[D1] Kývalka – Holubice, rozšíření na šestipruh

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Odpovědět
Brnak46

Re: [D1] Kývalka – Holubice, rozšíření na šestipruh

Příspěvek od Brnak46 »

V únoru se tu řešila upravená podoba MÚK Brno centrum, nově je zakreslena i v letáku a to včetně výhledového napojení VRT Terminálu :ok:
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Kdyby úřady a všechno běželo rychle a tak jak má bez škobrtnutí (soudů), tak lze možná považovat ten termín 2027 za téměř dosažitelný (reálné zahájení řekněme v průběhu 2028.
Realisticky naprosto pochybuju. :) Dělá se teprve EIA, kdoví jak dlouho bude trvat, než bude souhlasné stanovisko. Pak projekce, ale ta by snad už pak měla být celkem rychle dodělaná a DESÚ snad vše povolí také svižně.

Co je zajímavé, že nyní není v plánu kolektor vlevo v MÚK 190, ale je tam v plánu mít odpojení na pražskou radiálu a pak za tím hned další odpojení na S73. Zajímavé, že to tady "prošlo" (alespoň zatím).

Jinak plány MÚK centrum jsou určitě krok správným směrem, po více stránkách. Nejdůležitější ze všeho budou ale průběžné pruhy na D1 ve 3+3.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Řekl bych, že tam kolektor je.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Na levé straně (severní) opravdu kolektor navržen není. Je to vidět jak v letáku k D1, kde vdy kolrktory jsou vidět zřetelně, stejně tak v TES ke stavbě S73 do podrobnosti jednotlivých pruhů (výkres kdyžtak nasdílím zítra).
Mě spíše tady u budoucí MUK D1xS73 fascinuje, že budou naprosto nesmyslně zachované ty dvě mrňavé protilehlé odpočívky s benzínkami, když jsou v těsné blízkosti s MUK a na tu s BurgerKingem bude ještě třeba hodně předělávat příjezdovou rampu... Pochopil bych kdyby šlo o velké odpočívky, nebo by tam byl potenciál k rozšíření, ale odpočívky pro 5-10 kamionů u tak velké MUK nemají co dělat, ty už fakt nic nezachrání...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ty odpočívky mají zárodek kolektorů.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ponechání odpočívek tak, jak je v TES, podle mě nepřežije už tutově. Ta odbočení po sobě možná.

Je však pravdou, že ta jižní odpočívka až tak problémová není - stejně tam ten kolektor bude, tak bude akorát o trochu delší. Navíc byly plány na její velké zkapacitnění, ale o tom se dá v této lokalitě taktéž dosti pochybovat. Jedině by se změnila povolovací legislativa pro odpočívky či nějaké možnosti “vykoupení”.

Lenny: pokud se správně pamatuju, tak kolektor a ani zárodek kolektoru ten levý pás neměl nikde, ani v MŮK ani u odpočívky. Ale možná se to pak ještě upravovalo ..

Každopádně je pro mě v tomto světle naprosto nepochopitelné to plánované zrušení odpočívek na D52 před MÚK Rajhrad, naprostý nesmysl, tam jsou vzdálenosti mezi vším naprosto v pohodě, postačí tam přídatné pruhy.
michal

Příspěvek od michal »

Jako kdyby byly v plánu i JZ a JV tangenta, tak neřeknu. Ale rozšířit kolabující dálnici jen o jeden pruh a hned ji sprasit novými múk včetně jedné "dálniční", to je prostě koncepce jak stehno... A zachránit to má dálnice Humpolec-Prostějov???!!! :crazy: :crazy: :crazy:
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Já tady jako hlavní problém vidím to, že S73 není napojená na D52.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Tak on i ten kolektor v TES na pravé straně je takový polovičatý - není z něj přejezd zpět do hlavního proudu na D1, což by v případě prodloužení až k odpočívce bylo potřeba (tak je to v TES tam potřeba není, výjezd z S73 na D1 je řešen dvěma jednopruhy, pravým na I/23 a levým na D1 s přemostěním). Je mi ale jasné že se to v čase mění a že už tato varianta nemusí platit. Takže má někdo novější podklady, než ty co se dají volně najít?

