (kdyby byl pod čarou a u něho číslo silnice 3, proč ne - ale to je jen u dálnic, bohužel...). Podobně by to všechno bylo na IS6b exitu 21 směr Brno, kde by v přímém byly pod Brnem uvedeny Chocerady se symbolem exitu, na IS8b i s km vzd a tak by to navazovalo na sebe.
Exit 168 (dříve 9 křížů) by byl Domašov, je tak i dnes z obou stran značeno na IS56b. Exit 162 by byl Velká Bíteš, jako dřív. Tyto názvy by byly na předchozích exitech uvedeny na IS6b pod hlavním cílem se symbolem exitu... Jak jednoduché a přehledné... Takto by se pak dalo v pohodě vyřešit i Brno a mohli bychom se vyhnout těm děsivým Autodromům a Výstavištím bez dalších cílů, či centru rovně i v odbočení zároveň. Brrr...
Je pravda, že Vámi uvedené 4 případy jsou trošku specifikum, ale je to naprosté minimum případů. Jinak je vždy poblíž cíl, po kterém exit pojmenovat lze... No a pokud bude cíl vprovo i vlevo od dálnice rovnocenný, exit se pojmenuje po tom bližším. Pokud budou stejně vzdáleny, budou tam názvy oba (viz. exit 16 na D46 (dříve Vranovice - Kelčice, tj. dvě rovnocenné obce vpravo a vlevo přímo u dálnice) Rušit kvůli těmto pár případům, které lze navíc elegantně vyřešit viz. výše, názvy exitů obecně, je tedy opravdu smutné... Vždyť vše už bylo vymyšleno a k tomu ještě geniálně. A pak přijde rada neználků a zlikviduje to... Alespoň, že je napadly ty cíle pod čarou, alespoň tady palec nahoru, ať nejsem jen kritický... A už končím...
Mikuláš Bureš: Napřed jsem musel prostudovat mapu, abych zjistil, o které exity se jedná, čísla nic neřeknou... Já jsem zastáncem pojmenování křižovatky podle místopisného názvu, kde se nachází. Exit 21 bych klidně nechal jako dřív - Mirošovice. Je to poměrně velká obec, která leží přímo na sjezdu, tak proč ne. Na IS6b by v odbočení zůstal Linz, ČB, Benešov a v tomto případě bych tam uvedl i ty Mirošovice. Vždyť u jiných exitů, kde není v dosahu větší cíl, se taky uvádí i mnohem menší obce ležící přímo na sjezdu... Na IS6b exitů 15 a 29 (název Chocerady) bych pod cíl Praha či Brno uvedl Mirošovice se symbolem exitu. Na IS8b by pak byly Mirošovice i s km vzd k exitu a symbolem exitu. Ten Benešov 23 km za tím exitem 29 na IS8b, to je fakt tragédie. Jen to mate (kdyby byl pod čarou a u něho číslo silnice 3, proč ne - ale to je jen u dálnic, bohužel...). Podobně by to všechno bylo na IS6b exitu 21 směr Brno, kde by v přímém byly pod Brnem uvedeny Chocerady se symbolem exitu, na IS8b i s km vzd a tak by to navazovalo na sebe.
Exit 168 (dříve 9 křížů) by byl Domašov, je tak i dnes z obou stran značeno na IS56b. Exit 162 by byl Velká Bíteš, jako dřív. Tyto názvy by byly na předchozích exitech uvedeny na IS6b pod hlavním cílem se symbolem exitu... Jak jednoduché a přehledné... Takto by se pak dalo v pohodě vyřešit i Brno a mohli bychom se vyhnout těm děsivým Autodromům a Výstavištím bez dalších cílů, či centru rovně i v odbočení zároveň. Brrr...
Je pravda, že Vámi uvedené 4 případy jsou trošku specifikum, ale je to naprosté minimum případů. Jinak je vždy poblíž cíl, po kterém exit pojmenovat lze... No a pokud bude cíl vprovo i vlevo od dálnice rovnocenný, exit se pojmenuje po tom bližším. Pokud budou stejně vzdáleny, budou tam názvy oba (viz. exit 16 na D46 (dříve Vranovice - Kelčice, tj. dvě rovnocenné obce vpravo a vlevo přímo u dálnice) Rušit kvůli těmto pár případům, které lze navíc elegantně vyřešit viz. výše, názvy exitů obecně, je tedy opravdu smutné... Vždyť vše už bylo vymyšleno a k tomu ještě geniálně. A pak přijde rada neználků a zlikviduje to... Alespoň, že je napadly ty cíle pod čarou, alespoň tady palec nahoru, ať nejsem jen kritický... A už končím...
Najbližšia križovatka resp. blízke ciele na diaľkovej tabuly nemajú čo hľadať. To je zase len náš Česko-slovenský vynález.
