Třeba já, když jsem někde v cizině ve velkém městě, si vždy předem nastuduju, na kterou dálnici se pak potřebuju dostat. A opravdu mi to kolikrát pomohlo, protože nějaké domorodé cíle vám nic neřeknou a než to přelouskáte, jste za cedulí
Praha všeobecně
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Re: Praha všeobecně
Ano, každý zná většinou jen tu svojí dálnici a právě k té se z Prahy potřebuje vymotat
Takže mu to číslo pomůže ujistit směr. Samozřejmě by ty sloupky byly pouze na cestě ven, vždy jen za nějakou důležitou křižovatkou a pouze vně Městského okruhu. V centru a běžných ulicích určitě ne, maximálně tak ještě na magistrále na Nuseláku.
Třeba já, když jsem někde v cizině ve velkém městě, si vždy předem nastuduju, na kterou dálnici se pak potřebuju dostat. A opravdu mi to kolikrát pomohlo, protože nějaké domorodé cíle vám nic neřeknou a než to přelouskáte, jste za cedulí
Ke všemu, Praha je na mnoha místech pupkem světa a na cizí než místní "bílé" cíle skoupá 
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
To ano, ale pro vyvedení dopravy z velkého města by pouhá čísla dálnic mohla být opravdu dobrou pomůckou místo psaní celých názvů měst, zabere to zlomek místa, obzvláště tam, kde je ulice směřující k více dálnicím. Kdo není zběhlý v číslech, ten má navigaci apod. a neřeší nic. Ale je to dobré pro ty, kteří jezdí podle značení nebo to slouží jako takové potvrzení "dobry, jedu dobře".
V Brně je to i do budoucna celkem dobře vyřešené tím, že S73 nebude dálnice. Tudíž všechno směrující k jihu je značeno jen malým zeleným rámečkem dálnice a až na jihu Brna se to rozděluje přímo názvem města. Ale ve velké části centra, kde právě jde především o co nejskromnější značení, stačí ta jedna zelená pro všechny směry. V Praze to tak úplně nejde, protože dálnice směrují do všech stran, tam by čísla dálnic fakt ušetřila spoustu místa a pomohla řidičům.
Ony se ty rámečky s čísly stejně budou muset začít někde přidávat, když jsme v nasávací oblasti více dálnic naráz a kór ještě tehdy, kdy se do velkého města poblíž dá dostat po obou dálnicích.
V Brně je to i do budoucna celkem dobře vyřešené tím, že S73 nebude dálnice. Tudíž všechno směrující k jihu je značeno jen malým zeleným rámečkem dálnice a až na jihu Brna se to rozděluje přímo názvem města. Ale ve velké části centra, kde právě jde především o co nejskromnější značení, stačí ta jedna zelená pro všechny směry. V Praze to tak úplně nejde, protože dálnice směrují do všech stran, tam by čísla dálnic fakt ušetřila spoustu místa a pomohla řidičům.
Ony se ty rámečky s čísly stejně budou muset začít někde přidávat, když jsme v nasávací oblasti více dálnic naráz a kór ještě tehdy, kdy se do velkého města poblíž dá dostat po obou dálnicích.
-
Honey72
Třeba tohle je absolutně značka na dvě věci. Cizinec se dozví jen to, že to vede k dálnici a ke všemu jen dva levé pruhy. Ale ke které dálnici z těch desíti?
Honey nejde to rozkliknout...
Honza určitě myslí tu značku na lávce u Pakulu. A ta právě řidiče navede na několik dálnic. Po příjezdu k Jižní spojce se to rozdělí na směry Hradec Králové, Brno a Plzeň. Ale to u Pakulu vědět nepotřebuje, tam mu musí stačit informace, že tímto směrem se jede ven z centra, tj. k dálnicím a k MO, který ho rozvede na různé atrany.
Kote, I/6 končila na Palmovce a I/5 na křižovatce s magistrálou. A co si hodně matně pamatuju ze starých map, tak např. I/3 končila kdysi někde na Václaváku u muzea. Ale to už je fakt hodně dávno. I/10 byla značená kdysi někde u Bílé Labuti a ani bych se nedivil, kdyby někdy na přelomu 60. a 70. let končila na Můstku.
