Vize naší dálniční sítě

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Tomas 1975

Re: Vize naší dálniční sítě

Příspěvek od Tomas 1975 »

Lenny píše: 14.12.2024 17:58:54 Kam pokračovala jihovýchodní tangenta? Do Znojma? A jako čtyřpruh?
Směrem na Miroslav a východně od Znojma směrem na St.Pölten. U města Trismauer měl být most přes Dunaj. Parametr RQ 28,5...
Tato dálnice měla odlehčovat Vídeňskému okruhu a navazovat na ní měla dálnice Brünn - Gleiwitz, tedy dnešní D1 na Ostravu..
Přenesení dopravní zátěže z jižních území Německa na dobytá území na východě, tedy Polsko a zpět.
Bude zpracováno v druhém dílu publikace Říše staví dálnici...
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

NullDeVoid píše: 14.12.2024 18:27:31 Tomas 1975: Nevidím to tu poprvé a pěkně mě to štve. Uvozovky jsou „ a “. Ne 2 čárky. Ty jsou prasárna. Neopakovat to.
Myšlenka se má napsat na papír. S opravou Vám pomůže jazykový korektor...
Takto jsem byl opakovaně veden, když jsme se vztekal ohledně psaní... Třeba i s i/y... Pokud si nejste jistý hlavně zaznamenejte a korektor to opraví...
Někdo je zde od myšlenek, jejich zpracování a zaznamenání...Jiný od pravopisu...
A tuším, že jako jediný zaznamenávám tuto minulost, její historii, nejen v oblasti dálnic... A budoucí mě jistě prominou... Hlavně že budou mít zaznamenané...
DTTO v elektronickém prostoru...
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

NullDeVoid píše: 14.12.2024 14:27:25 Jaroslav: Ta potřeba víc má v podstatě odrážet intenzity. Pokud my se tu omezíme na nějakou celkovou délku sítě, ale zjistí se, že na nějaké klasické české přetížené I/__ jsou šílené intenzity, tak…co? To prostě nepřestavíme, protože podle nějaké statistiky bychom měli moc dálnic? Tak co tohle je za blbost?
Taky mě vcelku uráží to řečení, jak je D6 nepotřebná. S tímhle mám vcelku problém. Neříkám, že nejsou potřebnější úseky, ale D6 taky prostě potřeba je. A měla být dávno hotová. Na původní I/6 v klidu jezdí traktory, jede to každou bezvýznamnou vesnicí, cesta do KV kraje trvá neúměrně dlouho, neexistuje ani přímá trať aby šlo jezdit vlakem, bez vyhlídkové jízdy po jiných krajích.
Myslím, že tu pak došlo k nedorozumění. Moje mapa má ukazovat cílový stav, někdy léta páně 2050 nebo snad i později. Tohle má být náš cíl.
Moje mapa taky ukazuje, jak by se silnice měly rozlišovat. D, S a M. Písmeno, co označuje kategorii, která se zakládá na fyzických parametrech komunikace. Ta 38 mezi Jihlavou a Znojmem je 3pruh, S15,25. To NENÍ dálnice. Proto je to M38. Mám tam taky hodně eSek, opět to je vysvětlený v mapě a mám pocit, že tu stále dochází k nedorozumění. Tohle je něco jako 11 u Ostravy. To, co se dneska označuje jako silnice I. třídy, SMV. No, tak já akorát dělám to, že tomu dávám písmeno, abych to odličil, protože mi přijde naprosto na hlavu a šílený říkat o 11 u Ostravy, jak je to silnice I. třídy, a tím pádem vlastně to samý, jako I/19 někde uprostřed ničeho, kde to vypadá jako silnice III. třídy.
Často jsem taky říkal něco o prioritách. Prioritou by mělo být dostavění D0, D35 a D3. Jen ta D35 vypadá, že je na nějaké rozumnéí cestě. Pak by se měly dělat věci jako D52 a S73, s dostavbou rozestavěných věcí, jako D48, D55 apod. Sem patří moje oblíbená D6, a ani jí nezmiňuju, jen tak mimochodem.
Potom bychom se měli kouknout na další tahy. S13 se zde přímo nabízí. A zde bych rád viděl i D19. Až dokončíme základní síť, můžeme začít s doplňkovou. No, a podobným způsobem se dá jít dál po prioritách.
JENŽE! To, že má něco nižší prioritu než něco jiného, přece neznamená, že to nebudeme stavět a budeme jen tupě čekat, ne? Pokud můžeme stavět D6,a le středočeksá D3 stále bohužel stojí, tak…co jako? Řekneme celému KV kraji, že mají smůlu, protože…středočeši nechtějí D3? Tak co tohle je za blbost?
Samozřejmě si myslím, že by se mělo začít přemýšlet o všem v mé mapě. Hlavně pořádné, časté sčítání dopravy. Průzkumy, kudy se jezdí. A zvažovat S38 i v době, kdy ani není D0. Opět, proč by tohle měl být problém? Není to snad jako že mám…nevím, 10 Gkč na stavbu D0, ale…půjde to na S38, protože… Proč vlastně? Nikdo by takové rozhodnutí neudělal.
Voide, jestli mohu pár drobností:

- principielně je u mnoha lidí problém v tom, že pouze reagují na konkrétní intenzity: na silnici XY máme velkou intenzitu a tak tam postavíme dálnici. To je ale vlastně hodně špatně... Podle téhle logiky už měla být postavena dálnice D16, naopak by nikdy nebyla zvažována D19. Fígl je v tom, že existuje více faktorů kde, jak a proč stavět dálnice. Klíč je modelace celého systému tak, aby republika tvořila maximálně homogenní celek. proto je třeba stavět dálnice i do míst, kde to smysl nedává. Třeba taková D6 do KV (a hned máte radost, že? :)) . Třeba Němci v 30tých letech naplánovali dálnice primárně neobydlenými oblastmi... proto třeba D19 - uleví D1 a zároveň obslouží dnes špatně dostupné regiony. Obdobně D3 v zápraží a podobně...