Majú tam byť len diaľkové ciele, veď tá tabuľa sa aj volá diaľková. Pozrite si systém informačného značenia na diaľniciach v Nemecku. Na diaľkovej tabuli nie je žiadny blízky cieľ alebo najbližšia križovatka okrem uzla - Kreuz/Dreieck - ten sa klasifikuje ako diaľkový cieľ a používa sa so symbolom. Najbližšia križovatka je uvedená len na predzvesti (500 m tabuľa - prízemná) a nepridávajú sa diaľkové ciele, pokiaľ sa predzvesť umiestňuje nad vozovkou, tak sa diaľkové ciele pridávajú aj na predzvesť, lebo tam je na to miesto. Inak za normálnych okolností (prízemné tabule) sa diaľkové ciele v MÚK-výjazdoch na diaľniciach uvádzajú až na diaľkových tabuliach.
Majú tam byť len diaľkové ciele, veď tá tabuľa sa aj volá diaľková. Pozrite si systém informačného značenia na diaľniciach v Nemecku. Na diaľkovej tabuli nie je žiadny blízky cieľ alebo najbližšia križovatka okrem uzla - Kreuz/Dreieck - ten sa klasifikuje ako diaľkový cieľ a používa sa so symbolom. Najbližšia križovatka je uvedená len na predzvesti (500 m tabuľa - prízemná) a nepridávajú sa diaľkové ciele, pokiaľ sa predzvesť umiestňuje nad vozovkou, tak sa diaľkové ciele pridávajú aj na predzvesť, lebo tam je na to miesto. Inak za normálnych okolností (prízemné tabule) sa diaľkové ciele v MÚK-výjazdoch na diaľniciach uvádzajú až na diaľkových tabuliach.
To, že to tak mají v Německu, neznamená, že tak je to jedině správně
U nás to fungovalo k naprosté spokojenosti od otevření první dálnice, než to v 90. letech nějaký "modernizátor" zrušil.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
To Majkii:
Předpokládal jsem, že na návěstech z Prahy budou i zahraniční cíle jako na D11. Takže to teď jaksi nechápu. Proč má D11 privilegium ? Přece jen, aspoň na mezinárodních trasách by zahraničí mělo být. Litevec potřebuje vidět Jelenia Góra PL a ne nějakou Boleslav, Turnov.
K té nule pod čarou mohl být přidán i symbol okruhu, když je samozřejmě nemožné tam dát všechny dálnice vycházející z Prahy a zastupuje to většinou jen Plzeň a Brno. Každému by hned bylo jasné, že dálnice na kterou najede je okružní. A jednou to celé půjde objet dokola
Jinak nemám na tabulích v přípravě u asi co vytknout. Dokonce poprvé vidím na dálničním sjezdu i číslo v přerušovaném rámečku. A moc se mi líbí I/4 v Praze. Myslím, že to je přehledné a hezky barevně odlišené. Každý pozná už z dálky i bez čtení cedule, že se tudy dostane k dálnici i do centra Prahy.
Na D10 - peáž D10+16+38 se symboly vedle sebe ? Myslel jsem, že se to dělá pod čarou jako u Hulína, ale možná to platí jen u peáží dálnic ?
Trošku zvláštní je, že na D6 před Prahou je pod čarou i Hr.Králové, ale od D4, D7 ne. Asi se jezdí do Hradce jen z Varů
Avšak, pak z D6 najedou na D0 a Hradec se jim nejspíš ztratí ? Ale nevím, jak jsou tabule na D0. Nebo jestli se směr Hradec táhne Blankou ?
Předpokládal jsem, že na návěstech z Prahy budou i zahraniční cíle jako na D11. Takže to teď jaksi nechápu. Proč má D11 privilegium ? Přece jen, aspoň na mezinárodních trasách by zahraničí mělo být. Litevec potřebuje vidět Jelenia Góra PL a ne nějakou Boleslav, Turnov.
K té nule pod čarou mohl být přidán i symbol okruhu, když je samozřejmě nemožné tam dát všechny dálnice vycházející z Prahy a zastupuje to většinou jen Plzeň a Brno. Každému by hned bylo jasné, že dálnice na kterou najede je okružní. A jednou to celé půjde objet dokola
Jinak nemám na tabulích v přípravě u asi co vytknout. Dokonce poprvé vidím na dálničním sjezdu i číslo v přerušovaném rámečku. A moc se mi líbí I/4 v Praze. Myslím, že to je přehledné a hezky barevně odlišené. Každý pozná už z dálky i bez čtení cedule, že se tudy dostane k dálnici i do centra Prahy.
Na D10 - peáž D10+16+38 se symboly vedle sebe ? Myslel jsem, že se to dělá pod čarou jako u Hulína, ale možná to platí jen u peáží dálnic ?
