Elektromobilita

Odpovědět
matyyy

Re: Elektromobilita

Příspěvek od matyyy »

kot píše:Už se těším na cestu po dálnici rychlostí 90 km/h nejlépe se všemi otevřenými okýnky, abych se v létě vedrem nezalknul.
to je v pohodě.
Už jsem potkal EV na D1 z Prahy v prostředním, 70kmh. Z prava ho předjížděly kamióny
MPMP

Příspěvek od MPMP »

No jo, ale víte vy, co se ušetří energie? Dneska, když jedete rychle, tak vás to stojí jen pár stovek navíc při dalším čerpání (vem to nešť), ale s EV to bude nejen pár stovek, ale taky pár hodin čekání a to si už leckdo rozmyslí. :D :D :D
kot

Příspěvek od kot »

matyyy + MPMP : Třeba to vidí tak, že případná kolize do které by se namotal je pro něj méně nebezpečná a navíc se při té 70 může kochat krajinou a nadávat na ty "blázny" co jezdí šílenou rychlostí 130 km/h :lol:
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

MPMP píše: Nevím jak Kot, ale já si myslím, že v té době (nemá to být za 15 let?) bude ten reálný dojezd větší, mohlo by to být odhadem tak 350 km. Pomůže to něčemu? (Můj odhad vychází z vývoje baterií za posledních 15 let)
Tak já teda nevím, ale jednoduchý dotaz na google, první odkaz, dokonce autosalon, který asi nebudeme podezřívat z nějakého mega nadržování elektru.
350 máme už teď. Tak ještě jeden pokus v tipování. :ugeek:
https://www.autosalon.tv/novinky/nova-a ... jedno-auto
Anonym

Příspěvek od Anonym »

krtek700 píše: Tak já teda nevím, ale jednoduchý dotaz na google, první odkaz, dokonce autosalon, který asi nebudeme podezřívat z nějakého mega nadržování elektru.
350 máme už teď. Tak ještě jeden pokus v tipování. :ugeek:
https://www.autosalon.tv/novinky/nova-a ... jedno-auto
Jenže to je při stavu, kdy baterie je dobitá ze 100 procent a vybijete ji do 0, což je v praxi nesmysl. Ve skutečnosti dobíjíte na dálnici do 80% - větší dobití má vliv na životnost baterie, ale hlavně dobití 10-80% trvá třeba 30 minut, dobití 80-100% trvá třeba další hodinu.
10% baterie je zhruba 7-8kWh, což je zhruba nějakých 30 km dojezdu. Neboli situace, kdy máte zhruba 2,5 litru benzínu v nádrži. Myslím, že pod tuto hranici asi nepůjdete, spíše na nabíječku zamíříte dříve než při 10%.
Takže reálně je využitelných jen 70% kapacity baterie, pokud jedete na dálnici mezi nabíječkami. Z dojezdu 350 km je tak najednou jen 250 km. A to do testu vzali elektromobily ve verzi s největší baterkou. A pokud budete ještě topit, tak se dojezd ještě snižuje.
Mike

Příspěvek od Mike »

2 Dalničiar :
jak kde
stále ta bomba s plynem váží méně než baterie, ačkoli to třeba u VZV není výhodou
ale bomba je oběživo, zatímco trakční baterie má "také" životnost...
v areálech, kde se stroje pohybují venku, stále vídám hodně těch plynových, ano většinou je to Jungheinrich a ne Toy
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
KH

Příspěvek od KH »

Znovu bych tu chtěl připomenout, že už nyní přechází Tesla u některých modelů na LFP baterie, které lze oproti současným bateriím:
a) nabíjet vyššími proudy = kratší nabíjení
b) nabíjet na 100% bez poškození a ztráty kapacity
c) vybíjet na 0% bez poškození a ztráty kapacity
d) prorážet šroubovákem, aniž by začaly hořet
e) cyklovat mnohonásobně víckrát a s nižším poklesem kapacity

Navíc není potřeba kobalt ani nikl.

