Paul1 píše: ↑7.9.2024 7:04:02
Každý má jiný preference a EV je v určitých parametrech horší. Srovnatelně velké EV je vždy těžší než spalovák, tzn. mimo jiné horší ovladatelnost a delší brzdná dráha...
To nemůžete říct paušálně jen podle podobné velikosti. Širší pneu, lepší podvozek a větší moment na kolách můžou nevýhody větší váhy kompenzovat. To ale bude něco stát. Pro normální ježdění stačí širší kola a brzdní dráha bude stejná. V normálním ježdění oceníte také snadné připojování na dálnici aniž by jste musel poslouchat spalovací motor vytočený na 3-4000 ot./min a také snadný výjezd z vedlejší v hustém provozu.
Jediná "nevýhoda" je nutnost nabíjení každých 200-300km při dálkových jízdách. A to číslo rok od roku roste a nabíjecí síť' čím dál hustší. Tak i ta nevýhoda odpadne. Pokles hodnoty EV také nebude věčně na současné úrovni. Naopak spalovaky čeká náhlý propad hodnoty. Neřeknu ale kdy. Můj odhad někde mezi roky 2030 a 2040.
Ono i dnes vemte spalovací Passat stojí kolem 1milonu leasing se dá sehnat od 8 tisíc měsíčně, ID.7 za 1.2 milionu leasing od 17 tisíc. Podle mě něco tady nehraje. Ne u ID.7 nehraje. Leasingovka věří že za 2-3 roky prodá chabý 1.5TSI 110kW Passat dráž než 210kW ID.7? No dobře uvidíme.
Ale můžu vás ujistit za 2 roky tomu ID.7 se nic zásadního nestane. Ale vypadá že bude stát stejně nebo i méně než stejně starý passat 1.5TSI (to myslí leasingovvka, ne já) Mám 4 roky starý ID.3 - jezdí stejně jako před tím. Jsem ho nechával stát pár týdnů protože jezdil jiným EV, ono mu nějak vybalancovala baterka a hlásí i o kapku větší kapacitu baterky než před půl rokem. Neznamená to že EV s věkem stává lepším. Baterka stárne a degraduje, jen to není tak hrozný. A současný velký pokles hodnoty té malé úrovni degradace neodpovídá.