Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Majkii
Administrátor

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od Majkii »

U toho Brandýsa-Boleslavi mají ta červená čísla furt nějak rádi... :D
Další příklad:
Přílohy
stblslv.jpg
stblslv.jpg (8.54 KiB) Zobrazeno 3114 x
wazer.cz
Pište česky, prosím!
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Nasel jsem ted jednu docela dulezitou formulaci v Umluve o silnicnim provozu (Viden 1968). Umluva byla tehdy ratifikovana a mela by byt tedy platna, a jelikoz jsou mezinarodni smlouvy nadrazeny zakonum, melo by i toto ustanoveni byt pravne zavazne:

Kapitola II, clanek 5, bod 1
Uzivatele silnice se musi ridit pokyny, ktere sdeluji dopravni znacky, svetelne signaly pro rizeni provozu a silnicni znaceni, a to i v pripade, ze se zda, ze odporuji jinym predpisum o provozu.

Tohle mi prijde hrozne dulezite a v ceskem zakone to chybi. Diky teto formulaci pak totiz teprve zacina davat smysl treba vyznaceni hlavni silnice smerem na arealovou ucelovou komunikaci (coz neni krizovatka a vlastne to tak vyznacit nelze), diky tomu lze znackou povolit otaceni na semaforu (drive Patockova), diky tomu lze sjezdy oznacit jako krizovatky a hrat si tam s prednostmi a treba i se semafory. Jednoducha veta a pritom az diky ni spousta veci v dopravnim znaceni u nas dava smysl, protoze diky tomuhle se da odhlednout od robotickeho cteni zakona a chovat se podle intuitivniho vnimani situace.

Jen skoda, ze vyse uvedene veci nejspis vznikaji spis omylem nez zamerne se znalosti tohoto ustanoveni.
3pa3ck3

Příspěvek od 3pa3ck3 »

Lenže Viedenský dohovor súčasne neobsahuje všeobecný zákaz otáčania na riadených križovatkách a za križovatku sa podľa neho považuje aj rozvetvenie ciest, nielen úrovňové kríženie a spájanie
Kuba35

Příspěvek od Kuba35 »

Japao Joe píše: 25.5.2023 5:54:09 A jak mají u těch cyklostezek tedy vyřešený jejich konec (např. kde se můžu začít chovat jako chodec)?
A s tím sněhem - jak s našimi pravidly pro hlavní atd. rozlišíte křižovatku, kde je hlavní a vedlejší od křižovatky s předností zprava?
Při podrobnějším pohledu je vidět, že ze strany cyklostezky je tabulka s červeně přeškrtnutými šipkami, takže se bez toho asi taky neobejdou.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Se ten červenej přerušovanej rámeček furt někde vynořuje :)
dasice.jpg
dasice.jpg (33.14 KiB) Zobrazeno 2408 x
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tak je to takhle rozhodně pořád lepší než kdyby tam byl nepřerušovanej. Byť tam nemá být žádný. :)
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

A mě se ten červený přerušovaný prostě líbí a umožnil bych ho všude dávat ;-) Dokonce i na ty zelené směrovky se symbolem dálnice. Stejně k tomu dojde, jak se nám síť rozrůstá a náš malý státeček má ty dálnice hodně blízko sebe.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Souhlas. Minimálně se to musí začít používat tam, kde jsme v nasávací oblasti dvou dálnic. V tom případě je stokrát lepší mít tam zelenou směrovku s červeným číslem místo cílů. A tuplem tehdy, kdy obě dané dálnice mají jako jeden ze směrů stejné město. Tam už to bez čísla rozlišit nelze.

Nicméně tady na této značce mně to přijde nadbytečné, tady bych se držel toho, že stačí vymezení pomocí HK+OL. Leda by se ty cíle právě nahradili číslem (byl by jen zelený podklad se symbolem dálnice a číslem). Cíle i číslo je IMHO nadbytečné, už tak jsme na tom s místem na značkách bídně. :) Hlavně zrušit ta trapná evropská čísla.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Ano, zrovna na té tabuli u Dolní Rovně být nemusí. Zelené cíle jsou jasné, široko daleko jiná dálnice není a nebude. Ale na spoustě míst budeme mít v nasávací oblasti dvě i více dálnic. Třeba v takovém Hulíně budou co nevidět přerušovaná červená čísilka nutnost :-)