Opravdu lidi tady stále dokola argumentujou, jak kdyby si zítra všichni museli povinně koupit nějaký elektroauto ze současný nabídky se současnym dojezdem a cenama a svůj starej dobrej spalovák odtáhnout na vrakáč (tim elektromobilem, kterej tam ani nedojede, samo).

Než tohle budeme muset řešit, tak všechny argumenty typu "nabiju na 80% takže z dojezdu 250km mi zbyde 200" pozbydou smysl. Opravdu si myslíte, že vás někdo bude v příštích deseti letech nutit koupit si elektroauto a že nenastane žádnej další vývoj?

Hlášky typu "Pojedu po dálnici 70 s otevřenými okýnky" už jsou uplně mimo. To není věcná diskuze, to jsou tlachy (pardon Kote).

Připomíná mi to hysterii a pláč se zákazem žárovek. Tatík lítal s očima navrch hlavy po krámech, aby sehnal poslední 100W v doprodeji, než mu z Brusele nakážou používat LEDky. Dneska má LEDky všude a ve skříni má pořád tři bedny těch topnejch baněk. Jasně, na začátku to nebyla uplně hitparáda a spousta těch prvních odešla, měly nepříjemnou barvu a cena nebyla nic moc. Ale dneska mi i ty největší šunty z Hornbachu v akci za 80 kaček svítej obstojnou denní bílou už několik let. A kdo z vás tady používá normální žárovky?

Za mě by to chtělo míň hysterie a víc nadšení z toho, že by se nám mohlo začít zase trochu líp dejchat. Bydlel jsem tři roky u SJM, takže vim, o čem mluvim (elektroauto má výfuk v elektrárně - jasně, to je totiž uplně to samý...). Navíc jízda elektroautem je prostě pohoda. To ticho, akcelerace, plynulost..

Já si teď budu kupovat pochopitelně spalovák, protože na elektro nemam a navíc dojezd. Nejsem blázen. Ale za těch pět, šest let až budu potřebovat nový, už snad bude elektro dávat smysl a v roce 2035 tuplem.

Stresovat se tim nemá cenu. Pojďme se radši stresovat neschopnou státní správou, NIMBY, OK na jedničkách, D43, Patrikem, agresivní spodní vodou (z Tetčic), prioritách 70 let ve výstavbě, NSS, Bratránkama, D3 ve středočeskym kraji, 511, Přerovem a tak :)

Jo a pokud to nekdo dočetl až sem, tak gratuluju!
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

kot píše:Už se těším na cestu po dálnici rychlostí 90 km/h nejlépe se všemi otevřenými okýnky, abych se v létě vedrem nezalknul.
Zpomalení se na EU dálnicích odehraje. V Americe je to normální ... :D Ale nebude to žádný drastický krok a nebude celoplošně před 2035. ;) To je opravdu daleko. A nebude to souviset s druhem pohonu ani tím faktem, že ty vozidla "dají víc".
KH píše:Opravdu si myslíte, že vás někdo bude v příštích deseti letech nutit koupit si elektroauto a že nenastane žádnej další vývoj! Jo a pokud to nekdo dočetl až sem, tak gratuluju!
Ano, kupa lidí tomu opravdu věrí ve smyslu nic jiné teď není, nelze to vidět a tak to ani nebude. Naštěstí pro nás ostatní ten svět se předse jen od jeskyň dostal až do vesmíru díky přesně opačnýmu smýšlení. Ale že to je zrovna tak v zemi, která má hodně rozvinutý průmysl, bych nikdy neřekl.
Mike píše:2 Dalničiar :
jak kde
stále ta bomba s plynem váží méně než baterie, ačkoli to třeba u VZV není výhodou
ale bomba je oběživo, zatímco trakční baterie má "také" životnost...
v areálech, kde se stroje pohybují venku, stále vídám hodně těch plynových, ano většinou je to Jungheinrich a ne Toy
Ano, jak kde. Nic nevypovídající hodnota, kterou vám rozhodně dál vyvracet nebudu. Trend je nastavěn. ;) Taky občas shlédnu starou destu na jiný pohon. Taky to je ale v prostoru, kde ani nesní o moderní logistice. Furt tam natahují plechy, aby se vůbec vyložil dnešní kamion atp. Takže ano, jak kde, ale moderní průmysl s logistikou v halách je již jinde. (a to samé jsou brány atd.)
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
jozka

Příspěvek od jozka »

Ale za těch pět, šest let až budu potřebovat nový, už snad bude elektro dávat smysl...
Tyhle prognozy uz ctu tak dlouho, ze se mi vzdy vybavi slova klasika.

