D3 - Všeobecně

Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
Odpovědět
Paul1

Re: D3 - Všeobecně

Příspěvek od Paul1 »

Jaká nebezpečnost na OK? Pokud se tam stane havárka, tak jde vždy jen o plechy. To se nedá absolutně srovnat, když Vás někdo trefí z protisměru na silnici v režimu 1+1, to jsou nejhorší havárie, na které řidič v drtivé většině nedokáže nijak reagovat (je taky na nich nejvíc smrtelných a vážných zranění). Oproti tomu na OK nebo v připojovacích pruzích může riziku řidič předcházet...
KIV

Příspěvek od KIV »

Bavme se hlavně o pravděpodobnosti zda něco z toho nastane. ;-) Např. letecká doprava má děsivé havárie, leč jejich pravděpodobnost je velmi nízká.
Asi nemá moc cenu o tomto debatovat. Já, za sebe, říkám že pokud by se otevřel camfour od krouhárny k Bartochovu, raději zůstanu při jízdě na stávající trase a věřím že budu rychlejší než po tom kousku s přejezdem po tangentě.
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Já to mám stejně. Samozřejmě že bych si to jednou dvakrát projel pro zajímavost. Jenže za rok a čtvrt budeme po dálnici jezdit od Mezna až do Kaplice nádraží a v Budějcích bude poloviční doprava než dnes, tomu pak budu říkat pokrok.
kot

Příspěvek od kot »

Byl by směr z D3 na konci úseku preferován jako hlavní či hlavní silnicí by byl směr z D3 ? Bavíme se teoreticky a toto by na tomto pidi úseku dost hrálo roli...
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

KIV píše: 23.9.2023 18:41:13 Bavme se hlavně o pravděpodobnosti zda něco z toho nastane. ;-) Např. letecká doprava má děsivé havárie, leč jejich pravděpodobnost je velmi nízká.
Asi nemá moc cenu o tomto debatovat. Já, za sebe, říkám že pokud by se otevřel camfour od krouhárny k Bartochovu, raději zůstanu při jízdě na stávající trase a věřím že budu rychlejší než po tom kousku s přejezdem po tangentě.
To srovnání s leteckou dopravu je úplně mimo. V Evropě většinou není žádná letecká nehoda za celý rok. Na silnicích 1. třídy jsou nehody na denním pořádku, smrtelné každý týden.
Já bych volil určitě jízdu po D3. A nechal bych na řidičích, kterou cestu si vyberou a ne, že si "nějaká chytrá hlava" řekne, že by ten úsek nebyl využit a záměrně prodlužovat lhůtu otevření...
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Ten úsek je bez navazujícího, ale zejména bez předchozího téměř bezcenný. Sice začíná v Hodějovicích, ale první nájezd je v za Roudným u krouhárny, dostupný cestou přes celé ČB a 4 další km přes dlouhou vesnici nebo tříkilometrovou spojkou přes tři kruháče z té I/3 která je na té části nejvíc zasekaná. Další sjezd je rovným skokem na stejnou I/3 po které nechceme jet a ten další ani to ne, vede mezi Velešín a Krumlov do polí, v tuto chvíli ani k těmto cílům adekvátně neodvádí dopravu, nejsou hotové obchvaty obcí, ani smysluplné napojení zpět na I/3 (křižovatka smrti) a na druhé straně není hotová křižovatka nad Rájovem pod Antonim a STK.

Já už bych to fakt vydržel. Taky bych to chtěl mít dávno hotové, ale z naprosto jiných důvodů, protože se tu s tím se*ou pět let a celou dobu tu stavba, omezení, objížďky a bordel na silnici se*ou dnes a denně třeba 8 tisíc lidí co jezdí od Trhových Svinů dávno po termínu a konec nevidět, chvíli se staví, pak dva měsíce nic. Přitom hlavní zdržení bylo avizováno pouze na tunelu Pohůrka a drobnější na nestabilní stěně lesa nad krouhárnou, zbytek měl být dávno dostavěn a následky stavby okolo dávno dány do pořádku.