- když se vrátím k Vaší oblíbené D6, tak je špatně v této podobě. Ty intenzity dálnici nikdy neobhájí, nemluvě o tom, že nemá žádnou návaznost - německá A70 nebude v dalších 20ti letech, pokud vůbec někdy, dostavěna na české hranice. A i kdyby byla, tak nevede do žádné aglomerace, jedná se ostatně o jednu z nejméně vytížených německých dálnic s intenzitami jen lehce přesahujících 20 tis. vozidel. Naše D6 měla být "sloučena" s D7 a vedena přes Žatec a Kadaň do KV, s odbočkou na Chomutov u Žatce.

-co musím pochválit, je Vaše kategorizace silnic. Myslím, že by řešení SMPV a S mělo být trochu koncepčnější a je dobře, že jste je začal takto centrálně malovat. Jakmile trochu dopovídáme téma Dálnic a jejich vize, chtěl bych vznést téma SMPV v novém pojetí na relevantních vláknech fóra.

Přeji Vám hezký den...
michal

Příspěvek od michal »

Už s tou D6 dejte pokoj. Radši ani nechci vědět, kolik miliard tam ročně vyplatí ČSSZ na sociálních dávkách. Jedna dálnice ten kraj nezachrání, ale může mu aspoň trochu pomoct. Naštěstí se dálnice staví i z politických důvodů, proto taky dnes máme D1 a D2...
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Jaroslave, dálnice se stavějí hlavně pro nás, abychom se po své zemi nemuseli kodrcat po polňačkách a ekonomika aby frčela. To, že se dálnice budují až ke hranicím je jen a jen, že jsme tranzitní zemí. Být někde na okraji Evropy, máme jednu dvě dálnice pro spojení se světem a zbytek by končil u Plzně, v Ústí apod :-) Stejně jako tenkrát bez železnice regiony upadaly, dnes upadají bez dálnice.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Jaroslav: Ale ona by S16 postavena doopravdy být měla. Vůbec, proč pořád D16? eSko bude stačit.
Já do svých úvah beru v potaz to, čemu říkám „strategičnost spojení“. Tam patří D19, S20 mezi KV a Plzní, a pár dalších.
Jak mojí oblíbený D6? Já s D6 nezačal… Já jí jen obhajuju, protože mi je jasný, že se bavím s někým, kdo v životě nepáchl do KV regionu.
Ten patvar sloučení s D7 je v podstatě D7. A pak nějaká ta 13tka. To by mě zajímalo, to si jako myslíte, že se tam (Chomutov ↔ Vary) postaví D13? Já sám plánuju jen eSko a tuhle část bych dal jako jednu z posledních, vzhledem k náročnosti.
Ale souhlasím s michalem, konec o D6. Je to dálnice, co se porstě staví a počítá se s ní, což je jedině dobře. A kdo jí nemá rád a nechce jí, tak po ní prostě jezdit nemusí.
K té kategorizaci: opět, tady je asi potřeba trochu upřesnit. Moje kategorizace se odráží od FYZICKÝCH parametrů komunikace. Ne to, jak se to dělá teď, že se to jen tak naháže… Pokud je něco Déčko, tak to MUSÍ být stavěno jako eRkové nebo Déčkové komunikace. eSka jsou VŽDY 4pruhy, SMV s MÚK. Stavené v eSkových parametrech. M jsou vždy 3pruhy, SMV s MÚK, stavěné jako S15,25. Až potom jsou naše klasické I/__, kdy by teda měla být snaha, aby tohle byly vždy pouze 2pruhy v nějaké decentní kategorii. Jestli SMV nebo ne, to už mi je vcelku jedno, osobně bych spíš byl proti (protože ve své vizi s tím nemusím počítat, síť SMVček je docela hustá, takže zbytek by SMV být neměl). I/__ by neměla být 4pruh nebo 3pruh. Tím pádem nepočítám s vícepruhovými ne-SMV komunikacemi. Tímhle si nejsem moc jistý, nějak nevím, jestli by to mělo nějaké negativní důsledky, ale na druhou stranu, i když já třeba jsem příznivcem toho nenechávat všechno pro auta, na kole nebo s traktorem jet na 4pruh mi přijde jako něco, co by mělo být nelegální.
Moje kategorizace neřeší „místní silnice“, tzn. nějaký ten 4pruh jako silnice II. třídy ve městě. Tam bych nechal stávající systém, protože…to je ve městsě, tam to funguje trochu jinak, že jo.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jaroslav píše: 14.12.2024 12:38:35
Aram96 píše: 13.12.2024 18:11:47 Edit: V PŘÍSPĚVKU JE ŘÁDNÝ PŘEHLED KILOMETRŮ SÍTĚ. :!:
K Vašemu návrhu nových tras:
- D19 - asi nenajdeme odborníka který by nesouhlasil :)
- D16 - tady si nejsem jist správností takové dálnice.... Podle mě, je I/16 dnes poměrně vytížena pouze a jenom proto, že není severní část okruhu a I/16 přebírá částečně její úlohu. Po dokončení okruhu zde intenzity klesnou a dálnice nebude potřeba
- D37 - (jak jste zmínil Avantima) - ano, myslím, že spojení Hradubic (či obecně východních čech) s jihem je velmi chybějící. Jak z důvodu dnes šílených časů dojezdu mezi těmito lokalitami, tak faktickým pokračování polské S3 do Rakouska. Osobně bych to viděl na zaústění někde do Exitu 104 na D1, kde by mohlo pokračovat jako D19. to je ale záležitost detailnější analýzy.
- D38 - možná špatně, ale nevnímám jako dálkový tah, tedy nerozumím potřebě takové dálnice. To byla relevantní komunikace naposledy za dob Rakouska-Uherska jako spojení Vídně a Berlína...

