Elektromobilita
Re: Elektromobilita
Za 2 roky mě čeka vyběr auta a dost silně uvažuju o elektru. Jsem vlasně uplně nejhorši uživatel, protože najedou 18 000Km za rok na dlouhych trasach, ale pravě tyhle nazory lidi, že to nikam nedojede mě uplně vytačeji.
Čemu říkáš dlouhá trasa Warczi ?
Brno - Ostrava
Brno - Poprad občas protáhnu do Prešova ( což je na zátah 430km )
Teď mam LPG s nájezdem 380 - 420Km při 130 - 150Km/h, takže pokud to dá stejnou porci km tak není co řešit.
Brno - Poprad občas protáhnu do Prešova ( což je na zátah 430km )
Teď mam LPG s nájezdem 380 - 420Km při 130 - 150Km/h, takže pokud to dá stejnou porci km tak není co řešit.
na koni nikdy, vlakem s dieselelektrickou lokomotivou ( dnes by se to jmenovalo PHEV ) jedinkrát
bylo to asi s 4 přestupy a jízdní čas od brzkých ranních hodin - už jen dostat se z Vršovic na nádraží Vysočany - do pozdně odpoledních hodin
samo s limitem, že tedy kufry ano, ale sáňky zůstanou ve sklepě
od té doby - a pak ještě s cestou na školu v přírodě na Slovensko - mám k cestám vlakem velmi, velmi specifický vztah....
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lynxi, sídlištní nabíjení nemusí být strašákem, ale naopak šancí. Nezbytnou podmínkou je zavést dynamické ceny, které budou odrážet nadbytek/nedostatek energie v přenosové síti a spotové ceny. To se může udělat celkem rychle (např. v Polsku už to běží). Dalším bonusem by bylo rozšíření V2G, což je otázka času. Ale i bez V2G se není třeba bát, že by to síť neunesla, prostě se bude nabíjet ve chvíli, kdy je v síti energie dost, tedy hlavně v noci, kdy jsou vždy přebytky (i vzhledem k tomu, že polovinu naší spotřeby elektrické energie zajišťují jaderky, jejichž výkon nelze škálovat). O vybudování infrastruktury se také není třeba bát, bude to ohromný byznys, zvláště pokud si to vezme na starosti provozovatel distribuční soustavy. Takové odběrné místo bude mít několikanásobně vyšší marži než standardní odběrné místo v podobě bytu/domu, nadto i odběr bude několikanásobně vyšší. To už se pak vyplatí natáhnout sítě a vytáhnout sloupky s „wall“boxy s AC nabíjením: návratnost takové investice bude v nižších jednotkách let.Lynx píše: ↑25.12.2023 5:40:44
Jsem na sídlišti a nejsou zde téměř žádné nabíječky. Automobilů jsou zde tisíce, nabíječky spočítatelné na prstech rukou. Ptám se tedy, jestli je reálné aby na to množství aut co zde je, bylo nabíječek dostatek? Pokud by tedy měly být vše elektromobily. Je na to nějaká studie či úvaha, kolik by to v poměrech naší republiky stálo? A jestli to vůbec unese elektrická síť a kolik by případně stálo její posílení? Takhle na pohled to vypadá zcela nereálně a nezdá se, že by bylo v plánu v tomto směru něco dělat.
Takže v tomhle směru se začíná prohlubovat těžká schizofrenie, na jednu stranu stále platí zákaz spalovacích motorů od roku 2035, což je "za chvíli".. Ale není nikde vidět žádná výraznější snaha zajistit nabíjení pro větší množství elektromobilů. Evidentně s tím nikdo nepočítá. Minimálně v naší republice ne. Což je asi dobře, protože je to nereálná kravina, ale měl by konečně někdo i na nejvyšší EU úrovni říci, že je král nahý! A že to prostě nelze realizovat.
Čili přijedu v pět z práce, zapojím auto, nastavím si (fakultativně), že ve večerní špičce dávám svoji baterku (či část) k dispozici k pokrytí večerní špičky (např. za podmínky, že mi dají 10 Kč za KWh). A nastavím si, že až začne sedlo a cena klesne pod 4 Kč, budu nabíjet. Ale v zásadě ta cena může jít i do záporu, pokud zrovna zafouká v Severním moři a německá soustava nebude odebírat naše přebytky, či ve svátek. To je win win, protože připojená auta budou stabilizovat soustavu, a majitelé budou nabíjet zadarmo (dneska strašně moc energie skončí při nadbytku přes trafa v „zemi“). Ráno buď odjedu, anebo auto nechám opět vydělávat; zcela dobrovolně, někdo bude na baterku opatrný, tak ji k dispozici nedá, někdo třeba jen při výkupu 15 Kč za kW (ano i to se distributorovi vyplatí, pokud je energie málo), někdo třeba za 8 Kč. Tato mentalita se samozřejmě bude rovněž odvíjet od toho, jak se baterie u auta bude postupně stávat „spotřebním zbožím“, a nikoli svatou relikvií automobilu – ten trend je nepochybný.