Trošku zvláštní je, že na D6 před Prahou je pod čarou i Hr.Králové, ale od D4, D7 ne. Asi se jezdí do Hradce jen z Varů
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
A kde jsou ty návrhy? Nikde je tam nevidím.. 
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
-
vodouch2000
Vlevo "dokumenty", pak proklikat přílohy.
-
Honey72
U nás to bývalo ještě dokonalejší než v NěmcíchJirkaS píše:To, že to tak mají v Německu, neznamená, že tak je to jedině správněU nás to fungovalo k naprosté spokojenosti od otevření první dálnice, než to v 90. letech nějaký "modernizátor" zrušil.
Na fotkách je vidět jak šel čas u jedné dálkové návěsti.
- Přílohy
-
- PhotoPictureResizer_180208_114112860-800x600.jpg (158.3 KiB) Zobrazeno 6308 x
-
- IMG_20180208_111814-800x600.jpg (197.38 KiB) Zobrazeno 6308 x
To fakt nejde ani nyní sjednotit, aby se odstranily i ty ostatní excesy? Zvláště teď když je příležitost?! V tom návrhu (!) D6 - exit2 K.VARY - velké pěkné písmo, a o kus dál exit7 naopak KARLOVY VARY, samozřejmě to úzké, hůře čitelné písmo, kdy tam paradoxně pak více vyniká ta HOSTOUŇ a JENEČ, psaná normálně. Je tu nějaká rychlá spojka co může na tenhle nešvar upozornit? 
Naposledy upravil(a) monin dne 8.2.2018 16:07:52, celkem upraveno 2 x.
Výrobní výkresy značek se budou schvalovat až před realizací, tam si to Tomáši pohlídáme 
Zahraniční cíle na IS8b budou mít D1 od Bělotína, D2 od Brna, D3 od Prahy, D5 od Prahy, D8 od Prahy, D11 od Prahy, D52 od Brna a D48 od Bělotína. Na značení před křižovatkou by se měly zahraniční cíle objevit na sjezdu z Pražského okruhu na D3, D5, D8 a D11, na sjezdu z D1 na D2 a D52 u Brna a na uzlu D1×D48 u Bělotína.Honey72 píše:To Majkii:
Ano, značit odděleně se budou jen peáže dálnic. Po dlouhé debatě a vizualizacích některých možných použití bylo od odděleného značení peaží se silnicemi I. tříd upuštěno.Honey72 píše: Na D10 - peáž D10+16+38 se symboly vedle sebe ? Myslel jsem, že se to dělá pod čarou jako u Hulína, ale možná to platí jen u peáží dálnic ?
Hradec je značený na D0 před uzlem s D5 a na značky v MÚK Řepy se má doplnit při letošní opravě MÚK, zatímco při příjezdu od Strakonic se Hradec na značky před křižovatkou s okruhem jednoduše doplnit nedá a tudíž by se nám tam ztratil. Na hlavní trase okruhu už je...Honey72 píše: Trošku zvláštní je, že na D6 před Prahou je pod čarou i Hr.Králové, ale od D4, D7 ne. Asi se jezdí do Hradce jen z VarůAvšak, pak z D6 najedou na D0 a Hradec se jim nejspíš ztratí ? Ale nevím, jak jsou tabule na D0. Nebo jestli se směr Hradec táhne Blankou ?
Tak tomu se říká opravdu rychlá spojka!
Tak super. Zkuste to fakt pohlídat Honzo, vždyť to jsou věci zase na xx příštích let, a byla by to vážně škoda, v kontextu těch všech pozitivních změn, tam nechat do budoucna tyhle nešvary, které tam vůbec, ale vůbec, nemusí být.
A určitě se tam najde ještě spousta podobných chyb, nejen to, na co jsem te´d upozornil. Ale jinak mě bude těšit, že značení na D6, exity 2 a 7, byly sjednoceny na základě moji připomínky. 
Na minulé straně dostala skupina na značení nadávky do impotentů, přitom se změnilo k lepšímu během pár let věcí jak za dvě dekády 
-
Mikuláš Bureš
zesp: Exit 168 byste nazval Domašov, dobře. A co by bylo na IS 6b na exitu 178 Ostrovačice ve směru od Brna? Praha a Domašov rovně? Přitom do Domašova je lépe sjet na Ostrovačicích https://mapy.cz/s/2nMqB.
A na dálkové návěsti za exitem 178 opět Praha, Domašov? Přitom ta Velká Bíteš se tam vyloženě šikne.
A kdybyste nazval exit 168 jako "Velká Bíteš - východ", vznikne zas problém na exitu 162 od Prahy, kde bude rovně "Velká Bíteš - východ", ačkoli jet takovým závlekem je nesmysl.
Když nazvete exit 21 jako Mirošovice, budou uvedeny pouze jako název, ledaže byste je (jak jste psal) doplnil na značkách jako čtvrtý cíl k cílům Linz, ČB, Benešov (což by znamenalo zcela nové portály).