Tak urcite...
JiVi

Příspěvek od JiVi »

ZBmaster

Příspěvek od ZBmaster »

jozka píše:
Ale za těch pět, šest let až budu potřebovat nový, už snad bude elektro dávat smysl...

Tak urcite...
Vzhledem ke složitosti dnešních aut, bude EV brzo dávat smysl... Pro toho kdo kupuje nová auta a ještě v záruce je prodá, tak je to asi jedno ale... Většina z nás kupuje ojeté vozy staré 5 - 10 let za 250 000 - 500 000 kč. Jenže tyhle vozy vybavené EGR, SCR, DPF atd budou pekelná past. Kdo si bude moct dovolit dát 250 000 za ojetinu a dalších 200 000 tam narvat za opravy a pořád mít staré auto?
Doufám, že vývoj EV půjde rychle kupředu, aby ojeté EV dávalo brzo smysl. Ono bude asi lepší se spokojit s menším dojezdem ale mít aspoň čím jezdit.

A jentak mimochodoem, nidko neví na kolik let máme ještě ropu..... na 10, 100 .....
martink

Příspěvek od martink »

Mám to stejně jako KH, klidně bych si elektromobil koupil jako jedno auto do rodiny, oba s manželkou najedeme cca 70km denně, rodiný dům s velkou dvojgaráží, nabíjení v pohodě, soláry jsou v plánu. Druhé auto na benzin na cestování.

Ale ceny použitelných elektro jsou mimo můj bugdet. Vlastně jsou nyní mimo můj budget i spalovací :-D Kupovali jsme oktávku za 420, Rapida za 319, Fabii za 230, dnes Fabie za 400 a víc....
jozka

Příspěvek od jozka »

Je velmi pravdepodobne, ze k tomu dojde. Az se tak stane, vsimneme si toho. Jinak si tu odlozim jeste jeden odkaz. Predpokladame, ze az tam ti .... vlastne, to slovo nemuzu pouzit... proste az vstanou, dostane autor clanku cocku, protoze zaver zni:
Ačkoliv se považuji za nadšence do elektromobility, osobně jsem k masovému rozšíření, tak jak je nám předkládáno, poněkud skeptický. Myslím si že v dlouhodobém horizontu bude problém jednak degradace baterií, která je dána nejen najetými kilometry, ale i věkem a především vysoké náklady na provoz.
Geo

Příspěvek od Geo »

191 000 Kč – dotace

15 000 Kč – organizace výběrového řízení (byla nutná podmínka dotace)
33 000 Kč – zpracování žádosti Renards
9 000 Kč – management dotace Renards
Naklady na dotaci jsou 29% te dotace. Dobrej byznys za ktery se vyplati lobovat.
martink

Příspěvek od martink »

@jozka článek znám, je to skvělá sonda do reálných zkušeností. Které jsou k nezaplacení, článek je daleko hodnotnější než sto jiných článků s teorií :ok:
ZBmaster

Příspěvek od ZBmaster »

K masovému rošíření EV nikdy dojít nemá. Nikdo nepočítá s tím, že každá rodina bude mít 1 - 2 auta.... o tom to celé je.
Anonym

Příspěvek od Anonym »

