Já tedy naopak celý komentář chápu jako PRÁVĚ kritiku národního plánu obnovy, příp. Babiše
Že je ten plán málo reformní atd. A s tím popravdě docela i souhlasím. Tyto peníze by se měly využít prostě alespoň trochu jinak, dle mého .. dát místo třeba těch 2/3 ze 180 mld, tj. 120 mld na infrastrukturu jen 80 a 40 raději ještě do výzkumu, inovací, příp. transformace "montoven", především v ústeckém kraji, jak píšou v komentáři

Samozřejmě vím, že to nejsou všechny peníze, které dostaneme.
Ono když bych to pojal z většího nadhledu, tak osobně s tím velkým zadlužením EU (společný dluh států EU) vůbec nesouhlasím, ale když už to bude podle všeho, tak bych to raději využil opravdu i na něco jiného. Ono totiž když ubereme 40 mld v infrastruktuře, tak se tolik nezhroutí, ale když přidáme 40 mld např. do výzkumu apod. tak si troufám říct, že to bude znát o dost více

Jestli je něco problém ČR, tak to, že je závislá na Německu a strojírenství a je prostě pořád dost velkou montovnou. Myslím, že i ekonomicky a i strategickou polohou máme určitě na víc, jenže většina vlád s tím asi dělat nicmoc nechtěla. Teď peníze spadnou skoro z nebe, tak by se na to mohly využít. Že to možná bude méně transparentní a další nevýhody oproti čistému investování do dálnic, železnic, to je možná pravda a je to druhá strana mince ..
Každopádně tohle všechno je docela teď nepodstatné .. podstatné je, že EU by chtěla, aby se ty peníze využily na reformy, transformace ekonomik atd. a ten náš plán tomu jaksi moc neodpovídá .. to je meritum věci a s tím nelze než souhlasit .. a osobně mám strach, že pokud se do toho nedají peníze TYTO, tak se tam nedají žádné, a už vůbec ne naše státní, protože se tam nedaly nikdy za 30 let, proto to popravdě beru jako příležitost, i když mi ta myšlenka celého fondu obnovy fakt nevoní.