Elektromobilita

Odpovědět
Mosquit

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Mosquit »

Já bych tady v těch 130 stránkách hejtů možná našel i ten svůj, velmi pesimistický a konzervativní názor, že EV v žádném případě ne, že není kde nabíjet, že to nezvládne distribuční síť, ...

Pak jsem si na týden na dovolené půjčil Teslu (model 3), a byl jsem chycen na udičku. Nabíjel jsem tedy jen na italských rychlonabíječkách, které jsou drahé, takže to bylo jako s benzíňákem, co jezdí za 9L/100. Ale v běžném domácím provozu (pohybuju se "kolem komína" + 100 km na všechny strany) je to 95% cest, můžu nabíjet doma (RD, FVE).

Přichází čas po 11 letech vyměnit dieslového Superba, a další auto už se spalovákem nechci. Ta pohoda, ticho, instantnost se mi zalíbily natolik, že spíš teď čekám, až vylezou nějaká pro mě přijatelná auta. Kombíků moc není, takže aktuálně je to tak ID.7 kombi, nebo i5 kombi ... Cenově je to drahé. Ale ono spalováky jsou dnes drahé taky, když si půjdu nakonfigurovat nového Superba, tak do toho taky spadnu za 1.5M ...
jozka

Příspěvek od jozka »

Tuhle volbu snad ale nikdo nezpochybnuje... chcete-li a vyhovuje-li vam to, smele do toho. Ja jen protestuji proti tomu, aby mi to nekdo narizoval a ostatnim to platil.

Mimochodem, sveho casu tu bylo velke tema nabijeni z lamp v Praze a jak je to desne levne na investice (zdravim, Kubajsu). Je to takhle levne. Uz zase mate ruku v moji kapse.
Anonym

Příspěvek od Anonym »

chaden píše: 15.4.2024 21:14:15 Ale v tabulce jsou ceny od 5.90. Buď je to drahé a nejsou to hodiny ale desítky minut a nebo levnější a pak jsou to hodiny. Tak si vyberte.
A záleží co děláte v centru. V kině třeba strávíte klidně 3 hodiny.

Ultarychle dobíjení je pro cestování na dálky, u obchodů většinou to nenajdete. Takže za 300 kč měsíčně můžete dobíjet za 10Kc během nákupu 30-50 minut a bude stačit na 200+km. Nejde o hodiny.

Pak na sídlištích v Praze vidím spoustu volných pomalých nabíječek PRE kde je to za 8 kč a bude to často v pěší vzdálenosti od domu. Nejsem v přímo praze ale mám 5 minut peski od domu volnou AC od PRE.

Takže - vy jste to nezkoušel a jen namlouváte.
3 hodiny v kině nikdo pravidelně netráví, aby to mělo smysl spojovat s pravidelným nabíjením. Nákupy 30-50 minut při pomalé nabíječce auto nenabije a navíc ne každého baví dlouhé nakupování. Jít 5 minut k nabíječce, která možná bude obsazená možná ne, nebojovat na sídlišti jen o parkovací místo, ale i o nabíječku, ... prostě samé omezování a přizpůsobování se autu.
Dále pak cena nabíjení. EV se vyplatí především proto, že si ho lidi pořizují k FVE a i v zimě využívají levného dobíjení v noci. Náklady na elektřinu jsou tak minimální a lidem se vyplatí si pořídit dražší EV, protože za několik let se jim vyšší cena EV vrátí v provozních nákladech. To ale u nabíjení u veřejných nabíječek neplatí, protože provozních nákladů se nikdy za životnost auta nevrátí.
chaden

Příspěvek od chaden »

Anonym píše: 16.4.2024 10:08:53 Nákupy 30-50 minut při pomalé nabíječce auto nenabije a navíc ne každého baví dlouhé nakupování.