Když už se to tady řeší, tak tady přikládám mapu z roku 1946.
- Přílohy
-
- MAPA 3 001.jpg (169.83 KiB) Zobrazeno 3747 x
kiku + ElWappe díky za zajímavé vzpomínky mapu jako bonus. 
-
Honey72
Ano, myslel jsem tuto značku:
Já chápu, že o pár set metrů už jsou i cíle, ale to neví řidič projíždějící pod touto tabulí
Něco jako, jeď dál a nech se překvapit. Až vyjedeš z Prahy, zjistíš, že jsi na jihu místo na severu 
Pravdou je, že ta přerušovaná červená čísla jsem navrhoval až za Městským okruhem a tohle je ještě uvnitř. Spíš mi na té návěsti nejvíc vadí, že k dálnici musíte jet dvěma levými pruhy, na Pankrác pravými
Jako cizinec bych se zařadil doleva, abych se pár set metrů dál zase cpal doprava. Ta prostřední šipka měla být podle mě kratší .-)
Pravdou je, že ta přerušovaná červená čísla jsem navrhoval až za Městským okruhem a tohle je ještě uvnitř. Spíš mi na té návěsti nejvíc vadí, že k dálnici musíte jet dvěma levými pruhy, na Pankrác pravými
Tak kdyz prijmes premisu, ze nemas tranzitovat pres centrum, tak od Jecny na jih mas sipky jednim smerem, a na sever opacnym. Ono by to vlastne bylo i prirozene, kdyby skrz to centrum nevedla magistrala, existovala vychodni cast MO a alespon jedna ze zapadnich radial.
Tak me by tady prislo logicke rovne zadne cile ani nedavat, ta dulezita informace tady je, ze z komunikace dalnicniho charakteru lze vpravo odbocit ke dvema hotelum a jednomu parkovisti, na tom prece neni matouciho. At uz hledam jakykoliv dalkovy cil, mel jsem se o nem dozvedet v miste, kdy jsem na tuto sestipruhovou komunikaci najizdel, tady by ta informace stejne prisla pozde. Jedina smysluplna vytka je k te poloze textu v hlavnim poli, ale jezdim tam casto a nikoho zmatkovat nevidim, takze v ramci moznosti ok.
S tím naprosto souhlasím. To by mě zajímalo, co na toto řekne mapman.
Mě se líbí, že se konečně využívá celé návěsti a necpou se všechny cíle zbytečně nad sebe a jen nad prostřední šipku, aby pak celá značka musela být ještě vyšší. Ale tu prostřední šipku by to skutečně chtělo kratší (byť to u nás nyní není zvykem), aby bylo jasné, že jsou všechny ty cíle pro všechny 3 pruhy.
Tohle bych opravdu chápal tak, že se to za nějakou chvíli bude rozdělovat a prostřední se bude rozdvojovat do obou směrů.
Ze strany Magistrátu byl velký tlak na to, aby se značky výrazně zmenšily. Proto se tady v té lokalitě i u ulice Hvězdova použil tenhle formát. Existovala i varianta, kde místní cíle Pankrác, resp. Michle a Krč byly v pravé části značky a souhrnný cíl dálnice a Městský okruh v levé časti značky, ale graficky to vypadalo dost blbě. S tou prostřední šipkou je to zajímavá myšlenka, ale opět když si to zkusíš nakreslit, tak se ti to zaprvé nevejde do této výšky značky a zadruhé uprostřed značky jsou nahňácané tři cíle a kolem nich spousta bílé plochy.
Prostě značky mají být nejen obsahově funkční ale i graficky vyladěné.
Mimochodem, zmenšenou prostřední šipku už v Praze máme
https://mapy.cz/zakladni?pano=1&pid=942 ... 69480&z=15
Prostě značky mají být nejen obsahově funkční ale i graficky vyladěné.
