OK, tak jsem se spletl, nemám problém to přiznat. Ale to je nakonec stejně jedno, protože o tom, který úsek na I/38 si zaslouží 2+2, nerozhoduješ ty ani já, takže můžeš akorát tak snít
Vize naší dálniční sítě
Re: Vize naší dálniční sítě
Ano, ta "polovina dálniční sítě" byla nadsázkou. Nicméně není nadsázkou, že na velké části I/38 jsou intenzity nákladní dopravy opravdu vyšší než na polovině dálnic. Ostatně to tu krásně vypsal již PetrN.
A o to právě jde. Tam kde je hodně nákladu prostě potřebujete pruh navíc. Stejně tak jako na D1 to chce 6-pruh, aby byla normálně použitelná po většinu týdne, tak na I/38 to chce minimálně 3-pruh na celé 38 od hranic až k D11 nebo spíš k D10. A tam, kde je i více OA, to chce 4-pruh. Což jsou zrovna úseky řekněme od Golčova Jeníkova k D11.
Kolem Kolína to už je úplný extrém, ten je opravdu vytíženější než velká část dálnic.
Pro "srovnání" může sloužit i třeba taková východní tangenta Olomouce .. tam jsme plesali blahem, když nám CK MD schválila 4-pruh .. ale tam jsou pánové intenzity cca 700 NA a cca 12 tis. všech vozidel. Na 38 je to 1600 a 21 tisíc. ! (čísla NA beru pro zjednodušení čistě NSN - návěsové soupravy)
Od GJ na jih by určitě stačil 3-pruh, ale 4-pruh bych zde viděl jako konečné řešení do budoucna, aby byl zkompletován právě ten zmíněný okruh pražského okruhu. Ovšem 4-pruh u Kolína a D11 je naprostá nezbytnost a měl by být v přípravě už dnes.
Teď bez dívání si troufám říct, že to bude nejvytíženější silnice co se týče kamionů, kromě I/35 a I/52. Pochybuju, že někde jinde je více. A pokud ano, tak je tam plánována dálnice. A co hlavně, je to tak dvakrát více NA než na již zprovozněných dálnicích, vyjma těch hlavních tranzitních. Sem prostě nic jiného než 4-pruh fakt nepatří. Jak mám rád 3-pruh, tak tady je za mě opět špatně umístěný. Stavme jej na drtivé většině 38, ale NE ZDE.
Druhá související věc je, že když zde bude 3-pruh, tak ty 1-pruhové úseky budou odcházet strašně rychle...
Paul1: já bych se s tím tak rychle nesmiřoval tedy ..
A o to právě jde. Tam kde je hodně nákladu prostě potřebujete pruh navíc. Stejně tak jako na D1 to chce 6-pruh, aby byla normálně použitelná po většinu týdne, tak na I/38 to chce minimálně 3-pruh na celé 38 od hranic až k D11 nebo spíš k D10. A tam, kde je i více OA, to chce 4-pruh. Což jsou zrovna úseky řekněme od Golčova Jeníkova k D11.
Kolem Kolína to už je úplný extrém, ten je opravdu vytíženější než velká část dálnic.
Pro "srovnání" může sloužit i třeba taková východní tangenta Olomouce .. tam jsme plesali blahem, když nám CK MD schválila 4-pruh .. ale tam jsou pánové intenzity cca 700 NA a cca 12 tis. všech vozidel. Na 38 je to 1600 a 21 tisíc. ! (čísla NA beru pro zjednodušení čistě NSN - návěsové soupravy)
Od GJ na jih by určitě stačil 3-pruh, ale 4-pruh bych zde viděl jako konečné řešení do budoucna, aby byl zkompletován právě ten zmíněný okruh pražského okruhu. Ovšem 4-pruh u Kolína a D11 je naprostá nezbytnost a měl by být v přípravě už dnes.
Teď bez dívání si troufám říct, že to bude nejvytíženější silnice co se týče kamionů, kromě I/35 a I/52. Pochybuju, že někde jinde je více. A pokud ano, tak je tam plánována dálnice. A co hlavně, je to tak dvakrát více NA než na již zprovozněných dálnicích, vyjma těch hlavních tranzitních. Sem prostě nic jiného než 4-pruh fakt nepatří. Jak mám rád 3-pruh, tak tady je za mě opět špatně umístěný. Stavme jej na drtivé většině 38, ale NE ZDE.