Na 50kW nabíječce za 30-50 minut nabijete dost. To je za 10 kč u ČEZ za 6.90 u Lidl. Nu tak když nakupovat nepotřebujete nemusíte u toho nabíjet samozřejmě. Tak jako natankovat spalovak, někde EV nabít musíte aby to jelo. A také ne každého baví i tankování - hlavně kvůli tomu kolik to stojí :).
Anonym píše: 16.4.2024 10:08:53 Jít 5 minut k nabíječce, která možná bude obsazená možná ne, nebojovat na sídlišti jen o parkovací místo, ale i o nabíječku, ... prostě samé omezování a přizpůsobování se autu.
Máte to nějak popletené. Jestli je obsazena nebo není vidíte v appce. Já teď v appce vidím že málokterá je obsazená. Takže třeba dnes bojovat nebudete. Pak proč chcete tam jít 5 minut když potřebujete tam být s autem? Takže jet 1 minutu. Pak jít domu 5 minut a za 3-4 hodniy vyzvednout, nebo nechat na celou noc.
Anonym píše: 16.4.2024 10:08:53 Dále pak cena nabíjení. EV se vyplatí především proto, že si ho lidi pořizují k FVE a i v zimě využívají levného dobíjení v noci. Náklady na elektřinu jsou tak minimální a lidem se vyplatí si pořídit dražší EV, protože za několik let se jim vyšší cena EV vrátí v provozních nákladech. To ale u nabíjení u veřejných nabíječek neplatí, protože provozních nákladů se nikdy za životnost auta nevrátí.
Lidem nejde jen o levné nabíjení. Už jsem o tom psal. Třeba lidi stavějí vlastní bazény ne aby ušetřili na veřejném koupališti.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 16.4.2024 7:00:58 Uz zase mate ruku v moji kapse.
Máme vás výfuk v plicích. Takže o ruce v kapse možná až po povolenkách.
Mám také názor že veřejné nabíječky dělají předráženě, ne ale že to nemají dělat vůbec.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Jen jeden doplňující dotaz na @chaden: Kolik si myslíte, že bude "v cílovém stavu" (rok 2040) ve standardní parkovacím domě (nebo chcete-li v integrovaném parkovišti) u obchodního centra elektronabíječek? Stačí mi řádový odhad - budou jich jednotky, desítky, stovky, nebo tisíce? Jako příklad můžete vzit pražský Chodov, Zličín nebo Černý Most, brněnskou Olympii, nebo olomoucký Globus a okolí.
Ptám se jen proto, že dnes máte na jakýkoli dotaz na dobíjecí infrastrukturu jednoduchou odpověď: "Vždyť teď vidím v appce, že je ta nabíječka volná". Ano TEĎ, když jezdí 0,25% vozidel na elektřinu, je skutečně volná. Až jich bude jezdit 40%, jak si myslíte, že to bude vypadat?
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 16.4.2024 15:17:49 Jen jeden doplňující dotaz na @chaden: Kolik si myslíte, že bude "v cílovém stavu" (rok 2040) ve standardní parkovacím domě (nebo chcete-li v integrovaném parkovišti) u obchodního centra elektronabíječek? Stačí mi řádový odhad - budou jich jednotky, desítky, stovky, nebo tisíce? Jako příklad můžete vzit pražský Chodov, Zličín nebo Černý Most, brněnskou Olympii, nebo olomoucký Globus a okolí.
Ptám se jen proto, že dnes máte na jakýkoli dotaz na dobíjecí infrastrukturu jednoduchou odpověď: "Vždyť teď vidím v appce, že je ta nabíječka volná". Ano TEĎ, když jezdí 0,25% vozidel na elektřinu, je skutečně volná. Až jich bude jezdit 40%, jak si myslíte, že to bude vypadat?
Na to je jednoduchá otázka k zamyšlení. Kolik bylo nabíječek před 5 lety, před 10 lety ?

