Novináři a jejich bláboly

Off-topic pokec
Odpovědět
krtek700

Re: Novináři a jejich bláboly

Příspěvek od krtek700 »

Mike píše:když už jsme u krajů, dnes jsem měl možnost prolistovat krajský plátek, kde se tedy prezentují jen krajští radní a paní hejtmanka
dozvěděl jsem se, že kraj v posledních dvou letech masivně investoval do komunikací a asi 480km opravil...
možná jsem si nevšiml kolik má kraj těch silnic celkem nebo používám nějaké jiné než ty opravené
Takhle, já netuším, jak je to v ostatních částech, ale za stranu na východ od Prahy musím říct, že toho tady je opravené obrovské množství. Zejména čím blíže Praze tím lepší. Ale novinářsky to lze určitě nějak analyzovat, ale tak když někomu stačí plácat analýzu z věcí jako koronáč a kůrovec :D
Jinak po delší době jsem našel, že mají cca 8600km.
Sojer

Příspěvek od Sojer »

Kvalitni zurnalistika Ceske televize, zdroj:
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/31 ... -rozsireni

aneb 'To potvrdil také Karel Havlíček, který si podle svých slov dokáže představit, že se sveze autem z Prahy do Rakouska už po roce 2028'.
Přílohy
Capture.PNG
Capture.PNG (7.17 KiB) Zobrazeno 6628 x
1975

Příspěvek od 1975 »

...tentokrát tam nevidím moc rozpor, co se ti nezdá? mluví o celém úseku, ne jen o těch hraničních, které budou dříve
Sojer

Příspěvek od Sojer »

1975 píše:...tentokrát tam nevidím moc rozpor, co se ti nezdá? mluví o celém úseku, ne jen o těch hraničních, které budou dříve
Nic proti, ale já z Prahy do Rakouska JEZDÍM AUTEM uz ted ;)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ano jistě, má tam být "po dálnici"
kot

Příspěvek od kot »

No, alespoň víme proč NEVOLIT PIRÁTY, pokud je jejich pohled takový...
Sojer

Příspěvek od Sojer »

Nerika se 'Pirati', ale 'Namorni loupeznici' ;)
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Tak jsem se tedy podíval na ty UK s Polanským a Havlíčkem. Nemohl jsem si odpustit smích u klasických Olbramovic.
Docela jsem zvědavý, jak to bude rezonovat během volební kampaně v kraji. Už jsem to zaznamenal od člena kandidátky ODS do zastupitelstva(ni ofiko, ale v rámci diskuze, myslím na FB). Na druhou stranu pokud si o tom kdokoli cokoli zjistí, tak ten obchvat a ČH nebude zmiňovat.
Polanský do toho vletěl suveréně a rovnou prohlásil, že stížnost ČH byla úspěšná a zastavila stavbu. Těžko říct, jestli si to takhle špatně připravil, nebo mu to rychle naskočilo když vyprávěl a nedošlo mu, že je to blbost.(připojil to jako perličku k vysvětlování, co by se mělo dělat místo D4)
1975

Příspěvek od 1975 »

...ta opakovaná lež od ČT, že Rakušani už jsou s dálnicí/rychlostní silnicí na hranicích, je fakt nehorázná.
P_V

Příspěvek od P_V »

Detail, chybí 5 km, které nemá smysl stavět, dokud nebudou mít na co navázat.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

No těch kilometrů je 15 a navázat lze přímo na hranici na I3.
1975

Příspěvek od 1975 »

Asi tak. Omlouvat to můžete jak chcete, ale je to prostá lež, nic jiného.

Stejnou logikou můžeme říkat, že D1 u Přerova už je, je to jen pár km a dají se objet.
P_V

Příspěvek od P_V »

(omlouvám se, dnes mi to nějak nemyslí, reagoval jsem na něco jiného)
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Které dálnice se budou stavět a co počká. Plán je hotov

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/stat ... .seznam.cz
Další dílko pana Holuba, co jsem pochopil z předchozích reakcí, tak je to místní oblíbenec :D.
Neseženete někdo originál dokumentu? Píše se tam, že se jim podařilo to podařilo získat, pokud to je posláno do připomínkového řízení, tak to podle mě je někde v ekplepu nebo něčem takovém ne? Tedy pro někoho, kdo s tím umí žádný problém.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Podle mě vycházel z návrhu rozpočtu SFDI, který je dostupný na stránkách Hospodářské komory: https://www.komora.cz/legislation/135-2 ... 15-9-2020/
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

krtek700 píše:Které dálnice se budou stavět a co počká. Plán je hotov

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/stat ... .seznam.cz
Další dílko pana Holuba, co jsem pochopil z předchozích reakcí, tak je to místní oblíbenec :D.
Neseženete někdo originál dokumentu? Píše se tam, že se jim podařilo to podařilo získat, pokud to je posláno do připomínkového řízení, tak to podle mě je někde v ekplepu nebo něčem takovém ne? Tedy pro někoho, kdo s tím umí žádný problém.
Ta mapka je opravdu k smíchu :lol: Když se najede na dálnici, tak je tam dopsáno vždycky co neplatí pro ten uvedený rok .. dostala mě D49 nebo třeba D0. U D49 pro představu uveden rok 2024 a dopsáno: s výjimkou úseku Fryšták-st.hranice :mrgreen: To jsou fakt tragédi, takovýhle článek ..
kot

