Novináři a jejich bláboly

Off-topic pokec
Odpovědět
krtek700

Re: Novináři a jejich bláboly

Příspěvek od krtek700 »

ML90 píše:To je sice super, že Mátla sleduje několik lidí z ČT a dokonce i samotný profil ČT24, ale taky musíte vzít v úvahu, že v tom daném médiu pracuje x novinářů a kdo konkrétně bude tohle téma zpracovávat je často dost o náhodě. U těhle témat to platí tím spíš, novináři věnující se dlouhodobě nějakému konkrétnímu tématu nebo oblasti jsou v ČR bohužel spíše výjimka. Pokud jde o ten oficiální profil, tak si snad nemyslíte, že ho vede někdo z redakce, kdo točí reportáže nebo píše články. To je asi jako tvrdit, že každý zaměstnanec ŘSD by měl vědět o něčem, co se napsalo na twitteru, protože ten daný profil je sledovaný profilem ŘSD.
Podle mě to ve velkém médiu nefunguje tak, že někdo publikuje zprávu a nikdo o tom neví. Podle mě mají systém, kam to píšou, kdo co dělá. Já bych očekával, že budou mít dokonce systém, ve kterém se jim budou shromažďovat informace z různých zdrojů(s nějakým tagem, k jakému tématu to je atd).
Já bych si skoro tipl, že ČT o tom možná věděla, ale prostě to ingorovali a když přišla zpráva z ČTK, tak to tam šoupl kdokoli.

Uvedení Hřiba je chyba ČTK, ostatní to slepě převzali. U ČT je chyba, že si to nezařadili do té doby, než to přišlo od ČTK.
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Myslím že tu debatujeme nad novinařinou se znalostmi tématu jako bychom chtěli debatovat o jaderné energetice nebo řízení letového provozu.
V tomto fóru jsou minimálně dva novináři, kteří by nám mohli trochu poodkrýt systém zpravodajství. Tedy pokud mohou.
jozka

Příspěvek od jozka »

Az na to, ze tohle neni o systemu zpravodajstvi...
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

No tak nevím, jestli to je spíš do novinářů, nebo do pražské polity, ale asi po 5 měsících jsem se chvíli díval na svůj dříve velmi oblíbený pořad Události komentáře.(Dříve prakticky každý den, po asi 3 týdnech kovidu jsem na to už ani nekoukl-nebylo tam snad nic jiného).
Dneska jsem zapl televizi a vidím v UK Hřiba a říkají, že budou za chvíli řešit něco jiného než kovid.
Ohlásili 511, tak jsem nadšeně zůstal. Postupně nadšení klesalo, když ve studiu ke Hřibovi přibyl Scheinherr(nechápu smysl, proč tam byli oba, navíc to vypadalo, že tam zůstanou sami). Za pár minut uvítali dalšího hosta, přes telefon Dolínka. Z nějakého důvodu jsem čekal třeba někoho z MD, ŘSD, nebo kdyby to chtěli fakt politicky, tak ANO.

Dovolím si říct, že "debata" naprosto zbytečná, logicky Hřib a Scheinherr říkají skoro to stejné, co říkal Dolínek si vlastně vůbec nepamatuji kromě jedné věci, když Dolínek prohlásil, že ty velké a důležité stavby je správné, aby byly posuzovány na nejnižších stavebních úřadech, aby se pak dalo odvolat na kraj a pak na MD(nebo něco v tom smyslu).
Moderátory prakticky víc než samotná 511 zajímaly politické potičky. To co říkali pánové z Prahy mi přišlo často zmatené, nepřesné, nebo úplně špatně.
Klasicky naprosto exkluzivní situace na otázku zelených pásů, vůbec se to nezmínilo. Vyznění celého dění dost jiné, než je v realitě, nezaznělo ani to, že řízení muselo být opakováno kvůli chybě. Neznalý člověk reálný obraz vůbec nemohl dostat.

Po téhle pochybné debatě se ve studiu objevil Rýdl a moderátorka se ho ptala hlavně na data dokončení částí okruhu a D3.

Televizi jsem vypl a nechápal, co jsem to právě viděl. Tohle je doprava v podání ČT(většiny médií v ČR).