A navíc, Rakušákovi ty Mirošovice fakt moc neřeknou...
Honey: U nás to bývalo ještě dokonalejší než v Němcích
Nebývalo. Na dálkové návěsti nebylo poznat, co je cíl a co je název křižovatky. A některé názvy menších křižovatek byly uvedeny pouze jako názvy, jako cíle už ne (viz zrovna ty Mirošovice, a spoustu dalších).
Prostě to uvádění názvů má také své mouchy a v některých případech může mást (někdy nelze nalézt dostatečně velký cíl, který by byl vhodný jako název z obou směrů).
A na dálkové návěsti za exitem 178 opět Praha, Domašov? Přitom ta Velká Bíteš se tam vyloženě šikne.
A kdybyste nazval exit 168 jako "Velká Bíteš - východ", vznikne zas problém na exitu 162 od Prahy, kde bude rovně "Velká Bíteš - východ", ačkoli jet takovým závlekem je nesmysl.
Když nazvete exit 21 jako Mirošovice, budou uvedeny pouze jako název, ledaže byste je (jak jste psal) doplnil na značkách jako čtvrtý cíl k cílům Linz, ČB, Benešov (což by znamenalo zcela nové portály).
Honey: U nás to bývalo ještě dokonalejší než v Němcích
Nebývalo. Na dálkové návěsti nebylo poznat, co je cíl a co je název křižovatky. A některé názvy menších křižovatek byly uvedeny pouze jako názvy, jako cíle už ne (viz zrovna ty Mirošovice, a spoustu dalších).
Prostě to uvádění názvů má také své mouchy a v některých případech může mást (někdy nelze nalézt dostatečně velký cíl, který by byl vhodný jako název z obou směrů).
-
Honey72
Mapmane, díky za vysvětlení, s odpovědí jsem spokojen
U té D10 a D4 někde zahraniční cíl bude ?
hh, sice tu ryjeme a ryjeme , ale o impontenci jsem nikde nečetl .-) Naopak, nové tabule jsou výborné. Holt nucené je dělat podle scénáře, který 100% dokonalý není. Ale u nás se pořád něco předělává, takže se inovacím snad bránit nebude
M.Bureši, název MÚK a stejnojmenný cíl je podle mne to samé ? A hlavně, vzdálenosti byly ke křižovatkám a ne k cílům, těm obcím.
hh, sice tu ryjeme a ryjeme , ale o impontenci jsem nikde nečetl .-) Naopak, nové tabule jsou výborné. Holt nucené je dělat podle scénáře, který 100% dokonalý není. Ale u nás se pořád něco předělává, takže se inovacím snad bránit nebude
M.Bureši, název MÚK a stejnojmenný cíl je podle mne to samé ? A hlavně, vzdálenosti byly ke křižovatkám a ne k cílům, těm obcím.
zesp píše:A kdy se bude měnit ta rada? Protože s tímto složením asi ten chaos a polovičatost ve značení nevymizí... Nebo kdo ji odvolává, či jmenuje??? Jsou tam vůbec lidé, kteří někdy jeli po dálnici a viděli výsledky své práce? Zkusili se někdy podle značení orientovat? Děkuji...
Bohužel u nás je každý křupan chytrý, každý úředník hloupý a zlý. Kromě Zemana by se měli všichni vyhodit, nerozumí tomu, jsou zkorupmovaní. Chlapci kdybyste tak v té hospodě na Vysočině tušili jak je to složité a jaké zázraky se teď staly ...Brutus píše:Kto sedí v tej redakčnej rade? Treba ich vymeniť alebo skorumpovať, keď nemajú zdravý rozum. Aké sú odborné argumenty proti zavedeniu?
My na Vysočine neveríme na zázraky. Ja to vidím tak: Chlapci na MDČR/ŘSD musíte sa dostať na vyššie pozície, aby ste mali posledné slovo vy. Nie stále niečo donekonečna vysvetľovať nejakej redakčnej rade a šéfovi, ktorý si myslí, že na takéto zmeny nie je vhodná doba (tá nebude nikdy) a iné alibistické žvásty. Takto to bude stále o tom, čo vám kto povolí a čo nie. A pri tom podľa mňa stačí názvy križovatiek zaviesť v TP100 a netreba k tomu meniť ani vyhlášku. Je to vec metodiky. Alebo?
Všetci sú vám vďační za to čo ste dokázali, ale MY nadšenci sme stále hladní po dokonalosti systému. A konštruktívna kritika nás všetkých posúva ďalej.
Všetci sú vám vďační za to čo ste dokázali, ale MY nadšenci sme stále hladní po dokonalosti systému. A konštruktívna kritika nás všetkých posúva ďalej.
