Hr. Králové

Off-topic pokec
Stanley

Re: Navigace na okruhu

Příspěvek od Stanley »

Juno píše:Ten jenom sdělil, že Hr. Králové není špatně.
Vidim spatne, kdyz ctu
Jakub Kopecky píše:nejběžnější je Hr. Králové.
?
Juno píše:Ale že by tahle bizarní zkratka měla nějakou analogii nepotvrdil on ani nedoložil za celý den nikdo z vás. Zdá se, že žádný argument k jejímu dalšímu používání ani nemáte - vyjma toho, že se na těch silničních značkách už dlouho používá. A to je podle mě trochu málo.
Mne se pro zmenu zda, ze zadny argument k jejimu nepouzivani ani nemate - vyjma toho, ze se vam nelibi...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Juno píše:mapman:
Jste zbytečně rozčílenej. Tahle zkratka od počátku nemá logiku a zavedl ji některý z předchůdců ŘSD za minulého režimu (souvislost je jen časová) - a to v rozporu s dříve a nadále běžným zkracováním např. v mapách i jinde. Rozšířilo se to bohužel tak, že i jazykový informátor (asi z vlastní zkušenosti) odpověděl, že je to nejběžnější (ačkoli na to nebyl tázán), když se předtím dověděl, že jde o název na dopravních značkách.
Z toho ovšem nevyplývá, že by se na nových značkách nemělo přejít na zkratku všude jinde běžnou a analogickou se zkracováním u všech ostatních Hradců (nelogičnosti zkratek u Hradce a Městce jste si všiml sám).
A nikde jsem tady nenapsal, že by se měly kvůli tomu dnešní značky ve vých. Čechách vyměňovat - ony časem dožijí a na nových by už byla zkratka běžná.
Prosím všechny, aby si pozorně přečetli tento příspěvek. Je to krásná ukázka toho, jak odvést pozornost od věcných výtek. Autor je skvělý diskutér a manipulátor. Sice si občas trochu odporuje, ale to není nic proti tomu, jak krásně umí prosazovat jen tu svou pravdu, kterou má za jedinou.
Gratuluji Juno, jste fakt machr na řečnění, na to jste si ale vybral špatnou dikuzi, tady Vám budou všichni oponovat věcně, protože většině diskutujících jde o podstatu problému a přispívají do diskuze vedeni snahou vzájemně se INFORMOVAT o faktech a svých názorech, nikoli snahou PROSADIT vlastní názor jako jediný správný (jak tu činíte již poněkolikáté Vy). Že na hrubý pytel patří hrubá záplata je známý princip a podle něj Vaše snaha o prosazení Vašeho názoru zvedla celkem pochopitelnou všeobecnou vlnu odporu. (Jen tak mimochodem, není zaznamenáníhodné, že VŠICHNI ostatní diskutující jsou proti Vám a ani jeden s Vámi? ;) )
Na tomhle fóru své názory neprosadíte a je nás tolik, že Vám Vaše názory vždycky někdo vyvrátí. My se vystřídáme, ale Vy jste na tu diskuzi sám. To Vám nezávidím. :D
Všem věcně diskutujícím se omlouvám, ale nemohl jsem si pomoct a musel jsem si "vylít srdéčko".
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Re: Hr. Králové

Příspěvek od kasme »

MPMP: krásně si to shrnul...

Já navrhuji na cedule HRA. KRÁ. - to i pěkně zní...

Jinak je mi jedno co tam píšou, hlavně že je to čitelné...
Ale nedokážu to řádně posoudit, protože toho málo najezdím mimo "své trasy" :)

PS: moc děkuji za odsun diskuse z vlákna "Navigace na okruhu"...
Juno

Příspěvek od Juno »