Doporučuji se na to kouknout, třeba jsem byl jenom unavený po celém dni v práci a nepochopil jsem to správně
jozka

Příspěvek od jozka »

To je "novinarina" o ktere jsem psal. Predvest milasky, nepozlobit, podrbat a jedem dal.
1975

Příspěvek od 1975 »

Krtku, pochopil jsi to naprosto správně. Pro mě jako člověka, který někdy něco s médii měl společného...K blití. Zvlášť od "veřejnoprávní elity".
1) nepřipravenost - jak Železný, tak Marcela (časové termíny, úseky, atd.)
2) výběr "hostů" - když tam řeší (a říkám, blbý) Havlíčkův tweet, proč tam není Karel, nebo někdo z MD?
3) fokus na naprosto nedůležité věci, místo na to, co bude teď, jak to jde za sebou atd.
MickeyMouse

Příspěvek od MickeyMouse »

Jen pro otrlé: (https://denikn.cz/minuta/413816/). Já otevřel jen Minutu po minutě Deníku N, na A2Alarm jsem nepokračoval.
Autor toho výroku asi nikdy neviděl ten most s A23 ve Vídni - mohl si ho dobře prohlédnout z mostu pro metro linky 1. Asi taky nic neví o vedení A4 a A22 skrz město.
Ve Vídni možná nemají náš MO, ale dokázali to, co u nás naplánovali nacisti a rozestavěli komunisti a nikdy už nebude dokončeno, tedy postavit křížení dálničních magistrál ze dvou směrů uprostřed města.
Budu rád, až z toho něco smažu:
0136
0301-0305/I a 3011-3012/II
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
kot

Příspěvek od kot »

MickeyMouse : Stačilo napsat, že "odborník" je Filer automatář. Pak už to nepotřebuje komentář. Každý ví co je to za hňupa...
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Ministrův bratr brzdí dostavbu Pražského okruhu. Babiš mu chce domluvit

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/mini ... .seznam.cz

Přejdu to, že mají na svém kontě pořád 0, takže to zjevně brzdí úplně všichni majitelé.

Do této kategorie to podle mě patří z důvodu pár vět ke konci článku.
Premiér má na úspěšné dostavbě Pražského okruhu svůj zájem. Na obchvat hlavního města slíbil přispět 60 miliardami korun ze státní kasy. Zřejmě i na základě tohoto slibu se posunulo jednání o stavbě jeho vysněné úřednické čtvrti v pražských Letňanech.
Ten stát je tak hodný, že si sám sobě přispěje na svojí stavbu :D
Myslím, že tam byly ještě nějaké další nesmysly, ale ty jsem zapomněl. Autor zjevně vůbec netuší, co jsou okruhy, o stavbě dálnic ví prd a se zdroji asi pracovat taky neumí.(Při otevření prvního odkazu o příspěvku státu 60 mld by mu to muselo dojít)
1975

Re: Legislativa v oblasti povolování liniových staveb

Příspěvek od 1975 »

Martin_L píše:
1975 píše:Jirko, nechci byt hnidopich, ale je to NAVRH zakona. Zakony stale jeste schvaluje Parlament:o)
To, ze to nema spravne ani verejnopravni CT, jen je dikazem kvality jeji prace.
Veřejnoprávní ČT to má správně:
ct24.cz píše:Vláda během pondělního jednání schválila nový stavební zákon. Nyní poputuje do sněmovny...
Vláda svým usnesením schvaluje nebo neschvaluje návrhy, které jsou jí předloženy. To, že v případě zákonů to znamená jen určitý signál větší pravděpodobnosti jeho úspěšného schválení parlamentem (narozdíl od např. nařízení vlády, kdy předpis přímo vstupuje v platnost) neznamená, že nejde o "schválení". Možná by větší srozumitelnosti pro ty, kteří se v legislativním procesu neorientují, pomohlo, kdyby ČT napsala, že vláda schválila návrh nového stavební zákona. Ale tenhle detail určitě není důvodem k tomu okamurovsky kopat do instituce, která dlouhodobě poskytuje nejlepší obrazové zpravodajství v Česku.
Martine, myslím, že je zbytečné jakoukoli kritiku "božské a neomylné" ČT hned označovat za "okamurovskou". Jde mi o podstatu věci. Ta zkratka je nepřijatelná. Jde o návrh zákona, nikoli schválení zákona. Je v tom velký rozdíl - stejně jako třeba obviněný/obžalovaný/odsouzený/pravomocně odsouzený.
Zvlášť u tohoto zákona zcela určitě nezůstane v podobě, jak ho vláda navrhla. A podoba, jak to ČT dala do headlinu, podsouvá, že takto ten zákon bude platit. To je prostě neprofesionální a nepřesné.
A k nejlepší kvalitě. Jestliže Marcela Augustová ukazuje v srpnu 2020 mapu dálnice D3 a na ní staví úseky mezi Táborem a Budějovicemi, tak jsou možná lepší než jiní, ale pořád stále nekvalitní, resp. mají co (nejen za moje peníze) zlepšovat.
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Označení tohoto jako že vláda přijala zákon je drobná nuance. Myslím že drtivá většina ví jak to funguje, že je nejdůležitější sněmovna. A pokud to někdo neví, tak ho tohle stejně netankuje.

