I/12 Běchovice - Úvaly

Praha (D0) – Úvaly – Český Brod – Kolín (I/38)
Odpovědět
Aram96

Re: I/12 Běchovice - Úvaly

Příspěvek od Aram96 »

Díky za ochutnávku. Vše vypadá dobře, jak uzel, tak D11 nebo D0 v zeleném rámečku.
Jediné, co je hrozné a nechápu to a vymyká se to, je celý nápis pražský okruh v zeleném rámečku. Je tolik možností, jak kulantněji to značit. Tohle by mohli předělat ještě teda.

A vidím, že letiště se tedy opravdu bude od východu směrovat přes Prahu, nikoli okolo po celém okruhu. Holt si budeme muset počkat na severní část. :-)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ten nápis Pražský okruh s dálnicí je naopak velmi logický, protože se používá po celém městě a je to souhrnný cíl za všechny cíle dostupné po okruhu. A jak psal výše Honey, je to běžné i ve světě. Proč tedy potom Praha zavádí všude po městě tenhle cíl, jaký to má smysl tam?
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Ano, označení okruhů názvem kolem velkých měst mají jednu důležitou povinnost. Jelikož z okruhů odbočuje velká spousta cílů, není možné je na příjezdové tabule před městem všechny natěsnat a ani by to nebylo vhodné. Proto jsou i na té S12 vypsány jen Ústí a Hradec a Liberec chybí. Stejně tak na opačnou stranu jsou jen Plzeň a Brno. To ovšem neznamená, že do Varů či Chomutova se tudy nedostanete :-) A proto řidič dostává logickou nápovědu, že se blíží k okruhu, ze kterého se jistě do svého cíle dostane :-)

Co se mi ještě v některých zemích líbí, když je u nájezdů na okruh označena i světová strana, na kterou na okruh najíždíte.
https://www.google.cz/maps/@49.167206,- ... FQAw%3D%3D
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
michal

Příspěvek od michal »

Ano, to je to, co jsem psal. Vede to k Pražskému okruhu, ale ten vlastně kilometr před múk jako název mizí.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

To by se dalo vyřešit třeba jako na Barrandově, ale zase k tomu nepasuje ten modrý uzel 8-)
wazer.cz
Pište česky, prosím!
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

michal píše: 17.11.2024 19:43:54 Ano, to je to, co jsem psal. Vede to k Pražskému okruhu, ale ten vlastně kilometr před múk jako název mizí.
No jasně, že zmizí, protože se mi objeví cíle okruhu, které předtím byly schované pod názvem "Pražský okruh". A taky se objeví jeho symbol.
michal

Příspěvek od michal »

Tomu samozřejmě rozumím. Ale z logiky věci se mi líbí to "vyoslení" z Francie, které sem dal Honey72. Že ten PO nezmizí z návěsti, ale bude i na té poslední, než na něj najedu. Protože takto to vyžaduje apriori znalost, že Pražský okruh je DO. Je to zanedbatelný detail. Jen říkám, že já bych třeba ctil ten název i na té poslední návěsti, aby bylo patrné, že ty i ty cíle pokračují po Pražském okruhu, ne jen po DO. Když už se to tak teda nazvalo a je to i na předchozím značení.
kot

Příspěvek od kot »

To teda souhlas michale ! :ok:
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

michal píše: 17.11.2024 21:41:07 Tomu samozřejmě rozumím. Ale z logiky věci se mi líbí to "vyoslení" z Francie, které sem dal Honey72. Že ten PO nezmizí z návěsti, ale bude i na té poslední, než na něj najedu. Protože takto to vyžaduje apriori znalost, že Pražský okruh je DO. Je to zanedbatelný detail. Jen říkám, že já bych třeba ctil ten název i na té poslední návěsti, aby bylo patrné, že ty i ty cíle pokračují po Pražském okruhu, ne jen po DO. Když už se to tak teda nazvalo a je to i na předchozím značení.
Ale jak to tady chceš konkrétně udělat? Doprava bych ten nápis "Pražský okruh" doplnit dokázal, ale jak rovně pro ten směr Brno a Plzeň? Prostě nemám systém jako Francouzi, kteří kombinují samostatné tabule. Neumím si fakt představit, jak by to mělo vypadat... Na ulici K Barrandovu to je aspoň tak, že tam se pro "Pražský okruh" používají nástavce, ale tady to nejde - zaprvé tu musí být čísla exitů a zadruhé směrem rovně je nejen okruh, ale i směr do centra a navíc je to jen jeden ze dvou směrů na okruh.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