Už jsme unavení. Koukněte na první stranu této diskuze jak naivně jsme si mysleli, že to půjde. Pak byly roky práce. Zkuste to zas někdo jiný a doplňte si tam ty vesničky. Stejně vás všichni pomluví, jak je to u nás všechno blbě.
Tak sa to označí ako Benešov, už som tu o tom písal, že v Nemecku nie je problém pomenovať výjazd aj po 20 km vzdialenom sídle - je to určujúci dopravný cieľ tejto križovatky.Mikuláš Bureš píše:Když nazvete exit 21 jako Mirošovice, budou uvedeny pouze jako název, ledaže byste je (jak jste psal) doplnil na značkách jako čtvrtý cíl k cílům Linz, ČB, Benešov (což by znamenalo zcela nové portály).
A toto bol práve problém česko-slovenského systému, že sme na tých diaľkových tabuliach potrebovali mať najbližšiu križovatku a nesedelo to so vzdialenosťou k cieľu. My na Slovensku sme kvôli tomuto ČS reliktu v roku 2009 zaviedli symbol výjazdu k názvu križovatky na diaľkovej tabuli a dokonca ja predzvestiach. No bola to blbosť ako hrom, na šťastie sa od toho upustilo. V SR totiž takisto existovala redakčná rada starých kádrov a mudrlantov bohužiaľ smerovému značeniu vôbec nerozumeli ale boli chytrí ako rádio, tak som ich svojho času zrušilMikuláš Bureš píše:Honey: U nás to bývalo ještě dokonalejší než v Němcích
Ďalší problém ČSSR systému bolo, že tie názvy križovatiek vychádzali z katastrálnych území (staveništné názvy križovatiek ako boli označené stavebné objekty v SP) a nie podľa dopravného významu. Preto boli podľa môjho názoru "staršími členmi redakčnej rady" zrušené, lebo nesedeli s cieľmi na predzvestiach a smerových tabuliach. Teraz máte ciele na tabuliach podľa významu a stačí vybrať 1 z nich a máte názov križovatky. Len sa pre Boha nefixujte na starý česko-slovenský systém podľa katastrov, to je blbosť.
Tak bude z každého smeru iný názov križovatky - žiadny problém.Mikuláš Bureš píše:Prostě to uvádění názvů má také své mouchy a v některých případech může mást (někdy nelze nalézt dostatečně velký cíl, který by byl vhodný jako název z obou směrů).
Viem, že je ťažké donekonečna vysvetľovať tisíckrát to isté ľuďom, ktorí z pozície moci môžu bez argumentu tisíciprvý-krát povedať, že on si to nemyslí. V tej chvíli máš chuť to zabaliť.hh píše:Už jsme unavení. Koukněte na první stranu této diskuze jak naivně jsme si mysleli, že to půjde. Pak byly roky práce. Zkuste to zas někdo jiný a doplňte si tam ty vesničky. Stejně vás všichni pomluví, jak je to u nás všechno blbě.
Chápem, že ste unavení a veľakrát demotivovaní, sám som si tým prešiel, ale hlavu hore a len sa prosím nevzdávajte.
To je tak, keď si niekto myslí, že keď má vodičák, tak rozumie smerovému značeniu.
No, pozeral som na tú prvú stranu a stavím sa, že ten pán Ing. čo odpisoval na ten list je členom tej slávnej redakčnej radyhh píše:Už jsme unavení. Koukněte na první stranu této diskuze jak naivně jsme si mysleli, že to půjde. Pak byly roky práce. Zkuste to zas někdo jiný a doplňte si tam ty vesničky. Stejně vás všichni pomluví, jak je to u nás všechno blbě.
A kto vás pomlouvá? Ja okrem návrhov na zlepšenie nevidím, žiadne negatívne reakcie.
A keby aj áno, tak čo? Kto iný dokázal takéto zmeny pripraviť schváliť a zaviesť do života? Ten kto opovrhuje, nech najprv ukáže, čo dokázal on a potom nech sa vyjadruje. Ja som u nás tiež v očiach niektorých "expertov" s vodičákom ako najväčší kkt.
Takto ma nedávno nazval šéf operátorov tunela Sitina. Že líniové riadenie (plne automatický systém), ktoré sme zaviedli na D2 mohol vymyslieť len kkt, lebo že on nemôže do toho systému zasahovať
Šak načo by aj mal debil s vodičákom, všakže!
Takže hlavu hore, pokoru a ide sa bojovať ďalej.
Ako keď Klára Zetkinová na barikádach stála.
-
Mikuláš Bureš
Brutus: Tak sa to označí ako Benešov, už som tu o tom písal
Když exit 21 označíte jako Benešov, budete mít ve směru od Brna na exitu 29 Benešov rovně i doprava. To chcete?
Tak bude z každého smeru iný názov križovatky - žiadny problém.
A jak to označíte v automapě? To tam budete mít u některých křižovatek 2 názvy? Pěkný guláš...