K diskusi bych naopak možná viděl také tyto trasy:
- D13 - povýšení současné SMPV na dálnici a její ucelení. Nákladově efektivní řešení, které pomůže přivést další investice do bídného regionu.
- můj evergreen je D11 ze Zábřehu, přes Bruntál, Opavu, Ostravu do Jablunkova. Je to vlastně obdobný důvod jako u D13 - bez blízké dálnice nám to Jesenicko jednou umře...
- ke zvážení by mohla být D22 z Klatov, přes Plzeň do Lubence (taková náhrada za I/27 a I/20 najednou)
- nakonec bych tam viděl už jenom menší kousky typu jižní půlokruh Brna, protažení D10 přes Jablonec do Harrachova
Já se na to dívám tím pohledem, že nové dálnice v Čechách by měly opravdu "obchvacovat" pražský okruh co to jen půjde + propojovat regiony přímo, bez zajíždění k Praze (ty relace, kde to jde). Vývoj rozložení obyvatelstva v ČR je jednoznačný - nárůst Praha + Stč. kraj, pár dalších samotných velkoměst na svém, všude jinde úbytek. A více než urbanizace probíhá a bude probíhat tzv. suburbanizace, takže ještě vyšší nároky na infrastrukturu než dnes. Vzhledem k tomu v jaké "fázi" (ekonomické) ČR je, se tento proces nezastaví dříve jak za 50 let, spíše později. A to je ČR země, která drží regiony jako jedna z nejlepších. A výsledek je jediný, ten 6-pruhový, dokonce částečně 4-pruhový okruh nebude stačit, nebo nebude sloužit jak má DÁLKOVÉ DOPRAVĚ, což je jeho původní a nynější smysl. Budě zahlcen aglomerační dopravou. Vidina, že za 20 let přestane polovina lidí jezdit autem, na tyto sci-fi si v tomto tématu prosím nehrajme.

Suma sumárum se dívám na relace, které mohou Prahu minout a kromě jasné D19 je to zcela určitě propojení D1 a D10 a kde jinde ji vést, než v ose 38 ? Silnice 38 je na mnoha místech již opravdu velmi vytížená celkově, ale hlavně mezi D1 a D11 má více nákladní dopravy než celá D6, D7, D48, dokonce podobně jako D3 nebo části D35, což už jsou ty hlavní dálniční trasy. Z 38 by se měla dělat minimálně silnice, jako vede z D48 na Jablunkov - S68, naprosto bez debat a to i bez přínosů pražskému okruhu, ty jsou navrch. Netrvám a neřeším ve vizích, že to má být striktně dálnice, může jít právě o něco podobného jako S68. Jenomže strategii na MD vedou lidé, kteří jsou, bez ostychu tvrdím, hloupí. (pro to mám samozřejmě mnohem více indícií ne jen na silnici)

Další relace, která se celkem nabízí na objetí D0, je tranzit (D35+)D11-D8. Proto se v mých návrzích objevuje i právě severní část D38 od D11 k D10, která společně s D16 mezi D10 a D8 vytvoří "severní" alternativu pražskému okruhu. Navíc ! tato část okruhu - 510 - bude jednoznačně nejvytíženější, požene se tama nejvíce místní dopravy, napojují se tam obchvaty obcí do dálnic okolo, a potřebuje objízdné trasy možná ještě více, než jižní část okruhu.
Kdyby to tam nebylo tak zastavěno, tak přichází v úvahu jen nějaké dálniční tangenty z D11 okolo Čelákovic nebo od Jiren mířící přímo na 520 a D8. A takhle vytvořit ty předměstské trojúhelníky, jaké jsou k vidění dost v Německu. Ale myslím, že to je naprosto nereálné. Daleko reálnější je prosadit 4-pruhy při přestavbě již stojících jedniček. Protože 2/3-pruhové obchvaty a přeložky se na těchto trasách vesměs plánují už dnes.