Na evropská čísla mi nesahej. :-) Kdyby systém pečlivého značení v terénu byl dodržován ve všech státech a byla provedena nová reforma. Přece jen železná opona, která systém narušuje dodnes, padla už před více než 30 lety a i v jiných případech se jen látuje. Systém by byl mnohem důležitější. V USA podobný systém funguje, číslování německých dálnic také.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Přerušovaná červená čísla systémově nebudou, zapomeňte :)
V případě více dálnic se to řeší buď uvedením příslušných cílů dané dálnice (o ty přece hlavně jde) anebo textovým uvedením čísla dálnice za symbol dálnice. Už jsme to tu rozebírali. Aktuálně platné znění vyhlášky předpokládá uvedení červeného čísla pouze a jen před nájezdem na dálnici. Mě by se taky líbilo v ploše směráku nebo v subploše na návěsti za symbolem dálnice, ale nejde to.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Zrovna tady to ale pravděpodobně bude už v reálu osazeno, protože dvě z těch tří okružek jsou v provozu.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

No když jsme třeba poblíž D6 i D7, tak potřebuji rozlišit kudy je to na Prahu po D6 a kudy po D7. Tam musí přibýt do subplochy číslo, jinak se ta dálnice rozlišit nedá. Textovým uvedením čísla do subplochy by to bylo v pořádku.
Je zajímavé, že si místní chlapi dokáží vymyslet vyloženě "svoje" řešení - ten přerušovaný červený rámeček. Ale jako mnohem větší prohřešek vidím to nadbytečné číslo na návěsti u Brandýsa (nahoře na této stránce). Červené číslo mezi čísly silnic bych opravdu nechal vyloženě před nájezdem na dálnici, aby bylo jasné, že jinam už to nevede. A pomůže to i značením peáží jedniček s dálnicí, protože jen a pouze v těchto případech vidíme cíle v zeleném ale s modrým číslem. :ok:

Honey: já vím, že je máš rád :D ale tam, kde jsou třeba 3 dohromady to fakt zabírá příliš místa. A 99,9 % řidičům je to k ničemu. :P Jsme tady pomalu jediní ve střední Evropě, kdo ta evropská čísla drží takhle poctivě, takže je to docela zbytečnost. Ať jsou klidně na těch malých značkách značící číslo silnice za křižovatkou, ale ať to nezavazí na návěstech před křižovatkou.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Majkii píše: 4.9.2023 16:02:14 Se ten červenej přerušovanej rámeček furt někde vynořuje :)

A napsal jsi jim připomínku do řízení o návrhu OOP? Aby se s tím aspoň nějak vypořádali...
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Nenapsal, ale můžu :)
Zrovna teď o víkendu jsem jim tam posílal k něčemu jinému, to už budu za potížistu :D
wazer.cz
Pište česky, prosím!
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Tak už nemusíš, napsal jsem projektantovi RDS a ten se mi hned ozval zpět, zařídí změnu. Značky prý ještě vyrobené nejsou...
expwy

Příspěvek od expwy »

mapman píše: 5.9.2023 8:31:30 Přerušovaná červená čísla systémově nebudou, zapomeňte :)
V případě více dálnic se to řeší buď uvedením příslušných cílů dané dálnice (o ty přece hlavně jde) anebo textovým uvedením čísla dálnice za symbol dálnice. Už jsme to tu rozebírali. Aktuálně platné znění vyhlášky předpokládá uvedení červeného čísla pouze a jen před nájezdem na dálnici. Mě by se taky líbilo v ploše směráku nebo v subploše na návěsti za symbolem dálnice, ale nejde to.
A nad novelou vyhlášky neuvažujete?
Je to fakt dobrá a praktická informačná pomôcka ako napr. tu
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

O změně vyhlášky se v tomto smyslu neuvažuje, a to hlavně proto, že jsme po celé republice už nalili velké peníze do značení tzv. nasávacích oblastí dálnic a v tuto chvíli nám takovouto významnou změnu nikdo neschválí. Takže buď to bude symbol dálnice + cíl nebo symbol dálnice + její číslo uvedené textově, viz např. toto, jen bez závorky.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Tak to místo kulaté závorky hoďte do hranaté a bez písmenka a budu spokojen i já :-)