mapman píše: 17.11.2024 17:27:54 Ten nápis Pražský okruh s dálnicí je naopak velmi logický, protože se používá po celém městě a je to souhrnný cíl za všechny cíle dostupné po okruhu. A jak psal výše Honey, je to běžné i ve světě. Proč tedy potom Praha zavádí všude po městě tenhle cíl, jaký to má smysl tam?
Aha, tak to mě při mých malých toulkách Prahou naprosto minulo.
Každopádně jsem to myslel tak, že by bylo lepší to značit jen třeba symbolem okruhu v zeleném rámečku, nebo snad ne ?
K čemu ten zdlouhavý nápis, takhle to bylo myšleno. Pro cizince je to navíc docela k prdu, protože nevím, jestli si úplně spojí “pražský” s “prague/praga”, které znají.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

To je asi stejné, jako kdyby ses ptal, co řekne cizinci ve Francii slovo "Peripherique".
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

No v té Francii je právě u toho ten symbol, takže je to hned jasné. :)
Ale jde tu o detail samozřejmě. Ačkoli se může v budoucnu stát, a to se stane, že na celý název nebude jednoduše místo a stejně se to bude muset řešit nějak jinak.

A ještě malý dotaz, ty “D11 a D0” v zelených rámečcích, to už je alespoň trochu zafixováno, že se to bude takhle používat při potřebě rozlišit různé dálnice ? Pamatuji si to zatím snad jen z D6+D7.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Snad ano, zatím to není popsané v žádném předpisu, ale panuje na tom shoda. I když to červené číslo v zelené subploše vedle dálnice by se mi líbilo víc...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jednoznačně, víc by to křičelo a hlavně bylo rozeznatelné. Proto jsem se na to ptal, jestli už je to hotová věc nebo je šance na červené číslo. :D Ikdyž hlavní je, že se alespoň něco vybere a bude moct používat…
A nemuselo by být nijak přerušované, jak psal Honey. Tím, že bude v subploše, tak je to automaticky něco jiného, než červený rámeček klasicky přímo před nájezdem, který je prostě jako běžné číslo silnice v rámečku pod cíli.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

A do budoucna znaceni evropskych tahu prevest na jinou podkladovou barvu nez zelenou...
adamos

Příspěvek od adamos »

mapman píše: 17.11.2024 23:44:11 To je asi stejné, jako kdyby ses ptal, co řekne cizinci ve Francii slovo "Peripherique".
Ano, pěkný příklad. A ještě rozlišují périphérique intérieur a périphérique extérieur podle toho, jesli chci jet doprava nebo doleva :D :D
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
michal

Příspěvek od michal »

Tak jako jestli náš pár let starý manuál na dopravní značení vůbec nepočítá s naším jediným dálničním okruhem, tak to je pak jako těžký udělat něco systémově... Ale tím spíš nechápu, že se tam cpe slovo "Pražský okruh" 10 kilometrů před múk, když se s tím pak nedá na značení nic udělat dle aktuálních manuálů... Berte to s rezervou, dělal jsem to v malování, takže upravovat velikost jednotlivých ploch nad rámec mé snahy naznačit, jak tam dostat ten okruh, fakt nezvládnu. Ale když už tam teda ten Pražský okruh slovem nacpaný je, čekal bych alespoň takovýto oslí můstek.
Přílohy
10_km.jpg
10_km.jpg (48.29 KiB) Zobrazeno 2123 x
1_km.jpg
1_km.jpg (57.9 KiB) Zobrazeno 2123 x
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

Zbytečná debata celkem. Vždyť každý normální člověk má mapu nebo spíš navigaci a kromě toho sleduje, kudy jede. Ti, co tak nečiní, ať si klidně za svou blbost zajedou. Návěští má IMHO uvádět dálkové a blízké cíle, ostatní je jaksi navíc, ale když už, tak proč ne. Peripheriqe stejně jako DO má smysl pouze na nájezdech na ně, pokud nejde o přehledné místo.
Beekee

Příspěvek od Beekee »

@Michal :ok:

Naprosto jednoznačně. Dálniční okruh jsou informace, které bych chtěl vidět na první dobrou. A někdy v budoucnu snad i směr toho okruhu nějak srozumitelně, nejlépe směrem té šipky.
Naposledy upravil(a) Beekee dne 18.11.2024 10:22:11, celkem upraveno 1 x.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Jsem už trochu OT, ale budiž, pojďme do detailu.

Koncepce značení okruhů v Praze to směrem z centra k okruhu řeší tak, jak to naznačuješ a jak je vidět i na připojení ulice K Barrandovu na okruh nebo na Chlumecké. Ostatně v příštích měsících to bude vidět i na Strakonické. Bude tam symbol i nástavec s textem Pražský okruh. Jenomže to je dané tím, že to navazuje na značení uvnitř okruhu, které systematicky symbol Pražského okruhu používá jako nosný cíl a ostatní dálniční cíle se obvykle objevují jen tehdy, když označují směr okruhu nebo cíl radiály.