Abych to shrnul – energie je dost, jen není vždy v tu správnou dobu. Současné statické ceny nijak nemotivují uživatele, aby se podle chovali „spotřebitelsky“, to se musí změnit jako první. A obrovské flotily EV aut napojených na síť tomuto pomůžou, minimálně v oblasti vykrývání denních špiček.
Tak navazuji na Lynxe... Na sídlišti jsou tisíce aut. Takže to tam budou tedy stát tisíce sloupků s wallboxem. A majitelé radši nebudou auty jezdit, ale za peníze udržovat síť a vydělávat tisíce a tisíce. Ať žijí světlé zítřky ! Tak to abych si koupil alespoň 3 elektrický auta. Tedy až ty světlé zítřky vypuknou...
Psal jsem tady za dva roky. Duvod je ten, že jsem vyhodnotil, že nejlepši investice do auta ve městě je mu koupit garaž, takže tento problem je vyřešen 
Velmi zajimava diskuse... Mne ceka taky nove auto, ale vetsina pripada na jezdeni kolem "komina" a 2x do mesice trochu delsi trasa tak 250-300 km. Na toto bych elektroauto videl jako velmi dobry zpusob, lec ministr financi to asi zamitne. Mozna, ze se za 2-3 roky stav zmeni, uvidime. Na druhou stranu ve sluzebnim si elektriku realne predstavit nedokazu, Delam i 600 az 900 km za jeden den (vyssim tempem) a fakt nechci cast(i) dne travit tim, ze budu na pumpe popijet predrazene kafe jen proto, ze potrebuju hodku (a mozna vic), abych si nabil baterku. V tomhle smysl zatim nevidim, nicmene je fakt, ze technologie jde hodne dopredu a dojezd by se mohl vyrazne prodlouzit. Zatim to necham konovi, ten ma vetsi hlavu, a kdyz tak si poridim hybrida 
koní pod kapotou není nikdy dost 
Hybrid. Pozor ne plug-in je za mě asi nejrozumnějši možnost dneska. Udržuje motor v optimalnim zatiženi, dava vykon navic a je tam minimum věci jinak.
BTW to o tom, ze nekdo necha auto jako baterku pro vyrovnavani vykyvu v distribucni siti mne z 95% pripada jako scifi, jelikoz to popira smysl mit vozidlo, tj byt autonomni v potrebe pohybu/presunu na jina mista. Pak si poridim rocni predplatne MHD a na drahu a nemusim nic resit ohledne auta. Ani elektriku, pojistku, STK, udrzbu, nehody, pneu.... A navic je to EKO 
Přidáno za 2 minuty 49 sekund:
Přidáno za 2 minuty 49 sekund:
Ano, o tom presne uvazuju, a tak vzdy skoncim u jedne (dvou) nejmenovanych znacek, ktera toto reseni nabizi. Soucasny vysokootackovy benzin by to prezil a bude mi chybet, ale kastle chemickym procesum neodola, to je fakt.
Ano, 95% jste trefil. Auto přibližně z 95% stojí bez užitku. Tak během té doby může sloužit pro vyrovnání výkyvů v síti. Anebo nemusí, pokud si to s kotem nedokážete představit, můžete jen energii odebírat. V každém případě, kdykoli ho můžete vzít a odjet. Stejně jako se spalovákem, to přece nepopírá smysl mobility. A jako bonus, kdykoli můžete ráno přijít k plně nabitému autu, protože v noci vždy jsou přebytky...
