Bylo by nejlepší, kdyby existovala nějaká instituce, která by všechny značky před její výrobou musela odsouhlasit. Tady by se byrokracie a další razítko vyplatilo.
Návrhy na změnu dopravního značení
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Re: Návrhy na změnu dopravního značení
Těm co to vyrábí je to jedno. Oni dostanou soubor se značkou v digitální podobě, zapnou plotr a jedou. Přišlo by jim to divné, kdyby pracovník vyrábějící značku v tom místě třeba bydlel, ale jinak to je jen zakázka. Kdyby ne jen tam pracoval člověk, který sem na web přispívá, nevznikaly by podobné paskvily jako třeba směrovka VLLČICE nebo cedulka TRANZIT E14. Výrobce bych z toho vynechal, ale že pak tato díla někdo dokáže i nechat nainstalovat? Ale opět, jsou to zase pracovníci, kteří umí dobře zabetonovat sloupek značky, ale pak klidně dát dej přednost vzhůru nohama
Další problém je, že původní např. poškozenou značku prostě někdo nechá jen vyrobit znovu aniž by se zajímal, že už je její podobná neplatná. Anebo to ví, ale nechce mu obíhat schvalování a nechat sloupek na několik měsíců bez značky.
Bylo by nejlepší, kdyby existovala nějaká instituce, která by všechny značky před její výrobou musela odsouhlasit. Tady by se byrokracie a další razítko vyplatilo.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
S tím popravdě úplně nesouhlasím. Bohatě by stačilo, kdyby na jednotlivých SUS nebyli úplní joudové a naštudovali si pořádně ty zásady značení (a hlavně je dodržovali) a taky používali selský rozum.
Sem tam mám nějaké menší výhrady k současným značkách na dálnicích (např. dálkové návěsti na úseku Opatovice-Časy, které v principu nesedí k jiným návěstem v republice), ale vesměs je to značení dobře vymyšlené, jen jej dodržovat. A můžeme se zaobírat detailama ala dodatkové značky u odpočívek, značení mostů, tunelů, názvy exitů atd. Základ už ale je a je super oproti tomu, co bylo dříve. A tam už se to ve většině dodržuje. Ještě se to musí právě doučit i na nižších třídách. Ve svém okolí, např. otevřený obchvat Rájce na Blanensku, jsou značky naprosto v pořádku, včetně čárkovaných čísel, symbolů atd. Radost pohledět.
Jediná velká změna, která by se mohla dát na stůl, je obecně problematika směrovek a jejich vzdálenosti od křižovatek.
Nechápu ale, jak prostě může přes x lidí projít paskvil jako značka, kde chybí cíl pro silnici druhé třídy.
Ale další kontroloři pod státem nejsou potřeba. Ti současní musí být pečlivější. To pak budou kontroly kontroly kontroly - což tak ostatně v ČR funguje na mnoha místech. 
Sem tam mám nějaké menší výhrady k současným značkách na dálnicích (např. dálkové návěsti na úseku Opatovice-Časy, které v principu nesedí k jiným návěstem v republice), ale vesměs je to značení dobře vymyšlené, jen jej dodržovat. A můžeme se zaobírat detailama ala dodatkové značky u odpočívek, značení mostů, tunelů, názvy exitů atd. Základ už ale je a je super oproti tomu, co bylo dříve. A tam už se to ve většině dodržuje. Ještě se to musí právě doučit i na nižších třídách. Ve svém okolí, např. otevřený obchvat Rájce na Blanensku, jsou značky naprosto v pořádku, včetně čárkovaných čísel, symbolů atd. Radost pohledět.
Nechápu ale, jak prostě může přes x lidí projít paskvil jako značka, kde chybí cíl pro silnici druhé třídy.