Horší je, když média začnou mluvit o zákoně jako o schváleném(k tomuhle zákonu by to bylo ve styly: Stavební povolení bude trvat maximálně rok.), když projde v PSP teprve do druhého čtení.
1975

Příspěvek od 1975 »

V tom se asi neshodnem. Já chápu, že TY to víš, ale moje zkušenost z okruhu i poměrně vzdělaných lidí je dost odlišná. A považuju to prostě za neprofesionální, protože to, že v tom JE rozdíl, mají vědět především ti novináři.

Stejně jako když dnes ta zbožňovaná Světlana je jakoby drsná na Alenku, kde na tu 15% daň vezme (což je OK), ale když tam pak Ferjenčík blábolí, že oni by zvýšili odpočitatelnou položku, aby ušetřili ty nejchudší, tak to už mu nevrátí, že nejnižší příjmové skupiny ŽÁDNÉ daně z příjmu neplatí. Ne menší, ale žádné. Jakože nula. Ale to je samozřejmě jiný příběh. I když ze stejné knihy, o neprofesionalitě novináře.
kot

Příspěvek od kot »

2 1975 : Pod tvé příspěvky týkající se ČT se mohu ve 100% podepsat. Absolutní souhlas...
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

1975 píše:Martine, myslím, že je zbytečné jakoukoli kritiku "božské a neomylné" ČT hned označovat za "okamurovskou". Jde mi o podstatu věci. Ta zkratka je nepřijatelná. Jde o návrh zákona, nikoli schválení zákona. Je v tom velký rozdíl - stejně jako třeba obviněný/obžalovaný/odsouzený/pravomocně odsouzený.
Zvlášť u tohoto zákona zcela určitě nezůstane v podobě, jak ho vláda navrhla. A podoba, jak to ČT dala do headlinu, podsouvá, že takto ten zákon bude platit. To je prostě neprofesionální a nepřesné.
Takže Okamura podruhé :) Nevím, jestli je tu někdo, pro koho je ČT božská a neomylná. Pro mě určitě ne a klidně si můžeme ve vhodném vlákně vyjmenovávat, jakých chyb se pracovníci téhle instituce dopustili, protože stejně jako kdekoliv jinde i v ČT pracují lidé chybující. Nic to ale nemění na tom, že při hodnocení kvality českých médií zkrátka platí pořadí: média veřejné služby, pak dlouho nic a pak v určitých rozestupech všichni ostatní. Kromě toho se ani tady na fóru neshodneme, zda-li je uvedený titulek článku chybný nebo ne. Pro mě je rozdíl mezi "vláda schválila návrh zákona" a "vláda schválila zákon" přijatelná zkratka a srovnávat to s pojmy obviněný/obžalovaný/odsouzený/pravomocně odsouzený samozřejmě nelze, protože ty mají naprosto jednoznačný obsah a jejich záměna znamená úplně odlišnou informaci. Kdybychom chtěli tuto analogii použít, musela by ct24.cz místo "vláda schválila zákon" napsat "sněmovna schválila zákon" a to se nestalo. Naopak je tam ještě dodatečně uvedeno, že zákon nyní poputuje do sněmovny (což je u návrhu zákona naprostá samozřejmost, přesto je to zde napsáno, aby si snad někdo nemyslel, že schválením vládou je hotovo a platí to). Takže na tom nic neprofesionálního není, nepřesné je to přijatelně a tvrzení, že tím ČT něco někomu podsouvá není žádná kritika, ale opravdu jen vyprázdněné okamurovské kopání do instituce, kterou nám v mnoha zemích Evropy jen tiše závidí.
1975 píše:Stejně jako když dnes ta zbožňovaná Světlana je jakoby drsná na Alenku, kde na tu 15% daň vezme (což je OK), ale když tam pak Ferjenčík blábolí, že oni by zvýšili odpočitatelnou položku, aby ušetřili ty nejchudší, tak to už mu nevrátí
A po každém rozhovoru následuje podrobný rozbor, kde se takovéhle věci řeší a moderátor se dozvídá, kde měl reagovat lépe a příště byl pohotovější. Takhle to funguje ve veřejnoprávní televizi. Narozdíl třeba od takového Barrandova, kde Soukupovi jeho nesmysly nikdo nerozporuje.
kot

