to je v pohodě.kot píše:Už se těším na cestu po dálnici rychlostí 90 km/h nejlépe se všemi otevřenými okýnky, abych se v létě vedrem nezalknul.
Už jsem potkal EV na D1 z Prahy v prostředním, 70kmh. Z prava ho předjížděly kamióny
to je v pohodě.kot píše:Už se těším na cestu po dálnici rychlostí 90 km/h nejlépe se všemi otevřenými okýnky, abych se v létě vedrem nezalknul.
Tak já teda nevím, ale jednoduchý dotaz na google, první odkaz, dokonce autosalon, který asi nebudeme podezřívat z nějakého mega nadržování elektru.MPMP píše: Nevím jak Kot, ale já si myslím, že v té době (nemá to být za 15 let?) bude ten reálný dojezd větší, mohlo by to být odhadem tak 350 km. Pomůže to něčemu? (Můj odhad vychází z vývoje baterií za posledních 15 let)
Jenže to je při stavu, kdy baterie je dobitá ze 100 procent a vybijete ji do 0, což je v praxi nesmysl. Ve skutečnosti dobíjíte na dálnici do 80% - větší dobití má vliv na životnost baterie, ale hlavně dobití 10-80% trvá třeba 30 minut, dobití 80-100% trvá třeba další hodinu.krtek700 píše: Tak já teda nevím, ale jednoduchý dotaz na google, první odkaz, dokonce autosalon, který asi nebudeme podezřívat z nějakého mega nadržování elektru.
350 máme už teď. Tak ještě jeden pokus v tipování.
https://www.autosalon.tv/novinky/nova-a ... jedno-auto
Zpomalení se na EU dálnicích odehraje. V Americe je to normální ...kot píše:Už se těším na cestu po dálnici rychlostí 90 km/h nejlépe se všemi otevřenými okýnky, abych se v létě vedrem nezalknul.
Ano, kupa lidí tomu opravdu věrí ve smyslu nic jiné teď není, nelze to vidět a tak to ani nebude. Naštěstí pro nás ostatní ten svět se předse jen od jeskyň dostal až do vesmíru díky přesně opačnýmu smýšlení. Ale že to je zrovna tak v zemi, která má hodně rozvinutý průmysl, bych nikdy neřekl.KH píše:Opravdu si myslíte, že vás někdo bude v příštích deseti letech nutit koupit si elektroauto a že nenastane žádnej další vývoj! Jo a pokud to nekdo dočetl až sem, tak gratuluju!
Ano, jak kde. Nic nevypovídající hodnota, kterou vám rozhodně dál vyvracet nebudu. Trend je nastavěn.Mike píše:2 Dalničiar :
jak kde
stále ta bomba s plynem váží méně než baterie, ačkoli to třeba u VZV není výhodou
ale bomba je oběživo, zatímco trakční baterie má "také" životnost...
v areálech, kde se stroje pohybují venku, stále vídám hodně těch plynových, ano většinou je to Jungheinrich a ne Toy
Tyhle prognozy uz ctu tak dlouho, ze se mi vzdy vybavi slova klasika.Ale za těch pět, šest let až budu potřebovat nový, už snad bude elektro dávat smysl...
Vzhledem ke složitosti dnešních aut, bude EV brzo dávat smysl... Pro toho kdo kupuje nová auta a ještě v záruce je prodá, tak je to asi jedno ale... Většina z nás kupuje ojeté vozy staré 5 - 10 let za 250 000 - 500 000 kč. Jenže tyhle vozy vybavené EGR, SCR, DPF atd budou pekelná past. Kdo si bude moct dovolit dát 250 000 za ojetinu a dalších 200 000 tam narvat za opravy a pořád mít staré auto?jozka píše:Tyhle prognozy uz ctu tak dlouho, ze se mi vzdy vybavi slova klasika.Ale za těch pět, šest let až budu potřebovat nový, už snad bude elektro dávat smysl...
Tak urcite...
Ačkoliv se považuji za nadšence do elektromobility, osobně jsem k masovému rozšíření, tak jak je nám předkládáno, poněkud skeptický. Myslím si že v dlouhodobém horizontu bude problém jednak degradace baterií, která je dána nejen najetými kilometry, ale i věkem a především vysoké náklady na provoz.
Naklady na dotaci jsou 29% te dotace. Dobrej byznys za ktery se vyplati lobovat.191 000 Kč – dotace
15 000 Kč – organizace výběrového řízení (byla nutná podmínka dotace)
33 000 Kč – zpracování žádosti Renards
9 000 Kč – management dotace Renards
Tesla dává LFP baterie do některých aut v Číně, mimo Čínu je na LFP ještě nějaký patent. Ten ale brzy vyprší.KH píše:Znovu bych tu chtěl připomenout, že už nyní přechází Tesla u některých modelů na LFP baterie, které lze oproti současným bateriím:
a) nabíjet vyššími proudy = kratší nabíjení
b) nabíjet na 100% bez poškození a ztráty kapacity
c) vybíjet na 0% bez poškození a ztráty kapacity
d) prorážet šroubovákem, aniž by začaly hořet
e) cyklovat mnohonásobně víckrát a s nižším poklesem kapacity
Není. Problémem je nedostatek těchto vozidel. A v USA není problémem cena, nýbrž nedostatek nabíjecí infrastruktury, což se jde změnit. Cena opravdu problém není, bavíme se o novém vozu.Anonym píše:Takže spíše místo navyšování kapacity baterie je nyní problém cena EV.
