Praha všeobecně
Re: Praha všeobecně
Podle mě to není zas tak špatné, zejména ta upravená varianta. Auta od nábřeží směr Klárov nepojedou rovně, ale U Bruských kasáren, a dokonce se kvůli tomu rozšíří ulice Klárov na úkor parčíku pod schody a vznikne další přechod. Jen se mi nelíbí úbytek řadicích pruhů u tramvajové zastávky u metra. Chybí tam úvaha o prodloužení podchodu metra na protější roh křižovatky, zejména pokud se v tom parčíku má výhledově něco stavět.
https://www.novinky.cz/domaci/493524-le ... ozice.html
Ocitli jsme se nedopatřením v blízkosti ohňostroje a musím říct, že to byly šílené šlupky. Každopádně ohňostroj je jednou za rok, rudá barva na Google maps po celé Štěrboholské a všude tam, kde chybí stavba 511, bývá ale nesrovnatelně častěji...
Ocitli jsme se nedopatřením v blízkosti ohňostroje a musím říct, že to byly šílené šlupky. Každopádně ohňostroj je jednou za rok, rudá barva na Google maps po celé Štěrboholské a všude tam, kde chybí stavba 511, bývá ale nesrovnatelně častěji...
Mám takový dotaz. Nevím zda si někdo všiml ale pořád se v naší rodině řeší že na ulici 5 května směr Brno nejsou značky které říkají že tam je maximální rychlost 80. Protože člověk je pořád v městě a jede 50. Waze říká že 80 mohu jet.
Nejvíce mě práve zaráží když člověk jede z ulice Vyskočilova a najíždí na 5 května směr Brno tak tam právě žádná značka není což člověk který by tam mohl jet 80 pojede 50 protože si myslí že je pořád ve městě.
Nevšiml si toho někdo taky ? Nebo tam je nějaké pravidlo které fakt jde mimo mě ?
Občas si pořád říkám zda tam máme jezdit 50 nebo 80.
Jinak nejsem si toho jistý zda to není i v opačném směru nějak špatně vyznačené.
Což až pak první značka podle mapy.cz je tady
https://en.mapy.cz/zakladni?x=14.491984 ... itch=0.215
Děkuji
Nejvíce mě práve zaráží když člověk jede z ulice Vyskočilova a najíždí na 5 května směr Brno tak tam právě žádná značka není což člověk který by tam mohl jet 80 pojede 50 protože si myslí že je pořád ve městě.
Nevšiml si toho někdo taky ? Nebo tam je nějaké pravidlo které fakt jde mimo mě ?
Jinak nejsem si toho jistý zda to není i v opačném směru nějak špatně vyznačené.
Což až pak první značka podle mapy.cz je tady
https://en.mapy.cz/zakladni?x=14.491984 ... itch=0.215
Děkuji
Od Vyskocilovy mate znacku s autickem, ta tam neni jen tak pro srandu - podle zakona na SMV v obci jedete 80 kmh.
zakon 361/2000 Sb., par. 18 cl. 4.
zakon 361/2000 Sb., par. 18 cl. 4.
Děkuji. Jak člověk píše v prvním komentu. Bohužel tuto značku neznám (I když bych měl ale víte co.. 5 let od autoškoly a na rychlostní silnice jsem ještě nejezdil) a většinou se orientuji tam kde je omezená rychlost. Děkuji za ponaučení
Pořád je lepší jet méně než rychle.
To si děláte srandu? Tak to už tam jezdím 3 roky jako debil pomalu
. Řidičák mám taky 5 let, ale byl jsem zvyklý, že se tam jezdí pomalu. Já si říkal, že ty taxikáři musí dostávat pokut jako prase. PS.: Problém je v tom, že jsme všichni zvyklý na to, že se tam jede pomalu a většina Vás tam nepředjíždí 
Já mám řidičák podstatně déle a také jsem dlouho nevěděl, že tahle značka znamená ve městě "80 km/hod". Tak alespoň nejsem sám
Pokud si pamatuji, tak jsem se poučil až na tomto webu. Buď mě to v autoškole minulo a nebo jsem to zapomněl, protože jsem se s tím v praxi nesetkával. Tipoval bych, že spousta lidí co se o dálnice moc nezajímaj,í tohle vědět nebude. Docela by mě zajímal průzkum mezi veřejností.
