Elektromobilita

Odpovědět
chaden

Re: Elektromobilita

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 6.9.2024 12:46:38 chaden: něco z toho, co jste v předchozím příspěvku uvedl zpochybňuje uvedený procentní propad prodejů EV v Německu? Pokud ano, poprosím tedy o "ta správná" čísla a pokud ne, je tato diskuze o relevanci zdroje zbytečná - i ten, kdo rád přehání může mít pravdu. Pokud víte, že uvedená čísla nejsou pravdivá - sem s opravou, pokud to nevíte, nesnažtre se takto trapně zdroj "shodit".
samotná čísla jsou doufám v pořádku, neověřoval jsem to
titulek článku je manipulativny a závěry také
nedůvěřuji tomuto zdroji, byli chyceni několikrát na manipulacích a nepravdách

a jeste lzou ze nejsou proti EV - "nejsem proti ale" tohle je znama manipulace
ale musím uznat že se polepšili, dřív to bylo horší
jozka

Příspěvek od jozka »

Takze cisla nerozporujete, beru na vedomi. Dalsi krok bude pochopeni proc k tomu doslo. Tady vidim problem, ale dame tomu cas, treba to klapne.
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Dalo by se také říci, že prodeje aut v DE mohly bý vysoké i proto, že vládní pobídky byly dost vysoké na to, aby velice slušně se rozjel byznys s přeprodáváním dotovaných "zánovních ojetin" do zahraničí.
Otázkou pak je, jestli vláda začala stahovat podporu právě pro to, že zjistila že místo zvýšení zájmu střední třídy o tento druh pohonu kterážto očekávání se ne tak úplně dočkala naplnění, dotovala spíš tento druh byznysu.
Německá ekonomika stagnuje už druhý rok a spotřebitelé rozhodně nejsou nakloněni utrácení.
jozka

Příspěvek od jozka »

Nemecka vlada stahla podporu, protoze ji dosly prachy. Tak dlouho si mohli dovolit rozhazovat plnymi narucemi a delat hloupa rozhodnuti az najednou zjistili, ze prachy tech druhych uz nejsou. Netykalo se to jen EV, to byla jen takova tresnicka na dortu. V prvni rade si dodrbali energetiku takovym stylem, ze prumysl zacal brblat a pri prvnim narazu nejake krizove situace zacal zvedat kotvy, zejmena kdyz vidi, ze si nikdo z vladnoucich kruhu nechce pripustit realitu, takze naprava v nedohlednu. Probiralo se to i tady horem dolem.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 6.9.2024 13:29:16 Takze cisla nerozporujete, beru na vedomi. Dalsi krok bude pochopeni proc k tomu doslo. Tady vidim problem, ale dame tomu cas, treba to klapne.
Stejne tak vidim problem s chapanim u vas. A ano s casem to urcite klapne.
chaden

Příspěvek od chaden »

Tady je videt ze nejvetsi propadak za posledni tri mesice je diesel.
Ale to autoforum v titulku vam nikdy nenapise.
Zroj https://www.adac.de/news/neuzulassungen-kba/
zzde0824.png
zzde0824.png (77.06 KiB) Zobrazeno 2102 x
Geo

Příspěvek od Geo »

Jo, jo. Typicke autoforum. Myslim, ze ten titulek muzou zopakovat kazdy mesic beze zmeny a obsah clanku jen lehce upravit. Pristi mesic to uz nebude mezirocne, ale pred trinacti mesici, atd.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Mě třeba teď dotace (resp. jejich očekávaný konec a dočerpání) dohnaly k tomu, že jsem se nakonec taky rozhoupal, i když jsem chtěl původně ještě chvíli počkat. U nás bude po konci dotací taky propad ...
Výběr elektriky byla jasná volba, cenově to - po zohlednění dotace, slevy od prodejce (elektriky se neprodávají tak jak se doufalo, což souvisí i s tím Německem, tak je na ně o dost vyšší sleva než na spalováky), slevy od výrobce (základní výbava je bohatší než u spalováku) - vychází o nějakých 28% lépe než totožné auto se spalovacím motorem podobného výkonu a stejnou výbavou (po slevě prodejce).
Mosquit píše: 16.4.2024 5:18:13 Přichází čas po 11 letech vyměnit dieslového Superba, a další auto už se spalovákem nechci. Ta pohoda, ticho, instantnost se mi zalíbily natolik, že spíš teď čekám, až vylezou nějaká pro mě přijatelná auta. Kombíků moc není, takže aktuálně je to tak ID.7 kombi, nebo i5 kombi ... Cenově je to drahé. Ale ono spalováky jsou dnes drahé taky, když si půjdu nakonfigurovat nového Superba, tak do toho taky spadnu za 1.5M ...
Lynx

Příspěvek od Lynx »

No vidíte, a stejně máte auto s horšími uživatelskými vlastnostmi než můj 20 let starý spalovák v hodnotě pár tisíc korun. Ale vaše volba, vaše věc. Akorát mě štve, že přispívám v dotacích na tyhle nesmysly.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

To je věc osobního hodnotového systému. Pro mě jsou třeba ty věci jako ticho a jízda bez vibrací důležitější než to, že budu muset ročně třeba 5x nabíjet někde u veřejných dobíjecích stanic.
Zbytek zvládnu v pohodě doma z wallboxu.