A když už jste to nakousl, ano, jsem jeden z těch, kdo byli v "té slavné radě", občas si tu rád něco přečtu.
Ale jak už tady uvedli jiní - schvalování TP je složitý proces, hodně hlav, hodně názorů...
Zrovna co se týče názvů křižovatek, jejich zrušení bylo věcí vyhlášky 30/2001 a úplně jiného osazenstva, než bylo nyní v technické radě TP 100.
Jejich opětovné zavedení (já toho nejsem příznivcem) by znamenalo změnu vyhlášky (TP je až další stupeň) a např. podle návrhu od "zesp" výměnu VŠECH značek IS 6a, IS 6b, IS 8b, čili obrovské náklady.
Kdo si to vezme na zodpovědnost? Skutečně by byla přidaná hodnota takového rázu, aby takovou výměnu opravňovala? Já kromě tohoto fóra žádnou takovou poptávku od veřejnosti neregistruji (naopak, po případné výměně všech značek by se nadávalo, jak se zas "chtěl někdo pořádně napakovat").
Ale ptal jsem se na konkrétní exity zcela úmyslně. Protože je snadné nadávat, ale jakmile dojde na konkrétní detaily, je vidět, jak ten "zcela jasně lepší systém" také někde drhne. A jak jeden z diskutérů chce Mirošovice, druhý Benešov, třetí název od Prahy jiný než od Brna. Ale na čem je shoda, že "dnes je to blbě".
Když exit 21 označíte jako Benešov, budete mít ve směru od Brna na exitu 29 Benešov rovně i doprava. To chcete?
Tak bude z každého smeru iný názov križovatky - žiadny problém.
A jak to označíte v automapě? To tam budete mít u některých křižovatek 2 názvy? Pěkný guláš...
A když už jste to nakousl, ano, jsem jeden z těch, kdo byli v "té slavné radě", občas si tu rád něco přečtu.
Ale jak už tady uvedli jiní - schvalování TP je složitý proces, hodně hlav, hodně názorů...
Zrovna co se týče názvů křižovatek, jejich zrušení bylo věcí vyhlášky 30/2001 a úplně jiného osazenstva, než bylo nyní v technické radě TP 100.
Jejich opětovné zavedení (já toho nejsem příznivcem) by znamenalo změnu vyhlášky (TP je až další stupeň) a např. podle návrhu od "zesp" výměnu VŠECH značek IS 6a, IS 6b, IS 8b, čili obrovské náklady.
Kdo si to vezme na zodpovědnost? Skutečně by byla přidaná hodnota takového rázu, aby takovou výměnu opravňovala? Já kromě tohoto fóra žádnou takovou poptávku od veřejnosti neregistruji (naopak, po případné výměně všech značek by se nadávalo, jak se zas "chtěl někdo pořádně napakovat").
Ale ptal jsem se na konkrétní exity zcela úmyslně. Protože je snadné nadávat, ale jakmile dojde na konkrétní detaily, je vidět, jak ten "zcela jasně lepší systém" také někde drhne. A jak jeden z diskutérů chce Mirošovice, druhý Benešov, třetí název od Prahy jiný než od Brna. Ale na čem je shoda, že "dnes je to blbě".
Ne,ne, ne, pánové, rozhodně je potřeba vydržet a bojovat dále!!! Je naprosto nesporné, že to, čeho jste nyní (opravdu uza pár let) dosáhli, lze nazvat revolucí v oblasti značení, o přeřazení erek do dálnic ani nemluvě. I za mě v tomto určitě několik palců nahoru. Jak už napsal i Honey72 - že Vám to tady někdy zkritizujeme a ryjeme do toho, to už prostě vychází i z našeho nadšení pro věc, i když asi v tom má fakt každý jiný názor a my ho můžeme akorát tak napsat na toto fórum... (dříve se dalo jít stěžovat alespoň na tu nádražní lampárnu, ale tu už v rámci restrukturalizace dráhy taky zrušily...). No a já opravdu úplně živě viděl tu situaci, jak takoví progresivní lidé jako Mapman a spol. přijdou s velmi odvážnými návrhy na tu radu, a tam je zasložilými členy shazován jeden návrh za druhým se slovy to nejde, zbytečné, to nikdo nezaplatí a tak podobně, proč si to komplikovat... Jestli je to jinak, tak mě prosím opravte, kdo je v radě dodnes nevím... Musíte ale uznat, že ne vždy se to potom reálu vyvede, možná je to nakonec odlišné i od Vašich představ... Těch případů by se našlo hodně (viz. mnoho předchozích příspěvků od mnoha z nás). No a na tom pak si samozřejmě smlsnem
Ale já už budu nadále radši mlčet, ať zde zase něco nevhodného neplácnu, byť jsem to s tou radu myslel opravdu s velkým nadhledem
...