Stanley píše:
Juno píše:Ten jenom sdělil, že Hr. Králové není špatně.
Vidim spatne, kdyz ctu
Jakub Kopecky píše:nejběžnější je Hr. Králové.
?
jazykový informátor (asi z vlastní zkušenosti) odpověděl, že je to nejběžnější (ačkoli na to nebyl tázán), když se předtím dověděl, že jde o název na dopravních značkách. Jenom tedy (zbytečně) poučil silničáře, jak to zkracují na značkách ...
Stanley píše:
Juno píše:Ale že by tahle bizarní zkratka měla nějakou analogii nepotvrdil on ani nedoložil za celý den nikdo z vás. Zdá se, že žádný argument k jejímu dalšímu používání ani nemáte - vyjma toho, že se na těch silničních značkách už dlouho používá. A to je podle mě trochu málo.
Mne se pro zmenu zda, ze zadny argument k jejimu nepouzivani ani nemate - vyjma toho, ze se vam nelibi...
Mýlíte se, uvedl jsem dost věcných argumentů, zkuste si je přečíst, už je nebudu opakovat.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

andy píše:podle vzoru žena - Odoleny Vody, Odoleně Vodě atd. Ve skutečnosti se ale jedná o genitiv vlastního jména Odolen ( čili něco jako Králové Hradec :D ), takže by se to mělo skloňovat Odolena Vody, Odolena Vodě a tak.
IMHO odpověděla správně, protože podstatný jméno, který se skloňuje, je "Voda" ;) ale "Odolena" bych snad radši neskloňoval vůbec. Jsem ovšem staromilec .. http://cs.wiktionary.org/wiki/Diskuse:Odolena_Voda
Standa

Příspěvek od Standa »

Když už jsme u toho, narazil jsem na zajímavý rozpor: zatímco v češtině je Hradec Králové odvozen od královny, v němčině je to od krále (wikipedie uvádí Königgrätz a správně by mělo být Königingrätz - nebo se jako neněmčinář mýlím?).
Juno

Příspěvek od Juno »

MPMP píše:
Juno píše:mapman:
Jste zbytečně rozčílenej. Tahle zkratka od počátku nemá logiku a zavedl ji některý z předchůdců ŘSD za minulého režimu (souvislost je jen časová) - a to v rozporu s dříve a nadále běžným zkracováním např. v mapách i jinde. Rozšířilo se to bohužel tak, že i jazykový informátor (asi z vlastní zkušenosti) odpověděl, že je to nejběžnější (ačkoli na to nebyl tázán), když se předtím dověděl, že jde o název na dopravních značkách.
Z toho ovšem nevyplývá, že by se na nových značkách nemělo přejít na zkratku všude jinde běžnou a analogickou se zkracováním u všech ostatních Hradců (nelogičnosti zkratek u Hradce a Městce jste si všiml sám).
A nikde jsem tady nenapsal, že by se měly kvůli tomu dnešní značky ve vých. Čechách vyměňovat - ony časem dožijí a na nových by už byla zkratka běžná.
Prosím všechny, aby si pozorně přečetli tento příspěvek. Je to krásná ukázka toho, jak odvést pozornost od věcných výtek ...
... není zaznamenáníhodné, že VŠICHNI ostatní diskutující jsou proti Vám a ani jeden s Vámi? ...
Zdejší čtenáři naopak vidí, že jste ani na jediný můj výše uvedený argument neodpověděl a jenom jste mě označil za manipulátora.
Nevšiml jste si příspěvku "dantex". Ale oceňuji i věcný přístup k této již nyní únavné diskusi, kteří projevili např. ElWapp, andy a někteří další.
Naposledy upravil(a) Juno dne 26.3.2010 9:44:24, celkem upraveno 1 x.
jannnn

Příspěvek od jannnn »

Již nějakou dobu to tu se zájmem čtu a nestačím se divit. Jelikož se tu pan Juno pořád ohání tím, jak to hradečákům vadí, neváhal jsem, vzal telefon a lidem z Hradce králové zavolal. Celkem jsem se ptal 8mi lidí, přičemž 6 z nich tam žije trvale, jeden tam studuje a poslední se otamtud asi před 2 lety odstěhoval. A výsledek je takový, že ani jeden z nich nemá s tvarem "Hr. Králové" sebemenší problém, natož aby ho to uráželo. Takže nevím, kde berete ten svůj názor, jak vidíte, není jediný správný :).
Juno