[11]
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Kdyby to bylo jen číslo, tak by to chtělo mít v červené "subplošce". Buď někde dál zpátky v tomto vláknu nebo v jiném tady takový návrh byl, to vypadalo nádherně. A pokud holt bez červené, tak jsem také spíš za "Dxx" než za závorky a jen číslo.
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

mapman píše: 5.9.2023 12:58:10 O změně vyhlášky se v tomto smyslu neuvažuje, a to hlavně proto, že jsme po celé republice už nalili velké peníze do značení tzv. nasávacích oblastí dálnic a v tuto chvíli nám takovouto významnou změnu nikdo neschválí. Takže buď to bude symbol dálnice + cíl nebo symbol dálnice + její číslo uvedené textově, viz např. toto, jen bez závorky.
Paradoxně mi to nepřijde jako moc ekonomické uvažování. Z dlouhodobého hlediska by bylo smyslupnější tu vyhlášku upravit a od teď to dělat "pořádně". A to co už je, by se prostě nechalo dožít a za 10 let by se to vyměnilo.
Kdyby se vždy aplikovali postup, že to máme takhle a změna by byla drahá, tak by se veškerá legislativa zakonzervovala a klidně bychom mohli rozpustit i parlament.
"Červené číslo" není zas tak drastická změna, aby to nemohlo nějaký čas koexistovat. A i kdyby se měnily, tak ty směráky s D6, D7 apod. (v závorkách nebo bez) jsou tak vzácný, že pokud by se nechaly dožít ty, kde je jen symbol dálnice, šlo by nejspíš jen o pár desítek kusů. A případný cizinec spíš pochopí "červené číslo" než D6 v závorce.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Pak je ale otázkou, jestli je nutné tu změnu vůbec dělat. Protože i po Evropě existují různé systémy. Francie třeba používá textové uvedení dálnice s číslem za symbolem dálnice úplně běžně, např.:
https://www.google.com/maps/@46.2896545 ... 384!8i8192
https://www.google.com/maps/@48.9601979 ... 312!8i6656
https://www.google.com/maps/@48.6031741 ... 384!8i8192
https://www.google.com/maps/@48.6044181 ... 384!8i8192
Přitom ani u nich se nedá mluvit o nějaké jednotnosti v systému, ale je tam aspoň základní vzor. Čísla dálnic mají taky červená, ale předběžné uvedení je vždycky modré. Já bych si to uměl představit i s červeným číslem v subploše, ale pokud už se zvolil stávající systém, tak nevidím dostatek argumentů pro jeho změnu za tak krátkou dobu od jeho zavedení.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Zajímavé, nikdy jsem si toho nevšiml a přitom tak jednoduché :-) Nakonec by opravdu text na směrovkách stačil.

PS: stejně je zvláštní, že červené číslo se u nás smí použít pouze pro nájezd na dálnici. Ale na oranžové směrovce objížďky být může :-)
adamos

Příspěvek od adamos »

mapman píše: 5.9.2023 12:58:10 O změně vyhlášky se v tomto smyslu neuvažuje, a to hlavně proto, že jsme po celé republice už nalili velké peníze do značení tzv. nasávacích oblastí dálnic a v tuto chvíli nám takovouto významnou změnu nikdo neschválí. Takže buď to bude symbol dálnice + cíl nebo symbol dálnice + její číslo uvedené textově, viz např. toto, jen bez závorky.
Za mě celkem slušný kompromis, palec nahoru!
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Proč se to teda bez závorek neudělalo rovnou? Myslel jsem, že ty závorky jsou nějaká místní lidová tvořivost, když jsem je viděl v Týně nad Vltavou, ale když je to úplně stejné u Slaného, tak se to asi vymýšlelo někde na vyšších úrovních... tak proč se vymyslely závorky, které tam nechceme?
Martin88

Příspěvek od Martin88 »

adamos píše: 6.9.2023 8:32:37
Za mě celkem slušný kompromis, palec nahoru!
Podobná značka s číslem dálnice měla být dle projektu osazena v nasávací oblasti D11 v Račicích nad Trotinou, ale nakonec z nějakého důvodu tam je osazena jen směrovka se symbolem dálnice (bez čísla). Přitom po dostavbě D35 bych pochopil, že vpravo bude v budoucnu značená právě ta, proto to bylo v projektu takto rozlišeno.
Račice.jpg
Račice.jpg (92.51 KiB) Zobrazeno 2035 x
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“