Mimochodem, zmenšenou prostřední šipku už v Praze máme
https://mapy.cz/zakladni?pano=1&pid=942 ... 69480&z=15
ElWapp: tak zase je dobre uzivatele obcas utvrdit v tom, ze je na spravne ceste...
mapmane tebou uvedená značka je opravdu pěkně graficky vyladěná, o tom žádná. 
Ano, tu značku si vybavuji, nicméně to je přecejen jiný příběh (důvodem je pravá šipka).
S grafickou vyladěností určitě souhlasím, ta kratší prostřední šipka by té vyladěnosti dávala na frak ? Takhle je to myšleno ? Jako když jsou na značce ty cíle uvedené různě nad šipkami, tak by to nevadilo. Problém je tady v té vyloženě proto, že rámeček dálnice je přesně mezi dvěma levými šipkami a MO mezi dvěma pravými. Mě osobně by to tlačilo k tomu, že třeba za kilometr bude následovat rozplet a že už na to pomalu řidiče chystají...
Zmenšení značek ve městech rovněž chápu. Ne pod únosnou mez, ale proti dálničním návěstem zcela určitě.
Velké návěsti mají být tam, kde se jezdí 130+. 
S grafickou vyladěností určitě souhlasím, ta kratší prostřední šipka by té vyladěnosti dávala na frak ? Takhle je to myšleno ? Jako když jsou na značce ty cíle uvedené různě nad šipkami, tak by to nevadilo. Problém je tady v té vyloženě proto, že rámeček dálnice je přesně mezi dvěma levými šipkami a MO mezi dvěma pravými. Mě osobně by to tlačilo k tomu, že třeba za kilometr bude následovat rozplet a že už na to pomalu řidiče chystají...
Zmenšení značek ve městech rovněž chápu. Ne pod únosnou mez, ale proti dálničním návěstem zcela určitě.
Da se nekde zjistit, jak velky kus Prahy je v zone zakazu stani, viz napr. https://mapy.cz/s/dunozujaba ? Kde jsou hranice?
Vyjádření Tomáše Slabihoudka(radní Praha 8) na FB k několika dopravním stavbám(je to spíš promo, ale pár informací tam je)
ÚPRAVA ZENKLOVKY
Zenklova ulice potřebuje předělat kvůli každodenním kolonám aut i tramvají. Přesnou podobu úprav momentálně projednáváme s vedením Prahy. Jednání jsme vyvolali s cílem znovu stavebně oddělit provoz aut a tramvají, jako to bylo před zpackanou rekonstrukcí z roku 2018. Tyto stavební úpravy ale musí připravit a stavět Hlavní město Praha, které má tuto ulici ve správě. Jsme rádi, že na stavebních úpravách máme shodu i s Dopravní podnik hlavního města Prahy. Věříme, že se podaří je brzy prosadit, což přispěje k lepší průjezdnosti Zenklovy ulice.
PRAŽSKÝ OKRUH
S ministrem dopravy Martinem Kupkou jsme jednali o upravené podobě Pražského okruhu na severu Prahy, jež bude ohleduplnější k Čimicím, okolním městským částem i přírodě. Oproti dřívějším plánům přibydou na severu dva tunelové úseky. Letos na podzim má dojít k veřejnému projednání EIA na úseky Ruzyně – Suchdol – Březiněves. Pokud půjde vše hladce, mělo by se už příští rok začít projektovat pro sloučené řízení.
Ještě letos vyhlásí Ředitelství silnic a dálnic - ŘSD architektonickou soutěž na Suchdolský most přes Vltavu, který je součástí okruhu. Suchdolský most bude dlouhý 606 metrů a začátek stavby je aktuálně plánován na rok 2027. Požádali jsme o přizvání zástupců Prahy 8 do poroty architektonické soutěže.
MOSTY PŘES VLTAVU
V druhé polovině července se otevře Štvanická lávka, která propojí Karlín s Holešovicemi. S magistrátem chceme také co nejdříve společně stanovit definitivní polohu budoucího Rohanského mostu, který vytvoří nové spojení i pro automobily a tramvaje. A pokračují i přípravy na rekonstrukci Libeňského mostu, která nebude jednoduchá.
