Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
kollma

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od kollma »

Já jsem se schválně podíval na ten Jičín a tam dokonce značení uvádí Brno. To mě překvapuje ještě víc než Olomouc.
https://mapy.cz/s/kemucapose
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

To Brno v Jičíně je fakt úlet.

A tahle značka v Hradci je pro změnu vítězem na nejpřeplácanější návěst, ke všemu její umístění je až za rozpletem jízdních pruhů, takže pokud je vpravo kamion, ceduli neuvidíte.
https://mapy.cz/zakladni?x=15.7906154&y ... itch=0.199

Sice je o 100 metrů dříve ještě podobná návěst, ale ta zase dokáže řidiče zmást svými dálkovými cíli. Zvlášť, když jedete od toho Jičína a do Prahy přes Hradec těžko pojedete a hlavní tah je od Jičína spíš do Brna, ne do Ostravy.
https://mapy.cz/zakladni?x=15.7879188&y ... itch=0.199

Snad to po dokončení D11 a D35 okolo Hradce trošičku pozmění a cíle ubudou :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Tak nevím, co je to teď za módu, ale prospěšné mi to nepřijde. To že se cyklistům legalizuje průjezd po chodníku tam, kde je to bezpečné, beru jako pozitivní. Ale to provedení. Z křižovatky je dopravní hřiště, nějaká logika vedení cyklistů odněkud někam není, někde smí jezdit a o kousek jinde zas ne, celá ta úprava vede odnikud nikam.

Přitom by se ty značky daly dělat zmenšené a třeba metr vysoké, polovina by se dala nahradit vodorovným značením. Třeba ke všem odbočkám dát na zem jen vodorovnou plnou čáru místo 2,5 m vysoké tyče se značkou. Aspoň by cyklista na první pohled viděl kam má dál jet.

Ale to u nás nejde, na všechno musí být plech...
Přílohy
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg (195.75 KiB) Zobrazeno 9241 x
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tohle je opravdu už zhovadilost ..
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

A co ted na ten navrh koukam, tak prave pruhy maji 4,5 metru, takze zrejme byla snaha o ochranny cyklopruh a zustal z toho jen suprsiroky pruh...
Martin96
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin96 »

vodouch2000 píše:Koukal jsem na výkresy SDZ k D35 úsek Časy-Ostrov, a zaujala mě tam velkoplošná portálová značka u exitu 156 (Ostrov) s jediným cílem Olomouc (navíc zúženým písmem). Neměla / nemohla by tam být uvedená i Ostrava, podobně jako na druhé fotce? Někde se to tady rozebíralo, ale nemůžu to najít. Snažil jsem se to též vyčíst v TP100, ale bezúspěšně. :-)
Olomouc je v pořádku, navíc Ostrava se ani na D35 nenachází. Spíš bych tam uvítal jako druhý cíl např. Svitavy.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Na D35 by to dávalo smysl mít tam od D11 Olomouc a poté přidat Pardubice a za "nimi" přidat Svitavy, za nimi nejspíš Šumperk, pokud tam nebude už před tím, ale to by moc smysl nedávalo. (mám na mysli samozřejmě po dokončení celé této části D35 8-) ) Ostravu tak leda na dálkové návěsti a dával bych to až za křížením s D43, do té doby bych pod čáru dával určitě Brno.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Pod čáru můžete cíle dávat jen pokud z této dálnice odbočujete na jinou dálnici, což v tomto případě nebude hodně hodně dlouho.
zesp

Příspěvek od zesp »

Já bych pod Olomouc dál název dalšího exitu, jak to bylo dříve. Prostě to co bude uvedeno pod Olomoucí na té ceduli s cíly za exitem. Uvést tam jen ten Olomouc je prostě zhovadilost a je to na palici... Každému je jasné, že asi jede na Olomouc, ale kde může vyjet příště, a nemá li radši vyjet už teď, aby ten svůj cíl nepřejel, to už ne. To se dozví až těsně za exitem. Takové značení je k ničemu. Přitom všude kolem nás to tak je a dokonce se značí i názvy exitů. Jen u nás musíme být něco extra a to ještě v tom blbém smyslu. Proč na letácích ke stavbám samo ŘSD uvádí názvy exitů a ne jejich čísla? Ale už jsem o tom psal mockrát, to asi změní až nová komise (doufám)...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Honey72 píše:Pod čáru můžete cíle dávat jen pokud z této dálnice odbočujete na jinou dálnici, což v tomto případě nebude hodně hodně dlouho.
Však ano, to je samozřejmé. Jen jsem psal, že mít tam Brno dává určitě větší smysl než Ostrava, mezi HK a Svitavami, dál k Mohelnici už by to smysl dávalo, ale stejně se to dává až chvilku před křížením.
HP

Příspěvek od HP »

vodouch2000 píše:Koukal jsem na výkresy SDZ k D35 úsek Časy-Ostrov, a zaujala mě tam velkoplošná portálová značka u exitu 156 (Ostrov) s jediným cílem Olomouc (navíc zúženým písmem). Neměla / nemohla by tam být uvedená i Ostrava, podobně jako na druhé fotce? Někde se to tady rozebíralo, ale nemůžu to najít. Snažil jsem se to též vyčíst v TP100, ale bezúspěšně. :-)
Když už jednou máme tu mapu cílů, tak si myslím, že je dobře, že se podle ní jede.
http://www.pjpk.cz/data/USR_001_2_8_TP/ ... a_cilu.pdf (příloha TP100)
vodouch2000