Příspěvek od kot »

Arame, přijde mi jako ještě větší "hit" dokončení D11- 2025 . Po kliknutí s výjimkou Jaroměř - Trutnov. Tak to nezaregistroval autor, že Hradec - Jaroměř je ÚP /plánované/ 17.12.2021.
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Díky Majkii za odkaz.
Já tam třeba chtěl hledat to, podle čeho napsal:
Napřesrok se tedy za nové dálnice utratí dvanáct a půl miliardy. I to je mimořádná částka, ovšem při běžné ceně 300-500 milionů za kilometr dálnice se postaví 25-35 kilometrů.
V tabulkách je pro 2021 Akce nově zahajované 12 750.
Obrázek
Což asi myslel tohle (malé podivení, když už píšu dvanáct a půl miliardy slovy, proč nenapíšu dvanáct a třičtvrtě miliardy, abych to měl přesně, když to opisuji z dokumentu).

Chápu to správně, že to jsou peníze, které jdou pouze na ty stavby, co se přístí rok zahajují(a co se prostaví za ten rok?) a 22 790 z Akce v realizaci jde na stavby, které se zahajovaly v minulosti?

Jaktože v dalších letech bude klesat částka za Akce v realizace a výrazně se bude navyšovat částka na Akce nově zahájené? Pokud je to takhle, tak použití té částky a přepočtu na km je nesmysl ne?

Nebo je do částky Nově zahajované počítáno se všemi náklady na stavby zahájené 2021 a později a v částce pro ty v realizaci jsou náklady staveb zahájených 2020 a dříve?(Což mi ale zase 7 mld. v roce 2023 na stavby zahájené 2020 příjde příliš)
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Tak to je opravdu vtipná mapka. Po najetí na detaily zjistíte, že je z velké části nepravdivá, protože "výjimka". To je komik, ten člověk.
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Zbytečně štvavý článek na aktualne.cz

Další z (j)elit, co se nesmířil s tím, že i R-ko může být dálnicí.
aktualne.cz píše:V roce 2000 připadalo v Česku na 100 000 obyvatel 4,88 kilometru dálnic, v Polsku 0,94 kilometru, v Maďarsku 4,39 kilometru. V roce 2016 vzrostl v Česku počet kilometrů na 100 000 obyvatel na 7,47. V Polsku to bylo 4,32 kilometru, v Maďarsku 19,63 kilometru. "Údaje z dalších let nejsou kvůli odlišné metodice k dispozici, dá se však předpokládat, že tento trend pokračoval i nadále," podotkl Kovanda.
P.S.: Můj názor je, že stavíme pomalu, ale takováto kritika nepomůže.
theodor less

Příspěvek od theodor less »

jeni013 píše:P.S.: Můj názor je, že stavíme pomalu, ale takováto kritika nepomůže.
Nehledě na fakt, že "potřebujeme klid na práci."
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Komentář: Babišovy poslední byznysové hody v politice.
Titulek bych vzhledem ke komentáři spíše přepsal na Maximalizovat podíl peněz na výstavbu infrastruktury z fondů EU je nesmysl.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kome ... .seznam.cz
Titulek bych vzhledem ke komentáři spíše přepsal na Maximalizovat podíl peněz na výstavbu infrastruktury z fondů EU je nesmysl.