V oblasti vně okruhu je to ale jiné. Tam už se kombinují cíle z radiálních dálnic nacházejících se poblíž daného místa s cíli pro směr na okruhu a symbol okruhu se tam vůbec neobjevuje. Ostatně tak je to vidět i na MÚK Tuklaty. Ano, nabízí se použít třeba jen symbol dálnice se symbolem okruhu, ale pak se dostaneš těsně před okruh a potřebuješ rozlišit směry. Ten směr na Ústí a HK je podle mě na tom návrhu z PDPS udělaný dobře, symbol okruhu tam je a cíle taky. Ten směr na Plzeň a Brno je horší. Tam ten symbol okruhu chybí, ale do řádku s čísly se nehodí, protože na něj ještě nenajíždím a doplnit ho k cílům je prostě mimo systém. A na nástavcích ho použít nemůžu, protože musím použít číslo exitu. Proto se vně okruhu symbol okruhu vůbec nepoužívá a název "Pražský okruh" se používá jako souhrnný cíl. Jediné, co mě napadá, je doplnění názvu tak, jak je to udělané v Chrášťanech, viz: https://mapy.cz/s/locufujova – ale to už zabírá opravdu hodně místa a bude to nejspíš vyžadovat použití úzkého písma v subploše a nebude to tak "hezký" ;) A bude to další cíl navíc do už tak přeplněné značky/značek. Teorie říká, že v jednom řezu má být max. 10 informačních údajů...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Beekee píše: 18.11.2024 10:19:45 @Michal :ok:

Naprosto jednoznačně. Dálniční okruh jsou informace, které bych chtěl vidět na první dobrou. A někdy v budoucnu snad i směr toho okruhu nějak srozumitelně, nejlépe směrem té šipky.
Ten směr okruhu jsme dlouze debatovali při zavádění symbolu okruhu v roce 2015. Promítalo se x variant, které byly mimochodem prezentované i tady na fóru, některé z nich dokonce z fóra vzešly, a nakonec se příslušná pracovní skupina shodla na tom, že vyznačování směru okruhu je v kontextu zaváděného symbolu kontraproduktivní (při jízdě směrem k okruhu budu značit symboly dva? nebo jen ten šišoid bez šipky? a další) a že to spíš bude generovat chyby v projektování a realizaci, protože takový detail už pochopí jen málokdo. Takže nevidím v dohledné době jakoukoli šanci na to, že by se tahle informace na značení objevila. Shoda byla naopak na tom, že je potřeba správně pracovat s tzv. kvadrantovými cíli na okruhu, které většině řidičů poskytují lepší vodítko pro orientaci.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Osobně bych právě třeba v těch odkazovaných Chrášťanech dal do zelené subplochy symbol dálnice, jen symbol okruhu a jeden cíl, tak jak je teď pro rozlišení směru. A vynechal celý název pražský okruh, zabírá místo a je to naprosto jasné ze symbolu okruhu.

Pokud bude na návěsti “pražský okruh” jako cíl tam kde je hodně místa, ať tam klidně je, ale přidal bych právě i symbol okruhu a je to tipťop.

A jak píše mapman, úplně všude být symbol nemusí, protože před odbočením na okruh už je zelený symbol okruhu dole mezi čísly.
Zbývá jen doplnit symbol tam, kde se k dálnici teprve navádí, čili k Plzni a Brnu. Tam ano, tam bych to klidně přidal. Obecně to totiž rozliší pro řidiče to, zda jsem navigován přímo na D5/D1 nebo prvně na okruh. A symbol okruhu není nic, co by někam nevešlo.

Jinak jsem rozhodně fandou rozlišování směru okruhu pomocí cílů, stačit budou 4-5 a to Plzeň, Brno, HK a Ústí. Šipku v symbolu nechat pořád stejně.
Beekee

Příspěvek od Beekee »

mapman píše: 18.11.2024 10:33:20
Ten směr okruhu jsme dlouze debatovali při zavádění symbolu okruhu v roce 2015. .. vyznačování směru okruhu je v kontextu zaváděného symbolu kontraproduktivní ...
Díky za info. Tak třeba až bude nějaký 4 proudový okruh opravdu dokončen, tak se význam toho přehodnotí...
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Já se zeptám jinak. V dnešní době skutečně někdo jezdí podle SDZ?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Já ano. A spousta lidí, co znám taky.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Odpovědět

Zpět na „I/12“