Dálniční/kapacitní propojení Hradubic s Jihlavou + jižními Čechy je myslím si pro republiku podobně potřebné, jako D19. Na tom se shodneme. A teoreticky by tomu mohla sloužit i právě část D38. A ano, propojení s D1 někde mezi km 85 - 105 a následně na D19, to je jasné. Již dnes kdekdo jede po jedničkách namísto D11+D0. A jet takový kus přes republiku bez dálnic, je za mě dost trestuhodné. Toto spojení je asi nejtypičtější ukázka špatné sítě v Čechách - nemá přímé dálniční propojení dvou 200-300 tisícových aglomerací.
Je zde ještě další věc a to, že máme S-J propojení v podobě D8+D3, pak až S73 a mezi tím je dost velká mezera, něco to tam chce. Podobně tak i něco na západě Čech, minimálně nějakou pořádnou jedničku řešící relace dnešní I/27 a I/20. (vaše D22). :ok:

D16 v úseku D6-D7-D8, to už je spíš takový doplněk, na části i kvůli intenzitám a relativní možnosti objet Prahu při V-Z cestě, když se něco stane na okruhu. Vzhledem k trasování D0 by ta severní alternativa byla dost možná i stejně dlouhá, pak by její volba byla automatická a V-Z tranzit by přebrala rovnou i v té nejdelší relaci D6-D11. Cokoli, co by směřovalo buď D11-D7 nebo D6-D10 by jezdilo severem automaticky. Proto D16.

Otázka dálnice přes Jeseníky v ose Z-V bych nechal na místních, osobně bych si tipl, že by byli proti a chtěli by nechat naopak nedotčenou přírodu i za cenu ekonomického nerozvoje. :) Myslím teď i vedení Nízkým Jeseníkem. Další věc je, že tato dálnice by byla buď hodně drahá, nebo by se kvůli zlevnění tak klikatila, že by nebyla zas o tolik kratší než D1+D35. Co je ale nejdůležitější, sloužila by defakto čistě spojení Ostravska se Šumperskem. Cokoli, co je dál na západ, už by nebylo díky této dálnici o nicmoc blíž než po D1+D35. A to mně přijde málo na dálnici. Tímto se liší právě např. od porovnávání D11+D3 oproti hypotetickému přímému spojení HK-ČB.

NulldeVoid: prosím furt neřeš, jestli je to déčko, esko, tvé emko a já nevím co. Ve své mapce si to rozděluj, ale když zde někdo napíše "dálnice", je to téměř jedno, o čem přesně je řeč. Realita je taková, že na 99 % se nová dálnice, myšleno doslova Déčko, neprosadí už nikdy a žádná. Jediná šance je na 4-pruhové jedničky a ty po nějakých letech "přeřadit" mezi dálnice. :) Zanést do strategií PUR a ZUR novou dálnici ala D2 nebo D11 se neprosadí už nikdy nikde.
Mike

Příspěvek od Mike »

Tomas 1975 píše: 14.12.2024 19:54:44 ...
Někdo je zde od myšlenek, jejich zpracování a zaznamenání...Jiný od pravopisu...
...
protože když to člověk sepisuje a vidí to asi po 30, tak už se soustředí na něco úplně jiného, než pravopis ;)
vím to, občas takhle koukám kamarádovi přes rameno
on je zaseklý v číslech jednacích a nějaké i/y nebo mě -mně už ani nevidí 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

Aram96 píše: 15.12.2024 17:13:05
Já se na to dívám tím pohledem, že nové dálnice v Čechách by měly opravdu "obchvacovat" pražský okruh co to jen půjde + propojovat regiony přímo, bez zajíždění k Praze (ty relace, kde to jde). Vývoj rozložení obyvatelstva v ČR je jednoznačný - nárůst Praha + Stč. kraj, pár dalších samotných velkoměst na svém, všude jinde úbytek. A více než urbanizace probíhá a bude probíhat tzv. suburbanizace, takže ještě vyšší nároky na infrastrukturu než dnes. Vzhledem k tomu v jaké "fázi" (ekonomické) ČR je, se tento proces nezastaví dříve jak za 50 let, spíše později. A to je ČR země, která drží regiony jako jedna z nejlepších. A výsledek je jediný, ten 6-pruhový, dokonce částečně 4-pruhový okruh nebude stačit, nebo nebude sloužit jak má DÁLKOVÉ DOPRAVĚ, což je jeho původní a nynější smysl. Budě zahlcen aglomerační dopravou. Vidina, že za 20 let přestane polovina lidí jezdit autem, na tyto sci-fi si v tomto tématu prosím nehrajme.

