Elektromobilita

Odpovědět
chaden

Re: Elektromobilita

Příspěvek od chaden »

Za 5 minut do plna nebudou jeste dlouho. Otazka je jestli do te doby bude dostupne palivo, tak jak je to dnes na kazdem rohu.
Anonym

Příspěvek od Anonym »

160kmh píše: 16.8.2023 13:55:34 Už teď za 1/3 cenu Mercedesu EQS je Hyundai Ioniq6 a Tesla3 Long range na tom s dojezdem docela solidně. Při dálničních 130km/h je spotřeba 18kWh/100km to s 75kWh baterkou dá něco přes 400km dojezdu při běžných podmínkách v rámci testu.
Obojí mají přitom zároveň velmi rychlé dobíjení a dvě krátké zastávky na 1000km trasu jsou stejně potřeba.
S EV SUV to bude ještě nějaký rok problém.
Co jsem viděl nějaký test, tak Tesla 3 Long range dala 360 km dálniční rychlostí, takže opravdu nějakých 20 kWh/100 km při 130kmh, což je hodně dobré na elektromobil. Nicméně vždy musíte mít při příjezdu k nabíjčce ještě nějakou rezervu. Kdyby baterka došla, tak jedině odtah narozdíl od spalováku, kdy může přijít kamarád s kanystrem. Rezervu počítám alespoň 50 km, neboli 10 kWh baterie. To už je dost hraniční, je to ekvivalent tří litrů benzínu a v případě nějakých problémů na dálnici typu uzavřená dálnice se člověk může dostat do dost špatné situace. Pokud tedy vyjíždíte s plnou baterkou, tak na dálnici dáte 75 kWh minus 10 kWh = 65 kWh neboli 325 km vzdálenosti neboli 2 hodiny a 30 minut jízdy.
Pokud na dálnicí dobíjíte, tak většinou dobíjíte jen na 80%, což trvá zhruba 30 minut
https://cdn.motor1.com/images/mgl/x74oG ... chart.webp
Dalších 20% do 100% nabití trvá dalších 30 minut a to už čekat nechcete. Takže baterie máte po půlhodině dobitou na 60 kWh, při rezervě 10 kWh můžete projet 50 kWh, ujedete na dálnici 250 km, což jsou necelé 2 hodiny jízdy.
Prostě jedete stylem necelé 2 hodiny jízdy a potom půl hodiny dobíjení.
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Anonym píše: 16.8.2023 18:55:01 ...Prostě jedete stylem necelé 2 hodiny jízdy a potom půl hodiny dobíjení.
Cca 2h a 15-30min přestávka je můj osobní styl řízení, ale u spalováku :-)
Ale chápu že jsou borci co dávají denně 400-500kiláků najednou bez zastávky na osvěžení
Anonym

Příspěvek od Anonym »

kyk píše: 16.8.2023 21:22:49 Cca 2h a 15-30min přestávka je můj osobní styl řízení, ale u spalováku :-)
Ale chápu že jsou borci co dávají denně 400-500kiláků najednou bez zastávky na osvěžení
Pokud má někdo problémy třeba s prostatou, tak zastavuje i častěji. Nicméně kamioňáci i autobusáci běžně dávají 4 hodiny v kuse.
chaden

Příspěvek od chaden »