Řekl bych že velke % lidi bude brat auto jako založni zdroj. Když vypadne elektřina auto potahne ledničku, čerpadlo na vodu atd. To je benefit ze ktery jsou ochotni lidi ppacnout 50K
Trochu se mijime... Prece si nekoupim elektroauto jen proto, abych spekuloval na to, kdy bych mohl teoreticky vydelavat na vyrovnavani site, ale primarne proto, abych byl zeleny, libi se mi to, dava mi smysl, libi se mi odpich, atd (dopln si kazdy, kdo co chce). Z meho pohledu mam (elektro)auto k tomu, abych se presunul z bodu A do bodu B tehdy, kdyz to potrebuju. Kdyz to mezitim muze slouzit k necemu jinemu, fajn, nemam s tim problem, proc toto nevyuzit, ale budu mit pristup k nabijecce, kdyz budu zaparkovany pred praci? No myslim, ze z 99% ne (alespon ted). Navic o tomhle pohledu se muzeme bavit za predpokladu, ze bydlime nekde ve meste/mestske aglomeraci, nekdo z dediny na tuto moznost tezko bude brat zretel, ten potrebuje byt mobilni kdykoliv, ne az nekdy, kdyz to bude ekonomicky vyhodnejsi. Ano 90% (elektro)aut asi je vetsinu casu zaparkovana a nevyuzita "nekde", ale vubec na to nereflektuje infrastruktura a ani nebude, to si nemalujme naruzovo. Uz vidim, jak CEZ/ EON, atd investuji do nabijecek nekde na velkych parkovistich pred fabrikama, aby ty imaginarni elektroauta vyuzil jako zalozni baterky. Tomu proste neverim a jima mne hruza, ze na tuto prasecinu by nekdo vymyslel dotace. Jakoze bohuzel to asi nekdo v budoucnu bude zkousrt prolobovat...
.A souhlasim s Warczem, vetsina lidi vyuzije baterky auta jako zalohy doma, ne na prodej...
.A souhlasim s Warczem, vetsina lidi vyuzije baterky auta jako zalohy doma, ne na prodej...
Kde jsem napsal, že si někdo kupuje auto "jen proto", aby spekuloval s vyrovnávkami sítě? To může být (ale nemusí, pokud má někdo filosofický blok) jen bonus k tomu, když už ten kabel stejně do nabíječky strkáte. A pro distributory to může být větší motivace k budování infrastruktury, protože získá ohromnou baterku k vyrovnávkám. Win win. Ale klidně to z úvah vynechme, win win v podobě výhodného byznysu pro obě strany to bude tak jako tak, i bez V2G. Zbytek věcí je whataboutismus, já řešil otázku "dobíjení na sídlišti".
A k těm "spekulacím": proč jsou uživatelé spalováků ochotni stát i desítky minut ve frontě u TANK ONO, aby si koupili benzín o 5% levněji než u pumpy vedle? To si koupili koupili benzíňáka jen proto, aby spekulovali o ceně benzínu, místo toho, aby jezdili z bodu A do bodu B? Na rozdíl od nich "spekulanty" s vyrovnáváním sítě stojí jejich spekulace minimum času (prostě si jen nastavíte, za jakou cenu a do jakého vybití baterky jste ochotni dát svoji energii k dispozici), a rozdíly se budou pohybovat v desítkách i stovkách procent.
A k těm "spekulacím": proč jsou uživatelé spalováků ochotni stát i desítky minut ve frontě u TANK ONO, aby si koupili benzín o 5% levněji než u pumpy vedle? To si koupili koupili benzíňáka jen proto, aby spekulovali o ceně benzínu, místo toho, aby jezdili z bodu A do bodu B? Na rozdíl od nich "spekulanty" s vyrovnáváním sítě stojí jejich spekulace minimum času (prostě si jen nastavíte, za jakou cenu a do jakého vybití baterky jste ochotni dát svoji energii k dispozici), a rozdíly se budou pohybovat v desítkách i stovkách procent.
Takze dalsi zpusob, jak se stat otrokem sveho auta a dalsi zpusob jak zvednout nasobne cenu elektriny.Čili přijedu v pět z práce, zapojím auto, nastavím si (fakultativně), že ve večerní špičce dávám svoji baterku (či část) k dispozici k pokrytí večerní špičky (např. za podmínky, že mi dají 10 Kč za KWh). A nastavím si, že až začne sedlo a cena klesne pod 4 Kč, budu nabíjet.
A nekteri tomu dokonce rikaji pokrok
Toto ale už přece dávno existuje, říká se tomu u vysoký a nízký tarif, spousta „otroků“ ani pořádně neví, že ho využívají. Tak prostě k bojleru a akumulačkám přidáte i auto. To nastavení napořád vám nebude trvat déle než vystát jednu frontu na Tank ONO. Nerozumím, proč u národa, jehož 93 % se při nákupech řídí slevovými letáky, toto domnělé „otroctví“ řešíte. A větší využívání spotových cen elektřinu nezdražuje, ale zlevňuje…
A uz jste koukal, jak se lisi VT a NT v ceniku? Prozradim vam tajemstvi, silovina vubec, a distribuce mimo elektromobilitu a akumulaci minimalne a ty vetsina "otroku" nevyuziva.