Já vám teď' nedokážu říct kolik jich bude. Ale určitě bude tolik kolik potřeba. Chytrá zásuvka na každém parkovacím místě není technický problém, není finanční problém, a jednotlivé zásuvky nemusí být využívané vsichni na jednou a možná ani každý den, takže síť to snese. Je to jen pro pohodlí uživatele. Jsme ale ve fázi rychlého vývoje. Možná zvítězí rychlodobijeni - už jsou nabíječky pro osobní auta s výkonem 720kW - to je 5 minutové nabíjení 60kWh - 300km, a k tomu už jsou úložiště 6MWh v lodním kontejneru - takže také 720KW nepoloží síť. A ano baterky schopné pojmout 60kWh za 5 minut také jsou nebo na ceste. Do roku 2040 urcite.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 16.4.2024 17:44:28Chytrá zásuvka na každém parkovacím místě není technický problém, není finanční problém
Opravdu to není finanční problém? Víte kolik bude stát jedno dobíjecí místo (část z nich u lamp veřejného osvětlení) podle posledního záměru pražského magistrátu (viz https://oenergetice.cz/cista-mobilita/p ... a-o-dotaci)? Vychází mi to na cca 270 000 CZK na jedno dobíjecí místo. Ještě pořád trváte na tom, že to "není finanční problém"?
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 16.4.2024 18:18:54
chaden píše: 16.4.2024 17:44:28Chytrá zásuvka na každém parkovacím místě není technický problém, není finanční problém
Opravdu to není finanční problém? Víte kolik bude stát jedno dobíjecí místo (část z nich u lamp veřejného osvětlení) podle posledního záměru pražského magistrátu (viz https://oenergetice.cz/cista-mobilita/p ... a-o-dotaci)? Vychází mi to na cca 270 000 CZK na jedno dobíjecí místo. Ještě pořád trváte na tom, že to "není finanční problém"?
Ano. Já jsem psal že je to předražený. Ale v tom nejsou jen nabíječky - oni chtějí také předělávat osvětlení. Navíc jsou to Level 2 nabíječky - potřebujete 3 fází a 32A na místo.
Když budete dělat L1 1 fáze a 16A kde budete stát 8-12 hodin v noci místo 3-4 hodin u L2 to budou jiná čísla.

Když já soukromě můžu si zřídit L2 nabíječku za 20 tisíc - nevidm problém to udělat levně a masově. Ano musíte natáhnout dráty a dráty něco stojí a výkopy a betonování ale rozhodně nestojí dalších 250 tisíc pro jedno misto, pokud nejste pokaždé 10km od přípojky. Mluvíme přece o městě.
kot

Příspěvek od kot »

Počet nově registrovaných vozidel v ČR 2023 : 221 422 ks z toho EV bateriová 6 640 a plug in 5 653....
Mike

Příspěvek od Mike »

není to právě vůbec o drátech
to je ta nejmenší položka
ty dráty musíte nečím krmit - tedy výkonnější NN trafo, tedy větší, tedy přestavba trafačky
pak do toho NN trafa musíte ten příkon nějak dostat, resp. odněkud
a ta vize, že to půjde z větrníků nebo solárů je ... no, optimistická

mě v RD s FV je to srdečně šumák a až si budu moct do softwaru EV nahrát systémový zvuk wartburgu, tak už mi vůbec nic nebude stát v cestě 8-)

jen pořád čekám, kdy přiznáte, že násilná elektromobilita prostě nebude pro každého, pro obyvatele původních - třeba i revitalizovaných - sídlišť, teprv ne
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike

Příspěvek od Mike »

a tady, jak v reálu vypadá těch 20tis....
Přílohy
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg (112.95 KiB) Zobrazeno 1946 x
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 16.4.2024 20:25:42 a tady, jak v reálu vypadá těch 20tis....
A? To jako něco znamená?
Podle mě jen to - že když chcete přeplatit, vám v tom nikdo bránit nebude.