To je fakt, ovšem v USA tomu tak bude. Proto i SUV jdou do EV úpravy, protože vy nemůžete nabízet mini EV vůz pro někoho kdo potřebuje velký vůz. A proto klidně budou mít ta auta 2, ale ne teď.ZBmaster píše:K masovému rošíření EV nikdy dojít nemá. Nikdo nepočítá s tím, že každá rodina bude mít 1 - 2 auta.... o tom to celé je.
Podívejte, asi takto:Diaľničiar píše: Pro mnoho lidí je tohle zcela nepředstavitelné. Ten furt bude opakovat mantru: vysoká cena dnes vysoká cena i v 2050. Krátký dojezd teď a krátký dojezd i v roce 2050. Něco na silu teď a něco na silu i pak. Naštěstí generace přicházejí a odcházejí a svět se díky tomu snadněji mění a posouvá dál.Na historii si pak vzpomene málokdo nebo se jí ještě smějeme ve smyslu "to snad ani není možný, takové smýšlení". A EV kapitola nebude nic jinýho.
U tohoto bych se rád zastavil. Zajímalo by mě jakým konkrétním směrem by se měl ten styl života obyvatele takového města změnit. Moje zkušenost je doposud taková, že jakmile se z mladého hipstera začne stávat postarší tatík s 2-3 ratolestmi, ta potřeba auta tam prostě je (a často v rodině nejen jednoho). Pokud si představím třeba scénář jednodenní lyžařský výlet, nebo půldenní návštěvu u známých na chalupě v Jizerkách... Jaké je realistické řešení mobility dejme tomu pětičlenné rodiny pro podobné scénáře bez prostředku individuální dopravy (nejsem takový fundamentalista, abych tvrdil, že to nutně musí být auto, pokud někdo dá do prodeje soukromá vznášedla pro tyto účely budu to považovat za celkem slušný pokrok)?Diaľničiar píše:
Především se ale stane to, že člověk ve větším městě nebude mít vůz vůbec.Ne, že by si nemohl dovolit, ale nebude ho potřebovat tím jak se změní styl života a jak se již změnil i doposud.
V noci existuje tarif elektromobil, kdy se i elektromobily dobíjí. V noci je kapacity v síti dostatek. Pokud by byl roční nájezdu EV 35 tisíc km, tak to je 100 km denně, neboli zhruba 15-20 kWh za den. To je jako nechat od 22 do 6 ráno zapnutou rychlovarnou konvici. V noci je ale spotřeba v domácnosti mimimální, sítě to utáhnou a kdyby náhodou někde síť nestačila, tak se posílí. Každopádně to není problém, který by se musel řešit dnes.StavošUskanski píše: Ale to, že bez brutálních investic do elektrického vedení, zůstane individuální mobilita na větší vzdálenosti alespoň na současné úrovni, to si představit nedokážu. Tohle se technickým pokrokem okecat nedá. Přenášené výkony prostě budou výrazně vyšší a hlavně potečou jinam než teď. Dráty zůstanou dráty a přechod na "udržitelné" zdroje problém jenom zhorší.
Navíc by ty investice musely začít prakticky ihned - což se neděje.
Nebo děje?
Jestli dáváte nějakou váhu takovýmhle výkřikům, tak to je ale problém spíš u Vás. Já se podívám, jaká byla nabídka Tesly, Fordu, VW, Hyundai před pěti lety a kde je dneska. Já rozdíl pozoruju. A to takový, že značný.jozka píše:Tyhle prognozy uz ctu tak dlouho, ze se mi vzdy vybavi slova klasika.Ale za těch pět, šest let až budu potřebovat nový, už snad bude elektro dávat smysl...
Tak urcite...
V Číně už delší dobu, teď už celosvětově. Mimochodem poslední patent vyprší letos v dubnu. K tomu zbytku: Ano, jasně. Ale opět popisujete současný stav a ten se bude měnit a nemyslím si, že k horšímu.Anonym píše:Tesla dává LFP baterie do některých aut v Číně, mimo Čínu je na LFP ještě nějaký patent. Ten ale brzy vyprší.

Tohle lidi opakujou neustále dokola. Přitom ČEPS tvrdí, že jejich rozvodná síť to zvládne. Investice budou jistě potřeba, ale musíte počítat s tím, že to bude trvat roky, než bude elektroaut tolik, aby to představovalo problém. Pokud bychom měli v roce 2030 20% plně elektrických aut, tak se teda budu hodně divit. A to je vlastně bez dvou měsíců za 9 let. Času je dost a infrastruktura se bude posilovat za pochodu tak, jak se to dělalo vždycky. A ty energetické společnosti si to rády samy zaplatí, protože z toho budou mít vývar.StavošUskanski píše:Ale to, že bez brutálních investic do elektrického vedení, zůstane individuální mobilita na větší vzdálenosti alespoň na současné úrovni, to si představit nedokážu.
Opravdu? Četl jsi plány Evropské komise? Tam je napsáno něco úplně jiného.KH píše: ... musíte počítat s tím, že to bude trvat roky, než bude elektroaut tolik, aby to představovalo problém. Pokud bychom měli v roce 2030 20% plně elektrických aut, tak se teda budu hodně divit. A to je vlastně bez dvou měsíců za 9 let.
To ale popisuješ stav "dnes", tedy to, co u kritiků současných EV odsuzuješ a chceš po nich, aby se podívali do budoucna, jak to tam bude jiné a lepší.Anonym píše:V noci existuje tarif elektromobil, kdy se i elektromobily dobíjí. V noci je kapacity v síti dostatek.