Příspěvek od Juno »

jannnn píše:Již nějakou dobu to tu se zájmem čtu a nestačím se divit. Jelikož se tu pan Juno pořád ohání tím, jak to Hradečákům vadí, neváhal jsem, vzal telefon a lidem z Hradce Králové zavolal. Celkem jsem se ptal osmi lidí, přičemž 6 z nich tam žije trvale, jeden tam studuje a poslední se otamtud asi před 2 lety odstěhoval. A výsledek je takový, že ani jeden z nich nemá s tvarem "Hr. Králové" sebemenší problém, natož aby ho to uráželo. Takže nevím, kde berete ten svůj názor, jak vidíte, není jediný správný.
Záleží na tom, jak jste se ptal, jak jste před tím svůj dotaz vysvětlil atd.
Ale hlavně je to argument snad neslabší (pro všechny Nehradečáky určitě), a sám taky pořád zdůrazňuju jen argumenty ostatní.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Co zkusit tzv. "google test"?

57 000 česky psaných stránek na dotaz "Hr. Králové"
19 900 česky psaných stránek na dotaz "Hradec Kr."
8 520 česky psaných stránek na dotaz "Hradec Král."

No, jinak už vážně nemám, co bych dodal.
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

jonáš píše:Co zkusit tzv. "google test"?
a HRA. KRÁ. jeden :) :)
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Juno píše:
jannnn píše:Již nějakou dobu to tu se zájmem čtu a nestačím se divit. Jelikož se tu pan Juno pořád ohání tím, jak to Hradečákům vadí, neváhal jsem, vzal telefon a lidem z Hradce Králové zavolal. Celkem jsem se ptal osmi lidí, přičemž 6 z nich tam žije trvale, jeden tam studuje a poslední se otamtud asi před 2 lety odstěhoval. A výsledek je takový, že ani jeden z nich nemá s tvarem "Hr. Králové" sebemenší problém, natož aby ho to uráželo. Takže nevím, kde berete ten svůj názor, jak vidíte, není jediný správný.
Záleží na tom, jak jste se ptal, jak jste před tím svůj dotaz vysvětlil atd.
Ale hlavně je to argument snad neslabší (pro všechny Nehradečáky určitě), a sám taky pořád zdůrazňuju jen argumenty ostatní.
A další skvělá "řečnická odpověď". Tentokrát to teda vezmu věcně, abych nebyl obviňován, že se nevěnuju tématu.
Juno píše: Záleží na tom, jak jste se ptal, jak jste před tím svůj dotaz vysvětlil atd. - ano samozřejmě, když se "správně" zeptáte, dotanete většinou "správnou" odpověď. To platí pro obě strany a Vy jako "kovaný diskutér" to musíte vědět nejlépe, že?
A jedeme dál: Ale hlavně je to argument snad neslabší (pro všechny Nehradečáky určitě) jannnn psal, že volal Hradečákům, takže jakto "pro Nehradečáky"? Já tomu, prosím, nerozumím. Hezky jste argument shodil jako nejslabší, ale jaksi jste si popletl skupinu respondentů, ne? Takže ve výsledku děláte z protivníka hlupáka silně překroucenými argumenty, sorry tohle nemá z věcnou diskuzí opravdu nic společného.
Juno

Příspěvek od Juno »

MPMP píše: ... Ale hlavně je to argument snad neslabší (pro všechny Nehradečáky určitě) jannnn psal, že volal Hradečákům, takže jakto "pro Nehradečáky"? Já tomu, prosím, nerozumím. Hezky jste argument shodil jako nejslabší, ale jaksi jste si popletl skupinu respondentů, ne? Takže ve výsledku děláte z protivníka hlupáka silně překroucenými argumenty, sorry tohle nemá z věcnou diskuzí opravdu nic společného.
Zda se líbí/nelíbí nápis Hr. Králové Hradečákům, je argument snad nejslabší a určitě je nejslabší pro všechny Nehradečáky (kterým je jedno, co si o tom myslí Hradečáci).
Myslím, že nemusíte opět hlavně nadávat, když něčemu nerozumíte.
Standa

Příspěvek od Standa »