Mně to stálo 20 tisíc - 15 za nabíječku 3F 16A, s klíčkem, s možností snížené sazby, s elektroměrem. A 5 tisíc elektrikáři za 2 hodiny práce, nějaký materiál, revizi a přihlášku na sníženou sazbu.
A bylo to bez dotace. A už jsou i levnější nabiječky.
Takže nějaký otočený leták je mi k ničemu.
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 16.4.2024 20:19:34 není to právě vůbec o drátech
to je ta nejmenší položka
ty dráty musíte nečím krmit - tedy výkonnější NN trafo, tedy větší, tedy přestavba trafačky
pak do toho NN trafa musíte ten příkon nějak dostat, resp. odněkud
a ta vize, že to půjde z větrníků nebo solárů je ... no, optimistická

mě v RD s FV je to srdečně šumák a až si budu moct do softwaru EV nahrát systémový zvuk wartburgu, tak už mi vůbec nic nebude stát v cestě 8-)

jen pořád čekám, kdy přiznáte, že násilná elektromobilita prostě nebude pro každého, pro obyvatele původních - třeba i revitalizovaných - sídlišť, teprv ne
Tak jaká je vaše představa o přestavbě trafacki a dodání VN přípojky ve městě?
Já tedy našel trafo 2000kVA za 2 miliony což znamená zhruba 10 tisíc na jednu 11kVA nabíječku. Co dál? Kde jsou zakopane dalších 240 tisic? No dobrá 200 tisíc - možná měnší trafo nebude tak výhodný.
jozka

Příspěvek od jozka »

Máme vás výfuk v plicích.
A ledni medvedi! Taky roztapim led lednim medvedum!
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 16.4.2024 18:42:22
MPMP píše: 16.4.2024 18:18:54
Ano. Já jsem psal že je to předražený. Ale v tom nejsou jen nabíječky - oni chtějí také předělávat osvětlení. Navíc jsou to Level 2 nabíječky - potřebujete 3 fází a 32A na místo.
Když budete dělat L1 1 fáze a 16A kde budete stát 8-12 hodin v noci místo 3-4 hodin u L2 to budou jiná čísla.

Když já soukromě můžu si zřídit L2 nabíječku za 20 tisíc - nevidm problém to udělat levně a masově. Ano musíte natáhnout dráty a dráty něco stojí a výkopy a betonování ale rozhodně nestojí dalších 250 tisíc pro jedno misto, pokud nejste pokaždé 10km od přípojky. Mluvíme přece o městě.
Opět se snažíte uhnout od původního tématu. Bavili jsme se o výkonnosti nabíjecích míst v nákupních centrech. Na to jste reagoval poznámkou, "Chytrá zásuvka na každém parkovacím místě, ..." a teď najednou, že prý je to předražené a když budu pořizovat nabíjení L1 1 fáze 16A, kde budu stát 8 - 12 hodin, tak to bude levnější.
Fakt myslíte, že se někdo v nákupním centru bude připojovat na dobu nákupu k něčemu takovému, aby si dobyl 10 km dojezdu? Asi ne, že.

Napsal jste, že zásuvka na parkovišti obchopdního centra u každého parkovacího stání není finanční problém, když jsem Vám to rosporoval, začínáte se ohánět "dobíjením přes noc".
Chlape, chápu, že jste fanda/přesvědčený/zmasírovaný (já nevím, co je správně), buďte k tomu ale taky trochu chlap a když Vám někdo dokáže, že nemáte pravdu, uznejte to a nesnažte se kličkovat uhýbáním od původního tématu.

Takže zpátky k původní otázce: kolik si myslíte, že bude na parkovacích místech obchodního centra v roce 2040 dobíjecích míst (řekněme v procentech celkového počtu), která bude smysluplné používat "během návštěvy centra". Je mi jedno, zda na nákup, sobotní zevlování nebo návštěvu kina.