KH píše:Znovu bych tu chtěl připomenout, že už nyní přechází Tesla u některých modelů na LFP baterie, které lze oproti současným bateriím:
a) nabíjet vyššími proudy = kratší nabíjení
b) nabíjet na 100% bez poškození a ztráty kapacity
c) vybíjet na 0% bez poškození a ztráty kapacity
d) prorážet šroubovákem, aniž by začaly hořet
e) cyklovat mnohonásobně víckrát a s nižším poklesem kapacity
Tesla dává LFP baterie do některých aut v Číně, mimo Čínu je na LFP ještě nějaký patent. Ten ale brzy vyprší.
Baterie má kapacitu jen 58.4 kWh, LFP baterie je totiž objemnější a těžší než NCM baterie. Navíc LFP baterie mají problémy v zimě, baterie se musí předehřívat, což bere další energii.
Posledních 15% sice netrvá hodinu, ale třeba půl hodiny, což se taky nevyplatí čekat.
Na 0% vybíjet nebudete, protože 0% znamená, že jste bez šťávy a můžete si tak akorát zavolat odtah.
Takže v reálu na dálniční přískoky budete dobíjet 10%-85%, takže 75%*58.4= 43.8kWh. Při spotřebě 20 kWh za ideálního počasí je to 220 km. Při zimě a spotřebě 25 kWh je to 175 km.

Prostě EV je dobře použitelné pro někoho, kdo bydlí v domku a může dobíjet a pravidelně denně najede do 200 km. Ráno má plnou "nádrž" a ušetří tak cestu k benzínce. Jednou za rok se cesta do Chorvatska pomocí 4 přískoků vydržet dá. Podobně cesta do Alp.
EV je nepoužitelné pro někoho, kdo jezdí pravidelně více než 250 km v kuse nebo pro někoho, kdo nemůže dobíjet doma. Nicméně pro první skupinu, která je docela početná, je EV již použitelné. Takže spíše místo navyšování kapacity baterie je nyní problém cena EV.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Anonym píše:Takže spíše místo navyšování kapacity baterie je nyní problém cena EV.
Není. Problémem je nedostatek těchto vozidel. A v USA není problémem cena, nýbrž nedostatek nabíjecí infrastruktury, což se jde změnit. Cena opravdu problém není, bavíme se o novém vozu. ;)

I proto se nemusíme 10 let vůbec bavit o cenách a nedostupnosti, protože si lze vybírat cokoliv jiného. :P Za 10 let si promluvíme znovu.
ZBmaster píše:K masovému rošíření EV nikdy dojít nemá. Nikdo nepočítá s tím, že každá rodina bude mít 1 - 2 auta.... o tom to celé je.
To je fakt, ovšem v USA tomu tak bude. Proto i SUV jdou do EV úpravy, protože vy nemůžete nabízet mini EV vůz pro někoho kdo potřebuje velký vůz. A proto klidně budou mít ta auta 2, ale ne teď.

Především se ale stane to, že člověk ve větším městě nebude mít vůz vůbec. ;) Ne, že by si nemohl dovolit, ale nebude ho potřebovat tím jak se změní styl života a jak se již změnil i doposud.

Pro mnoho lidí je tohle zcela nepředstavitelné. Ten furt bude opakovat mantru: vysoká cena dnes vysoká cena i v 2050. Krátký dojezd teď a krátký dojezd i v roce 2050. Něco na silu teď a něco na silu i pak. Naštěstí generace přicházejí a odcházejí a svět se díky tomu snadněji mění a posouvá dál. ;) Na historii si pak vzpomene málokdo nebo se jí ještě smějeme ve smyslu "to snad ani není možný, takové smýšlení". A EV kapitola nebude nic jinýho.

Já osobně jsem zvědav na produkci 2022 jestli se doopravdy zvedne o dalších 30%.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
kot

Příspěvek od kot »

Jožko opravdu díky za tvé odkazy ! Speciálně ten druhý by měl být šířen co nejvíce...
StavošUskanski

Příspěvek od StavošUskanski »