Suma sumárum se dívám na relace, které mohou Prahu minout a kromě jasné D19 je to zcela určitě propojení D1 a D10 a kde jinde ji vést, než v ose 38 ? Silnice 38 je na mnoha místech již opravdu velmi vytížená celkově, ale hlavně mezi D1 a D11 má více nákladní dopravy než celá D6, D7, D48, dokonce podobně jako D3 nebo části D35, což už jsou ty hlavní dálniční trasy. Z 38 by se měla dělat minimálně silnice, jako vede z D48 na Jablunkov - S68, naprosto bez debat a to i bez přínosů pražskému okruhu, ty jsou navrch. Netrvám a neřeším ve vizích, že to má být striktně dálnice, může jít právě o něco podobného jako S68. Jenomže strategii na MD vedou lidé, kteří jsou, bez ostychu tvrdím, hloupí. (pro to mám samozřejmě mnohem více indícií ne jen na silnici)

Další relace, která se celkem nabízí na objetí D0, je tranzit (D35+)D11-D8. Proto se v mých návrzích objevuje i právě severní část D38 od D11 k D10, která společně s D16 mezi D10 a D8 vytvoří "severní" alternativu pražskému okruhu. Navíc ! tato část okruhu - 510 - bude jednoznačně nejvytíženější, požene se tama nejvíce místní dopravy, napojují se tam obchvaty obcí do dálnic okolo, a potřebuje objízdné trasy možná ještě více, než jižní část okruhu.
Kdyby to tam nebylo tak zastavěno, tak přichází v úvahu jen nějaké dálniční tangenty z D11 okolo Čelákovic nebo od Jiren mířící přímo na 520 a D8. A takhle vytvořit ty předměstské trojúhelníky, jaké jsou k vidění dost v Německu. Ale myslím, že to je naprosto nereálné. Daleko reálnější je prosadit 4-pruhy při přestavbě již stojících jedniček. Protože 2/3-pruhové obchvaty a přeložky se na těchto trasách vesměs plánují už dnes.

Dálniční/kapacitní propojení Hradubic s Jihlavou + jižními Čechy je myslím si pro republiku podobně potřebné, jako D19. Na tom se shodneme. A teoreticky by tomu mohla sloužit i právě část D38. A ano, propojení s D1 někde mezi km 85 - 105 a následně na D19, to je jasné. Již dnes kdekdo jede po jedničkách namísto D11+D0. A jet takový kus přes republiku bez dálnic, je za mě dost trestuhodné. Toto spojení je asi nejtypičtější ukázka špatné sítě v Čechách - nemá přímé dálniční propojení dvou 200-300 tisícových aglomerací.
Je zde ještě další věc a to, že máme S-J propojení v podobě D8+D3, pak až S73 a mezi tím je dost velká mezera, něco to tam chce. Podobně tak i něco na západě Čech, minimálně nějakou pořádnou jedničku řešící relace dnešní I/27 a I/20. (vaše D22). :ok:

D16 v úseku D6-D7-D8, to už je spíš takový doplněk, na části i kvůli intenzitám a relativní možnosti objet Prahu při V-Z cestě, když se něco stane na okruhu. Vzhledem k trasování D0 by ta severní alternativa byla dost možná i stejně dlouhá, pak by její volba byla automatická a V-Z tranzit by přebrala rovnou i v té nejdelší relaci D6-D11. Cokoli, co by směřovalo buď D11-D7 nebo D6-D10 by jezdilo severem automaticky. Proto D16.

Otázka dálnice přes Jeseníky v ose Z-V bych nechal na místních, osobně bych si tipl, že by byli proti a chtěli by nechat naopak nedotčenou přírodu i za cenu ekonomického nerozvoje. :) Myslím teď i vedení Nízkým Jeseníkem. Další věc je, že tato dálnice by byla buď hodně drahá, nebo by se kvůli zlevnění tak klikatila, že by nebyla zas o tolik kratší než D1+D35. Co je ale nejdůležitější, sloužila by defakto čistě spojení Ostravska se Šumperskem. Cokoli, co je dál na západ, už by nebylo díky této dálnici o nicmoc blíž než po D1+D35. A to mně přijde málo na dálnici. Tímto se liší právě např. od porovnávání D11+D3 oproti hypotetickému přímému spojení HK-ČB.

NulldeVoid: prosím furt neřeš, jestli je to déčko, esko, tvé emko a já nevím co. Ve své mapce si to rozděluj, ale když zde někdo napíše "dálnice", je to téměř jedno, o čem přesně je řeč. Realita je taková, že na 99 % se nová dálnice, myšleno doslova Déčko, neprosadí už nikdy a žádná. Jediná šance je na 4-pruhové jedničky a ty po nějakých letech "přeřadit" mezi dálnice. :) Zanést do strategií PUR a ZUR novou dálnici ala D2 nebo D11 se neprosadí už nikdy nikde.
začal jsem psát odpověď, ale v určitý moment to bylo tak dlouhé, že už to nešlo... a tak jsem raději sedl a namaloval obrázek. To co jsem namaloval je promyšlenější než to podle kvality obrázku vypadá, i tak jsem si vědom několika oblastí které prostě nevím (například oblast Prostějov-Boskovice-Žďár). Republiku mám nicméně nadstandardně proježděnou, tedy ve většině případů myslím, že vím o čem hovořím. Ta mapka vzniká roky, průběžně ji upravuji, není to tedy jenom takové malování čar do mapy.