Dejte sem Váš osobní odhad a nekličkujte jako zajíc. Dával jste sem tento způsob dobíjení jako variantu pro ty, co nemají FVE, domek a garáž. Já jsem si dovolil pochybovat o tom, že při 40% penetraci vozového parku elektromobily, bude takových míst dostatek. A rád bych slyšel Vaší kvantifikaci. Obecné proklamace "bude jich dost", případně "to se vyřeší, je to až za 15 let", prosím vynechte.
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 17.4.2024 12:51:37 Opět se snažíte uhnout od původního tématu. Bavili jsme se o výkonnosti nabíjecích míst v nákupních centrech. Na to jste reagoval poznámkou, "Chytrá zásuvka na každém parkovacím místě, ..." a teď najednou, že prý je to předražené a když budu pořizovat nabíjení L1 1 fáze 16A, kde budu stát 8 - 12 hodin, tak to bude levnější.
Fakt myslíte, že se někdo v nákupním centru bude připojovat na dobu nákupu k něčemu takovému, aby si dobyl 10 km dojezdu? Asi ne, že.

Napsal jste, že zásuvka na parkovišti obchopdního centra u každého parkovacího stání není finanční problém, když jsem Vám to rosporoval, začínáte se ohánět "dobíjením přes noc".
Chlape, chápu, že jste fanda/přesvědčený/zmasírovaný (já nevím, co je správně), buďte k tomu ale taky trochu chlap a když Vám někdo dokáže, že nemáte pravdu, uznejte to a nesnažte se kličkovat uhýbáním od původního tématu.

Takže zpátky k původní otázce: kolik si myslíte, že bude na parkovacích místech obchodního centra v roce 2040 dobíjecích míst (řekněme v procentech celkového počtu), která bude smysluplné používat "během návštěvy centra". Je mi jedno, zda na nákup, sobotní zevlování nebo návštěvu kina.

Dejte sem Váš osobní odhad a nekličkujte jako zajíc. Dával jste sem tento způsob dobíjení jako variantu pro ty, co nemají FVE, domek a garáž. Já jsem si dovolil pochybovat o tom, že při 40% penetraci vozového parku elektromobily, bude takových míst dostatek. A rád bych slyšel Vaší kvantifikaci. Obecné proklamace "bude jich dost", případně "to se vyřeší, je to až za 15 let", prosím vynechte.
Tak bud'te také trochu chlap a přečtete že jsem vám hned odpověděl že netuším co bude při penetraci 40%.
Pomalou zásuvku jsem myslel na běžném parkovacím místě kde auto stoji nekolik hodin, ne u obchodního centra.
Je celkem možný že u obchodniho centra nebudou vůbec. Mozna budou jich mensi desitky - 10-50.
Ne každý návštěvník obchdniho centra potřebuje zrovna nabíjet.
Tak jako ne každé auto tankuje u Glóbusu z různých důvodů.
A penetrace 40% nebude za 15 let.

Lidi pořád dělají stejnou chybu - zavřou oči a představí si že vsechna(nebo i 50%) auta se proměnili najednou v EV. A všechno ostatní se nezměnilo. Ale tak to nefunguje. Průběžně mění se i infrastruktura.
Takze povazuji odpoved' "to se vyřeší" za validni.
kot

Příspěvek od kot »

Takže pojďme na to jinak : cca od kterého roku budou EV + petrol cars = 50% + 50% ? :?: díky
Mike

Příspěvek od Mike »

optimistická vize ( tedy mě jako poučeného optimisty ) je 2040
pakliže po letošním červnu nedojde k nějaké "normalizaci"....
jozka

Příspěvek od jozka »

Tu kristalovou kouli vam zavidim, obcas by se mi hodila. Mimochodem, cisla do Sportky na pristi losovani by nebyla?