Diaľničiar píše: Pro mnoho lidí je tohle zcela nepředstavitelné. Ten furt bude opakovat mantru: vysoká cena dnes vysoká cena i v 2050. Krátký dojezd teď a krátký dojezd i v roce 2050. Něco na silu teď a něco na silu i pak. Naštěstí generace přicházejí a odcházejí a svět se díky tomu snadněji mění a posouvá dál. ;) Na historii si pak vzpomene málokdo nebo se jí ještě smějeme ve smyslu "to snad ani není možný, takové smýšlení". A EV kapitola nebude nic jinýho.
Podívejte, asi takto:
Dokážu si představit, že postupnou evolucí nebo revolučním vynálezem (otázku, zda je to reálné do těch cca. 15 let, ponechme stranou) se zvýší kapacita baterek natolik, že to nebude představovat problém.
Dokážu si představit, ze stejného důvodu se sníží zároveň jejich cena.
Ale to, že bez brutálních investic do elektrického vedení, zůstane individuální mobilita na větší vzdálenosti alespoň na současné úrovni, to si představit nedokážu. Tohle se technickým pokrokem okecat nedá. Přenášené výkony prostě budou výrazně vyšší a hlavně potečou jinam než teď. Dráty zůstanou dráty a přechod na "udržitelné" zdroje problém jenom zhorší.
Navíc by ty investice musely začít prakticky ihned - což se neděje.
Nebo děje?
pivko

Příspěvek od pivko »

Diaľničiar píše:
Především se ale stane to, že člověk ve větším městě nebude mít vůz vůbec. ;) Ne, že by si nemohl dovolit, ale nebude ho potřebovat tím jak se změní styl života a jak se již změnil i doposud.
U tohoto bych se rád zastavil. Zajímalo by mě jakým konkrétním směrem by se měl ten styl života obyvatele takového města změnit. Moje zkušenost je doposud taková, že jakmile se z mladého hipstera začne stávat postarší tatík s 2-3 ratolestmi, ta potřeba auta tam prostě je (a často v rodině nejen jednoho). Pokud si představím třeba scénář jednodenní lyžařský výlet, nebo půldenní návštěvu u známých na chalupě v Jizerkách... Jaké je realistické řešení mobility dejme tomu pětičlenné rodiny pro podobné scénáře bez prostředku individuální dopravy (nejsem takový fundamentalista, abych tvrdil, že to nutně musí být auto, pokud někdo dá do prodeje soukromá vznášedla pro tyto účely budu to považovat za celkem slušný pokrok)?

Ono to totiž není nové, já si tyhle diskuse pamatuju už z doby před 20 lety, kdy jsem v tom hipsterským věku byl sám. To jsem skutečně auto nepotřeboval a říkal jsem si, k čemu ho ti lidé vlastně potřebují, když je to akorát drahý a všude to zavazí. Po Praze jsem jezdil MHD a na ty výlety za hranice všedních dnů lítal letadlem. Nicméně jak přibývaly roky a děti, stával se tento styl života velmi velmi nepohodlným a tudíž neudržitelným.

Jo a pokud někdo chce argumentovat tím, že v roce 1980 bylo aut i v Praze několikanásobně méně, tak je to prostě proto, že taky mobilita obyvatel byla mnohem nižší. Opravdu se k tomuto chceme vracet? A i kdyby ano, je to vůbec realistické? Nízká mobilita např. za zaměstnáním byla až donedávna Čechům v porovnání s jinými národy spíše vytýkána...
Anonym

Příspěvek od Anonym »

StavošUskanski píše: Ale to, že bez brutálních investic do elektrického vedení, zůstane individuální mobilita na větší vzdálenosti alespoň na současné úrovni, to si představit nedokážu. Tohle se technickým pokrokem okecat nedá. Přenášené výkony prostě budou výrazně vyšší a hlavně potečou jinam než teď. Dráty zůstanou dráty a přechod na "udržitelné" zdroje problém jenom zhorší.
Navíc by ty investice musely začít prakticky ihned - což se neděje.
Nebo děje?
V noci existuje tarif elektromobil, kdy se i elektromobily dobíjí. V noci je kapacity v síti dostatek. Pokud by byl roční nájezdu EV 35 tisíc km, tak to je 100 km denně, neboli zhruba 15-20 kWh za den. To je jako nechat od 22 do 6 ráno zapnutou rychlovarnou konvici. V noci je ale spotřeba v domácnosti mimimální, sítě to utáhnou a kdyby náhodou někde síť nestačila, tak se posílí. Každopádně to není problém, který by se musel řešit dnes.

