Jen upozorním, že ke kompletnímu S-J spojení po (čtyřpruhových?) komunikacích jen s MÚK by v tom případě chyběl ještě úsek I/73 Svitávka - Staré Město (D35), ale ten pravděpodobně bude stát o dost dříve, než Kuřim - Bořitov.
Čím víc o tom přemýšlím, tím víc si myslím, že se možná snažíme "pochytat příliš mnoho zajíců najednou", tedy že "severovýchodní větví Transvysočiny" sledujeme příliš mnoho cílů. Těmi dvěma hlavními cíli, kterých by mělo být tímto dosaženo, je:Aram96 píše: ↑13.12.2023 23:39:51 Vždyť PetrN hned v další větách píše, že by S38 jen využil a HK+PCE napojil nějakou novou komfortní propojkou ve stopě 17. To mluví o této relaci (Pardubice-Jihlava). [...] Ale využití trasy 17 je IMHO už dost velká zajížďka a efekt spojení těchto měst by to zabilo se domnívám.
- vytvoření dálkové alternativy pro trasu (S3 - D11 -) D35 - I/43/I/73 - D52 ( - A5)
- vytvoření alternativy pro trasu I/37 a I/34 mimo území CHKO tak, aby došlo ke zrychlení spojení (České Budějovice -) Jihlava - Pardubice (- Hradec Králové), a to s co největším využitím koridoru I/38, kde předpokládáme budoucí potřebu zrychlení a zkapacitnění
PetrN píše: ↑14.12.2023 8:35:12 Avantime: Po tebou navržené trase od G.Jeníkova po křížení I/17 u Bylan je to 26km, po současných I/38 a I/17 kolem Čáslavi pak 38km. Já si osobně myslím že tato trasa i přes větší vzdálenost o 10km bude rozhodně konkurenceschopná a byla by primárně využívaná pro cestu HK/Pce-HB (předpokládal bych nějaké narovnání, ikdyž otázka co s tím překonáním 100vm u Podhořan). Příkladem budiž plánovaná 20km zajížďka na S73 způsobená závlekem příznivým terénem kolem MT oproti staré I/43 a i tam si myslím že jen vyloženě šetřílci pojedou po staré a většina (zejména nákladní tranzit) po S73... Takže tady za mě jednoznačně se soustředit na trasu HB-Čáslav-Chrudim/Pce...
Zajížďka Čáslav - Pardubice čístě v koridoru I/17 je již neúnosně dlouhá, takže je podle mě třeba hledat kratší trasu. Souhlasím s Trupmanem, že pokud má jít o tranzitní komunikaci, není rozumné ji přivést přímo do Pardubic, kde v severojižním směru je a bude pouze jediná kapacitní silnice, a to I/37. Tudíž Pardubice je asi třeba napojit pomocí přivaděčů. Jenže na západ od Pardubic je další vhodný prostor až někde západně od Přelouče. Z těchto podmínek jsem vyšel a naklikal další možnou variantu, a to z Čáslavi do km 76 D11 o délce 32,5 km, kde vychází tunel o délce 1,8 km - 2,5 km. Oproti mé předchozí variantě zde již tunel značně eliminuje ztracené spády.
Z Pardubic (MÚK Závodiště) za Přelouč je to 16,1 km, kdy dojde ke změně trasy výstavbou jihozápadního obchvatu Pardubic a obchvatu Přelouče. Využitá část nově navržené trasy Přelouč - Čáslav měří 18,4 km. Z Čáslavi do Jihlavy zbývá 65,5 km. Celkem tedy 100 km, přičemž současná trasa měří 88,7 km.
Z D11 od MÚK Sedlice do Vídně je to s využitím této varianty a I/38 celkem 275 km.
Jakkoli souhlasím, že by bylo žádoucí netříštit kapacitní komunikace, zde se podle mě již rozdělení do tahů I/34 + I/38 nevyhneme. Na obou koncích (Humpolec, resp. Pávov) sice bude problém s nějakým rozumným řešením (průtah Humpolcem a MÚK v km 90 D1, resp. křižovatka Tři Věžičky a MÚK v km 112 D1), takže najít nějakou společnou trasu s lepším řešením křížení s D1 by bylo hezké, ale také se nám může stát, že doprava zůstane na stávajících silnicích, a že si navíc vyrobíme (či zhoršíme) kapacitní problém na D1 mezi Humpolcem a Pávovem.PetrN píše: ↑14.12.2023 8:35:12 Pak je tu ještě otázka s napojením na D1. Píšeš o propojení s Jihlavou, pokud by kapacitní S38 vedla na MUK Pávov (exit 112) tak je pro cesty HK-ČB nepoužitelná a jezdilo by se z HB po stávající I/34 k Humpolci. Spojení Jihlavy a ČB bude vždy řešeno hlavními silnicemi přes D3-D19(snad někdy)-D1-S38 (nikdy nikdo nebude plánovat přímější kapacitní napojení Jihlavy od západu), takže jak jsem psal by byl fajn kompromis a trasovat napojení někde k Herálci a Havl.Brod obcházet ze západu s vazbou na JZ obchvat, ale podrobněji jsem nezkoumal, dost možná by to ani nebylo průchozí.. Nicméně se obávám že výrazně zkapacitnit jak HB-Jihlava(D1) tak HB-Humpolec(D1) je asi utopie