:-D
jozka

Příspěvek od jozka »

Mimochodem...
Takze povazuji odpoved' "to se vyřeší" za validni.
Tohle je ten problem. Kdyz se budu touhle logikou starat o rodinu, brzo o ni prijdu. Kdyz poverim ty dva Japonce peci o problematiku energetiky/dopravy/urbanismu/cehokoliv jineho, je to v pohode. Ö problemu rozhoduji lide, kteri by v normalni spolecnosti nemeli narok delat cokoliv zodpovednejsijho.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden: děkuji za upřímnou odpověď. Vy sice nevíte, jak to bude, netušíte, jak mohutná bude podpůrná infrastruktura, ale víte naprosto přesně, že to bude fungovat a že "se to do té doby vyřeší". Co k tomu dodat, asi nic.
Vy sice rezolutně tvrdíte, že v roce 2040 nebude penetrace EV na vozovém parku 40%, ale jaká je Vaše představa té penetrace nám už neprozradíte. Mohu se na to zeptat? Když víte, že 40% to nebude, tak kolik to teda, podle Vás, v roce 2040 bude? A pokud jste přesvědčen, že to bude méně, čím to zdůvodnítem když (opět podle Vašich slov) se spalovací auta přestanbou prodávat mnohem dříve než v roce 2035?
Celé tohle povídání začalo Vaším příspěvkem
chaden píše: 14.4.2024 18:03:30Ale myslím si většina jezdí tak do 50-60km denně. Pak je potřeba nabíjet jednou za 4-5 dni.
Ono se to dá i bez vlastni zasuvky spojit s něčím užitečným - nákupem, venčením psa. Ale měnit zvyky je těžký a také proč?
Proti tomu přišly názory, že ne každý je nadšený z 3 hodin v nákupním centru týdně (v uvedeném případě by ale nestačilo ani 1x týdně), já jsem vyjádřil pochybnost o dostatečné kapacitě těch nabíječek v obchodních centrech.
A následuje Váš oblíbený taneček - když se to argumentačně hodí, v obecné rovině pošlete lidi dobíjet do obchodních center v době, kdy to spojují s jinou činností. Když Vám to někdo rozporuje (není kapacita, není to běžný model života, atd.), najednou uhnete k něčemu jinému a je z toho "pomalé dobíjení na sídlištích".
Já vím, že jsem otravný a nepříjemný diskutér, protože neberu obecné proklamace a vnáším do diskuze konkrétní čísla. S tím jste zvyklý se vyrovnat tím, že "přehodíte výhybku" a vytáhnete jiné obecné argumenty. jen to má ten problém, že na původní, Vámi navrhovaný, model použití EV se ten nový způspob už nehodí. Na mě ale tahle metoda "diskuze" nefunguje, to jste ještě nepochopil?
chaden

Příspěvek od chaden »

Nu tak to je jednoduchá matematika. Vyměnit 2.4 milionu aut za 15 let je potřeba prodávat 160 tisic EV ročně. Minulý rok se prodalo 6.6 tisíc, vcelku v ČR se prodá kolem 200 tisíc nových aut ročně. Něco se doveze použíte o tom nemám statistiku. Potřebujeme 12 let prodávat jen EV aby bylo 40% vozového parku EV. Do roku 2040 to se nestihne. A proč já mám vědět kdy to bude?
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 18.4.2024 9:03:30
Já vím, že jsem otravný a nepříjemný diskutér, protože neberu obecné proklamace a vnáším do diskuze konkrétní čísla.
Prosím vnést konkrétní čísla. Zatím jsem od vás žadna konkrétní čisla neviděl. Nebo 40% procent penetrace je to myšleny konkrétní čislo?
Mike

Příspěvek od Mike »

to je jen muskafariánský pohled, trochu podpořený statistikou
když po roce 35 vypadne 100% výroby fosilů, tak ta čísla začnou vypadat hned jinak
k tomu jistě bude i nějaká ta ekoliberální úprava zákona o schvalování technické způsobilosti a statisticky ( a bohužel i reálně ) hned zmizí dalších pár set tisíc fosilních vozidel
a ejhle, jsme na minimálně 40% EV ve vozovém parku, protože veteráni mají "svůj" registr...
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“