TRAMVAJE A LANOVKA
Připravuje se rozšíření tramvajových tratí v Praze 8 na několika místech, což zajistí obyvatelům rychlejší cestování, méně hluku a čistší ovzduší. Nejpokročilejší je spojení Vozovna Kobylisy-Zdiby. Plánuje se i trať okolo Bohnic, jež by výhledově měla směřovat tunelem do Podbaby na Praze 6. Hlavní město také brzy začne pracovat na prodloužení tramvajové trati ze Sídliště Ďáblice do Letňan a Čakovic.
Nadále zůstává otevřená otázka lanovky mezi Bohnicemi a Podbabou, jež nyní musí projít posouzením vlivu na životní prostředí.
ÚPRAVA ZENKLOVKY
Zenklova ulice potřebuje předělat kvůli každodenním kolonám aut i tramvají. Přesnou podobu úprav momentálně projednáváme s vedením Prahy. Jednání jsme vyvolali s cílem znovu stavebně oddělit provoz aut a tramvají, jako to bylo před zpackanou rekonstrukcí z roku 2018. Tyto stavební úpravy ale musí připravit a stavět Hlavní město Praha, které má tuto ulici ve správě. Jsme rádi, že na stavebních úpravách máme shodu i s Dopravní podnik hlavního města Prahy. Věříme, že se podaří je brzy prosadit, což přispěje k lepší průjezdnosti Zenklovy ulice.
PRAŽSKÝ OKRUH
S ministrem dopravy Martinem Kupkou jsme jednali o upravené podobě Pražského okruhu na severu Prahy, jež bude ohleduplnější k Čimicím, okolním městským částem i přírodě. Oproti dřívějším plánům přibydou na severu dva tunelové úseky. Letos na podzim má dojít k veřejnému projednání EIA na úseky Ruzyně – Suchdol – Březiněves. Pokud půjde vše hladce, mělo by se už příští rok začít projektovat pro sloučené řízení.
Ještě letos vyhlásí Ředitelství silnic a dálnic - ŘSD architektonickou soutěž na Suchdolský most přes Vltavu, který je součástí okruhu. Suchdolský most bude dlouhý 606 metrů a začátek stavby je aktuálně plánován na rok 2027. Požádali jsme o přizvání zástupců Prahy 8 do poroty architektonické soutěže.
MOSTY PŘES VLTAVU
V druhé polovině července se otevře Štvanická lávka, která propojí Karlín s Holešovicemi. S magistrátem chceme také co nejdříve společně stanovit definitivní polohu budoucího Rohanského mostu, který vytvoří nové spojení i pro automobily a tramvaje. A pokračují i přípravy na rekonstrukci Libeňského mostu, která nebude jednoduchá.
TRAMVAJE A LANOVKA
Připravuje se rozšíření tramvajových tratí v Praze 8 na několika místech, což zajistí obyvatelům rychlejší cestování, méně hluku a čistší ovzduší. Nejpokročilejší je spojení Vozovna Kobylisy-Zdiby. Plánuje se i trať okolo Bohnic, jež by výhledově měla směřovat tunelem do Podbaby na Praze 6. Hlavní město také brzy začne pracovat na prodloužení tramvajové trati ze Sídliště Ďáblice do Letňan a Čakovic.
Nadále zůstává otevřená otázka lanovky mezi Bohnicemi a Podbabou, jež nyní musí projít posouzením vlivu na životní prostředí.
Ohledně D0 vesměs dobré zprávy. Konečně architektonická soutěž na ten most. Sláva. 
-
Diaľničiar
- VIP
Průmyslová ulice v Praze je již volně průjezdná
04. září 2023
V červenci byla zahájena rekonstrukce poloviny Průmyslové ulice v Praze v úseku mezi křižovatkami Hostivař a Hloubětín. Od pondělí 4. září, téměř o dva měsíce dříve oproti původnímu předpokladu, je již ulice plně průjezdná. Na tomto 700 metrů dlouhém úseku pracovali kolegové z EUROVIA CS.