Tyhle věci jsou prakticky každému jasné, jediné smysluplné by bylo zprovoznění od MÚK Pohůrka a to bohužel naráží na problém s dalším zahlcením Budějc, protože to co by jelo tunelem, by teď mělo jet městem, ehm tedy zejména silnicí která na 23.000 aut denně opravdu není stavěna a na které z pěti červených na semaforu stojíte pět pokud nejedete na padesátce devadesátkou.
CBMartin

Příspěvek od CBMartin »

Je to přesně jak píše Baron....
To tempo výstavby na křížení stavby D3 se stávajícími silnicemi na obchvatu ČB je katastrofální, to co tu předvádí COLAS a M-SILNICE se nikde jinde asi nevidí, 5 let výstavby a není dokončeno křížení s Rudolfovskou , Ledenickou , Novohradskou a napojení spojky z MUK Pohůrka na MK Mladé - směr Srubec , když už kraj postavil 4 a 5.etapu zanádražky , čtyřpruhovou přeložku, která končí na MUK Pohůrka a je nyní naprosto k ničemu , protože není aspoň provizorní napojení z hotového kruháče MUK na Pohůrce na MK na Srubec.... Je to marný , je to marný , je to marný .... a lidi jsou nasraný čím dál víc , o prachu za sucha a blátě když prší nemluvě... a rozbitých stávajících silnic u těchto křížení od přetížených náklaďáku...
JAnD

Příspěvek od JAnD »

KIV píše: 23.9.2023 6:30:08 No jo. Jenže (ne)bezpečnost těch OK to vše bude negovat. Naprosto souhlasím s JAnD. Nevím zda ty OK jsou turbo. Ale vzhledem k podivné mánii v JČK soudím že ano. Doufám že jsou jen namalované (jako na Vltavě) a ne i stavebně oddělené (jako na zanádražce). Navíc jak vídám díla zdejších dopravních inženýrů na PČR, ti by zase vymysleli nějaké naprosto šílené (provizorní) řešení i když by zdravý rozum řval o pomoc.
Jízda v režimu 2+1/1+1 plynule po celé délce trasy je bezpečnější než: připojovák - 2+2 - sjezd - turbo -1+1 - turbo -1+1...
Nejsou turbo, v Roudném jsou normální malé, na Včelné s blbým prstencem, tuším, že až napojení na I/3 je turbo, ale já tam vždy jedu jediným směrem (z jihu na Roudné) tak jsme si nějak nevšiml :-)
0310/II kolem Malše
Mám alespoň částečně prsty v: 1104/II, 4704, 4705, D48 Bělotín-Rybí, I/19 obchvaty Obrataň a Kámen, II/114 Dobříš, II/602 Vysočina a dalších...
skuby

Příspěvek od skuby »

OK nejsou turbo nikde, ani na I/3 - tam je to zjevně chyba.
OK nemá ani bypass ve směru ČB=>AT, takže máme od jihu ve špičkách úplně zbytečně kolony...
Bypassy tam nejsou jenom kvůli odbočkám na komerční zóny, které by šly přitom vyřešit odbočovacími pruhy mimo OK... :oops:
vondr

Příspěvek od vondr »

Nový přelet nad stavbou D3
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Dle videa to vypadá, že úsek 0310/II se v pohodě stihne zprvoznit do června příštího roku, jak se i píše v letáku.
vondr

Re: D3 0312/I Kaplice nádraží-Nažidla

Příspěvek od vondr »

Další přelet od PetraD.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Asi se blíží zavedení 150 km/h na dálnici D3 v úseku km 80 - 130. Byla zadána zakázka na zpracování PD na zvýšení rychlosti.

https://smlouvy.gov.cz/smlouva/28158803?backlink=twbu6
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
kot

Příspěvek od kot »

Lenny a jak jsou na tom další adepti na zvýšení ? Byl by taky odkaz ? díky
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Zatím nic.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
vondr

Příspěvek od vondr »

Svatosp

Příspěvek od Svatosp »

Jak dlouho jeste budou umirat lide kvuli ekologicky teroristum a neschopnosti statu na silnici smrti?
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/nehod ... ravy_epkbn
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

:( :(
A pro ty chytráky, kteří tady schvalují všude kruháče, radary a nízkou MPR... tady taky zabíjela rychlost ?
ZBmaster

Příspěvek od ZBmaster »

Na této silnici je téměř nemožné předjet nebo odbočit vlevo po-ne 8-18..... Chtělo by to novou značku - Předjíždění povoleno pouze motocyklům :D
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

No, vše je v lidech. Počet všemožných neumětelů roste. Pamatuji cestování po jedničkách bez dálnic a byla to pohoda, nikdo se nikam nehnal a provoz byl slabý. Tehdy ale byly takové čelní střety, byť jeden za uherák, fatální... Jenže i na dálnicích jezdí ti, co by neměli vzít volant do ruky nikdy.
ku8a