Příspěvek od kot »

Tak pokud je tvůj poslední odstavec reálný (což nerozporuji, neboť na to nemám informace), tak se můžeme těšit na lepší přípravu a více faktů týkajících se výstavby silniční infrastruktury, poskytnutých nám moderátory na ČT. Doufejme, že tomu tak bude... Snad.
1975

Příspěvek od 1975 »

to Martin L: Jsem rád, že na Kavkách tuhle diskusi čtete. Škoda jen, že si tu z fóra nenačerpáte i fakta, aby ty reportáže byly lepší. Jinak, klasická manipulace - obviněný/obžalovaný je něco obsahově jiného, ale návrh/zákon ne? Wtf? Jasně, zkratka už je subjektivní, ale PRÁVĚ proto v objektivním médiu nemá ve zpravodajství co dělat.
Že se rozhovory podrobně rozebírají - fajn, jakou jste si tedy udělali rozborku?
Kdo rozhoduje, že co říká Soukup, jsou nesmysly? Vy, strana?
Navíc, on je narozdíl od ČT soukromé médium, neplacené z našich daní.
Stejně jako když něco řekne váš oblíbený Tomio, je to dopředu špatně jen proto, že to řekl on?
A tu poslední báchorku o tom, jak nám celý svět závidí ČT... jasně. Ten váš levicově sluníčkový možná.
Aby bylo jasno - nejsem žádný příznivec SPD a spol., ale ten svazácký neobolševismus není o moc lepší.
Já chci jen kvalitní, nestranné, co možná nejobjektivnější ZPRAVODAJSTVÍ od veřejnoprávní instituce - a k tomu má současná ČT hodně daleko. Bohužel.
jozka

Příspěvek od jozka »

kopání do instituce, kterou nám v mnoha zemích Evropy jen tiše závidí.
Nadohodim klasicke...citation needed.
1975

Příspěvek od 1975 »

...v kávárnách západoevropských měst, ověřeno v rámci výměnného programu Erasmus:o) Pozor, ironie:o)
prof2

Příspěvek od prof2 »

Silnici „nikoho“, kvůli níž vznikla česká mapa výmolů, konečně opraví

"Jedna díra vedle druhé, mezi kterými řidič musí kličkovat, aby nepoškodil auto. Tak vypadá silnice II. třídy mezi Novým Jičínem a obcí Rybí v úseku u bývalých Sirných lázní.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/nov ... pravy_pjen...

Ono prostě stačí, když novinář silnici, která nemá na stránkách ŘSD žádné označení, prohlásí za druhou třídu, a s tím předpokladem pak pracuje. Ještě větší legrace je, když nějaká slečna v diskuzi rezolutně prohlásí: "Silnici II. třídy spravuje kraj, tečka."