Vetsina to urcite vi, vzdyt na jizni spojce jsou ty znacky taky. A i na 5. kvetna vetsinou pomale ridice nepotkavam.
ty řidičáky demonstrativně spalte
ta značka s autíčkem je tu minimálně od bolševika
a ano, jezdí tam pomalu, bohužel i v levém....
ta značka s autíčkem je tu minimálně od bolševika
a ano, jezdí tam pomalu, bohužel i v levém....
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Tím si nejsem úplně jistý. Co se bavím s různýma lidma tak většina jezdí po jižní spojce 80, protože po jižní spojce se prostě jezdí 80 a nějaká značka jim je ukradená. To samozřejmě nijak neomlouvá jejich neznalost.ElWapp píše:Vetsina to urcite vi, vzdyt na jizni spojce jsou ty znacky taky. A i na 5. kvetna vetsinou pomale ridice nepotkavam.
Ony jsou totiž spoustě držitelů řidičského průkazu značky prostě ukradený.
Asi jsem se vyjádřil špatně, ale já si toho vůbec nevšiml. Myslím si, že na tom jsou všichni stejně, prostě pokud dlouho někde jezdíte pomalu, tak si zvýšení rychlosti nevšimnete. Tady vlastně zmizela jen značka omezující rychlost a to si většina neuvědomí. Nevím jak vy, ale já tam jel pomalu, protože se tam tak jezdilo a třeba si vůbec nevybavuji, že tam ta zelená cedule s 50 někdy stála
.
A pak vam nekde zmeni prednost a je po vas...
Hlavně proč to neudělat jednoduše, že? Stačilo by všude dávat B20a nejvyšší povolená rychlost a bylo by po problému. Jenomže to by se asi příslušníci nemohli vyřádit na neznalých řidičích
Kromě joudů, co jezdí na 5. květnu od Pankráce směr Brno 50 v levém pruhu mi ovšem velmi vadí aktuální praxe, kdy se na spoustě místech opět dávají značky B20b konec nejvyšší dovolené rychlosti. Bývá to třeba v obcích po úseku s Vmax 30, nebo 70. Kolikrát člověk myslí, že tím pádem může roštovat na 90 (bývá to i mimo zástavbu) a teprve pak si uvědomí, že je ještě v obci. Asi nakoupili moc značek B20b a teď se jich potřebují zbavit
Kromě joudů, co jezdí na 5. květnu od Pankráce směr Brno 50 v levém pruhu mi ovšem velmi vadí aktuální praxe, kdy se na spoustě místech opět dávají značky B20b konec nejvyšší dovolené rychlosti. Bývá to třeba v obcích po úseku s Vmax 30, nebo 70. Kolikrát člověk myslí, že tím pádem může roštovat na 90 (bývá to i mimo zástavbu) a teprve pak si uvědomí, že je ještě v obci. Asi nakoupili moc značek B20b a teď se jich potřebují zbavit
B20a řeší jen a pouze rychlost, kdežto IZ 2a i to kdo tam může či nemůže vjet (např. vzhledem ke konstrukční rychlosti).
JJ: Pravda. Na druhou stranu si nějak nedovedu představit, že by na 5. května někdo vjel s traktorem či povozem.
Jedna značka je určitě lepší, než les značek. Na druhou stranu by se prostě mohla zavést praxe, že bude všude, kde to není zjevné (obec s Vmax jinou než 50, apod.) šoupnout B20a.
Jen takový příměr: Když jsem byl kdysi na autoškole v Liberci, učil jsem se mechanicky jak se projíždí každá křižovatka. Značky jsem nestíhal. Skoro každá křižovatka ve městě měla jiný tvar. Taky je to znát - že když se v tak komplikovaných místech změní přednost, hned je tam hromada nehod.
Pořádně řídit jsem se naučil až v USA, kde mají dohromady 4 značky, jinak vše napsané. A k tomu "luxusní" široké a přehledné silnice. Úrovňové křižovatky buď 4-way stop, nebo se semafory. A všude policajty v provozu...kteří spíše domlouvají, než buzerují. Prostě ta naše džungle mladým řidičům a bezpečnosti moc nesvědčí.
Jedna značka je určitě lepší, než les značek. Na druhou stranu by se prostě mohla zavést praxe, že bude všude, kde to není zjevné (obec s Vmax jinou než 50, apod.) šoupnout B20a.