Když se člověk dívá s odstupem velké doby, je potřeba už konečně udělat tlustou čáru u staré grafiky dopravního značení a přejít konečně do nové tisíciletí! Když už nás novou vyhláškou předstihli Slováci kompletní novou grafikou všech dopravních značení, která si vypůjčila grafiku z Německa, Rakouska a Chorvatska, tak by jsme měli i my konečně předělat na moderní piktogramy, šipky a pozadí i třeba větší písmo nebo malinkaté dodatkové tabulky pod velkým rozměrem je nečitelné... Je toho hodně co konečně modernizovat. Všude na západě, ale i na východě se modernizuje, jen u nás kolem roku 60 a od té doby se grafika některých dopravních značek neupravila. Mě osobně se líbí nové provedení slovenských značek s novou vyhláškou. 
DEATH END
Nechápu jak tohle může někdo schválit...
https://ibb.co/k9CcQxt Je to v odkazu, nejde mi sem nahrát obrázek, pořád to jen píše pokusili jste se nahrát neplatný obrázek, a to jsem zkoušel ho zmenšit, jinou příponu.
https://ibb.co/k9CcQxt Je to v odkazu, nejde mi sem nahrát obrázek, pořád to jen píše pokusili jste se nahrát neplatný obrázek, a to jsem zkoušel ho zmenšit, jinou příponu.
-
Honey72
Předpokládám, že nevadí tvar kruháku, ale ta D6. Opět se dostáváme k situaci, kdy je křižovatka mezi více dálnicemi. V tomto případě tato: https://www.google.cz/maps/@50.1323933, ... 8192?hl=cs
Prostě se dříve či později bude muset taková situace vyřešit oficiálně, jinak nám budou po republice vznikat podobná lidová tvořivost. Prostě bych chtě nechtě povolil používání přerušovaného rámečku červeného čísla, umožnil označování jako na té tabuli anebo nebo vymyslel jinou variantu.
V případě zmíněné návěsti by postačil jen symbol dálnice a upřesnění by mělo být na následující křižovatce, kde se směry k oběma dálnicím rozdělují. K D6 doprava a D7 doleva. Jenže Vás čeká tato nádhera:
https://www.google.cz/maps/@50.127413,1 ... 6656?hl=cs
A co hůř. Výjezdy z kruháku nemají čísla silnic a směrovka k dálnici bez označení. Nevíte tedy, jestli vede k D6 nebo D7.
Prostě se dříve či později bude muset taková situace vyřešit oficiálně, jinak nám budou po republice vznikat podobná lidová tvořivost. Prostě bych chtě nechtě povolil používání přerušovaného rámečku červeného čísla, umožnil označování jako na té tabuli anebo nebo vymyslel jinou variantu.
V případě zmíněné návěsti by postačil jen symbol dálnice a upřesnění by mělo být na následující křižovatce, kde se směry k oběma dálnicím rozdělují. K D6 doprava a D7 doleva. Jenže Vás čeká tato nádhera:
https://www.google.cz/maps/@50.127413,1 ... 6656?hl=cs
A co hůř. Výjezdy z kruháku nemají čísla silnic a směrovka k dálnici bez označení. Nevíte tedy, jestli vede k D6 nebo D7.
Přesně tak. Ale "D6" je snad nejhorší možné řešení. To písmeno tam prostě absolutně nemá co hledat. Je to prostě buď "6" nebo "7". Navíc v mnoha případech je lepší tohle řešení (symbol dálnice+číslo) než tam mít vypsané dvě města pro určení dálnice kvůli místu. Ale hlavně to neřešení přesně tyto případy, kdy jsme v nasávací oblasti dvou dálnic a obě vedou jedním směrem do stejného města. Tam prostě musí být v té zelené subploše červené číslo. Už tu kolikrát byly návrhy, některé byly dobré. 
U Kosmonos se po rekonstrukci objevila zajímavá dodatkovka (byla i v projektu):
Myslíte, že to má vůbec pro běžného řidiče nějaký význam? Já o tom docela pochybuji...
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
Ne. Snahu cením, ale je to naprostá zbytečnost. Tohle se řidiči nenaučí ani za 20 let.
Jasně, tohle je zbytečná značka, která nikomu nic neřekne. Spíš má smysl řidičům zdůraznit, že se mají řadit do správného pruhu už před OK. To je občas nedostatečné.