Platilo jednoduché pravidlo, že to co je na té návěsti jako poslední, je název nejbližšího výjezdu. Dnes by tam stačilo doplnit symbol, který tehdy neexistoval.Mikuláš Bureš píše:Honey: U nás to bývalo ještě dokonalejší než v Němcích
-
Honey72
Jasný, mám to to samé, když zasedám v komisi pro názvosloví, také se tam leckdy skoro porafáme a někdy opravdu zvítězí, pro mě pitomost 
Ono by opravdu stačilo jméno křižovatky jen na tabuli IS6a, jinde být vůbec nemusí. Zpočátku klidně na dodatkové tabuli, než by se to obměnilo
Začít se může dálničními uzly, těch je jen pár.
Běžnému řidiči zrušení názvů nechybí, ale až do doby, kdy je potřebuje. Stejně jako lékarnička
.
Ono se opravdu špatně popisuje a chápe, že:
"kvůli nehodě je uzavřena křižovatka dálnic D0 s D1 na exitu 76 (a zároveň kilometru 10 dálnice D1). Kolona na D0 sahá až za následující exit 82, takže sjeďte už na exitu 3... Cožé, říkal fakt tři
Nebo:
Kvůli nehodě je na dálnici D0 uzavřen dálniční uzel 76 Dobřejovice. Kolona na D0 sahá až za následující exit Jesenice jih, takže sjeďte už na exitu 3 Jesenice-sever.
Kdo tudy jezdí takřka denně, podvědomě bude vědět kde to je. A další si ty názvy křižovatek zapamatují, když bude jejich jméno napsáno 1000 metrů před ní. "říkali v rádiu Jesenice-sever ? tak tady sjeď".
Ono by opravdu stačilo jméno křižovatky jen na tabuli IS6a, jinde být vůbec nemusí. Zpočátku klidně na dodatkové tabuli, než by se to obměnilo
Běžnému řidiči zrušení názvů nechybí, ale až do doby, kdy je potřebuje. Stejně jako lékarnička
Ono se opravdu špatně popisuje a chápe, že:
"kvůli nehodě je uzavřena křižovatka dálnic D0 s D1 na exitu 76 (a zároveň kilometru 10 dálnice D1). Kolona na D0 sahá až za následující exit 82, takže sjeďte už na exitu 3... Cožé, říkal fakt tři
Nebo:
Kvůli nehodě je na dálnici D0 uzavřen dálniční uzel 76 Dobřejovice. Kolona na D0 sahá až za následující exit Jesenice jih, takže sjeďte už na exitu 3 Jesenice-sever.
Kdo tudy jezdí takřka denně, podvědomě bude vědět kde to je. A další si ty názvy křižovatek zapamatují, když bude jejich jméno napsáno 1000 metrů před ní. "říkali v rádiu Jesenice-sever ? tak tady sjeď".
Samozrejme, že nechcem. A prečo je pre Boha na exite 29 cieľ Benešov? Tam nemá čo robiťMikuláš Bureš píše:Brutus: Tak sa to označí ako Benešov, už som tu o tom písal
Veď vodič, ktorý chce ísť od Brna na Benešov a riadi sa smerovými značkami bude automaticky schádzať na exite 29 a bude sa drncať po okreskách? To čo je za hovadinu? To treba okamžite prelepiť a Benešov tam vymazať.
Ešte k tomu Benešovu:
V Nemecku to je bežné, že cieľ, ktorý je určujúci dopravný cieľ križovatky leží aj 15 km od nej.
A7 exit 107 Bad Windsheim 14 km
https://www.google.sk/maps/dir/49.44785 ... authuser=0
A6 exit 64 Sulzbach-Rosenberg 12 km
https://www.google.sk/maps/dir/49.42965 ... authuser=0
Veď s Jihlavou tiež nebol nikdy problém. Je to proste najvýznamnejší cieľ v okolí. Ak je na tom exite nejaký významnejší bližší cieľ, tak nech sa potom objaví aj na odbočení. Všetko je to o dopravnom význame jednotlivých cieľov, ktoré by sa primerane mali uvádzať na DZ.
Ide skôr o výnimky a toto by malo nastať iba v križovatkách, ktoré sú stavebne usporiadané tak, že obsluhujú z každého smeru iný cieľ. Inak neviem či takéto križovatky v CZ vôbec existujú. Na SK je takých niekoľko Madunice/Bučany a Strečno/Vrútky. Prečo by to bol guláš?Mikuláš Bureš píše:Tak bude z každého smeru iný názov križovatky - žiadny problém.