Otestovana jsou uz spousta vozu. S modernim EV 1000km se da zdolat za 8:55.
Kdo ma zajem tady je tabulka s vysledky nezavislych testu ruznych aut
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... d=15442336
To ale treba brat s rezervou protoze to je cisty test za minimalneho provozu a jede se opravdu na cas, ale predpisovou +10% rychlosti, take se snazi nabijet maximalni rychlosti, coz v realu zatim nezvdy jde dosahnout - bud' je pomala nabijecka, a nebo baterka zrovna neni zahrata na optimalni teplotu. Auta ale postupne v tom to smeru stavaji lepsi - nabizi napriklad pripravu baterky pro optimalni nabijeni, vetsinou stacit zadat nabijecku jako cil do navigace.
Napriklad moje auto v testech ukazuje 10:30 - 10:45 pro 1000km,
ja ale realne jedu 800km za 12 hodin( presne posledni vysledek 830km za 11:45), protoze jsou v tom kolony, delsi zastavky na svacinu, a take zatim nikdo neoptimalizoval nabijeci sit tak aby kazdych 50km byla nabijecka alespon 150kW. Ja nepotrebuji nabijet co 50km, ale potrebuji zaruku ze trefim nabijecku s baterii v rozmezi 5-15%, aby stravil tam minimalni cas. Jsou ale uz i auta ktere tohle nepotrebuji - cokoliv pod 50% bude stacit pro optimalni rychlost nabijeni.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Anonym píše: 16.8.2023 18:55:01Prostě jedete stylem necelé 2 hodiny jízdy a potom půl hodiny dobíjení.
Ovšem za předpokladu, že co cca 50km bude volný dobíjecí stojan s rychlým nabíjením. A řekněme si upřímně to je nejen dnes, ale i v nejbližších letech v našem prostoru (např ta zmiňovaná cesta do Chorvatska přes Rakousko)) hóóódně velké sci-fi.
A pro takovou cestu Praha -Olomouc je to taky na ..... (každý si dosadí slovo, které uzná a vhodné). To opravdu všichni ti zastánci světlých zítřků dělají při cestě do Olomouce jednu minimálně půlhodinovou pořestávku? Fakt?
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 17.8.2023 9:36:47
Anonym píše: 16.8.2023 18:55:01Prostě jedete stylem necelé 2 hodiny jízdy a potom půl hodiny dobíjení.
Ovšem za předpokladu, že co cca 50km bude volný dobíjecí stojan s rychlým nabíjením. A řekněme si upřímně to je nejen dnes, ale i v nejbližších letech v našem prostoru (např ta zmiňovaná cesta do Chorvatska přes Rakousko)) hóóódně velké sci-fi.
A pro takovou cestu Praha -Olomouc je to taky na ..... (každý si dosadí slovo, které uzná a vhodné). To opravdu všichni ti zastánci světlých zítřků dělají při cestě do Olomouce jednu minimálně půlhodinovou pořestávku? Fakt?
No sice ne 50km ale 60km, ale zakon je zakon
https://fdrive.cz/clanky/eu-schvalila-d ... roky-10991
Praha-Olomouc je 280km, to zvlada moje auto bez prestavky. Nemam nejvetsi baterii. V zime je potreba omezit rychlost v prvni pulce cesty.
A nebo udelat 10 minutovou prestavku, nebo jet pres Hradec to je kratsi (241km) a pomalejsi, ale casove asi vyjde na stejno. Kdy by chtel hned zpatky uz budu potrebovat pul hodiny v Olomouci a pak jeste pul hodiny nekde cestou, a nebo hodinovy obed pro me a auto a pak uz zpatky bez prestavky.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 17.8.2023 10:09:29No sice ne 50km ale 60km, ale zakon je zakon
https://fdrive.cz/clanky/eu-schvalila-d ... roky-10991
Tenhle zákon říká, že tam ta dobíjecí stanice musí být, ale neříká nic o tom, že u ní nebudou stát už 2 auta, takže tam dobitím strávíte víc než hodinu. ;)
chaden píše: 17.8.2023 10:09:29 Praha-Olomouc je 280km, to zvlada moje auto bez prestavky. Nemam nejvetsi baterii. V zime je potreba omezit rychlost v prvni pulce cesty.
Takže přesně podle hesla "de to, ale dře to" - co je na tom, prosím, za výhodu?
chaden píše: 17.8.2023 10:09:29 A nebo udelat 10 minutovou prestavku, nebo jet pres Hradec to je kratsi (241km) a pomalejsi, ale casove asi vyjde na stejno. Kdy by chtel hned zpatky uz budu potrebovat pul hodiny v Olomouci a pak jeste pul hodiny nekde cestou, a nebo hodinovy obed pro me a auto a pak uz zpatky bez prestavky.
Ano, takhle ano - ovšem za předpokladu, že v cíli cesty máte dobíjecí stanici, že ta bude volná atd., atd.
Já nevím, jak kdo, ale pokud někam jedu něco vyřídit, jedu obyčejně do firmy. Myslíte, že budou nadšení, když první, po čem se budu shánět, bude "rychlonabíječka" (protože dobíjení z 230V mi za ty 2-3 hodiny moc nepomůže)? A nebo tam jedu k příbuzným. A tam si dobiju jak? Prodlužovačkou z okna?
jozka

Příspěvek od jozka »

Parafrazuji vetu, ktera tady (?) pri podobnych diskusich v minulych letech zaznela.

"To ale neni problem toho, ze by vam to nevychazelo, to je problem toho, ze si to neumite spocitat".