Jen takový příměr: Když jsem byl kdysi na autoškole v Liberci, učil jsem se mechanicky jak se projíždí každá křižovatka. Značky jsem nestíhal. Skoro každá křižovatka ve městě měla jiný tvar. Taky je to znát - že když se v tak komplikovaných místech změní přednost, hned je tam hromada nehod.
Pořádně řídit jsem se naučil až v USA, kde mají dohromady 4 značky, jinak vše napsané. A k tomu "luxusní" široké a přehledné silnice. Úrovňové křižovatky buď 4-way stop, nebo se semafory. A všude policajty v provozu...kteří spíše domlouvají, než buzerují. Prostě ta naše džungle mladým řidičům a bezpečnosti moc nesvědčí.
Ale chodec a cyklista není tak nereálný.Gejza píše:JJ: Pravda. Na druhou stranu si nějak nedovedu představit, že by na 5. května někdo vjel s traktorem či povozem.![]()
Jako takhle . Dá se na to podívat z více úhlů pohledu.
Pro člověka který je zvyknutý někde jezdit konstatně podle předpisů pár let tak je pochopitelné že když se změní nějaká značka tak se pořád řídí tím co má zafixované v hlavě a na značky se už nekouká. Průser je že když se z hlavní stane vedlejší. Po tom co skoro způsobí nehodu se zase poučí.
Můj problém a problém dalších lidí je způsoben ten že já jsem třeba z Vysočiny a o značce o které jste se bavili bych mohl tvrdit že ji znám poprvé. Důvod je jednoduchý už to je 5 let od autoškoly kterou jsem dělal na vesnici což tyto typy značek tam fakt nenajdu. Problém je v samotném systému získávání řidičského oprávnění. Když si vzpomenu že jsem se učil na testy cca víkend a do té doby jsem neznal polovinu věcí a pravidel a přitom jsem chodil na jízdy tak to je špatné.
Test během závěrečných zkoušek je fraška protože člověk si ty testy projíždí pořád dokola a ve finále to dopadá tak že člověk si vždy zapamatuje správné odpovědi aniž by znal podstatu otázek. Nyní Vám píšu realitu. To že jsem udělal jízdy taky je další téma samo o sobě protože u nás se stačí naučit jenom značky a pravidla v daném městě a máte to v kapse.
Zpět k autoškole. Dost lidí se ani s autoškolou nedostanou na dálnici natož do velkého města.. Na dálnicisi dost lidí vůbec nezkusí pravidlo jízdu v pravo nebo připojovací pruh. O záchrané uličce už radši nemluvím nebo se rozlobím.
Další věcí je to že když člověk někde jede poprvé tak si dává majzla na všechno a většinou se řídí tím že tam je značka která omezuje rychlost než aby věděl že v tomto daném úseku se smí jet 80 místo 50.
Město tam mohlo dát omezující značku jak tam někdo psal ale když se na to podívám z druhého hlediska tak to tam asi nedali schválně protože lidi jsou neznalý a proto pojedou 50 což může být bezpečnější ale netvrdím že je...
Abych to shrnul. Lidi se naučí jenom základní pravidla pro jízdu a s těmito pravidli jezdí . Není tu prostor na to se rozčilovat že ostatní lidi jsou nevzdělanci a opice za volantem. Je tu prostor pro to aby si člověk tento problém uvědomil a počítal s tím.
Potom jsem tu já který se radši zeptá/vzdělá/poučí a uzná svoji chybu že jsem něco dělal špatně a pro příště to dělat už nebudu. Taky zapomínám jistá pravidla ze silničího provozu..
V Praze bydlím poslední 3 roky a je pravda že jsem se musel naučit mnoho věcí a pravidel oproti vesnici. Jinak mám naježděno přes 100K kilometrů a bez žádné nehody nebo komplikaci.
Pro člověka který je zvyknutý někde jezdit konstatně podle předpisů pár let tak je pochopitelné že když se změní nějaká značka tak se pořád řídí tím co má zafixované v hlavě a na značky se už nekouká. Průser je že když se z hlavní stane vedlejší. Po tom co skoro způsobí nehodu se zase poučí.