Co se týče odpočívky Rajhrad, její zrušení bych pochopil jen v případě, že se podaří nakonec prosadit velkou odpočívku Smolín (jen o 10km dále), která měla plánovaných 120 míst pro kamiony na každé straně
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

michal píše: 28.5.2024 7:07:45 Jako kdyby byly v plánu i JZ a JV tangenta, tak neřeknu. Ale rozšířit kolabující dálnici jen o jeden pruh a hned ji sprasit novými múk včetně jedné "dálniční", to je prostě koncepce jak stehno... A zachránit to má dálnice Humpolec-Prostějov???!!! :crazy: :crazy: :crazy:
Ale ta případná nová MÚK s S73 na D1 zase tolik nové dopravy nepřivede. Něco málo jo, ale velká část této dopravy tam už je, jen najíždí o kousíček dál. ;) Nicméně bohužel dříve nebo později očekávám v průjezdu Brnem mezi exity 190 a 201 řešení ala Salcburk. :? Kór jestli plánují liniové řízení dopravy...

Nicméně věřím, že se někdy ještě dožiju i tangenty z S73 na D52 (potažmo D2). Otázka co ta východní, té si myslím, že ne, protože bude D55 a nebude zdaleka tak opodstatněná. Humpolec-Prostějov je úplně mimo, to nemůže nikdy projít. :lol:

Jinak co se týče plánovaného kolektoru na D1 s S73, tak by měl začínat před odpočívkou - odpojuje se odpočívka - připojuje se odpočívka - odpojuje se S73 - připojuje se S73 - odpojuje se I/23 - levý jde myslím přímo na D1. A až pak zvlášť se připojuje I/23 (současná). Což jsem byl překvapen, že kolektor nevede i skrz současnou trubku s I/23. Tohle jsem viděl naposled (někdy v zimě).

Každopádně ty zárodky u odpočívky vlevo, co tam jsou nyní, tak ty v TES použity nejsou, resp. ne pro kolektory, ale jen pro rozšíření dálnice. Buďto by se ty odpočívky měly zásadně rozšířit, nebo zrekultivovat. Současný stav je k prdu. Velká část kapacity odpočívky vpravo stejně zanikne rozšířením dálnice, protože to teď stává právě v tom kolektoru. :D
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Pokud mají MÚK kolektor, může jich tam být třeba sto za sebou a ničemu to nevadí. Protože co nejvíc provoz na dálnici zbržďuje a ohrožuje jsou klasická MÚK, o to víc, pokud jsou nahusto za sebou jako u Brna.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
michal

Příspěvek od michal »

Jasně, pokud bude mezi Kývalkou a Holubicema 3+3 a k tomu na každé straně kolektor se dvěma průběžnými pruhy, tak ať tam je múk klidně každých 500 metrů.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Aram96 píše: 28.5.2024 13:06:50 Jinak co se týče plánovaného kolektoru na D1 s S73, tak by měl začínat před odpočívkou - odpojuje se odpočívka - připojuje se odpočívka - odpojuje se S73 - připojuje se S73 - odpojuje se I/23 - levý jde myslím přímo na D1. A až pak zvlášť se připojuje I/23 (současná). Což jsem byl překvapen, že kolektor nevede i skrz současnou trubku s I/23. Tohle jsem viděl naposled (někdy v zimě).
K tomu novému návrhu co jsi viděl v zimě mě zajímají dvě věci:
1) Z S73 teda půjde veškerá doprava do kolektoru? (bude zrušeno to přímé propojení, které jsem označil v obrázku modrou šipkou) Tím pádem vznikne poměrně krátký třípruhový průplet (levý z/na D1, dva pravé z S73 na I/23) proudů Praha->I/23(centrum) a S73->D1(Vyškov)?
2) Bude ten kolektor dvoupruhový kolem prostoru benzínky s dvoupruhovým odpojením z D1, za odpojením na S73 pruh jeden jak v TES?

Protáhnout kolektor i skrz MUK s I/23 by vyžadovalo velkorysejší (rozhodně dvoupruhové) připojení na D1. S dostavbou východního VMO a zkapacitněním D1 dojde k zesílení relace z I/23 na D1(východ), stejně tak dojde k zesílení provozu po dostavbě S73 o nákladní tranzit
TES_MUK_D1xS73.gif
TES_MUK_D1xS73.gif (558.94 KiB) Zobrazeno 5367 x
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

PetrN píše: 29.5.2024 9:09:50 Protáhnout kolektor i skrz MUK s I/23 by vyžadovalo velkorysejší (rozhodně dvoupruhové) připojení na D1. S dostavbou východního VMO a zkapacitněním D1 dojde k zesílení relace z I/23 na D1(východ), stejně tak dojde k zesílení provozu po dostavbě S73 o nákladní tranzit
V tom aktualizovaném letáku stavby D1 01191.B MÚK Brno západ – MÚK Brno centrum se píše:
MÚK Brno-západ je křižovatka trubkového typu a bude upravena tak, aby vyhovovala šířkovému uspořádání rozšířené dálnice D1. Je navržena jako trubková s dvoupruhovými větvemi ve směru Brno–Vyškov a Vyškov–Brno.
Nebo jde o jinou věc, Petře? Ony dvoupruhové větve ještě zdaleka nemusí znamenat také dvoupruhové připojení na D1...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

