vaclav píše:...podstatne je, ze se nic nestalo. verejny prostor je pro vsechny lidi a kazdy dela chyby. vsadim se, ze i vy pane. a prave proto jsou zde nastavena pravidla, jako 50tka ve meste, misty i 30tka, na dalnici 130 atp, protoze provoz je v dnesni dobe silny a lidi proste delaji chyby. verejny prostor/komunikace neni zavodni okruh, kde vse jde vzdy podle planu
...
Souhlasím, že každý občas udělá chybu, ale příliš nízké limity rychlosti k ní mohou dost výrazně přispět - když někde, kde se dá jet zcela bezpečně třeba 70, musím jet jen 50, nekoncentruji se tolik na řízení a můžu něco nebo někoho přehlédnout. Stejně tak, jsem-li díky neúměrné represi nucen neustále sledovat tachometr, jestli jsem náhodou nepřekročil o 5 km/h. Příkladem může být třeba 30 na Koněvově u ostrůvku stanice Chmelnice (směr Spojovací, čili z Prahy ven): ostrůvek je krásně vidět, drtivá většina cestujících zde vystupuje, čili se snaží ostrůvek co nejrychleji opustit, z čehož vyplývá, že 30 je zde silně opodstatněná, ale jen ve chvíli, kdy je ve stanici tramvaj - v tu chvíli většina řidičů zpomalí i víc, i když vlastně mají před nesprávně přecházejícími chodci přednost (pokud ovšem místo chodců nesledují urputně ručičku tachometru

). Samozřejmě se ale občas najde pár ignorantů, kteří do toho vletí odhadem i 60 a ty bych skutečně trestal pořádně. Bohužel, ač zde městská policie provádí poměrně častá měření rychlosti, jde o plošný odchyt a vůbec se nerozlišuje, zda šlo o skutečně nebezpečnou situaci s tramvají ve stanici a davem lidí na ostrůvku nebo dokonce už ve vozovce, či o naprosto bezpečný průjezd kolem prázdného ostrůvku - a tady vidím ten problém: u nás se pořád jede podle tabulek a nevyhodnocuje se skutečná nebezpečnost! Proto jsem proti plošným postihům typu "za 75 na 70 dát 50.000,-" a podobně, protože dopravní značky prostě nemohou obsáhnout všechny situace (představte si u té 30 na Jarově dodatek: "V PRACOVNÍ DNY 7 - 19 POUZE NALÉZÁ-LI SE TRAMVAJ V ZASTÁVCE ČI JEJÍM BEZPROSTŘEDNÍM OKOLÍ NEBO JSOU-LI NA OSTRŮVKU CESTUJÍCÍ MHD VE VĚTŠÍM POČTU"

)