Tak VDZ i SDZ tam je. Dle jedné diskuze na FB ale tady lidi nejvíc lidí rozčilují ty zvýšené prahy mezi pruhy na samotné OK... 
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
-
Honey72
Já si naopak té snahy cením, akorát bych značku umístil o hodně dopředu, protože v místě kde je, už nemá význam. Problém je, že u nás nejsou řidiči zvyklí (jako třeba v Německu, Rakousku apod.), aby na návěsti bylo zároveň znázorněno řazení v jízdních pruzích. Pro řazení v jízdních pruzích máme jinou značku. Doposud u nás bývaly na návěstech spíš jen cíle a jednoduše znázorněná křižovatka. To řazení se na návěstech dělá až v posledních letech.
Přesně tak chlapi. Dokud tam nebude značení dávno před kruháčem, a ideálně nad hlavami nebo vedle (prostě ne jen na zemi), tak to nikoho nebude moc tankovat. Tuhle dodatkovou značku pochopí tak 1% řidičů max, kteří ví, co to slovo znamená. A to s tím 1% dost možná přeháním.
Je tady ještě ten chlapec, co furt chtěl, aby na Zličíně byl označen i Norimberk?? 
- Přílohy
-
- D5.jpg (44.29 KiB) Zobrazeno 3446 x
Možná já.
Krása.

Krása.
To byl "monin", má to i v podpisu, však on si toho všimne a ozve se 
-
Honey72
Výborně. Když už se Praha pokládá za srdce Evropy, tak ať se ví, kam ty tepny vedou 
Ještě můžeme doplnit Paris (F) ...
Když může být na Barrandovském mostě Nice, co by tady nemohlo být Paris... 
-
Honey72
Já bych zašel ještě dál a ke každé evropské silnici dal v Praze její konec
Takže v Praze na D1 pěkně řeckou Kalamatu a dagastánskou Machačkalu, na sever švédské Malmö a Helsingborg, na západ francouzský Brest a místo Wroclawi rovnou finské Helsinky.
Jako aprílový žert to dát přes noc na výjezdy z Prahy ...
Takže v Praze na D1 pěkně řeckou Kalamatu a dagastánskou Machačkalu, na sever švédské Malmö a Helsingborg, na západ francouzský Brest a místo Wroclawi rovnou finské Helsinky.
Jako aprílový žert to dát přes noc na výjezdy z Prahy ...
A 2.4. oddělat všechny "éčka" v republice .. mám na mysli ty éčka na značkách. 
Ty jo, nevěřím, fotomontáž??mapman píše:To byl "monin", má to i v podpisu, však on si toho všimne a ozve se
Luxuska. Fakt dobrá práce. Jednu chvíli po tom šílenství v Praze, jsem už ani nevěřil, že by bylo něco takového u nás možné. Patří Vám všem, co jste se o to zasloužili opravdu velké poděkování, za takový kus práce a posun kupředu. Jak je to vlastně dlouho co jsme se o tom všem spolu bavili? 6-7 let?
Jinak autem už skoro nejezdím, ročně max 1000 km, ale dnes jsem jel náhodou přes Pardubice směr HK, a nové značení fakt také na vysoké úrovni. Velký font, spousta symbolů, dokonce na úrovni Rosic je směr HK značen i jako Tranzit...stručně přehledně..
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Na to jste měkký..hh píše:Ještě můžeme doplnit Paris (F) ...
Nice na Barranďáku je max..(je tam ještě vůbec?)
Ale jinak, viz. mapman, taky velký dík. I za tu trpělivost, s námi netrpělivými.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
A tam je naozaj Nice, alebo sa myslí (Strako)Nice?monin píše:Nice na Barranďáku je max..(je tam ještě vůbec?)![]()
Co tam bylo napsané (pokud to už není "oježděné"), je vidět třeba tady. Já tam vždycky čtu 2 cíle - Nice a Strako - i když vím, jak to bylo míněnoasdf píše:A tam je naozaj Nice, alebo sa myslí (Strako)Nice?monin píše:Nice na Barranďáku je max..(je tam ještě vůbec?)![]()
-
Honey72
Ano. I já čtu, že DĚTI si mají dát POZOR