Hlavní principy jsou:
- dálniční síť se již v návrhu příliš nerozšiřuje - přidávám cca 600 km
- je zde vytvořena kategorie Nové SMPV (či prioritní jedničky) - to jsou silnice o dvou, třech či čtyřech pruzích, dle kapacitní potřeby (většinou pouze dva), až na odůvodnělé vyjímky mimoúrovňové. povolená rychlost minimálně110 km/h. Klíč je maximálně zrychlit dopravu.
- cílem je vytvořit síť, tak aby žádné místo v republice nebylo od takovéto komunikace dále než cca 25 km. To vnímám důležité především u příhraničních oblastí, tak aby tato síť republiku "roztáhla"... nikoliv aby se nám smršťovala do Prahy. Je uplatněno tam, kde určitě není potřeba dálnice, ale dálnice je daleko. Proto např. v podšumaví, podkrkonoší či kolem Jeseníků
- kolem Prahy jako jakýsi širší okruh. To se nevylučuje s aglomeračním okruhem, tedy I/101. Zvláště oblast podél Labe určitě něco takového doprava také zaslouží

Přiznám se, že nevím jak diskusi na toto téma vést tak aby se relevantně probralo... když jsem se snažil odepsat na Váš příspěvek, tak to bylo fakt dlouhé..., těch myšlenek je u sítě samozřejmě hodně...
Přílohy
plán prioritní sítě 2024.jpg
plán prioritní sítě 2024.jpg (190.35 KiB) Zobrazeno 5356 x
michal

Příspěvek od michal »

Koho mi to jen připomíná... :D :D :D
NullDeVoid

Když se na to tak koukám, tak…opět stejný problém, jako se současnou koncepcí.
Nerozlišuje se, kolik pruhů to má. Házet 2, 3 a 4pruhy do stejné kategorie je naprosto zcestné.
Mapa ale pěkná. Vidím…nový úsek D11, od Šumperka na Slovensko, dobrý.
Koukám taky, že D43. Hmmm. Dobře.
U Brna je to řešený taky dobře.
D27 (?) od Plzně na Klatovy, pěkné.
Dálnice od D6 do Plzně. Dobře, to se mi taky líbí.
A D13, samozřejmě! Tak to má bejt, o tom mluvim.
No, ale: chtělo by to mapu v daleko větším rozlišením, jako podklad použít tu nejnovější, a hodit sem jen odkaz. A pak samozřejmě rozlišovat kategorie. Jak to bude fyzicky postavené.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

michal píše: 21.12.2024 0:12:54 Koho mi to jen připomíná... :D :D :D
To nevím, dám se podat! :)
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

NullDeVoid píše: 21.12.2024 0:18:30 Když se na to tak koukám, tak…opět stejný problém, jako se současnou koncepcí.
Nerozlišuje se, kolik pruhů to má. Házet 2, 3 a 4pruhy do stejné kategorie je naprosto zcestné.
Díky za pochvalu :)

k tomu nerozlišování 2,3,4 pruhy, myslím, že to možné je... jde spíše o ostatní parametry, tedy směrové a výškové. U těchto SMPV bych jako důležitou vnímal především možnost plynulé rychlé jízdy (tedy bez obcí, bodových závad), místy v případě potřeby kapacitnější - tedy více pruhů. Na takové silnici ale není potřeba jet 200... ;) proto tedy silnice, ne dálnice. Myslím, že například současná I/13 mezi Mostem a Teplicemi může být brána jako kapacitní, ale dálnice úplně ne... A mít dvacet kategorií je zbytečné, lidé by se v tom nevyznali...
NullDeVoid

Jaroslav píše: 21.12.2024 0:35:12 Díky za pochvalu :)

k tomu nerozlišování 2,3,4 pruhy, myslím, že to možné je... jde spíše o ostatní parametry, tedy směrové a výškové. U těchto SMPV bych jako důležitou vnímal především možnost plynulé rychlé jízdy (tedy bez obcí, bodových závad), místy v případě potřeby kapacitnější - tedy více pruhů. Na takové silnici ale není potřeba jet 200... ;) proto tedy silnice, ne dálnice. Myslím, že například současná I/13 mezi Mostem a Teplicemi může být brána jako kapacitní, ale dálnice úplně ne... A mít dvacet kategorií je zbytečné, lidé by se v tom nevyznali...
No…měl bys pouze pár kategorií. Něco by byla 2pruh, to je 1 kategorie. Pak 3pruh, u mně eMko, potom 4pruh, ale jako ne-dálnice, u mně eSko, a pak dálnice, ať už bývalý eRko, nebo prostě dálnice, stále dálnice. Jako extra kategorie, to jsem poměrně nedávno odlišil tloušťkou čáry, je 6pruh.
Takže všeho všudy 4 kategorie. Která konkrétní kategorie, jako jestli D26,0 nebo D27,0, to už je jedno.
Takhle jsem to myslel.
Btw, mám základní mapu (starou), mohu zaslat. Novou jsem zatím nedělal a nějakou dobu ani nebudu, pro mě osobně to nemá smysl.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Neříkám, že tam nejsou dobré věci, ale ta dálnice z Vysočiny novou stopou na Písek a Plzeň je hroznej nesmysl.
michal

Příspěvek od michal »

Jaroslav píše: 21.12.2024 0:21:28
To je jedno, modří vědí. A ona má ČR výhled na biliónové zisky z nerostného bohatství, že tam je třeba dálnice přes Harrachov, i když ji má nahradit D11, která se už staví?