Tykalo se to sice vyhodnosti EV do fleetu, ale celkem bych rekl, ze to vystihuje myslenkove postup EV positive osob.
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 17.8.2023 12:26:03 Tenhle zákon říká, že tam ta dobíjecí stanice musí být, ale neříká nic o tom, že u ní nebudou stát už 2 auta, takže tam dobitím strávíte víc než hodinu. ;)
Ano bude tam i 10 aut ale na takovych mistech byva stojanu ne 2 ale 20. A to je uz realita, ne sci-fi. Ano letos zazil jsem i frontu ve Slovinksu, cekal jsem 5 minut. Bylo tam 2 obsazenych stojany ale uz tam stali zabalene dalsi 2 pripravene pro instalaci. Ze by musel zpravidla cekat - tak to ne. U pump take byvaji fronty.
MPMP píše: 17.8.2023 12:26:03 Takže přesně podle hesla "de to, ale dře to" - co je na tom, prosím, za výhodu?
Vyhodu to ma jasnou - pul roku jezdim zadarmo, pul roku za 1kc/km. A obcas pojedu dal nez 200km kde musim nabijet verejne. Tak to vyjde u delsi cesty do zaharnici az na 1.7kc/km. Nemusim rocne do servisu. Nemusim skrabat auto v zime. Muzu nechat auto klimatizovat/zahrat kdyz stoji. Nesmrdi to. Nerusim sousedi kdyz prijizdim/odjizdim rano/pozde. Je to tiche a svyzne. Ceny PHM jsou mi fuk, elektrinu pro jizdu kolem Prahy umim si vyrobit sam.
...
MPMP píše: 17.8.2023 12:26:03 Ano, takhle ano - ovšem za předpokladu, že v cíli cesty máte dobíjecí stanici, že ta bude volná atd., atd.
Já nevím, jak kdo, ale pokud někam jedu něco vyřídit, jedu obyčejně do firmy. Myslíte, že budou nadšení, když první, po čem se budu shánět, bude "rychlonabíječka" (protože dobíjení z 230V mi za ty 2-3 hodiny moc nepomůže)? A nebo tam jedu k příbuzným. A tam si dobiju jak? Prodlužovačkou z okna?
Tak jsem byl zrovna u pribuznych v Brne na sidlisti - dobil u Kauflandu za 3 hodiny pomalym proudem. Mohl jsem to narvat i rychle ale tak to bylo levnejsi. Bylo to 10 minut peski. Kdyz pribuzni bydli na vesnici - ano prodlouzovackou z okna. Take nechapu jaky je problem zajet pak na rychlo dobiecku kdyz zrovna neni dobijecka v pesi dostupnosti. Ale toho pribyva. V Praze a Brne jsou normalne i v ulicich jsou jich stovky. Staci jen kouknut do mapy.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Tohle je všechno hezký, ale pro současný počet EV se nevyplatí stavět hustší síť dobíjecích stanic, a pokud budeme mít větší počet EV tak zase nebudeme mít elektřinu kde vyrobit či jak dopravit na místo kterou do nich budeme potřebovat. Takže to v blízké budoucnosti skončí tím, že sice bude stojan, ale na něm hláška, že není dostatečná kapacita sítě a proto dobíjím pomalu a nebo vůbec. No a to že si elektřinu vyrobím sám to platí jen v létě a jen tehdy, když mám elektroauta dvě a střídám je a pokud to řeším bateriovým úložištěm tak to zase není rozhodně zdarma. Prostě současný nucený přechod je kravina a natlučeme si na něm hubu všichni.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Ano, víra i hory přenáší.
Já letos při té zmiňobané cestě z Chorvatska speciálně sledoval dobíjecí infrastrukturu a bylo to tak 50-50 volné a obsazené stojany. A to na elektřinu jezdí kolik? 1% aut?
Nechme se překvapit, možná na všeobecnou elektromobilitu ani nedojde. ;)
160kmh

Příspěvek od 160kmh »

No ono to není zdarma ani bez baterek. Jako co je dnes zdarma? Asi výpočet na jednu kWh není úplně triviální, ale nějakou cenu mít bude. Jen doufám, že to není firemní benefit, nebo 100% dotace. Byť by to byla pro vlastníka skvělá zpráva, tak jako autobilky k vozu garantovaly nabíjení "zadarmo", tak je to daleko od reality, kde vše něco stojí.
chaden

Příspěvek od chaden »

A take vzdy jde udelat neco hurz. Vzdy se najde nejdrazsi tarif za dobijeni, tak ze jizda EVckem vyjde draz nez nafta, vzdy jde zbytecne nabijet do 100% a ztracet cas, vzdy jde vybit auto do 0% uprostred niceho. Take zatim dalkove cestovani vyzaduje planovani. I spatnym planovanim (nebo zadnym) se to da pokazit. Chapu take ze vetsina lidi nejsou zrovna moc rozumni a muzou to pokazit nejen sobe ale i ostatnim, jako se vsim.
chaden

Příspěvek od chaden »

160kmh píše: 17.8.2023 13:46:46 No ono to není zdarma ani bez baterek. Jako co je dnes zdarma? Asi výpočet na jednu kWh není úplně triviální, ale nějakou cenu mít bude. Jen doufám, že to není firemní benefit, nebo 100% dotace. Byť by to byla pro vlastníka skvělá zpráva, tak jako autobilky k vozu garantovaly nabíjení "zadarmo", tak je to daleko od reality, kde vše něco stojí.
Ano stoji to neco. Ale je to dobra investice, momentalne lepsi nez sporici ucet v bance. Nemam to ani z dotaci.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