Druhá související věc je, že když zde bude 3-pruh, tak ty 1-pruhové úseky budou odcházet strašně rychle...
Paul1: já bych se s tím tak rychle nesmiřoval tedy ..
Arame naprostý souhlas co píšeš. Tady odkazuji část příspěvku z 13.12.2023 jak jsme řešili S38 i v kontextu využití pro "transvysočinu". Kromě tebou zmíněných případů je už jen pár výjimek.
Vyplývá z toho jednoduše to, že je na I/38 nejvíce NSN z ČR, kde se žádné zásadní zkapacitnění neplánuje ani nedojde k významnému poklesu způsobených jinou stavbou na alternativní trase.PetrN píše: ↑13.12.2023 17:08:23 Ona I/38 převádí v pracovní den cca 2000 kamionů (NSN), víc na klasických jedničkách 1+1 je jen na I/35 (bude D35), I/52 (bude D52), I/16 Mělník-Slaný (nahrazuje chybějící severní D0 pro relace D5-D8/D10), I/33 Jaroměř-Náchod (odlehčí D11), I/68 v úseku Bystřice-SK (dá se čekat trochu pokles s dokončením S1 v Polsku a navic je to jen relativně krátký úsek v 1+1)... I/38 má víc kamionů než třeba I/50, I/43 nebo I/3 !!!
Za mě realistická varianta čtyřpruh I/38 od D11 po I/12, dále od konce obchvatu Kolína po I/2 u Kutné Hory a nakonec mezi D1 a Brodem. Vše ostatní už v S13,5 nebo alespoň S11,5 s přídatnými pruhy.
Dovolil jsem si přesunout tuhle diskuzi sem ať nejsem až moc OT. Nicméně jsem si říkal že 4-pruh by byl fajn jenže kudy trasovat, zvlášť přes Chřiby a po pár minutách v mapách.cz mi vylezlo tohle https://mapy.cz/s/petaguvudaNullDeVoid píše: ↑6.3.2024 21:16:54 Nebude.
Ta malá část jen v 1 směru…to je špatnej vtip.
Provoz tam je na 4pruh. Stavíme tam obyčejnou silnici. Česká malost útočí.
Je tam víc jak 10 000. Stavíme D6, kde je sotva 8 000. Což NENÍ útok na D6, je to důležité strategické spojení. Ne, je to útok na I/50, kde místo ní máme připravovat S50. Ze začátku aspoň od D1 k Nesovicím. Ideálně za D55.
Tunely + delší/významnější mosty -
Bod 40 - 569m dlouhý tunel Šardičky
Bod 47 - 751m dlouhý most Milonice
Bod 64 - 1522m dlouhý tunel pod osadou Borky
Kritický úsek právě Chřiby
Bod 116 - 254m dlouhý most
Bod 117 - 979m dlouhý tunel
bod 118 - 282m dlouhý most
Bod 119 - 638m dlouhý tunel
Bod 120 - 1088m dlouhý most
Bod 128 - 365m dlouhý most
Jen úsek Chřiby by vyšel na absolutně šilené peníze.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Tohle je podle mě blbost. Slavkov potřebuje kvalitni napojeni pak je provoz z Kyjova. Prostě klasicka salamovka. Udělat dobrou cestu za Slavkov a dal se uvidi.
Zrovna úsek D1 - Nesovice je něco co jsem do té mapy jen tak naklikal, a samozřejmě že by to šlo i přes Slavkov viz. https://mapy.cz/s/jefedaboze s tunelem (649m) v bodě 60 a opět s tunelem pod oborou Borky.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
Jde to i bez tunelů. Aspoň takový byl poslední projekt na D1.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Mě by se líbila dálnice ve směru dálkové silnice Plzeň - Ostrava. Všichni řešíte jenom úsek Plzeň - Humpolec, ale další úsek Humpolec - Prostějov - Valmez - Rožnov - Frýdek-Místek by se také hodil.
D47 už máme, teď ještě D48
-
Tomas 1975
To je řešení, které zde již bylo... A poněkud se na něj zapomnělo... Odklonit dopravu západ - východ zcela mimo Prahu, její okruh ať takový nebo makový....
