rumpeak píše:Vím, že se to nám příznivcům dálnic nebude líbit, ale je potřeba větší finanční prostředky investovat do rozvoje železnic. Už několikrát jsem tady zmiňoval, že nechápu, jak může být výhodnější přepravovat zboží třeba i přes celou Evropu v kamionech místo ve vlacích (mýto pro kamiony musí být prostě v takové výši, aby se to opravdu nevyplatilo)....
Vidím ten problém v nízké konkurenceschopnosti železniční dopravy, přičemž minimálně u nákladní by se s tím dalo určitě něco dělat. To mám potvrzeno od lidí z praxe, zkuste si zařídit nějakou přepravu po železnici a poznáte co to je logistikova noční můra. Snad už se to trochu zlepšuje, ale privatizace oddělených nákladních přeprav sama o sobě nestačí, je potřeba nějak podpořit konkurenci (teď nemyslím jen u nás, ale v rámci celé EU), aby Vám ucelenou nákladní linku třeba Praha - Rotterdam mohlo zajistit několik na sobě nezávislých železničních firem. V USA jde větší podíl nákladní dopravy po železnici a přitom mají dálniční síť téměř všude a železnice jsou většinou privátní (stát do nich neinvestuje). Jiná věc je osobní doprava, ta se bez dotací neobejde ani v USA, stejně jako vysokorychlostní tratě.
rumpeak píše:...Problém kde brát dostatek elektrické energie poté co dojde uhlí a uran je pro Českou Republiku docela nasnadě, protože na rozdíl od třeba Polska nebo Maďarska máme dostatek vody tekoucí z kopců, takže ať se to ochráncům přírody líbí nebo ne (a přiznám se, že mě se to taky nelíbí) počet vodních elektráren zažije takový boom, jako počet solárních panelů po té nesmyslné dotaci na tento ne zrovna kdovíjak ekologický zdroj...
Naprosto souhlasím, jen bych ještě dlouho neodepisoval ten uran, nové generace jaderných elektráren by měly dokázat vytěžit ještě něco i z momentálně vyhořelého paliva.
rumpeak píše:... Městskou a příměstskou dopravu budou zajišťovat především trolejbusy a tramvaje. Tramvajové tratě je pak ideální kombinovat s železničníma (mají stejný rozchod). Hybridní tramvajovlak pak projede celé město jako je například Havířov, pak se po železničních kolejích velmi rychle přepraví do Ostravy např. na nádraží Střed, Svinov, Hlavní, Vítkovice, Kunčice, popř. na jiné, kde je návaznost na městskou dopravu v Ostravě a bude po Ostravě pokračovat opět jako tramvaj.
Pár takových železničních nápadů je tady:
http://binko.wz.cz/