??? Samotné bateriové úložiště vhodné pro dobíjení EV je min 1MKč (50kWh) a otázkou je jak dlouho vydrží.
chaden

Příspěvek od chaden »

Japao Joe píše: 17.8.2023 13:56:35 ??? Samotné bateriové úložiště vhodné pro dobíjení EV je min 1MKč (50kWh) a otázkou je jak dlouho vydrží.
Ja 50kWh nepotrebuji. Staci 10kWh, protoze ve vetsine pripadu ujedu za den do 60km. 10kWh stalo 2x5kwh po 32tkc za kus. A to jeste byl jsem linej sestavovat to z clanku. Jde to i levnejc. O jakem 1MKc rec? 50kWh vysloby neco pres 320tkc, ale i to povazuji za drahy.
Jak rikam - vzdycky jde neco udelat spatne.
chaden

Příspěvek od chaden »

Aby jen tak neplacal tak priklad ze to nestoji 1MKc
Tady 5kWh stoji 40tkc
https://www.mivvyenergy.cz/cs/akumulato ... 36595.html
50kWh vyjde na 400tkc, zadny 1M. Slo by asi sjednat i slevu.
Podle me je to ale predrazeny. Takze jen priklad. Kdo bude opravdu chtit levnejc tak najde.
160kmh

Příspěvek od 160kmh »

Tady je to přímo za těch Vašich 32tis. kč i s dph.
https://www.lifepo4-shop.cz/lifepo4-bat ... ck-bt-p146
chaden

Příspěvek od chaden »

160kmh píše: 17.8.2023 14:39:50 Tady je to přímo za těch Vašich 32tis. kč i s dph.
https://www.lifepo4-shop.cz/lifepo4-bat ... ck-bt-p146
Ti moje vypadaji lip. Podobne jak u mivvy. Ale jo jde to.
Mumry

Příspěvek od Mumry »

Je až komické, jak ti, co nemají EV furt říkají, jak je to strašné, jak až těch aut bude o trochu víc, tak se to celé rozpadne a počet EV se zvedá a vono nic. Naopak, je to méně a méně problematické. Já najezdil tady v Evropě přes 300 tisíc km v EV a na nabíjení jsem čekal méněkrát než kolik mám prstů na rukou (a teda třeba v posledním roce ani jednou)...

A ta hustota, ono jen nabíječky od samotné Tesly pokročily dramaticky, v západní Evropě to už je na většině území po těch 50 km: https://www.tesla.com/findus?v=2&bounds ... percharger

Nicméně furt bych EV nedoporučil pro každého, ale ten počet lidí, pro koho má smysl, tak se pomalu, ale jistě zvedá...
kot

Příspěvek od kot »

Je až komické, jak ti co mají EV, furt říkají jak je to skvělé... :lol:
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Pokud je někdo fanda do mobilních aplikací, tak pro něj může být EV zábava.
Ale pokud máte auto k tomu, aby Vás odvezlo kam potřebujete a kdy potřebujete a nehodláte před cestou delší než 200 km dělat přípravu jak při manévrech, tak je EV jednoznačné snížení komfortu.
A o tom to je.
Mike

Příspěvek od Mike »

Problem je, ze EV "motoristi" a s nimi "vsichni nahore" odmitaji argumenty fosilu
Ja vubec nemam problem s EV a to ani cenovy
Denne najedu okolo 100km, obcas 300
To da libovolne EV uz dnes
Po RD mam garaz, v zime vytapenou, nad terasou FV panely...
Tzn. jako daily car, zadny problem
Ale kdyz pojedu vvunoru do Stuttgartu, tak pojedu na naftu, protoze pri -20 to auto proste 500km s topenim neda a pri te teplote nebude chtit ani nabijet ( 20min na kafe na Rozvadove )

Pro ty co nemaji garaz ani FV....
Uz vite, jakou budoucnost vam EU prichystala :D

Jo a kdo sleduje Kubrta, tak hlavni gro, je APLIKACE...
Ku*va, to jako neni mozne prijet, priplacnout tam kartu ( jako boomer mam furt ten kus plastu ) hodinky, mobil....
Zadat limit...
A "tankovat" ?
Je hodne pump, co to takhle umi...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 17.8.2023 18:56:15 Pokud je někdo fanda do mobilních aplikací, tak pro něj může být EV zábava.
Ale pokud máte auto k tomu, aby Vás odvezlo kam potřebujete a kdy potřebujete a nehodláte před cestou delší než 200 km dělat přípravu jak při manévrech, tak je EV jednoznačné snížení komfortu.
A o tom to je.
Neni. Protoze proste nevite o cem mluvite. Auto to muze naplanovat i samo. Kvalita planovani lisi se podle vyrobce, jako se vsim. Pokud ale chcete usetrit cas a penize tak to za vas nikdo neudela.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“