Taky si nedokáži představit omezení mobility. Pokud budou autonomní auta, tak se spousta lidí vlastních aut vzdá, ale jinak ne. Lidi, kteří auto potřebují a mají kde dobíjet, tak si ho prostě koupí. Prostě jim zbyde méně na investice, ti chudší omezí dovolenou nebo nějaké vylepšení vlastního bydlení. Ti, kteří nemohou dobíjet, tak stejně bydlí někde v paneláku ve městě. Ti si koupí nějakou garáž poblíž nebo se prostě auta vzdají a budou jezdit MHD. Znám hodně rodin v Praze, kteří auto nemají a nepotřebují ho. A jednodenní lyžařský výlet prostě neabsolvují.
KH

Příspěvek od KH »

jozka píše:

Tak urcite...
Jestli dáváte nějakou váhu takovýmhle výkřikům, tak to je ale problém spíš u Vás. Já se podívám, jaká byla nabídka Tesly, Fordu, VW, Hyundai před pěti lety a kde je dneska. Já rozdíl pozoruju. A to takový, že značný.
Anonym píše:
Tesla dává LFP baterie do některých aut v Číně, mimo Čínu je na LFP ještě nějaký patent. Ten ale brzy vyprší.
V Číně už delší dobu, teď už celosvětově. Mimochodem poslední patent vyprší letos v dubnu. K tomu zbytku: Ano, jasně. Ale opět popisujete současný stav a ten se bude měnit a nemyslím si, že k horšímu.

Já předpokládám, že čím víc výrobců se do výroby elektroaut zapojí, tím víc se urychlí vývoj. Chápu, že to nebude N krát, kde N je počet výrobců, ale do teď to všechno tlačila více méně Tesla sama a kdo ten posun nevidí, tak ho asi vidět nechce. K tomu si vezmu vývoj ceny li-ion baterek za posledních 10 let:

Obrázek

A to je průměrná cena. Tesla se už dostala na $100/1kWh.
StavošUskanski píše:
Ale to, že bez brutálních investic do elektrického vedení, zůstane individuální mobilita na větší vzdálenosti alespoň na současné úrovni, to si představit nedokážu.
Tohle lidi opakujou neustále dokola. Přitom ČEPS tvrdí, že jejich rozvodná síť to zvládne. Investice budou jistě potřeba, ale musíte počítat s tím, že to bude trvat roky, než bude elektroaut tolik, aby to představovalo problém. Pokud bychom měli v roce 2030 20% plně elektrických aut, tak se teda budu hodně divit. A to je vlastně bez dvou měsíců za 9 let. Času je dost a infrastruktura se bude posilovat za pochodu tak, jak se to dělalo vždycky. A ty energetické společnosti si to rády samy zaplatí, protože z toho budou mít vývar.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

KH píše: ... musíte počítat s tím, že to bude trvat roky, než bude elektroaut tolik, aby to představovalo problém. Pokud bychom měli v roce 2030 20% plně elektrických aut, tak se teda budu hodně divit. A to je vlastně bez dvou měsíců za 9 let.
Opravdu? Četl jsi plány Evropské komise? Tam je napsáno něco úplně jiného.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Anonym píše:V noci existuje tarif elektromobil, kdy se i elektromobily dobíjí. V noci je kapacity v síti dostatek.
To ale popisuješ stav "dnes", tedy to, co u kritiků současných EV odsuzuješ a chceš po nich, aby se podívali do budoucna, jak to tam bude jiné a lepší.
Ale zrovna u kapacity elektrické energie v noci bych si tím "zlepšením" do budoucna moc jistý nebyl. Ano, dnes je kapacity dostatek, to ale elektřinu vyrábíme s těch "ošklivých" a "neekologických" zdrojů (teda alespoň podle EK, která tam hodlá po roce 2045 nacpat i jaderné elektrárny). Až ji budeme vyrábět z těch "skvělých zelených" zdrojů, ke kterým jistě patří i fotovoltaika (nebo to snad už nebude za 20 let platit?), tak kde ji budeš brát zrovna v noci, to by mne opravdu zajímalo.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“