Práce probíhaly na polovině vedoucí od křížení v Hostivaři po křížení Hloubětín, tj. na 700 metrů dlouhém úseku. Opravy ve vytížené části Prahy vyžadovaly vybudování přejezdových pásů a následné převedení dopravy vedené v režimu 1+1 jízdní pruh pro každý směr.
V rámci oprav došlo ke kompletní výměně vrstev komunikace včetně podkladových. Vybudováno bylo také nové odvodnění komunikace.
Základní informace:
Název stavby: Rekonstrukce ul. Průmyslové (U Stavoservisu – Tiskařská), Praha 10, č. akce 900033, 2. etapa směr Hloubětín
Investor: TSK hl. města Prahy
Zhotovitel: EUROVIA CS
Doba výstavby: 06–09/2023
https://www.vinci-construction.cz/blog/ ... -prujezdna
04. září 2023
V červenci byla zahájena rekonstrukce poloviny Průmyslové ulice v Praze v úseku mezi křižovatkami Hostivař a Hloubětín. Od pondělí 4. září, téměř o dva měsíce dříve oproti původnímu předpokladu, je již ulice plně průjezdná. Na tomto 700 metrů dlouhém úseku pracovali kolegové z EUROVIA CS.
Práce probíhaly na polovině vedoucí od křížení v Hostivaři po křížení Hloubětín, tj. na 700 metrů dlouhém úseku. Opravy ve vytížené části Prahy vyžadovaly vybudování přejezdových pásů a následné převedení dopravy vedené v režimu 1+1 jízdní pruh pro každý směr.
V rámci oprav došlo ke kompletní výměně vrstev komunikace včetně podkladových. Vybudováno bylo také nové odvodnění komunikace.
Základní informace:
Název stavby: Rekonstrukce ul. Průmyslové (U Stavoservisu – Tiskařská), Praha 10, č. akce 900033, 2. etapa směr Hloubětín
Investor: TSK hl. města Prahy
Zhotovitel: EUROVIA CS
Doba výstavby: 06–09/2023
https://www.vinci-construction.cz/blog/ ... -prujezdna
Na Kbelské nové značky - pokud mě noční zrak nezradil, vypadá to že se z ní stala spmv 
Potvrzuji pritomnost novych znacek, ale urcite to neni hotove, na nekterych sjezdech neni zatim zadna zmena.
Co je zas tohle za komedii?
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/au ... f6b220ee8/
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/au ... f6b220ee8/
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-za ... e-40451912Vojtěch Ryvola (ANO) tvrdí, že rozhodnutí o nočním uzavření oblasti je půl roku staré a vyjadřovaly se k němu všechny dotčené orgány.
Takže MČ Praha 1 si o něco požádá, nechá to řádně stanovit, pak je překvapena, že se ty značky osazují. Do toho se namontuje primátor, který k té věci nemá žádnou příslušnost (?) a celé to zruší - jaký k tomu má mandát?Pražský primátor Svoboda (ODS) nechá zneplatnit značky zakazující v noci vjezd do části Starého Města. Zákaz prozkoumá magistrátní odbor dopravy, řekl.
Magistrát je nadřízený orgán MČ stejně jako kraj vůči ORP. A je tedy oprávněný podle § 174 odst. 2 přezkoumat souladu vydaného OOP s právními předpisy. Ale pochybuju, že by v tomto případě nebyl dodržen zákonný postup, takže z mého pohledu je to jen politický výkřik.
Na druhou stranu, pokud vedení Prahy 1 dospěje k tomu, že takový zákaz nechce, stačí jen vydat nové OOP, které značky odstraní. Případně jen přechodnou úpravou zneplatní.
Na druhou stranu, pokud vedení Prahy 1 dospěje k tomu, že takový zákaz nechce, stačí jen vydat nové OOP, které značky odstraní. Případně jen přechodnou úpravou zneplatní.
Zdá se mi, že Praha 1 ty značky chce, takže nemá důvod OOP měnit. Nadřízený orgán je předpokládám úřednický magistrát, nikoliv primátor osobně? Ten snad státní správu v přenesené působnosti neřeší.