Třicátá léta minulého století... Stejné jako dálnice z Polska okolo Králík atd... Zoufalství....
Třicátá léta minulého století... Stejné jako dálnice z Polska okolo Králík atd... Zoufalství....
Humpolec-Prostějov budiž dál však nikoliv, tahat "dálnici" v trase Prostějov-Přerov když pár km na sever je D35 a na jih D1, to už by mi přišel jako docela slušný úlet
z Přerova do Valmezu pak jako novou stopou přes Bysřici nebo jak? a proč když je D1+D48 a bude Palačovská spojka? Stejně tak nerozumím potřebě "dálniční" spojnice Rožnov-Frýdek.
Přijde mi, že je to podobné jako se Sudetskou dálnicí přes Žatec a Lovosice, viz tvůj příspěvek ve vlákně I/13.
Dějiny by se musely ubírat jiným směrem. Nyní máme od Humpolce dál na východ D1, přičemž tedy okolí Brna bude problém asi navždy.
Pokud pominu jiný tah, a to I/38, tak od Humpolce je spíše třeba zaměřit se na směr JZ - SV, tedy I/34. V tomto směru máme z širšího pohledu vazbu D5 - D10/D11 a potom v podstatě až D46. Mezi těmito tahy je pro vazby řekněme mezikrajské použitelná právě ta I/34. Napadá mě, že vylepšováním II/353 D1 - Žďár vytváří kraj Vysočina k I/34 zajímavou alternativu - pro NA to není, ale zkuste si vyhledat trasu Pelhřimov - Svitavy. V blízké budoucnosti to ještě vylepší obchvat Rytířska a přeložka I/37 Jihlavská - Brněnská ve Žďáře. II/360 z Nového Města do Poličky je až na Jimramov hezké svezení a netáhnete se tam za kamiony jako na I/34. Vlastně bych té trase neměl dělat takovou reklamu.
Neříkám, že by se mi nelíbilo, aby celá I/19 (a II/150) od Brodu do Prostějova nevypadala tak jako ty fragmenty dálkové silnice Plzeň - Moravská Ostrava, které se později využily (např. Ronov - Nové Dvory, Rovné - Bystřice n. P., Přerov - Domaželice). Ale intenzity nějaké rozmáchlé stavby moc neospravedlňují. Začal bych přeložkou I/19 Krátká Ves - Stříbrné Hory (obchvat tří obcí) a pokračoval přeložkou Olešná - Rovné (další tři obce, eliminace železničního přejezdu) a obchvatem Radňovic.
Z Prostějova do Přerova a dál až do Valmezu je třeba pokračovat ve stavbě obchvatů s využitím rozestavěných úseků Dálkové silnice. Přece jen je to spojnice dvou bývalých okresních měst. (Respektive tří - Valašské Meziříčí bylo okresním městem až do roku 1960.) To opravdu někdo jezdí z Prostějova do Přerova po D35? K II/150 za Přerovem: jednou jsem zkusil jet z Přerova do Valmezu přes Bystřici pod Hostýnem po II/150 - je to pěkná vyhlídková jízda, ale tak pro pasažéry, pokud jim tedy z těch zatáček a zpomalování do vesnic není nevolno.PetrN píše: ↑15.3.2024 8:39:10 Humpolec-Prostějov budiž dál však nikoliv, tahat "dálnici" v trase Prostějov-Přerov když pár km na sever je D35 a na jih D1, to už by mi přišel jako docela slušný úletz Přerova do Valmezu pak jako novou stopou přes Bysřici nebo jak? a proč když je D1+D48 a bude Palačovská spojka?
V souvislosti s II/150 Prostějov - Přerov ještě jedna věc. štve mě, že spolu s D55 Kokory - Přerov neznikne MÚK u Kokor. V územím plánu je severní obchvat Brodku, spolu s napojením do MÚK Kokory by na této trase zůstal už jen Dub nad Moravou (ten bylo pro Dálkovou silnici plánováno obchvátit?).
-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
Bude se ti líbit to, co mám v podpisu.