Příspěvek od ku8a »

pjezek164 píše: 29.5.2024 12:31:09 No, vše je v lidech. Počet všemožných neumětelů roste. Pamatuji cestování po jedničkách bez dálnic a byla to pohoda, nikdo se nikam nehnal a provoz byl slabý. Tehdy ale byly takové čelní střety, byť jeden za uherák, fatální... Jenže i na dálnicích jezdí ti, co by neměli vzít volant do ruky nikdy.
Dost jsem přemýšlel o těchto silnicích v Německu, proč to tam jde. Napadl mě pouze jediný důvod, a to rychlost. Pokud jedete na této silnici, kde je max. 100km/h, všichni jedou 90-100km/h. Ano, je tam traktor, který jede výrazně méně, ale ten štrůdl aut v klidu při první příležitosti předjede. Nestane se tam, že by někdo jel výrazně rychleji. No a pak tu mame české silnice… hold, mimo vesnici je 90ka, ale lidé radši jezdí s rezervou na 50, aby ve vesnici mohli přibrzdit na 30km. Pak plno lidi se boji předjet a nakonec se najdou tací, kteří jsou v koloně na dvacátém místě, nevydrží to a začnou se cpát dopředu. Také mě napadá s ohledem na předjíždění náš vozový park. Pokud je na silnici většina aut, který mají 20 let a více, opravuje je kdejaký Ferda na zahradě a přes STK protlačí kamarád za úplatu, nemůžeme se divit, ze se ti lidé boji předjíždět, protože v ten moment je předjíždění nekonečné…
D3 nad zlato
Michal R

Příspěvek od Michal R »

ku8a píše: 30.5.2024 20:29:13
pjezek164 píše: 29.5.2024 12:31:09 No, vše je v lidech. Počet všemožných neumětelů roste. Pamatuji cestování po jedničkách bez dálnic a byla to pohoda, nikdo se nikam nehnal a provoz byl slabý. Tehdy ale byly takové čelní střety, byť jeden za uherák, fatální... Jenže i na dálnicích jezdí ti, co by neměli vzít volant do ruky nikdy.
Dost jsem přemýšlel o těchto silnicích v Německu, proč to tam jde. Napadl mě pouze jediný důvod, a to rychlost. Pokud jedete na této silnici, kde je max. 100km/h, všichni jedou 90-100km/h. Ano, je tam traktor, který jede výrazně méně, ale ten štrůdl aut v klidu při první příležitosti předjede. Nestane se tam, že by někdo jel výrazně rychleji. No a pak tu mame české silnice… hold, mimo vesnici je 90ka, ale lidé radši jezdí s rezervou na 50, aby ve vesnici mohli přibrzdit na 30km. Pak plno lidi se boji předjet a nakonec se najdou tací, kteří jsou v koloně na dvacátém místě, nevydrží to a začnou se cpát dopředu. Také mě napadá s ohledem na předjíždění náš vozový park. Pokud je na silnici většina aut, který mají 20 let a více, opravuje je kdejaký Ferda na zahradě a přes STK protlačí kamarád za úplatu, nemůžeme se divit, ze se ti lidé boji předjíždět, protože v ten moment je předjíždění nekonečné…
Nějak se nemohu porovnat s vaší větou: "...proč to v tom Německu jde..." Já sice nejsem profesionální řidič, ale nějaký ten kilometr jsem tam najel a fakt nemám pocit, že by to bylo u našich sousedů významně jiné. Skoro bych řekl, že popisujete stav, jak to bylo tak před 15 lety a hlouběji do minulosti...
Dnes v Německu+Rakousku (rakušani jsou vlastně takový němci v teplákách, tak to beru jako jedno) kromě těch vašich traktorů (víc v Rakousku), jezdí spousta auslanders v ojetých, dvacet let starých golfech (více v Německu), důchodců v pečlivě udržovaných dvacet let starých golfech (víc v Rakousku) a nebo bláznivých hipsterů v elektromobilech (více v Německu) ..... a tito všichni jezdí na MPR 100 km/h zpravidla hodně pomalu ... a se stejnými důsledky, jako popisujete u nás = kolony, nebezpečné předjíždění, stres ostatních pilotů.
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Jsme OT, takže dále prosím pouze k tématu
skuby

Příspěvek od skuby »

K tématu "ne/zpoplatnění D3 na obchvatu ČB = Úsilné-Roudné"
Moc jsem nesledoval, jak je to jinde v ČR, ale tak nějak jsem předpokládal, že se v tomto úseku platit nebude. MD ústy pana Jemelky výjimku shodilo (to jistě není definitivní). Paní primátorka by měla lépe volit slova (třeba zdropravy).
Jen na D3 jsou výjimky u Tábora i Veselí - pouze díky peáži jedniček? V ČB žádnou vhodnou peáž, na kterou by se to hodilo, nemáme?
Pořád si myslím, že by byl ten provoz městem při výjimce menší a to snad všichni chtějí, nebo ne?
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Ne nechtějí - z města má zmizet tranzit a na dálnici se nemají cpát duchani jedoucí v kloboučku na nákup do supermarketu.
Odpovědět

Zpět na „D3“