:D :D :D
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

Předně se sluší podotknout, že nejsem a nikdy jsem nebyl zaměstnancem České televize, takže pokud chcete na Kavky něco vzkazovat, je třeba si k tomu najít někoho jiného :) Programu Erasmus jsem se nezúčastnil a určitě už to nedoženu.
Martin_L píše:...v mnoha zemích Evropy...
1975 píše:...jak nám celý svět...
Tenhle váš argumentační faul je ukázkou toho, proč váš způsob diskuse považuju za okamurovský, protože toto je přesně jedna z věcí, kterou Tomio rád používá (samozřejmě, že není sám a stejnou metodu si oblíbilo mnoho dalších včetně některých členů vlády a dalších vysokých ústavních činitelů). Ale asi se shodneme na tom, že kdyby kterýkoliv respondent při rozhovoru v jakémkoliv médiu použil podobné překroucení, měl by ho moderátor nasměrovat zpět a upozornit, že reaguje na něco, co nikdo neřekl.
1975 píše:obviněný/obžalovaný je něco obsahově jiného, ale návrh/zákon ne?
Tak ještě jednou a z mé strany naposledy. Záměna mezi obviněným a obžalovaným znamená, že divák či čtenář dostává zcela jinou informaci o procesní pozici konkrétní osoby. Vypuštěním slova návrh z informace, že vláda schválila zákon divák či čtenář zcela jinou informaci nedostává. Dostává přinejhorším informaci neúplnou, ale kterou si dokáže na základě jiných dat jednoduše doplnit. Je to stejné, jako když místo "dálnice D8 u Lovosic" řeknu jen "dálnice u Lovosic". Je to sice informace neúplná, ale každý si ji dokáže bez potíží a jednoznačně doplnit na základě toho, že u Lovosic žádná jiná dálnice než D8 není. A s tím návrhem zákona/zákonem je to ve vztahu k vládě úplně to samé.

A o tom, jestli Soukup tvrdí nesmysly, nebo ne, samozřejmě rohoduje Soros.
1975

Příspěvek od 1975 »

"Celý svět vs. mnohé země Evropy" - ano, přehlédnul jsem se, nic okamurovského, beru. Na tom, že to je tak jako tak laciný argumentační trik (viz jozkuv dotaz na zdroj), to nicméně moc nemění.
Stejně jak ta snaha vybruslit z nevybruslitelného - rozdíl mezi obviněním/obžalobou si také může divák na základě jiných dat doplnit, tak jako cokoli. Pořád je to ale nepřesná informace. Návrh prostě není zákon, tečka. A veřejnoprávní zpravodajské médium to má respektovat a nepokoušet se o zkratky. Slavia taky není "letenský klub", i když kdysi dávno začínala hrát právě v této čtvrti. A každý si to může bez potíží dohledat.
ML90

Příspěvek od ML90 »

K těm veřejnoprávním médiím jenom jedna poznámka. Přes všechny výtky a problémy můžeme být za ČT fakt rádi, taky by to u nás mohlo vypadat jako v Polsku. Tady máte ukázku z tvorby polské "veřejnoprávní" televize TVP, tohle se letos vysílalo jen pár dní před prezidentskými volbami v hlavní zpravodajské relaci jako reportáž z předvolební kampaně: https://www.youtube.com/watch?v=Q9O3tc21cU0 Docela síla, ne?
1975

Příspěvek od 1975 »

...a co tam bylo k dálnicím? .o) Jinak některé reportáže/tematická vysílání na ČT jsou zase obrácená (viz už slavné vysílání po zvolení Trumpa apod.). Obojí je samozřejmě podle mého špatně, ale i ČT má do objektivního média daleko (byť to TVP je fakt slušnej oddíl) - bohužel, trendem je tam "názorová/angažovaná" žurnalistika, ne nestranně faktické zpravodajství
ML90

Příspěvek od ML90 »

To jako vážně chcete srovnávat? Schválně mi teda najděte srovnatelný materiál v archivu ČT, to jsem teda hodně zvědavý. Jenom znovu opakuju - tohle běželo jako "reportáž" v hlavní zpravodajské relaci.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Jistěže to chceme srovnávat. Vy posuzujete věci neobjektivně jen podle svého politického přesvědčení, takže když je to proti "vašim" tak vám to vadí, ale to co je proti těm "zlým" tak to vám zdá se nevadí. ČT je přinejmenším stejně špinavá ve svém jednostranném zaujetí, stačí se podívat třeba na pořád 168 hodin uvědomnělé soudružky Fridrichové, to je jednostranně zaměřená stoka.

Ale nevím proč se to tady řeší, protože tohle od dálnicích fakt není ....
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“