A z jakého důvodu je potřeba předělat trasování D35 od Opatovic po Svitavy? :D
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

NullDeVoid píše: 21.12.2024 0:44:55 No…měl bys pouze pár kategorií. Něco by byla 2pruh, to je 1 kategorie. Pak 3pruh, u mně eMko, potom 4pruh, ale jako ne-dálnice, u mně eSko, a pak dálnice, ať už bývalý eRko, nebo prostě dálnice, stále dálnice. Jako extra kategorie, to jsem poměrně nedávno odlišil tloušťkou čáry, je 6pruh.
Takže všeho všudy 4 kategorie. Která konkrétní kategorie, jako jestli D26,0 nebo D27,0, to už je jedno.
Takhle jsem to myslel.
Btw, mám základní mapu (starou), mohu zaslat. Novou jsem zatím nedělal a nějakou dobu ani nebudu, pro mě osobně to nemá smysl.
Já myslím, že i „pár“ kategorií je pro obyčejné smrtelníky nezabývajícími se dálnicemi a silnicemi moc 😊. Prostě 3 kategorie – dálnice (130 km/h), SMPV v novém pojetí, tedy včetně rychlých dvoupruhů (110 km/h) a běžné silnice (90km/h). Víc lidé rozlišit nedovedou

Mapu prosím pošli… díky předem
Paul1 píše: 21.12.2024 7:55:34 Neříkám, že tam nejsou dobré věci, ale ta dálnice z Vysočiny novou stopou na Písek a Plzeň je hroznej nesmysl.
Vedení D19 přes Soběslav místo Tábora by mělo mít tyto benefity:
- Obsloužení problematicky dostupného regionu kolem Bechyně,
- snížení tlaku na I/20 mezi Pískem a ČB,
- faktická náhrada I/23 kolem Kardašovi Řečice,
- civilizace napojení městeček typu Počátky, Horní Cerekev
- umožnění alternativní trasy na Brno po I/23
michal píše: 21.12.2024 8:44:50
Jaroslav píše: 21.12.2024 0:21:28
To je jedno, modří vědí. A ona má ČR výhled na biliónové zisky z nerostného bohatství, že tam je třeba dálnice přes Harrachov, i když ji má nahradit D11, která se už staví?

A z jakého důvodu je potřeba předělat trasování D35 od Opatovic po Svitavy? :D
Nejsem modrý z ODS, tedy nevím…

Co se týká bilionových zisků z nerostného bohatství, tak nerozumím poznámce. Návrh počítá s rozšířením sítě dálnic o cca 600 km, což je číslo které jsme výše dopočítali jako racionální rozšíření páteřní sítě tak, aby byla rozsahem podobná obdobným zemím.
Možná jsem nedostatečně zdůraznil, že ty hnědé čáry jsou SMPV v novém pojetí. Co bych postupně začínal tlačit, je zařazení špičkových jedniček do sítě SMPV s rychlostí 110 km/h. Ještě se tomu chci věnovat ve vláknu „nové pojetí SMPV“, ale v principu si myslím, že silnice typu I/3 do Benešova prostě nemají být vnímány jako běžné silnice. Toto už by měly být SMPV. Takových komunikací je v republice spousta, vlastně téměř všechny nové silnice první třídy. Taková I/21 mezi Chebem a D5 je třeba parádní. No a tyto nové SMPV by měly být součástí nové koncepce páteřní sítě dálnic a rychlostních silnic ke které se tímto snažím dopracovat.

K dalším Vašim poznámkám:
- D10 přes Harrachov je navržena z několika důvodů:
a) - Region Kolem Tanvaldu má desítky tisíc obyvatel, ale díky terénu je absolutně šíleně dostupný – cesta jenom k D10 trvá hodinu, ačkoliv je to 30 km. To prostě do dnešní doby nepatří
b) - Přetrasovávám silnici I/14, která vede zbytečně na Harrachov. Měla by vést přes Semily, Jablonec do Liberce. Důvod? Porovnejte si demografický vývoj původního centra regionu - Semil (špatně dostupný) a Turnova (skvěle dostupný) za posledních 100 let
c) - Do Krkonoš se dnes jezdí po malých silničkách přes Jičín a Novou Paku. Myslím, že pro rovnoměrné obsloužení těchto hor by měla existovat kvalitní komunikace I/14 vedoucí od D10 k D11. Tím se uleví malým obcím v dnešních trasách
d) - Vedení spojení Do Vratislavi vnímám jako zcela prioritní. Přeci jen jde o historicky druhé největší české město (Moraváci prominou), které má velký potenciál růstu přepravy. Spojení Jelení hora – Valbřich – Vratislav bude dříve nebo později Poláky realizováno a propojení Tanvaldu s Jelení horou by pak vlastně zkrátilo a zefektivnilo celý tah Praha- Vratislav.