Můj problém a problém dalších lidí je způsoben ten že já jsem třeba z Vysočiny a o značce o které jste se bavili bych mohl tvrdit že ji znám poprvé. Důvod je jednoduchý už to je 5 let od autoškoly kterou jsem dělal na vesnici což tyto typy značek tam fakt nenajdu. Problém je v samotném systému získávání řidičského oprávnění. Když si vzpomenu že jsem se učil na testy cca víkend a do té doby jsem neznal polovinu věcí a pravidel a přitom jsem chodil na jízdy tak to je špatné.
Test během závěrečných zkoušek je fraška protože člověk si ty testy projíždí pořád dokola a ve finále to dopadá tak že člověk si vždy zapamatuje správné odpovědi aniž by znal podstatu otázek. Nyní Vám píšu realitu. To že jsem udělal jízdy taky je další téma samo o sobě protože u nás se stačí naučit jenom značky a pravidla v daném městě a máte to v kapse.
Zpět k autoškole. Dost lidí se ani s autoškolou nedostanou na dálnici natož do velkého města.. Na dálnicisi dost lidí vůbec nezkusí pravidlo jízdu v pravo nebo připojovací pruh. O záchrané uličce už radši nemluvím nebo se rozlobím.
Další věcí je to že když člověk někde jede poprvé tak si dává majzla na všechno a většinou se řídí tím že tam je značka která omezuje rychlost než aby věděl že v tomto daném úseku se smí jet 80 místo 50.
Město tam mohlo dát omezující značku jak tam někdo psal ale když se na to podívám z druhého hlediska tak to tam asi nedali schválně protože lidi jsou neznalý a proto pojedou 50 což může být bezpečnější ale netvrdím že je...
Abych to shrnul. Lidi se naučí jenom základní pravidla pro jízdu a s těmito pravidli jezdí . Není tu prostor na to se rozčilovat že ostatní lidi jsou nevzdělanci a opice za volantem. Je tu prostor pro to aby si člověk tento problém uvědomil a počítal s tím.
Potom jsem tu já který se radši zeptá/vzdělá/poučí a uzná svoji chybu že jsem něco dělal špatně a pro příště to dělat už nebudu. Taky zapomínám jistá pravidla ze silničího provozu..
V Praze bydlím poslední 3 roky a je pravda že jsem se musel naučit mnoho věcí a pravidel oproti vesnici. Jinak mám naježděno přes 100K kilometrů a bez žádné nehody nebo komplikaci.
Na Jížní spojce jsou lidé zvyknutý na radary což v hodně případech dělá že jedeš 70ElWapp píše:Vetsina to urcite vi, vzdyt na jizni spojce jsou ty znacky taky. A i na 5. kvetna vetsinou pomale ridice nepotkavam.
No a co se stane, kdyz clovek z Vysociny potka ve meste tramvaj? Snad si zopakuje pravidla provozu driv nez se mu sprahlo tramvaje zakousne do levych dveri...
-
Mosquit
Zrovna tohoto (tramvají a předností) se spousta vesnických řidičů bojí. A jezdí potom radši přehnaně opatrně. Osobně jsem neslyšel o nikom, kdo by vytáhnul učebnici autoškoly a šel se podívat, jak to vlastně je (o zákonu ani nemluvím)
Aniž bych chtěl kohokoliv označovat za opici za volantem nebo jakkoli jinak, tak to co jste napsal pouze znamená, že dotyční neznají předpisy a značky a za volantem nemají co dělat.Honkl píše:Abych to shrnul. Lidi se naučí jenom základní pravidla pro jízdu a s těmito pravidli jezdí . Není tu prostor na to se rozčilovat že ostatní lidi jsou nevzdělanci a opice za volantem.
Když bych to chtěl trochu přehnat, to je jak obhajovat se před soudem, že jsem nevěděl, že nemám nikoho zabíjet, jelikož jsem se s tím předtím nesetkal.
Zabití není správný příklad. To je něco jako jezdit na červenou. Ale co třeba takový Zločin z nenávisti https://cs.wikipedia.org/wiki/Zlo%C4%8D ... C3%A1visti Tam je přirovnání k neznalosti všech dílčích předpisů příhodnější.
Proto je třeba kvalitní veřejná doprava, aby k řízení auta nebyli nuceni lidé co na to nemají.
Proto je třeba kvalitní veřejná doprava, aby k řízení auta nebyli nuceni lidé co na to nemají.
"Při plánování dálnic se nedívám na mapu Čech, ale na mapu Evropy."
Ne, ani to není správné přirovnání. Je to nedbalost, není v úmyslu způsobit škodu.