Nějaká ekologie tam je taky, spíš pak snaha uchránit nejbližší okolí. Ta zimní rána, kdy jsem musel diesel "nakopnout" a nechat pár minut kouřit, už mě prostě nebavila. Dobíjení ze solárů a celkově levnější provoz je příjemný bonus. Upřímně řečeno, vcelku zanedbatelný vůči ceně auta. Pokud bych šel cestou "jezdím s 12 let starým autem dál", tak mě to vyjde samozřejmě levněji.

Ano, dotace jsou zlo, tady souhlasím.
chaden

Příspěvek od chaden »

Lynx píše: 6.9.2024 20:48:49 No vidíte, a stejně máte auto s horšími uživatelskými vlastnostmi než můj 20 let starý spalovák v hodnotě pár tisíc korun. Ale vaše volba, vaše věc. Akorát mě štve, že přispívám v dotacích na tyhle nesmysly.
Ano 20 let starý spalovak je levnější, pokud jezdí. Není ale lepší než nový EV.
To bude tady opět dokola u uživatelských vlastnostech které nezažil ale jsou horší.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Každý má jiný preference a EV je v určitých parametrech horší. Srovnatelně velké EV je vždy těžší než spalovák, tzn. mimo jiné horší ovladatelnost a delší brzdná dráha...
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 7.9.2024 7:04:02 Každý má jiný preference a EV je v určitých parametrech horší. Srovnatelně velké EV je vždy těžší než spalovák, tzn. mimo jiné horší ovladatelnost a delší brzdná dráha...
To nemůžete říct paušálně jen podle podobné velikosti. Širší pneu, lepší podvozek a větší moment na kolách můžou nevýhody větší váhy kompenzovat. To ale bude něco stát. Pro normální ježdění stačí širší kola a brzdní dráha bude stejná. V normálním ježdění oceníte také snadné připojování na dálnici aniž by jste musel poslouchat spalovací motor vytočený na 3-4000 ot./min a také snadný výjezd z vedlejší v hustém provozu.
Jediná "nevýhoda" je nutnost nabíjení každých 200-300km při dálkových jízdách. A to číslo rok od roku roste a nabíjecí síť' čím dál hustší. Tak i ta nevýhoda odpadne. Pokles hodnoty EV také nebude věčně na současné úrovni. Naopak spalovaky čeká náhlý propad hodnoty. Neřeknu ale kdy. Můj odhad někde mezi roky 2030 a 2040.
Ono i dnes vemte spalovací Passat stojí kolem 1milonu leasing se dá sehnat od 8 tisíc měsíčně, ID.7 za 1.2 milionu leasing od 17 tisíc. Podle mě něco tady nehraje. Ne u ID.7 nehraje. Leasingovka věří že za 2-3 roky prodá chabý 1.5TSI 110kW Passat dráž než 210kW ID.7? No dobře uvidíme.
Ale můžu vás ujistit za 2 roky tomu ID.7 se nic zásadního nestane. Ale vypadá že bude stát stejně nebo i méně než stejně starý passat 1.5TSI (to myslí leasingovvka, ne já) Mám 4 roky starý ID.3 - jezdí stejně jako před tím. Jsem ho nechával stát pár týdnů protože jezdil jiným EV, ono mu nějak vybalancovala baterka a hlásí i o kapku větší kapacitu baterky než před půl rokem. Neznamená to že EV s věkem stává lepším. Baterka stárne a degraduje, jen to není tak hrozný. A současný velký pokles hodnoty té malé úrovni degradace neodpovídá.
jozka

Příspěvek od jozka »

Takze presne jak jsem cekal (a prosil o opak) fakta zahrnuta horou dojmu. No, kdyz nesedi realita, tim hur pro ni.
chaden

Příspěvek od chaden »

Offtopic: Moc děkuji za opravu pravopisu!
Lynx

Příspěvek od Lynx »

chaden píše: 6.9.2024 23:21:53
Lynx píše: 6.9.2024 20:48:49 No vidíte, a stejně máte auto s horšími uživatelskými vlastnostmi než můj 20 let starý spalovák v hodnotě pár tisíc korun. Ale vaše volba, vaše věc. Akorát mě štve, že přispívám v dotacích na tyhle nesmysly.
Ano 20 let starý spalovak je levnější, pokud jezdí. Není ale lepší než nový EV.
To bude tady opět dokola u uživatelských vlastnostech které nezažil ale jsou horší.
Auto dává svobodu pohybu, téměř neomezenou možnost jet si kam mě napadne, kdy mě napadne, a neřešit nějaké dobíjení a podobně. V tomhle je prostě i 20 let starý spalovák pořád lepší než nejlepší elektromobil, kde jste otrokem dobíjení. Pro mě a předpokládám, že i pro drtivou většinu ostatních lidí je právě tahle vlastnost jednou z nejzásadnějších. Tedy nepodřizovat se autu, ale aby se auto podřídilo mě a dávalo mi svobodu.
chaden