- Trasování D35 návrhem neměním, jestli mi to někde o milimetr ulétlo, tak se omlouvám. Stávající Páteřní síť návrhem respektuji v plném rozsahu.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Největší problém se zařazením těch kvalitních jedniček do SMV (pořád píšeš špatně SMPV, kde máš ještě M přehozeno s P :D) je nutnost vybudování nebo existence doprovodných komunikací, protože režim SMV vyřadí nemotorovou a pomalou dopravu. A s tím je na mnoha místech problém, protože přece "traktory nám nemůžou jezdit centrem města, když tu stojí obchvat". :(

Zavést tam ale rychlost 110 je úplně jiný příběh a se SMV prakticky nesouvisí. To neprojde ještě hoooodně dlouho. Máme tu totiž zákon, že bez směrového rozdělení nelze zvýšit rychlost na více než 90 km/h. Což je za mě opravdu nehorázná hovadina. Minimálně oficiální stovka by na těch kvalitních, homogenizovných jedničkách v kategorii S 9,5 a lepších měla být naprosto automaticky. A to raději nemluvím o 3-pruhu s MÚK S 13,5, kde je vyloženě metrový pruh mezi směry, byť bez svodidel. Tam bych se bavil o tom, jestli jen 100, nebo 110.
A hlavně .. ta ofiko 100 by byla opět jen a pouze legalizace stávajícího a naprosto běžného stavu. Něco jako 150 na dálnicích. Já jsem rád, že se řidiči postupně přizpůsobují nehledě na zaprděnou legislativu. Horší bude, až se ztrojnásobí pokuty. :)
NullDeVoid

Jaroslav píše: 21.12.2024 11:32:53 Mapu prosím pošli… díky předem
Mapa: https://mega.nz/file/VCUGFSSb#3-KlEcokV ... FVWo-Zg6_w
Dávám to takhle veřejně, ať si kreslí i ostatní.
Je to snad rok starý a přemýšlím o nějakém (stále bohužel manuálním) nascreenováním něčeho nového, v ještě větším rozlišení (o to mi jde hlavně). Pokud se tak stane, dám sem link.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

Aram96 píše: 21.12.2024 12:24:48 ...pořád píšeš špatně SMPV, kde máš ještě M přehozeno s P :D) ...
No, dyslektik :) díky za upozornění, ani jsem si nevšiml že jsem to začal psát obráceně :shock: Teď když to vidím, tak se mi to i blbě čte... ale opravit to už nejde :oops:
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Jaroslav
"Vedení D19 přes Soběslav místo Tábora by mělo mít tyto benefity:
- umožnění alternativní trasy na Brno po I/23"

To je všechno fajn, ale některé body splňuje i D19 a některé jsou úsměvné (viz napojení městeček). Ale hlavně ta trasa vede přes Vysočinu nejvyšší nadmořskou výškou (pokud pominu Žďárské vrchy) a takovou trasu by Vysočina nikdy neschválila. A taky je to nesmysl z toho důvodu, že se bude rozšiřovat I/34 mezi Humpolcem a Pelhřimovem, takže je žádoucí využít tuto trasu.
kollma

Příspěvek od kollma »

Jak by taková trasa vedla ke "snížení tlaku na I/20 mezi Pískem a ČB"? Mně přijde, že by zrovna tam provoz stoupl...
NullDeVoid

NullDeVoid píše: 21.12.2024 13:19:30 Mapa: https://mega.nz/file/VCUGFSSb#3-KlEcokV ... FVWo-Zg6_w
Dávám to takhle veřejně, ať si kreslí i ostatní.
Je to snad rok starý a přemýšlím o nějakém (stále bohužel manuálním) nascreenováním něčeho nového, v ještě větším rozlišení (o to mi jde hlavně). Pokud se tak stane, dám sem link.
No, a tak se tak stalo. Mapa ve vysokém rozlišení: https://mega.nz/file/NHNWFSjR#oeRr6gnpn ... prQf0ElXbE . Je velká, ale detailní, o to jde. Takže pokud někdo chce nakreslit svou vizi pořádně, tak tady máte na výběr.
Ta původní stále je ke stažení, jen je neaktuální a v nižším rozlišení, doporučoval bych brát tu novou.
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Jaroslav píše: 21.12.2024 11:32:53 Vedení D19 přes Soběslav místo Tábora by mělo mít tyto benefity:
- umožnění alternativní trasy na Brno po I/23
Pane Jaroslave, ačkoliv rozumím Vámi navrženým benefitům, přijde mně to málo ve srovnání s variantou severně od Tábora:
- Vaše varianta znamená skoro jistě prodloužení trasy Plzeň - Humpolec
- Míjíte táborskou aglomeraci v podle mě nejméně vhodném místě. Lepší než u Soběslavi by byla třeba Planá, ale vizte body níže.
- Vaše trasa vyžaduje další velký most pro překročení Lužnice.
- Odpojením od I/20 až jižně od Písku naopak prodlužujete potenciálně nedostatečně kapacitní úsek D4 - Písek. "D19" v "obecně přijímaném pojetí" vede ve stopě severního obchvatu Písku.

Městečka na Vysočině, jak říká Aram, nepotřebují dálnici, ale obchvaty na dvojkách. Zrovna Počátky tolik tranzitem netrpí, ale co Chotěboř, Kostelec, Třešť, Jimramov? Všechno (dobře, možná kromě Chotěboře) technicky náročné obchvaty na relativně vytížených dvojkách.

Relace, které teď používají I/23, pokud se bavíme o celostátně významných spojeních, obslouží D19. Zbytek zůstane na krajských dvojkách, kam taky patří. (Což se týká i Bechyně.)

Nápověda: sledujte dopravně výhodné koridory! ;)
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Máte někdo nějaký názor na vedení D19 kolem Zvíkovského Podhradí ve stopě II/121? Ano, úhelný kámen neleží na březích Otavy nebo Vltavy, ten je podle mě někde mezi Blatnou a Miroticemi.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“