Seš v Plzni. Po S20 se dostaneš na D5, pak hned D19. Nad D1 se z toho stane M34. Tou se dostaneš až na Svitavy, tam najedeš plynule na S43, pak D35. U Mohlenice sjedeš na S44, před Šumperkem na S11. A po té pojedeš až do Ostavy.
Tahle cesta tě nebude nudit.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Ne to nepředpokládám, je rozhodně logické jezdit po II/150, kde by bylo fajn dodělat obchvaty. Narážel jsem hlavně na vizi Lennyho, který by zde rád viděl dálnici a to mi přijde od Prostějova dále na východ rozhodně zbytečné pro blízkost ostatních dálnic, které by převedly dálkovou dopravu. Pro lokální spojení Prostějova s Přerovem stačí kvalitní dvoupruh
-
Tomáš Němec
Přesně tak, chce to kvalitní II/150. Hlavně udělat obchvat Brodku a napojit u Kokor na D55. Kromě Brodku by se vyřešil i obchvat Rokytnice a výrazně by se zjednodušila (dnes zprasená) MÚK Přerov-sever.
Lenny: problém je, že 4pruh přes Hornosvrateckou a Drahanskou vrchovinu by přišel na hromadu peněz, je to tam pořád nahoru dolů.
Pro začátek by stačilo opravit závady na I/19 a II/150 a udělat obchvaty. Potom by byla mimodálniční trasa Humpolec - Prostějov zajímavou alternativou pro D1. Každé auto, co neprojede kolem Brna, se počítá.
Pro začátek by stačilo opravit závady na I/19 a II/150 a udělat obchvaty. Potom by byla mimodálniční trasa Humpolec - Prostějov zajímavou alternativou pro D1. Každé auto, co neprojede kolem Brna, se počítá.
dnes upravene Ten-t. Pri pohledu na okoli staty neni nase republika tak zasitovana, jako okolni staty.
Je nejaka vize doplneni nasi dalnicni site napriklad o D19, D20 nebo D34? Nebo prozatim ne ?
Je nejaka vize doplneni nasi dalnicni site napriklad o D19, D20 nebo D34? Nebo prozatim ne ?
D19 by tam pěkně zaplnila volné místo. I D38 od Jihlavy k Poděbradům by se v pohodě vešla.
-
NullDeVoid
Já bych jen rád podotkl, že v té mapě je i naše I/50, kterou já ve své vizi mám jako S50 po velkou část trasy.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Trochu jsi mě rozvrkočil NullDeVoide. To je dobře nebo špatně ? Rozveď prosím tvé podotknutí. Možná si jen sedím na vedení... 
Já jen připomenu, že zařazení do TEN-T neznamená, že v té trase má vzniknout čtyřpruhová silnice nebo dálnice. Pokud se tedy něco nezměnilo.
-
NullDeVoid
kot: Je dobře, že ta silnice je zařazená do TEN-T, není dobře, že nejsou plány na předělání na 4pruh ASPOŇ k D55. Ano, chápu, máme toho rozestaveného fakt hodně a tohle asi není priorita, rozumím. Neříkám stavět zítra. Říkám jen uznat potřebu přestavby a pomalu se začít zajímat, kudy přesně by bylo možné trasovat 4pruh. Zavést to do oficiálních plánů. O víc nežádám. To samé mimochodem s D19, S13, S16 a S38.
Avantime: Tak tohle já samozřejmě vím, jen mi přijde, že ta I/50 by si zasloužila přestavbu tak, jak to mám v té své vizi. Provoz tam je jak na dálnici, je to významná spojnice a ještě ke všemu to je E50.
Avantime: Tak tohle já samozřejmě vím, jen mi přijde, že ta I/50 by si zasloužila přestavbu tak, jak to mám v té své vizi. Provoz tam je jak na dálnici, je to významná spojnice a ještě ke všemu to je E50.
Diaľková doprava na Slovensko by sa predsa z I/50 mala presunúť na D49. A I/50 je na tej TEN-T mape vyznačená ako dokončená (teda že daný ťah nevyžaduje upgrade)
Včera v diskuzi na mostním sympoziu Martin Kupka potvrdil zpracování studie na doplnění základní dálniční sítě. Závěry studie projednávají s kraji a samosprávami. VRT směrem na západ není na pořadu. SŽ chce jít pouze cestou modernizace stávající tratě.