Příspěvek od chaden »

Lynx píše: 7.9.2024 22:17:53 Auto dává svobodu pohybu, téměř neomezenou možnost jet si kam mě napadne, kdy mě napadne, a neřešit nějaké dobíjení a podobně. V tomhle je prostě i 20 let starý spalovák pořád lepší než nejlepší elektromobil, kde jste otrokem dobíjení. Pro mě a předpokládám, že i pro drtivou většinu ostatních lidí je právě tahle vlastnost jednou z nejzásadnějších. Tedy nepodřizovat se autu, ale aby se auto podřídilo mě a dávalo mi svobodu.
EV stejně tak dává svobodu pohybu. Necítím se nějak omezeným. Byl jsem teď v červnu s EV na Lofotech, celkem 6700km za 12 dni. Byl na jaře v Itálii. Nechápu o jakém omezení nebo podřízení řeč.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Zrovna v Norsku asi nebyl problém, problém budou potom ty Evropské roadtripy typu Balkán.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
chaden

Příspěvek od chaden »

darwousek píše: 7.9.2024 22:33:52 Zrovna v Norsku asi nebyl problém, problém budou potom ty Evropské roadtripy typu Balkán.
Takový menší problém.

Tohle je drsnější, ale nepřipadají mi ti lidé nějak moc omezení v tom kam můžou jet.

Jede tam i 11 leta Tesla, ahoj pro autoforum :-)
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

chaden píše: 7.9.2024 10:11:00
Paul1 píše: 7.9.2024 7:04:02 Každý má jiný preference a EV je v určitých parametrech horší. Srovnatelně velké EV je vždy těžší než spalovák, tzn. mimo jiné horší ovladatelnost a delší brzdná dráha...
To nemůžete říct paušálně jen podle podobné velikosti. Širší pneu, lepší podvozek a větší moment na kolách můžou nevýhody větší váhy kompenzovat. To ale bude něco stát. Pro normální ježdění stačí širší kola a brzdní dráha bude stejná
To stačit určitě nebude. Navíc širší kola můžeš dát i na spalovák a rozdíl bude zas markantní. Tady se můžeš pokochat :)

https://fdrive.cz/clanky/ostra-audi-pom ... kane-13039
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

No zrovna chválit širší kola to tak možná v létě a za slunečného počasí. Jinak dělají spíš rutiku (na vodě, ve vyjetých kolejích, spotřeba ...).

No a k Norsku - tak jak začali první s podporou dotacemi na nákup tak taky jako první skončili, protože jim to začalo rozkládat energetickou síť.
chaden

Příspěvek od chaden »

Japao Joe píše: 8.9.2024 8:34:10 No zrovna chválit širší kola to tak možná v létě a za slunečného počasí. Jinak dělají spíš rutiku (na vodě, ve vyjetých kolejích, spotřeba ...).

No a k Norsku - tak jak začali první s podporou dotacemi na nákup tak taky jako první skončili, protože jim to začalo rozkládat energetickou síť.
Jj určite. Síť je rozložena úplně. :D
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Upřímně si nedokážu představit co by to udělalo se sítí v ČR, vemte si že všichni přijedou v 18:00 domů a zapojí si auto....
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Mike

Příspěvek od Mike »

nejsem příznivce násilné elektromobility

ale
když ti všichni zapojí v 18hod, tak se nestane vůbec nic
ti co přes den na mamataxi najeli 60km to ani připojovat nebudou....
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
chaden

Příspěvek od chaden »

darwousek píše: 8.9.2024 18:06:03 Upřímně si nedokážu představit co by to udělalo se sítí v ČR, vemte si že všichni přijedou v 18:00 domů a zapojí si auto....
Nic se nestane. To že auto je připojený neznamená že musí hned nabíjet, ani neznamená že musí nabíjet plným proudem. Ten process je kontrolovány. Nic se nestane také i proto že i v Česku už dávno existuje nočni tarif. A každý moderní EV jde nastavit tak aby nabíjel v čase kdy elektřina je levnější.
Mimochodem v Norsku už existuje i "Grid reward" - to je tak že ne vy platíte za nabíjení ale naopak dostáváte odměnu za to že zapněte nabíjení v určity okamžik. Jde o domácí nabíjení kdy auto stojí připojený na domácí nabíječce v noci, nebo o víkendu několik hodin.
Zbohatnout se z toho nedá, ale nabíjet částečně zadarmo ano, a ještě odlehčit sítí.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“