Tak jsem ani nečekal, že to rozpoutá takovou diskuzi

a díky oběma kolegům za obrázky

, ovšem jak sami uznáte, velmi silně se rozcházejí...
Můj názor na návrhy (berme finální stav čili dokončený celý okruh a HK-Plzeň (+D6,D7) jezdí severem):
Naprosté minimum je rozšířit D11 o jeden pruh směrem na D0 aby mohly naplno pokračovat 3 pruhy z D11 na další dálnici. Ideálně však tak, jak je na DUR - 4 pruhy, 2 na jih D0, 2 na sever D0. Tak má vypadat dálniční křižovatka. Co se týče toho pruhu, který jede do nákupní zóny, myslím si, že by až tak nevadilo, když by se odpojoval vlevo. To však za podmínky, že tím jezdí pouze OA, nikoli kamiony a zásobování. Tohle bohužel v praxi nevím, kamiony jsem tu jezdit neviděl. Pokud tudy míří i kamiony, tak bych se taktéž přimlouval za lepší řešení a to v podobě, že se tento směr bude odpojovat až ze samotné 2-pruhové rampy D11>511.
Druhá část toho minima, je přidání pruhů ve směru D0>D11. Je potřeba, aby obě 2-pruhové rampy šly do sebe a až poté se ubral jeden pruh, ať už vlevo či v pravo. Pokud bereme dokončený celý okruh, tak spíše ubrat vpravo. Když k tomu přidám pruh z nákupní zóny tak, jak je teď, bylo by dokonce v jednu chvíli potřeba mít 5 pruhů vedle sebe, nedá se svítit. Pokud by se NZ připojovala už na rampu 520>D11, pak by stačily 4 vedle sebe a ty by pak šly do 3.
A konečně, počet pruhů na D0 v průchodu křižovatkou .. myslím si, že po realizaci 511 by to klidně mohlo být tak, že 6-pruhy ze severu i z jihu D0 přechází ve 2 (směr HK) + 2 (průjezd křižovatkou). Pokud však zauvažujeme, že je dokončen celý okruh a zvednou se intenzity (jakože u Prahy se na 200% zvednou) vůbec podle mě není od věci tu křižovatku plánovat na pořádné rozšíření tak, jak vypadají velká křížení v Polsku či Německu, čili na hlavní trase pořád zůstávají 3 pruhy, + 2 se odpojují, čili 5 pruhů vedle sebe, a taktéž připojování za křižovatkou. Proč ne, za vyhozené peníze bych tohle úplně nepovažoval. Ale uznávám, že 3 pruhy v průchodu křižovatkou jsou nejspíš jen kvůli komfortu, nikoli nutnost, jelikož se velká část aut z D0 v této křižovatce odpojuje. Uf

Edit: který z návrhů je novější ?

jinak uznávám, že možná není od věci křižovatku rozšířit ve dvou etapách. S 511 to minimum, které jsem napsal čili pouze počet pruhů pro odpojování/připojování pruhů na/z D0, a až pak spolu se severní částí okruhu dodělat další pruh pro rampu D11>520, spojení s NZ či průbězné pruhy na D0 v průchodu křižovatkou