PetrN píše: 29.5.2024 9:09:50
Aram96 píše: 28.5.2024 13:06:50 Jinak co se týče plánovaného kolektoru na D1 s S73, tak by měl začínat před odpočívkou - odpojuje se odpočívka - připojuje se odpočívka - odpojuje se S73 - připojuje se S73 - odpojuje se I/23 - levý jde myslím přímo na D1. A až pak zvlášť se připojuje I/23 (současná). Což jsem byl překvapen, že kolektor nevede i skrz současnou trubku s I/23. Tohle jsem viděl naposled (někdy v zimě).
K tomu novému návrhu co jsi viděl v zimě mě zajímají dvě věci:
1) Z S73 teda půjde veškerá doprava do kolektoru? (bude zrušeno to přímé propojení, které jsem označil v obrázku modrou šipkou) Tím pádem vznikne poměrně krátký třípruhový průplet (levý z/na D1, dva pravé z S73 na I/23) proudů Praha->I/23(centrum) a S73->D1(Vyškov)?
2) Bude ten kolektor dvoupruhový kolem prostoru benzínky s dvoupruhovým odpojením z D1, za odpojením na S73 pruh jeden jak v TES?

Protáhnout kolektor i skrz MUK s I/23 by vyžadovalo velkorysejší (rozhodně dvoupruhové) připojení na D1. S dostavbou východního VMO a zkapacitněním D1 dojde k zesílení relace z I/23 na D1(východ), stejně tak dojde k zesílení provozu po dostavbě S73 o nákladní tranzit

TES_MUK_D1xS73.gif
Pardon, psal jsem to jakoby jak to vše následuje po sobě v rámci kolektoru, nechtěl jsem tím říct, že to je všechno jen v kolektoru. To přímé napojení z S73 na D1 tam samozřejmě bylo nadále. Nicméně to je zrovna třeba jedna z věcí, co mě zajímá, jestli přešla/přejde přes oponenturu. V té TES totiž mají neskutečně krátké odbočovací a připojovací pruhy obecně (logicky, je to studie). Ale vleze se tam i poctivý připojovák 400 m, tak snad nebude problém. A až pak by byl průchod pod I/23 a následné připojování z I/23. Za mě :ok:

A nevím proč, ale měl jsem za, že kolektor obsahuje opravdu i odpočívku vpravo. A teď vidím, že nikoli. Asi jsem si to spletl s nějakou jinou studií z dřívějška. Tak to se moc omlouvám za dezinfo. :D Nicméně je tady zase ALE .. v TES je to namyšleno tak, že se běžně připojí odpočívka a pak začne odbočovák do kolektoru. Tohle neprojde už určitě, a je to dobře. Buď musí brát kolektor i odpočívku nebo tam musí dát přídatný pruh v celé délce mezi odpočívkou a kolektorem vpravo. Cokoli jiného (ještě kromě zbourání celé odpočívky :) ) není bezpečné, natož že by to splňovalo normy.

V takto exponovaném místě, jako bude tento úsek D1, bych se osobně přikláněl raději k realizaci kolektorů i s odpočívkou (kolektory jsou navíc už připraveny) než řešení s přídatným pruhem. Byť stejně nějaké přídatné pruhy na D1 vzniknou (např. mezi odpočívkou Ivanovice a MÚK Černovicka terasa).

Jinak k poslednímu odstavci .. 2-pruhové připojování na D1-východ z I/23 je v plánu už v rámci přestavby na 6-pruh, nebo tedy alespoň bylo v plánu. Po dostavbě S73 už nebude ale nutně potřeba, tak se to jen přeznačí .. Ale jak píše Avantime, možná mají v plánu skutečně jen 2-pruhovou rampu a pak ale 1-pruhové připojení. Zde by to pomohlo i tak, dnešní stav je špatný právě kvůli stažení do jednoho pruhu ještě před "vracečkou". Chtělo by to 2-pruhově provést vratnou rampou, poté ještě podejít novým mostem I/23 a až pak připojovat nebo stáhnout do jednoho a připojovat. Myslím si, že to tak v plánu je podle malůvek (ale už staršího data).

Edit: jo a pro úplnost doplním: kolektor vlevo opravdu v plánu /alespoň zatím/ není. Je tam klasický odbočovák z D1 na odpočívku, mostem překonává rampu S73>Praha a jde do odpočívky. V jejím průběhu se připojuje zmíněná rampa z S73. A pak klasický připojovák z odpočívky.