Příspěvek od vodouch2000 »

HP: Díky, tuto přílohu jsem neměl k dispozici.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Netušíte, proč je poslední dobou v módě značit cyklostezky principiálně jako zóny a ne jako liniové komunikace? Např. nedávno opravené Elsnicovo náměstí - https://mapy.cz/s/durosatofu - trasa pro cyklisty je celkem logická, ale cedule začátku a konce stezky jsou vždy až někde za rohem, kde si jich nikdo nevšimne. Navíc třeba to, že cyklostezka kříží chodník, se vyznačí tak, že ve směru chodníku cyklostezka nejdřív začne a hned za křížením zase skončí https://mapy.cz/s/pejemuforo místo aby se označila stezka podél Rokytky. Je to takové formalistické, to není značení, ve kterém by se měl někdo vyznat. Proč ty cedule nejsou vždycky za přechodem po pravé straně navazující komunikace, ale dávají se takto mimo? V tomhle se nedá orientovat, kdybych to tam neznal a hledal bych, kam mám dál jet, tak místo jedné značky kam ano najdu deset značek kam ne. To je nějaké nové nařízení? Dříve to dávalo větší smysl https://mapy.cz/s/nutepemudo nebo https://mapy.cz/s/fatalahogu - (i když i tam jsou věci co nejsou úplně správně)...
hh
Autor

Příspěvek od hh »

https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_taj
To je snad poprvé, kdy je v médiích na ty naše změny nějaká reakce ...
alabastr

Příspěvek od alabastr »

Nepoužívá se podobná nebo stejná značka i v Německu nebo u jiného z našich sousedů? Je mi povědomá a nevím odkud, na české silnici jsem si ji zatím nevšiml...
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Lidi budou vždycky brblat. Mě se značka "vnitřní cirkulace vzduchu" - okruhu líbí. A že je ve směru hodinových ručiček ? Aby si jí nepletli s kruhovým objezdem přece. A je stokrát pochopitelnější a hezčí než ta předchozí "turistická značka".

Možná by jí ještě lépe lidé pochopili, kdyby byla uprostřed tečka, či symbol centra nebo symbol "obce". Ale lidé nechápou značek :-)

Když je přímo na jedné tabuli symbol a název okruhu, tak to musí trknout každého. Horší, když si správa komunikací dává symbol jako značku a pod tím dodatkovou tabulku.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Ta "turistická značka" se vyvinula z tehdejšího způsobu značení okruhu barevným pruhem v bílém poli na sloupech VO, takže pro motoristu v 70. letech byla dost logická. Dokonce se nějaký čas kombinovalo obojí - sloupy i značka.
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

alabastr píše:Nepoužívá se podobná nebo stejná značka i v Německu nebo u jiného z našich sousedů? Je mi povědomá a nevím odkud, na české silnici jsem si ji zatím nevšiml...
podobná je ve Francii, ale bez šipky - třeba zde: https://www.google.cz/maps/@44.7893246, ... 384!8i8192

a nebo ještě jiná verze - se 2 šipkami: https://www.google.cz/maps/@45.7136937, ... 384!8i8192
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

A ještě mají něco trochu podobného v Budapešti:
https://www.google.cz/maps/@47.4706392, ... 312!8i6656
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Skvělé, já tušil, že jsem někde tu značku "obchvat" viděl. Ta je opravdu dobře srozumitelná.
theodor less

Příspěvek od theodor less »

mapman píše:Už víc než 10 let tu píšeme o snaze něco v systému značení změnit aby více odpovídalo zahraničním standardům a za celou tu dobu se podařilo protlačit a to prakticky v jednom kroku a bezbolestně několik zásadních změn ať už v uvádění cílů, grafice znače nebo jiných drobnostech.
Na Slovensku je situace opačná - zavedli několik nesourodých změn v několika krocích - čísla D+R, symboly a názvy exitů a uzlů, nové písmo a další.
Možná to tu už bylo: dopravní značka "Kruhový objezd". Ta česká je hezká...
Vodorovné dopravní značky "Směrové šipky" se harmonizaci nevyhnuly. Asi je to dobře, ale bylo kolem toho dost řečí....
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Středočeský kraj je po Plzeňském další, kde byla komplet označena navigace k dálnicím. Následuje kraj U a E.
Přílohy
znacky.jpg
znacky.jpg (39.67 KiB) Zobrazeno 7408 x
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Jestli je tím myšlena akce Síť STC- nasávací oblasti úprava DZ, tak ta určitě ještě dokončená není. Třeba v okolí Poděbrad zatím beze změny.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pomee

Příspěvek od Pomee »

hh píše:Středočeský kraj je po Plzeňském další, kde byla komplet označena navigace k dálnicím. Následuje kraj U a E.
Ta „PLZEŇ“ psana úzkým písmem vypadá šíleně :evil:
Martin96
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin96 »

Zajímalo by mě, co se bude tady v Pardubickém kraji doplňovat, když za pár let se to bude celé ještě předělávat...
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“