Otroctvi resim proto, ze nastroj je k tomu aby slouzil. Kladivo si koupim, az ho budu potrebovat, sahnu do policky, vyndam a pouziju. Nehodlam resit jeho potreby v mire vetsi nez nutne. Pokud mam auto, poridim si ho a kdyz ho potrebuji pouzit, tak ho pouziju. Nehodlam resit, ze je zrovna pripojene na kabel, protoze si nekdo vysnil nejaky nesmysl a ted tim resi skutecnost, ze prese vsechna varovavni odborniku (tedy, oni je vetsinou nazyvali "fosilnimi dinosaury") rozdrbal funkcni system.
Co se Tank Ono tyce, zadne desitky minut se na ni bezne nestoji. Ja sam jsem tam jednou stal asi dvacet minut, kdyz jsem prijel do Sterbohol z vlastni blbosti se suchou nadrzi a uz mi nic jineho nezbyvalo. Delam to stejne jako drtiva vetsina lidi, pokud je volno, natankuji, pokud ne, jedu jinam.
Otroctvi resim proto, ze nastroj je k tomu aby slouzil. Kladivo si koupim, az ho budu potrebovat, sahnu do policky, vyndam a pouziju. Nehodlam resit jeho potreby v mire vetsi nez nutne. Pokud mam auto, poridim si ho a kdyz ho potrebuji pouzit, tak ho pouziju. Nehodlam resit, ze je zrovna pripojene na kabel, protoze si nekdo vysnil nejaky nesmysl a ted tim resi skutecnost, ze prese vsechna varovavni odborniku (tedy, oni je vetsinou nazyvali "fosilnimi dinosaury") rozdrbal funkcni system.
Co se Tank Ono tyce, zadne desitky minut se na ni bezne nestoji. Ja sam jsem tam jednou stal asi dvacet minut, kdyz jsem prijel do Sterbohol z vlastni blbosti se suchou nadrzi a uz mi nic jineho nezbyvalo. Delam to stejne jako drtiva vetsina lidi, pokud je volno, natankuji, pokud ne, jedu jinam.
Jaký funkční systém? Vyrovnání výkyvů ve spotřebě se řeší pořád od vzniku toho systému. Takže žádný "funkční systém" nikdy neexistoval.
Tedy pro elektromibilitu a akumulaci rozdíl v ceníku je. Nechápu kdo jsou pak podle vás "otroky"? A odkud víte že oni to nevyužívají když jím nejste?
Nechápu také co brání využívat EV jako nástroj na přepravu - ono nejezdí nebo co?
Jste fakt nějaký pomatený.
Tedy pro elektromibilitu a akumulaci rozdíl v ceníku je. Nechápu kdo jsou pak podle vás "otroky"? A odkud víte že oni to nevyužívají když jím nejste?
Nechápu také co brání využívat EV jako nástroj na přepravu - ono nejezdí nebo co?
Jste fakt nějaký pomatený.
Konkrétní čísla neznám, proto se zeptám: ten dvojnásobek za 2 roky platí pro ČR, nebo pro EU?
A druhý dotaz: z jakého počtu to je dvojnásobek?
Předem děkuji za věcnou odpověď.
Pozn.1: Ono totiž když budu mít 100 nabíječek, tak 200 je taky dvojnásobek, ale pro infrastrukturu jako celek to neznamená témeř nic.
Pozn.2: Pokud za poslední 2 roky došlo ke zdvojnásobení počtu nabíječek a 100% elektromobilita nás čeká od roku 2035, zbývá nám jen 6 takových "dvouletek". Nepředpoládám, že si nekdo myslí, že by bylo možno každé dva roky počty zdvojnásobovat, ale i kdyby to možné bylo, dostaneme se tak na 64-násobek. Myslíte, že to v případě ČR bude stačit?
už dnes jsou některá EV dálkově spravovaná
jste si jist, že v případě energetické krize ( třeba i jen lokální ) nedojde k tomu, že Vaše nastavení nebude "prolomeno" za třeba zákonem danou cenu ( a tedy nikoli tržní )
a ráno najdete v baterce třeba 20% ?