A práve toto je základná chyba - Hodně hlav, hodně názorů. Informačné smerové značenie nemôže byť o názoroch. Platia tu jasné pravidlá, ktoré sa vyvinuli zo základov uvedených v Dohovore o dopravných značkách a signáloch. A v Česko-Slovensku pán Šejna toto celé zhodil v úplnom rozpore s Dohovorom a bohužiaľ stále má v CZ a SK svojich nasledovníkov, ktorí očividne nepoznajú základy Dohovoru. Ale o tom niekedy nabudúce...Mikuláš Bureš píše:Ale jak už tady uvedli jiní - schvalování TP je složitý proces, hodně hlav, hodně názorů...
Mikuláš Bureš píše:Zrovna co se týče názvů křižovatek, jejich zrušení bylo věcí vyhlášky 30/2001 a úplně jiného osazenstva, než bylo nyní v technické radě TP 100.
Nesúhlasím. Ten názov môže vychádzať z cieľa na odbočení. Tým pádom by to sedelo s cieľom, ktorý je dostupný na ďalšom exite.
Pozeral som českú vyhlášku a tam je pri vzore značky č. IS6a napísané:
Nerád interpretujem právne predpisy systémom "počujem aj trávu rásť", ale v tomto prípade urobme výnimku, lebo sa nám to hodí:Označení křižovatky
Značka informuje zpravidla na dálnici a silnici pro motorová vozidla o blížící se mimoúrovňové křižovatce s jinou pozemní komunikací a o jejím čísle.
V případě křížení dvou dálnic se na značce použije symbol dálničního uzlu.
Nikde nie je napísané ako sa tá mimoúrovňová križovatka označuje, či to je symbol alebo názov, explicitne tam je vyjadrené len číslo. Vzdialenosť tam explicitne nie je uvedená tiež. Táto značka je len vzor, takže jej modifikácie sú prípustné.
Podľa mňa to je len vec nejakého metodického usmernenia MD alebo doplnku k TP100, že od teraz sa na značke č. IS6a bude uvádzať aj určujúci dopravný cieľ pre odbočenie - nevolajte to názov križovatky, ak by mal byť s tým problém.
Čo to je za argumenty, že by sa museli vymieňať vo veľkom značky? Dopyt verejnosti? Registrácia požiadaviek. To nemyslíte vážne?
Také isté úradnícke alibisticko-socialistické šejnovské pseudo-argumenty ako na SK.
Čo som sa toho napočúval. Presne nie ako sa to dá, ale ako sa to nedá. A čo na to verejnosť a niekto sa chce určite napakovať a iné kraviny. Všetko sa dá rozumne zdôvodniť, keď sa chce. Keď sa nechce, tak sa nájde sto pseudo-argumentov prečo nie.
Verejnosť na to nadáva, ale komu sa chce vypisovať na MD ČR dopisy? To fakt potrebujete na všetko nejaký podnet od verejnosti a stále sa obhajovať podnetmi? Každého kto jazdí v zahraničí, hlavne v Nemecku sa spýtajte, kde sa mu ľahšie naviguje a jazdí. Nikto neodpovie, že v CZ a SK. A prečo? Lebo máme jeden z najhorších systémov orientačného značenia, s diaľnicami to až také zlé nie je, ale na cestách mimo diaľnic to je úplná katastrofa.
Spomeniem len rozpory s Dohovorom
- smerník má byť v križovatke a nie 150 m pred ňou,
- 150 m až 250 m má byť predzvesť,
- šípový smerník existuje len pravý a ľavý, žiadny priamy,
- šípový smerník sa umiestňuje v križovatke ZA odbočením (aj preto logicky nemôže byť priamy),
- tabuľový smerník (ten v CZ neexistuje) sa umiestňuje v križovatke PRED odbočením a majú byť na ňom súčasne uvedené všetky smery; to neplatí v obci pre miestne a iné ciele,
atď.
Ale späť k téme:
Doplnenie názvov križovatiek alebo ak chcete určujúcich dopravných cieľov sa dá riešiť postupne prirodzenou obnovou značiek v rámci údržby po ich životnosti. Prečo by sa mali hneď vymieňať všetky značky IS 6a IS 6b. A ak by niekde bolo potrebné zmenu cieľa, tak sa jednoducho prelepí a celá značka sa vymení až keď to bude absolútne nevyhnutné.
Áno nadávať vie hocaký debil, ale tu existujú jednoznačné odborné argumenty pre zavedenie názvov križovatiek. A ako som povedal vyššie, to nemá byť o tom čo kto chce alebo čo sa komu páči, ale tie názvy sa dajú jednoznačne nadefinovať podľa jasných pravidiel.Mikuláš Bureš píše:Ale ptal jsem se na konkrétní exity zcela úmyslně. Protože je snadné nadávat, ale jakmile dojde na konkrétní detaily, je vidět, jak ten "zcela jasně lepší systém" také někde drhne. A jak jeden z diskutérů chce Mirošovice, druhý Benešov, třetí název od Prahy jiný než od Brna. Ale na čem je shoda, že "dnes je to blbě".