No celkově je ta TES zatím nakreslena dosti jednoduše, skoro bych řekl postaru oproti mnohakilometrovým kolektorům kvůli MÚK do horní dolní, jak jsme zvyklí z posledních let. Takže bych si tipl, že to přes normy neprojde. Nevím podle čeho to kreslí. :-) Ale třeba budeme překvapeni.
Otázkou také je, co ty samostatné stavby zkapacitnění. Dělá se nová EIA, ty podoby se mohou kompletně změnit (v něčem by to bylo žádoucí). Zatím nic nového ke zkapacitnění tohoto úseku nemám. (jen jeden starý příslib, že zkusí zlepšit tvar křižovatky Kývalka :D )
Ondra K

Příspěvek od Ondra K »

V úseku Kývalka - Brno, západ bude v předstihu postaven nový rozšířený most D1-222. DESÚ v pondělí vydal povolení.

https://zdopravy.cz/rsd-ma-prvni-povole ... hu-208281/
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Takže to rozkopou kvůli mostu a až se dodělá, tak se rozkope úsek, protože je skoro jistota, že úsek se zdrží. Bravo. :)
PetrN

Příspěvek od PetrN »

na druhou stranu si myslím že mimo mosty bude moct být i při samotném rozšíření vedena doprava vždy na své polovině ve dvou pruzích jen mírně zúžených a bude se makat na boku. Povrch včetně spodních vrstev je zde poměrně nový a tak jej podle mě nebude potřeba měnit, max. obrusnou vrstvu. Při rozšiřování rakouské A1 jsem to takto viděl, v ten moment pak to omezení není zdaleka tak kritické jak při převedení 2+2 na jednu polovinu.
Jak to bude u ostatních mostů? Mají se všechny bourat a stavět znova, nebo někde dojde k rozšíření stávajícího?

Jo a mimochodem, v článku mají chybu. Šířka vozovky 14,5m je u běžné kategorie D34, tj. 3 pruhy s odstavným, v místě přidaného stoupacího na vnitřní straně se zachováním krajnice se půjde na 18,0m
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Nebyl by celý článek?
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Ondra K

Příspěvek od Ondra K »

Na portálu je zveřejněna nová dokumentace EIA.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Něco jsem stihl projít, pročíst. Sem tam něco mi textově jaksi nesedí s realitou, přijde mi, že jsou pleteny směry dálnice, občas i čísla silnic.

Co ale vypíchnu jako první a asi i hlavní ochutnávku nové EIA.. že záměr zkapacitnění má obsahovat už i výstavbu MÚK S73xD1. Což dává naprostý smysl vzhledem k letům realizace. :ok: :ok: V záměru tedy zatím jako MÚK připojující starou dálnici a Bystrc na D1. Za mě to dává smysl především z technického pohledu spojením dvou obrovských akcí do jedné. Tak jsem se dočkal (tedy alespoň na chvíli tomu mohu věřit :D ).

Na co jsem hodně zvědav.. jaké budou podoby okrajových velkých křižovatek, tj. Kývalka a Holubice. Holubice (EIA vidí jen současný zprasek) se mají v těchto měsících začít projektovat, resp. vymýšlet nová podoba, Kývalka přesně netuším, ale nedivil bych se, kdyby se také zvolila trochu jiná podoba (dle textu v EIA). V některé situaci jsem zahlédl podobu, která eliminuje severní OK, která je nakreslena v letáku. Před časem jsem tuto podobu se zástupci projektantů konzultoval a přiklonili se k řešení bez severní OK. Křižovatka pak ale nebude 100% všesměrná, nicméně přidává tu JEDINOU STĚŽEJNÍ relaci, která dnes chybí a to jest autodrom > Ostrava. Zbytek ponechává víceméně v dnešním stavu, což je za mě proti letáku obrovská výhra. Tak uvidíme. :D
alabastr

Příspěvek od alabastr »

Tady článek k tématu:
29 km v šestipruhu kolem Brna za více než 25 miliard korun. ŘSD shání první razítko pro další rozšíření D1
https://zdopravy.cz/29-km-v-sestipruhu- ... d1-227826/
martys

Příspěvek od martys »

„Je to vykřičník,“ říkají silničáři o chronicky ucpané D1 u Brna. Plány na stavbu třetích pruhů proto dávají k ledu.

měl by někdo více informací?

https://archiv.hn.cz/c1-67490730-bdquo- ... .seznam.cz
Odpovědět

Zpět na „D1“