podle mě je jakékoli připojení kabelem vhodné jen pro okamžik nabíjení nebo vlastní spotřeby
u jakéhokoli jiného využití sice hrozí, že vám zaklepe komando na dveře a "zdroj" připojí, ale ta vize je méně pravděpodobná, než "klik" v aplikaci a "dodávej"
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Ale vždyť už nyní existuje tarif elektromobil, kdy je v určitý čas levnější elektřina právě pro dobíjení auta.Redispero píše: ↑27.12.2023 10:00:30 Toto ale už přece dávno existuje, říká se tomu u vysoký a nízký tarif, spousta „otroků“ ani pořádně neví, že ho využívají. Tak prostě k bojleru a akumulačkám přidáte i auto. To nastavení napořád vám nebude trvat déle než vystát jednu frontu na Tank ONO. Nerozumím, proč u národa, jehož 93 % se při nákupech řídí slevovými letáky, toto domnělé „otroctví“ řešíte. A větší využívání spotových cen elektřinu nezdražuje, ale zlevňuje…
Osobně mi přijde posílání elektřiny z baterky auta do sítě jako nesmysl. Člověk si přece nekoupí elektromobil za minimálně milion, aby získal pár korun na poslání energie do sítě a přitom si zkracoval životnost baterky a tak zkracoval dojezd elektromobilu.
Co mi přijde ale možné je, že si člověk koupí k domácí FVE baterii dejme tomu 40 kWp, ze které může dobít elektromobil večer. Pokud ale zrovna nepotřebuje dobíjet elektromobil, tak většinu baterie může poslat do sítě, pokud bude vědět, že další den bude svítit. Baterky jsou zatím drahé, ale budou zlevňovat.
Co se týče nabíjení na sídlištích, tak na sídlištích bydlí většinou chudí, kteří si beztak kupují ojetiny, takže ještě dlouho vystačí se spalováky nebo můžou jezdit MHD.
Už jste se chadene zamyslel nad tim, proc Nemecku rostou nklady na regulaci site? Uz jste se zamyslel nad nasim cenikem? Po dle toho, co píšete to moc nevypadá.
-
kyk
- Kontaktovat uživatele:
Protože vypli jaderky a nemají kapacitně propojený sever s jihem. Ostatně i proto se mohutně investovalo i u nás, aby naše síť zvládala německé přelivy.
Náklady jim rostly i při zapnutych JE. Ale jaksi jim rostou náklady na regulaci site. Copak to asi bude?
Myslíte tu distribuční část ceny? Ona přece pár roků zpátky byla půlka od celkové ceny. Teď' i po zdražení není.
Zatím to je nesmysl i finančně. Obyčejný jednosměrný wallbox stojí kolem 10 tisíc, a je to předražená cena. Vevnitř je elektronika jak u chytré zásuvky - micro počítač a ralatka - tohle netáhne ani na tisícovku. Bývá tam drahý kabel - ten může stát pár tisíc. Takže férová cena za jednosměrný wallbox - kolem 3-4 tisíc.
Pokud chcete dodávat elektřinu z auta do sítě potřebujete střídač - ten v autě
1. není na to dělaný - je dělaný na řízení motoru
2. každá síť' má jiné požadavky na parametry proudu takže ten střídač musí mít nastavení podle toho kde je zrovna připojen.
Ve výsledku to máme zatím tak že
auto je schopné dodat DC proud do speciálního wallboxu, který je v podstatě střídačem obdobným tomu u fotovoltaiky.
No a u fotovoltaiky jsou více méně standarty na DC napětí a podle toho se vyrábějí. A aut žádný standart na HVDC není, ano jsou 400V a 800V architektury ale to se může lišit o stovky voltů i v rámci t.z. arhitektur. Tohle všechno ten střídač prodražuje. A pak takový obojismerny wallbox může stát 50-100 tisíc (férová cena). Zatím to stojí 10x víc. Takže jako masový jev zatím těžko. Uvidíme, možná bude nějaký nový standard na nabíjecí konnektor, kdy wallbox bude moci dodat autu požadavky na střídavý proud do sítě. To ale prodraží už auto. Jo tam 50 tisíc navíc tak nebolí. Ale zatím se to neděje. Takže to V2G je jako vodíková ekonomika - možná někdy ano ale spíše ne. Protože do té doby než ten V2G bude dostupný, bude i spousta baterek pro stacionarna úložiště a složitě připojovat auto nebude dávat smysl.
Nicméně dynamický odběr směrem do auta podle zatížení sítě je levná a fungujici věc.
Co se týče nabíjení na sídlišti. Byl jsem v Brno-Bohunicich (doufám je to dost pravý sídliště), nabíjel. Dokonce levnejc než ještě před měsícem doma. Bylo tam ještě 2 volných místa. Tak nevím zatím problém s nabíjením na tom to sídlišti nevidím.