Moc jsem to nepochopil, zrovna u výstavby je to co získáme z EU ušetřeno z rozpočtu ČR. Těžko budeme z EU fondů stavět něco, co bychom jinak nechtěli.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tento stát toho chce a potřebuje hodně. Jenže EU plánuje dávat peníze na "jen něco". Babiš chce, abychom mohli část peněz určených na "jen něco" použít ještě i na dálnice, které holt EU už tak podporovat asi nechce. A je docela jedno, zda z ideologických = zelených přesvědčení či z pragmatičtějších důvodů ("na dálnice jste měli 20 let, teď máte smůlu").
Každopádně článek je o 180 mld z fondu obnovy. Chyba v tvém úsudku je ta, že počítáš, že by mělo jít vše na výstavbu. Pokud by se to mělo prostavět, tak je určitě infrastruktura číslo jedna, jenže tyhle peníze se nemají prostě čistě jen prostavět. Bohužel řada zemí tohle uchopila úplně jinak než naše vláda .. bohužel ..
Souhlasím, že infrastruktura je v Česku dlouhodobě podfinancovaná resp. chybí a musí se stavět a budu vždy podporovat i třeba 30-40 mld schodek státního rozpočtu, pokud to půjde vše do infrastruktury, ale pokud má jít do infrastruktury část peněz z EU, která by jinak šla na digitalizaci či obecně transformaci ekonomiky z "montoven" do vyspělejší, tak jsem jednoznačně proti ..
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Aram96: A bavíme se o tom stejném? V komentáři jsem si nevšiml, že by šlo o kritiku Národního plánu obnovy vzhledem ke schválení od EU.
Buď pochybuje o tom, že toto EU schválí.(Což jsem tam úplně nenašel).
Nebo mu to přijde špatné pro ČR.
Výstavba infrastruktury má být 2/3 ze 180.
Přijde mi, že komentář i ty počítáš s tím, že tohle jsou jediné myslitelné peníze, které půjdou na školství, digitalizaci atd.
Dotování výstavby infrastruktury je asi nejvíce transparentní a nejjednodušejší využití peněz z EU. Místo toho můžeme spustit náročné programy pro firmy a dopadnout třeba jako u digitalizace, programu na vysokorychlostní internet z peněz EU od MPO, který pokud se nepletu byl využit asi tak na 0%(ten původní).

Je možné, že je to trochu v rozporu s duchem fondu obnovy, který je tak trochu školní cvičení, kdo co vymyslí a ne kdo co úplně potřebuje. Neříkám, že digi a transformace není potřeba(taky je to můj obor), ale máme tu 1 obor, kde ty peníze(státem, kraji, atd.) určitě potřeba utratit bude(infrastruktura).
Pak máme ostatní jako podpora podnikání, výzkum a vývoj, digitalizace, vzdělávání, zdravotnictví.
První dvě jsou přerozdělování zejména soukromým institucím. Digitalizace podobně, tam nějaké státní investice nejsou tak výrazné(online komunikace s občanem a mezi úřady+automatizace).
Zdravotnictví a školství doména státu. Ve zdrav. chybí beton a lidi penězovod z velké části drží stát.
Školství - tam už ten beton nebude tak důležitý, ale lidi a platy.
Obě oblasti budou probíhat vývojem, ale nestojí to nějak zásadně na obrovských penězích.(změna konceptu)

Všechno z toho může financovat stát zase dotacemi, nebo jinými opatřeními(snížení daní atd.). Přeči tady nehrajeme hru, že když to nepůjde z fondu obnovy, tak už se tam nic jiného nedá. Nemá tedy cenu tyto peníze investovat nejeefektivněji jak to je možné(nejlépe kontrolovatelné s jasně danými daty, nejméně náročné na přípravu a v rukou státu) a ty ušetřené peníze využije stát podle svého?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já tedy naopak celý komentář chápu jako PRÁVĚ kritiku národního plánu obnovy, příp. Babiše :D
Že je ten plán málo reformní atd. A s tím popravdě docela i souhlasím. Tyto peníze by se měly využít prostě alespoň trochu jinak, dle mého .. dát místo třeba těch 2/3 ze 180 mld, tj. 120 mld na infrastrukturu jen 80 a 40 raději ještě do výzkumu, inovací, příp. transformace "montoven", především v ústeckém kraji, jak píšou v komentáři :) Samozřejmě vím, že to nejsou všechny peníze, které dostaneme.
Ono když bych to pojal z většího nadhledu, tak osobně s tím velkým zadlužením EU (společný dluh států EU) vůbec nesouhlasím, ale když už to bude podle všeho, tak bych to raději využil opravdu i na něco jiného. Ono totiž když ubereme 40 mld v infrastruktuře, tak se tolik nezhroutí, ale když přidáme 40 mld např. do výzkumu apod. tak si troufám říct, že to bude znát o dost více :) Jestli je něco problém ČR, tak to, že je závislá na Německu a strojírenství a je prostě pořád dost velkou montovnou. Myslím, že i ekonomicky a i strategickou polohou máme určitě na víc, jenže většina vlád s tím asi dělat nicmoc nechtěla. Teď peníze spadnou skoro z nebe, tak by se na to mohly využít. Že to možná bude méně transparentní a další nevýhody oproti čistému investování do dálnic, železnic, to je možná pravda a je to druhá strana mince ..

Každopádně tohle všechno je docela teď nepodstatné .. podstatné je, že EU by chtěla, aby se ty peníze využily na reformy, transformace ekonomik atd. a ten náš plán tomu jaksi moc neodpovídá .. to je meritum věci a s tím nelze než souhlasit .. a osobně mám strach, že pokud se do toho nedají peníze TYTO, tak se tam nedají žádné, a už vůbec ne naše státní, protože se tam nedaly nikdy za 30 let, proto to popravdě beru jako příležitost, i když mi ta myšlenka celého fondu obnovy fakt nevoní. :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“