Juno píše:...Zda se líbí/nelíbí nápis Hr. Králové Hradečákům, je argument snad nejslabší a určitě je nejslabší pro všechny Nehradečáky (kterým je jedno, co si o tom myslí Hradečáci).
Ale Vy jste tady začal s tím, že Hradečáci jsou zkratkou Hr.Králové uraženi, takže sice máte pravdu, že je to slabý argument, ale byl Váš a byl vyrácen průzkumem v terénu, který dokázal, že jim je to jedno. :kladivo:
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Juno píše:
MPMP píše: ... Ale hlavně je to argument snad neslabší (pro všechny Nehradečáky určitě) jannnn psal, že volal Hradečákům, takže jakto "pro Nehradečáky"? Já tomu, prosím, nerozumím. Hezky jste argument shodil jako nejslabší, ale jaksi jste si popletl skupinu respondentů, ne? Takže ve výsledku děláte z protivníka hlupáka silně překroucenými argumenty, sorry tohle nemá z věcnou diskuzí opravdu nic společného.
Zda se líbí/nelíbí nápis Hr. Králové Hradečákům, je argument snad nejslabší a určitě je nejslabší pro všechny Nehradečáky (kterým je jedno, co si o tom myslí Hradečáci).
Čemu nerozumím?
Uděláme to tedy jinak, pokud chcete věcně diskutovat, odpovězte prosím ANO - NE na následující otázky:
1) Položil jste na stůl argument, že tato zkratka Hradečákům vadí?
2) Položil jannnn na stůl výsledky svého průzkumu, že jim to nevadí?
3) Lze tedy o tomto Vašem názoru na tomto základě polemizovat?
Já za sebe na všechny 3 otázky odpovídám ANO i když to vůbec nic neříká o tom, která zkratka je "lepší", "správná" a podobné subjektivní pocity. Čemu na tom podle Vás nerozumím? "politickému pohledu na věc", nebo čemu, proboha?
Juno

Příspěvek od Juno »

Standa píše:
Juno píše:...Zda se líbí/nelíbí nápis Hr. Králové Hradečákům, je argument snad nejslabší a určitě je nejslabší pro všechny Nehradečáky (kterým je jedno, co si o tom myslí Hradečáci).
Ale Vy jste tady začal s tím, že Hradečáci jsou zkratkou Hr.Králové uraženi, takže sice máte pravdu, že je to slabý argument, ale byl Váš a byl vyrácen průzkumem v terénu, který dokázal, že jim je to jedno. :kladivo:
Jannnn tady sdělil, jakou odpověď dostal na svůj dotaz od osmi lidí. V pořádku, beru to (pouze) jako informaci. Není to ovšem výsledek regulérního průzkum v terénu a nemůže proto "vyvracet" názor dalších lidí - ale je to slabý argument, jak jsme se shodli, ta nemá snad smysl se zrobna jím podrobně zabývat.
Je tu někde výklad, co znamenají smajlíci? Nejde mi jen o tento.
flames

Příspěvek od flames »

Těžko říct, jestli jste se v té debatě od značení nedostali spíš už k handrkování nad zkrácenou podobu. V tom bych se přidal ´na stranu´ Hr. Králové, protože mi to tak laicky přijde správné.

Na druhou stranu argument s empirickým průzkumem není pro tu debatu příliš podstatný - tak třeba já pocházím z Valašského Meziříčí a ačkoliv se naprosto konstantně používá Valmez v řeči, tak bych považoval užití té zkratky na značení za méně šťastnou variantu. Ty značky přeci nejsou jen pro lidi z HáKá, HradecKingu, nebo jak chcete.
Juno

Příspěvek od Juno »

MPMP píše: ... pokud chcete věcně diskutovat, odpovězte prosím ANO - NE na následující otázky:
1) Položil jste na stůl argument, že tato zkratka Hradečákům vadí? ANO a dále jsem zdůrazňoval argumenty jiné.
2) Položil jannnn na stůl výsledky svého průzkumu, že jim to nevadí? ANO, jde o odpovědi na jím formulované otázky.
3) Lze tedy o tomto Vašem názoru na tomto základě polemizovat? ANO, již se stalo - viz výše a je to nedůležité.
Já za sebe na všechny 3 otázky odpovídám ANO i když to vůbec nic neříká o tom, která zkratka je "lepší", "správná" a podobné subjektivní pocity. Čemu na tom podle Vás nerozumím? "politickému pohledu na věc", nebo čemu, proboha?
Sám jste napsal první, že tomu nerozumíte. A doufám, že už se tahle banalita vysvětlila, zkuste diskutovat k mým podstatným argumentům.
Standa

Příspěvek od Standa »

Juno píše:...Je tu někde výklad, co znamenají smajlíci? Nejde mi jen o tento.
Smajlíci vyjadřují momentální duševní rozpoložení pisatele v návaznosti na to, co právě píše, takže to bude asi dost individuální... Když na ně najedete myší, tak by se měl objevit ještě slovní popisek, který někdy také může lehce napovědět. Kladívko odpovídá takovému tomu kladívku v bublině nad hlavou komiksového hrdiny, použil jsem ho hlavně proto, že je tu nové (kdyby tu byl ještě smajlík mlátící hlavou o zeď, hodil by se pro popis mého emocionálního stavu při psaní inkriminovaného příspěvku lépe a použil bych jeho). Ale přiznám se, že si nejsem zcela jist správným používáním smajlíků "razz", "Mr.Green", "geek", "übergeek" a nově i "jídlo". :) nebo :oops: ?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ještě vás to tady nepřestalo bavit hádat se nad tím, jestli má být na značkách Hr. Králové, či Hradec Kral. nebo něco jiného. Tuhle vaši debatu jsem opravdu nepochopil. :crazy:
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Sosa

Příspěvek od Sosa »

Jediná klika je,že si nemůžou rozšlapat bábovičky. :lol:
Mike

Příspěvek od Mike »

Geo píše:Obávám se Juno, že v takovém případě je řešením jedine přejmenovat Hradec Králové na něco kratšího. :?
navrhuji Pardubice - předm.
neboli Pardubice - předměstí
věřím, že v tom okamžiku zkousnou hradečáci i Hrad.Král. :lol:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Juno píše:
MPMP píše: ... pokud chcete věcně diskutovat, odpovězte prosím ANO - NE na následující otázky:
1) Položil jste na stůl argument, že tato zkratka Hradečákům vadí? ANO a dále jsem zdůrazňoval argumenty jiné.
2) Položil jannnn na stůl výsledky svého průzkumu, že jim to nevadí? ANO, jde o odpovědi na jím formulované otázky.
3) Lze tedy o tomto Vašem názoru na tomto základě polemizovat? ANO, již se stalo - viz výše a je to nedůležité.
Sám jste napsal první, že tomu nerozumíte. A doufám, že už se tahle banalita vysvětlila, zkuste diskutovat k mým podstatným argumentům.
Tak, konečně rozumím aspoň tomu, že věcná diskuze nebude, na konkrétní otázky se neodpovídá, vyvrácený argument se označí za "nejslabší". A s tímto přístupem chcete, aby s Vámi někdo DISKUTOVAL? Vždyť Vy diskutovat nechcete, Vy chcete jen a jen všechny přesvědčit osvé jediné pravdě. Už jsem Vám psal, že tady se Vám to nepovede. Chcete-li diskutovat dál (o čemkoliv), odpovězte nejdřív, prosím, na položené otázky. Pak se můžete ptát zase Vy a bude-li to k tématu, rád odpovím. ;)
Juno

Příspěvek od Juno »

MPMP:
Už jsem Vám odpověděl v pátek v poledne - odpovědi jsou dopsány přímo za otázky, které jste položil. Vy jste si jich nevšiml?
Juno

Příspěvek od Juno »

Lenny píše:Ještě vás to tady nepřestalo bavit hádat se nad tím, jestli má být na značkách Hr. Králové, či Hradec Kral. nebo něco jiného. Tuhle vaši debatu jsem opravdu nepochopil.
Už jen musím odpovídat na další věcné reakce.
Podstatné už bylo dávno řečeno.
Zamčeno

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“